Welkom

Lockdown? Welke lockdown! Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje nog steeds alles besproken worden wat elders off topic is.

Klets gezellig mee, of start hier een nieuwe discussie. Houdt u wel anderhalve meter afstand?

Cafépraat (885)

#698.1 Joost - Reactie op #698

En terecht. Decennia lang als het goed gaat helpen met het overhevelen van overheidsgeld naar de happy few, en bij tegenslag roepen we dat ‘we dit met z’n allen op moeten vangen’. En dan nu is het eerste plan na een crisis die de ongelijkheid alleen maar heeft doen toenemen er eentje dat die ongelijkheid wederom doet toenemen.

#698.2 Frank789 - Reactie op #698.1

In tijden van crises moet je juist de WW verlengen. Na de crisis van 2008 hebben we gezien hoeveel honderdduizenden mensen niet binnen twee jaar een nieuwe baan vonden. Vooral 50-plussers waren totaal de klos.
In plaats van dat er werd geïnvesteerd in het UWV moesten ze bezuinigen en werd de UWV-coach een “e-coach” met twee keer zoveel cliënten, die coach kreeg je niet meer te zien, alleen mailen. De coach was de hele dag bezig vinkjes te zetten achter de online ingediende sollicitatieresultaten.

Dat geklets over scholing komt ook steeds terug met bv Denemarken als voorbeeld. Maar je hoort niets over de baangarantie die je in Denemarken krijgt. Die “context” vergeten ze gemakshalve. En met die contractbanen van tegenwoordig slaag je er steeds minder in om de volledige twee jaar WW te kunnen opeisen. Is dat ook zo in Denemarken en Zweden?

Ik hoor ook niks over het feit dat je eerst 10 jaar arbeidsverleden moet hebben om slechts 10 maanden WW te krijgen. Voor het elfde jaar krijg je er een halve maand bij. Je moet dus vandaag de dag 38(!) jaar gewerkt hebben om de volle 24 maanden WW te krijgen. 10 jaar geleden had je hier nog maar 20 jaar arbeidsverleden voor nodig. De oudere werknemer is dus vooral de klos en die heeft overigens net zijn ontslagvergoeding gemaximeerd zien worden op 75.000. Dat geldt overigens niet voor de “CEO”, die gewoon een “afscheidspremie” in zijn contract op laat nemen om de max 75.000 te omzeilen.

Kortom, het CDA zet weer vol in op de werkgevers en de werknemer moet nóg flexibeler worden met alweer minder rechten en centen.

Wel het hele verhaal vertellen, Wobke!!

#698.3 Cerridwen - Reactie op #698

Een uit de context gehaalde opmerking van Hoekstra is natuurlijk makkelijk scoren.

De context zijn de adviezen van de commissie Borstlap, die voorstellen doet om de kloof tussen vast en flex weg te halen. Enerzijds betekent dat flex veel meer zekerheid geven en duurder maken, anderzijds betekent dat het verminderen van de zekerheden/goedkoper maken van vast. Uiteraard gekoppeld aan meer scholing. Zo’n voorgestelde maatregel van Hoekstra is dan ook niet los te zien van deze context, en de kritiek daarop is nogal makkelijk.

Er liggen namelijk serieuze vragen over de arbeidsmarkt, waarbij aan de ene kant vaste werknemers in Nederland internationaal tot de best beschermde behoren, terwijl flex heel makkelijk is met weinig zekerheid. Je kan dat eerste feit niet negeren in een serieuze discussie hierover.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #698
 • Vorige reactie op #698
#698.4 Spam - Reactie op #698.3

Als er al een context was, dan kiest hij er toch echt zelf voor om deze maatregel daaruit te hallen. En als werkloze heb je weinig aan context als je na 12 maanden tevergeefse pogingen om terug aan het werk te geraken terug in de bijstand valt.

#698.5 Cerridwen - Reactie op #698.4

Hij zegt het zelf dat dat de context is (en als je de discussie gevolgd had, had je dit kunnen vermoeden)
https://nos.nl/artikel/2371308-hoekstra-vindt-kritiek-op-zijn-ww-plan-selectief-wel-het-hele-verhaal-vertellen.html

Een van de onderdelen van deze context is dat er veel meer aandacht en geld voor scholing komt.

