Series

Foto: Joan (cc)

Kunst op zondag

De langst lopende serie op Sargasso. De kunstredactie zorgt voor wat kunsteducatie op de vroege zondagochtend. Lezersbijdragen worden zeer gewaardeerd.

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022 copyright ok. Gecheckt 09-02-2022

Geen bal op tv

TV-detective Max Molovich bespreekt alle mooie en minder mooie dingen die hij op TV (en soms zelfs niet op TV) zag.

Foto: Abhi Sharma (cc)

Boeken

Sargassoredacteuren bespreken boeken in alle soorten en maten: van non-fictie tot kinderboek, van roman tot politieke essays.

Foto: Toshiyuki IMAI (cc)

Wereldtemperatuur

Ontwikkeling van de opwarming van de aarde in cijfers en grafieken. Een overzicht waarin de belangrijkste temperatuurmetingen uit de wereld gecombineerd worden.

Het overzicht is gebaseerd op de metingen van UAH MSURSS MSUGISSHadcrut3NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het gemiddelde over alle metingen van de afgelopen 36 maanden (3 jaar) en 132 maanden (11 jaar). En die bieden we u in een grafiek aan.

Foto: daisy.images (cc)

Kort

In de serie KORT schrijven Sargasten kort en scherp hun mening over een actueel onderwerp. Voor discussie op de late avond.

Foto: daisy.images (cc)

Sargassolijsten

Op Sargasso is het inmiddels traditie om met enige regelmaat een lijst samen te stellen op basis van de inbreng van de reaguurders. Zo kunnen we laten zien wat hier als exemplarisch voor een bepaald onderwerp wordt geacht. Hieronder een lijst van de oproepen en uitslagen van Sargasso lijsten op chronologische volgorde.

Foto: daisy.images (cc)

Verloren Oudheid

Iedereen spreekt schande van de vernietiging van het voorislamitische erfgoed in landen als Syrië, Libië, Egypte en Irak. Maar niemand weet wat dat van culturen waren. Historicus Daan Nijssen legt uit.

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022

Hulspas weet het

Wetenschapsjournalist Marcel Hulspas gaat in op de wetenschap: de fraudes, de al te menselijke rivaliteiten, het manipuleren van de pers en de prachtige ontdekkingen.

Foto: daisy.images (cc)

#Dezeweek

Peter Buurman bespreekt wat hij de afgelopen week op Twitter vond. Over mooie artikelen, Twitterfitties en andere ongein.

Foto: daisy.images (cc)

Feit of fabel

Feit of fabel was een factcheckrubriek van The Fact Club en liep in de zomer van 2013 ten einde. Alle feit of fabel-afleveringen zijn op Sargasso terug te vinden.

Foto: Marco Verch Professional Photographer (cc)

Kerstlockdown Special

Komt allen tezamen op de eerste Kerstdag op Sargasso. Hier mag u met meer dan drie mensen te gast zijn.

Ja, wij weten de lockdown wel te omzeilen. En om het vandaag een beetje vol te houden, speciaal voor u, al dan niet in enige eenzaamheid: elk half uur een postje. Berichtjes, anekdotes, nostalgie, filmpjes, muziek, poëzie.

Foto: Flickr CC BY-NC 2.0 by Rasande Tyskar rethink capitalism Corona times Hamburg

Een ander kapitalisme

Auteurs van Sargasso en daarbuiten schrijven over de ongemakken van het kapitalisme. Essays, columns en video’s over wijzigingen van het systeem (of een onderdelen daarvan) en perspectieven die helpen de veranderingen voor ons te zien.

Foto: daisy.images (cc)

Op weg naar Duurzaamheid

In onze rubriek Op weg naar duurzaamheid verkent SargassoredacteurJohanna oplossingen voor milieuvraagstukken naar aanleiding van de documentaireserie Earthrise van Al Jazeera.

Foto: Quinn Dombrowski (cc)

Onvoorwaardelijk Basisinkomen

In de zomer van 2013 onderzocht Sargasso met hulp van verschillende (gast-)redacteuren het idee achter het onvoorwaardelijk basisinkomen. Wat zijn de uitgangspunten, maar ook: hoe zou zo’n concept in praktijk te brengen zijn?

Foto: daisy.images (cc)

Klimaat & Verkiezingen

In het kader van de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart 2017 kijkt Sargasso naar alle programma’s van de politieke partijen om te zien wat ze aan het klimaat gaan doen. Per partij waarvan we vermoeden dat ze enige kans maken op een zetel vindt u hieronder de behandeling (klik op “Meer berichten” om ze allemaal te zien).

Van sommige programma’s was alleen nog maar de conceptversie beschikbaar. De beoordeling wordt opnieuw gedaan als de definitieve versie is verschenen.

De reeks roept vragen op. Daarvoor is een toelichting geschreven.

Foto: Flickr public domain Moeder Aarde

Moeder aarde

Het klimaat en het milieu gaan naar de klote. U weet het, wij weten het, en ook heel veel artiesten weten het. De ellende waar we als mensheid onszelf en onze planeet in aan het storten zijn, is dankbaar onderwerp van het lied. Wij nemen jullie mee, in wat artiesten te melden hebben over de nakende rampspoed.  De wereld vergaat er niet langzamer van, maar wellicht helpt het ons copen.

Foto: daisy.images (cc)

Quack?!

