Over Sargasso

Sargasso bestaat sinds 2001 en is daarmee één van de oudste weblogs in Nederland. In de rijke historie van Sargasso vind je de introductie van het liveblog in Nederland, het munten van de term reaguurder, het op de kaart zetten van datajournalistiek en de strijd voor meer transparantie in het openbaar bestuur (getuige de vele Wob-procedures die Sargasso gevoerd heeft). U kunt onze geschiedenis bekijken in een tijdlijn.

Platform
Als rode draad door het bestaan van Sargasso loopt de overtuiging dat journalisten en lezers elkaar aanvullen en versterken. Het is onze missie journalist en burger dichter bij elkaar te brengen.

Onze bloggers nemen het nieuws en ontleden het. Lezers reageren daarop. Journalisten ontdekken leads op het blog en werken die uit tot grotere verhalen. Lezers doen suggesties die de redactie oppakt.

De samenwerking tussen journalist en burger kan tot grote verhalen leiden. Sargasso onderzocht met hulp van tientallen vrijwilligers het cameratoezicht in Nederland.

Community
Sargasso is niet alleen platform voor discussie, maar ook een community van gelijkgestemde mensen.  Sargasso heeft een progressieve signatuur, maar is niet dogmatisch. We zijn onbeschaamd intellectueel en kosmopolitisch, maar tegelijkertijd hopeloos genuanceerd. Dat betekent dat we de wereld vanuit een bepaald perspectief bezien, maar openstaan voor andere zienswijzen.

Ieder lid van de community draagt op zijn eigen manier bij aan het voortbestaan van Sargasso. Of dat nou is door te schrijven, te reageren of te doneren.

Doneer
Sargasso bestaat uit een grote groep vrijwilligers. In 2011 kregen we een eenmalige subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Inmiddels draaien we op advertenties en donaties. Lees meer over hoe je kunt bijdragen om Sargasso te ondersteunen.

Lees meer
Geschiedenis van Sargasso in beeld
Colofon
Aanmelden als blogger
Privacy/Cookies
Huisregels
Gastbijdragen