Goed om je bovendien te bedenken dat dit het systeem is in Zweden en Denemarken, en daar aardig functioneert.
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/12/11/werkloos-worden-is-niet-zon-ding-voor-de-denen-hoe-is-dat-zo-gegroeid-a4023546

Alle ophef ten spijt, ga er maar van uit dat er een dergelijke uitruil (flex meer vast, vast flexibeler plus scholing) in de maak is. In plaats van krampachtig vasthouden aan de huidige situatie kan je beter nadenken met welke parameters dit wél acceptabel is.

En natuurlijk geeft Hoekstra zelf het voorzetje. En dat politici daar op duiken snap ik ook.

#698.6 Hans Custers - Reactie op #698.5

Hoekstra licht er in een interview – in campagnetijd! – dat ene puntje uit en als daar commentaar op komt begint hij te klagen dat niet hij, maar die critici niet het hele verhaal vertellen. Het vervelende is dat hij daar bij zijn achterban waarschijnlijk nog mee wegkomt ook. Het ligt altijd aan de anderen.

#698.7 Spam - Reactie op #698.6

Het vervelende is dat hij daar bij zijn achterban waarschijnlijk nog mee wegkomt ook.

Sterker nog. Hij komt er niet alleen mee weg. Zijn achterban komt hem ook nog actief verdedigen op Sargasso.

Dan even over dat Deense model. Dat is nu net precies NIET waar Hoekstra voor pleit. De eerste zin uit het door Cerridwen aangehaalde artikel:

Waarom behoren Denen dan toch tot de gelukkigste werknemers ter wereld? Nou, áls ze hun baan kwijtraken, wordt het salaris door de overheid maximaal twee jaar tot aan 90 procent doorbetaald. En is er een breed palet aan opleidingen beschikbaar die je voorbereiden op een nieuwe baan – niet zelden in een compleet andere sector.

Niks 1 jaar met grotendeels maar 70%. En dat brede palet aan opleiding is er helemaal niet hier. Die context haalt hij ook pas aan wanneer hij kritiek krijgt op zijn plan en of hij die context ook echt gaat realiseren moeten we ook nog maar afwachten. Eerst maar eens de uitkeringen korten, stelt hij voor. Dan kunnen we daarna wel eens gaan kijken of we ook die opleiding van de grond kunnen krijgen. Moet het niet te duur worden natuurlijk.

Interessant aan het Deense model is dat wanneer je uitkering EN opleiding goed voor elkaar hebt, je de ontslagbescherming kan versoepelen. Dat is fijn voor bedrijven en helpt mensen om zich sneller aan te passen aan een veranderende arbeidsmarkt. De opleiding hebben we hier nog niet en de uitkering wil Hoekstra dus grotendeels afschaffen. Dat is gewoon niets anders dan asociaal bezuinigen.

#698.8 beugwant - Reactie op #698.7

Daarbij: probeer eens als gewone sterveling in NL uit eigen zak een beroepsopleiding voor volwassenen te betalen. Het is krankzinnig duur. Terwijl er in België een wettelijk maximum van €300,- per cursusjaar is. Waarom kunnen die domme Belgen dat wel zo mooi regelen en die slimme calvinisten niet?
Ow wacht…

#698.9 Bismarck - Reactie op #698.3

“Er liggen namelijk serieuze vragen over de arbeidsmarkt, waarbij aan de ene kant vaste werknemers in Nederland internationaal tot de best beschermde behoren, terwijl flex heel makkelijk is met weinig zekerheid. Je kan dat eerste feit niet negeren in een serieuze discussie hierover.”

En daar komt de VVD’er toch uit de mouw piepen. Eerst creëren we een situatie waarin een significante groep bijna rechteloze flexwerkers ontstaat en vervolgens gaan we werken aan het verschil dat daardoor tussen die rechtelozen en onze oorspronkelijke werknemers bestond, door bij die laatsten ook de rechten af te gaan breken.