In de reeks “Quack?!” zullen diverse auteurs hun visie geven op nepwetenschap, partijdige geschiedschrijving, kwakzalverij en andere vormen van niet-academische kennis

Foto: daisy.images (cc)

De Grote Verwenning

Het hele najaar is op Sargasso en in De Balie de filmserie De Grote Verwenning te zien. Sargassolezers krijgen korting, als ze ‘sargasso’ vermelden bij het reserveren. Zie ook http://degroteverwenning.net.

Foto: daisy.images (cc)

Wat een dagen....

Wat een dagen – een serie columns waarin de auteur verhaalt over dagelijkse beslommeringen in haar eigen buurt. Een beetje buurvrouw is een buurtvrouw.

Foto: daisy.images (cc)

Kerstmuziek

Hoe dichterbij de kerstdagen komen, hoe opdringeriger de kerstsfeer wordt. Is er nog een ander geluid? Ja, er is nog een ander geluid. Tot en met de tweede Kerstdag brengen wij u kerstmuziek voorbij ‘stille jingle bells nacht’.

Foto: MobyRichard (cc)

Vrouwelijke IDM-artiesten

Zo rond de tijd dat Aphex Twin en Autechre met hun experimentele elektronische muziek een nieuw genre introduceerden – waarvoor ietwat pretentieuze termen zoals IDM, art techno en braindance werden bedacht – waren er ook enkele vrouwelijke artiesten die met knopjes en schuifjes interessante dingen deden, en later volgden er meer.

Foto: daisy.images (cc)

Ideale Liefde

Een romantische komedie over politiek of een politieke komedie over romantiek, hoe dan ook een online serie over het vieren van liefde.
Met: Niels van der Laan & Hanneke Last, Dewi Reijs, Martine Dukker, Reinier Noordzij, Jelle Menges, Isis Cabolet, Xander van Vledder en vele anderen.

Foto: Logo's nieuwe politieke partijen TK Verkiezingen 2023

Wie van de acht - nieuwe partijen bij TK-verkiezingen 2023

Acht politieke partijen die bij eerdere verkiezingen geen zetels haalden of voor het eerst meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen 2023 worden in deze korte serie belicht. Met aan het eind de kiezersvraag: aan wie van de acht zou u uw stem geven?

Foto: daisy.images (cc)

Eer en cultuur

In deze reeks van artikelen nemen we begrippen onder de loep die gebruikt worden in het discours over migranten in Nederland, en met name over eergerelateerd geweld. Die termen zijn bijna allemaal erg vaag. Dit heeft grote gevolgen die we onder ogen moeten zien.

Foto: daisy.images (cc)

Microkrediet

Door toeval raakte Christian Jongeneel in februari een week embedded bij een studiereis van Oikocredit naar de effecten van verstrekte microkredieten in India. Het was heel leerzaam eens ter plekke te zien hoe zo’n krediet nou werkt.

Foto: daisy.images (cc)

2020: WARning

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017 bespreekt Ingo Piepers de dynamiek en ontwikkeling van het Internationale Systeem. Deze artikelen zijn gebaseerd op recent afgerond onderzoek, waarbij gebruik is gemaakt van ‘harde’ data en de meest recente inzichten in de werking van complexe systemen en netwerken. Het is een nieuwe benadering die een aantal opzienbarende bevindingen oplevert. Deze bevindingen kunnen en mogen niet zonder politieke consequenties blijven.

De wetenschappelijke titel van het onderzoek luidt: “Social integration and expansion in anarchistic systems: How connectivity and our urge to survive determine and shape the war dynamics and development of the System“. De korte meer begrijpelijke titel, die tevens verwijst naar de meest opvallende conclusie van het onderzoek luidt: “2020: WARning” en verwijst naar de kritieke toestand die het Internationale Systeem rond 2020 zal bereiken.
Deze studie betreft een volledig nieuwe benadering van sociale processen,

Workshop Nieuw Kapitalisme

In deze serie Workshop Nieuw Kapitalisme nemen we om te beginnen de dominante politieke ideologie onder de loep. Je vind hier bijvoorbeeld analyses en ideeën over de taal waarmee we over markten denken en praten. Op zoek naar wat er van waarde overblijft als je de retoriek doorprikt.

Het is een manier om klein te beginnen – een workshop met schetsen en  knip- en plakwerk – aan een grote opgave waarvan velen zien dat die er is. Het is een zoektocht naar iets nieuws. Een manier om de verbeelding te prikkelen, omdat ideeën alleen worden opgegeven als er nieuwe ideeën voor in de plaats komen. En nieuwe ideeën hebben we nodig om ons voor te kunnen stellen hoe – dat is de grote opgave – een nieuwe politieke inbedding van ons economisch leven eruit kan zien.

Deze serie Workshop Nieuw Kapitalisme verschijnt op Sargasso en tevens op Substack. Geïnteresseerden kunnen zich daar inschrijven voor een nieuwsbrief, die bij elk nieuw artikel wordt verstuurd.

Foto: daisy.images (cc)

XTC - legalisering

In deze serie toont Gjalt-Jorn Peters met analyses, onderzoeken, feiten en cijfers aan dat legalisering van XTC serieus valt te overwegen.
Gjalt-Jorn Peters is universitair docent methodologie en statistiek aan de Open Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op gedragsverandering en preventie, in het bijzonder toegepast op risicogedrag in het uitgaansleven.

Foto: daisy.images (cc)

Filosofisch veldwerk

Jojanneke Vanderveen houdt gesprekken met lezers, kennissen en wildvreemden over moraliteit en ethiek in het dagelijks leven. Daarvan brengt ze verslag uit op Sargasso.