En bovendien lieg je gewoon! Je kunt wel degelijk in de discussie je richten op de problemen die je zelf veroorzaakt hebt met het laten ontstaan van die groep mensen met weinig zekerheden, door uitsluitend dat te repareren. Laat werkgevers maar betalen om de sociale vangnetten voor die flexwerkers op hetzelfde niveau te brengen van de gewone werknemers. Mocht dat het flexwerk een stuk minder aantrekkelijk maken, dan is dat alleen maar een gunstige bijwerking, want veruit de meeste flexwerkers zijn dat niet uit vrije wil.

#698.10 Frank789 - Reactie op #698

” CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra zag een kans op extra belastinginkomsten. „Daarom vragen wij van de sterkste schouders wat extra’s.”

Maar hoe concreet hard ga je die superverdieners nu aanpakken, Wobke?

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/03/05/topbeloningen-de-een-zn-nood-is-de-ander-zn-bonus-a4034430

#654 Hans Custers

Daar hebben we onze “linkse” NPO weer: een apart kadertje met alle bezwaren tegen het verlagen van BTW op groente en fruit, zoals PvdD, GroenLinks en PvdA willen, terwijl de retoriek van andere partijen gewoon zonder commentaar wordt overgenomen.

#654.1 beugwant - Reactie op #654

En natuurlijk geen woord over de landbouw- en veeteeltsubsidies op bv de verkwistende en door geraffineerd gelobby oncontroleerbaar spuitende glastuinbouw, of de suikerbietenteelt (de Europese suikerindustrie krijgt zo haar grondstoffen ver onder de wereldmarktprijs), of het vergunningenbeleid t.a.v. bijv varkensflats..
Voordat Honig, Knorr, Unilever c.s. ermee kunnen gaan knoeien is er al zoveel mis met ons eten…

#654.2 Bismarck - Reactie op #654

Inderdaad, bij kernenergie (waar het blijkbaar deze verkiezingen ineens over gaat, in plaats van over Big Brother, waar het nieuwe kabinet iets over moet vinden van MinJusVeil) geen kadertjes over de feitelijke onmogelijkheid van een bijdrage van nieuwe kerncentrales groter dan 0 aan de energiemix van 2030).

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #654
 • Vorige reactie op #654
#654.3 Bookie - Reactie op #654.2

Dat staat in de tekst.

#654.4 Bismarck - Reactie op #654.3

Maar dus niet in een apart opvallend kadertje voor de helft van de pagina, maar bijna onderaan, na de break met schema’s, waar de meerderheid van de lezers al is afgehaakt en dan nog met het de twijfelende vervoeging “zouden”. Niets van dat alles in het fruitkadertje, daar is het overtuigd “is”, “leidt”, “is” en “mag niet”.

#654.5 Bookie - Reactie op #654

Niet zo zeer bezwaren, maar problemen.
Je zou producten met toegevoegde suikers, of zouten en vlees naar het hoge tarief kunnen verplaatsen. Appelmoes met toegevoegde suikers wordt dan duurder als appelmoes zonder. Gezouten boter en cashewnoten duurder dan ongezouten.
Verse kant en klare maaltijden wordt wel lastiger.

#654.6 Hans Custers - Reactie op #654.5

Afbakeningsproblematiek dus, zoals het in dat kadertje heet. Ik durf te wedden dat je in elk programma van elke partij een hele serie punten kunt vinden waar de afbakening niet heel duidelijk is. Waarom zou het nu net in dit geval zo relevant zijn dat het expliciet genoemd moet worden?
Idem voor administratieve lasten voor ondernemers of de Belastingdienst. Als je iets verandert in de regels brengt dat administratief gedoe met zich mee. Altijd. Waarom is dat in dit geval ineens zo’n probleem dat het de moeite van het vermelden waard is?
Het derde punt, dat 0% BTW niet kan volgens Europese regels, lijkt me wel relevant om te noemen.

Maar ik begrijp werkelijk niet waarom die eerste twee punten zo belangrijk zouden zijn dat ze er in een apart kadertje uitgelicht moeten worden. Ik denk overigens niet dat de NPO, of de NOS een rechtse propaganda-machine is. Ik heb wel de indruk dat ze zich laten manipuleren door de onophoudelijke beschuldigingen dat ze links zouden zijn en daarbij soms doorslaan naar de andere kant om te laten zien dat dat niet zo is.

#654.7 Bookie - Reactie op #654.6

Natuurlijk Thierry.

#654.8 Hans Custers - Reactie op #654.7

Moeilijk hè, lezen?

#654.9 Bookie - Reactie op #654.8

Nee hoor, of je de NOS als een links complot ziet of rechts complot is even onzinnig.

#654.10 Hans Custers - Reactie op #654.9

Nog steeds moeilijk hè, lezen?

Edit: Laat ik het wat makkelijker maken. Ik zei in #654.5:

Ik denk overigens niet dat de NPO, of de NOS een rechtse propaganda-machine is.

Lukt het om dat te snappen?

#654.11 Frank789 - Reactie op #654.5

Verhogen van de BTW veranderd niks aan de productiekosten van de fabrikant, die BTW komt er pas aan het eind bij en betaalt de klant.
Een hogere inkoopsprijs van de suiker door een suikerbelasting daarentegen, kan op jaarbasis tonnen kosten en dan moet de productmanager dat doorberekenen of mogelijk elders compenseren als de concurrerende suikervrije producten gelijk geprijsd blijven.

#654.12 Bookie - Reactie op #654.11

Het kader gaat over BTW en niet over accijns.

#654.13 Frank789 - Reactie op #654.12

Jij doet voorstellen over verplaatsen naar het hoge (bestaand) tarief. Dat komt op hetzelfde neer als voor die bepaalde producten de BTW verhogen. Dat verhoogt dus niet de productie-/ inkoopkosten bij de producent.
Dat een reep chocolade van € 1,50 naar € 1,66 gaat zal de klant niet zo vreselijk veel uitmaken.

#654.14 Bookie - Reactie op #654.13

Omdat het in het kader uit de link ging om btw. Ik denk wel dat het uitmaakt voor mensen met een kleine beurs als een pot appelmoes € 1,05 kost of € 1,21.

Met de suikertaks zoals jij voorstelt gaan we terug naar een tijd dat Nederland slavernij in de koloniën toestond. Moeten we niet willen.

#654.15 Frank789 - Reactie op #654.14

[ Ik denk wel dat het uitmaakt voor mensen .. ]
Daarom beschreef je ook uitgebreid het voorstel voor het hogere BTW tarief.

Hedendaagse suikertax met slavernij en koloniën te verbinden is het grootse non-argument van vandaag.

Inkoopkosten verhogen werkt beter dan een hogere BTW, legt ook een stuk verantwoording bij de producent in plaats van alles weer bij de consument neer te leggen door hem in zijn portemonnee te raken terwijl de overheid ook nog eens meer BTW binnenkrijgt.

P.S. jouw pot appelmoes kost geen nu € 1,05 maar € 1,09 en wordt dan 1,21.
Elke goede marketeer zal bovendien alles op alles zetten om voorlopig op € 1,19 uit te komen om de barrière van €1,20 te vermijden. Desnoods verlaagt hij de hoeveel appelmoes in de pot om op € 1,19 uit te komen.

#654.16 Bookie - Reactie op #654.15

Was grapje, maar ik verbond het “met de tijd van” en niet “met”. In die tijd had men wel meer slechte ideeën, zoals een suiker-, brood-, meel- en vleestaks. Het gaat niet beter werken mede omdat de belastingdienst een nieuwe belasting niet aan kan. Ook een derde btw tarief niet. Als je de inkoopkosten verhogen wordt dat gewoon doorberekend aan de consument en worden zij geraakt in hun portemonnee.

Ik ben vooruitgelopen op de wens van de partijen het lage tarief te verlagen tot het minimum van 5%.

#654.17 Frank789 - Reactie op #654.16

[ Was grapje ]
Ach, gaan we die (excuus-) weg op?

[ omdat de belastingdienst een nieuwe belasting niet aan kan. ]
Dat ze een extra BTW tarief misschien niet op stel en sprong zouden aankunnen is absoluut niet hetzelfde als een nieuwe accijns.

[ Als je de inkoopkosten verhogen wordt dat gewoon doorberekend ]
Zo kinderlijk simpel is dat alleen in een communistische planeconomie, niet in een kapitalistisch economie met een vorm van concurrentie en het daarbij behorende klantgedrag.
Ik heb je een klein beetje proberen uit te leggen hoe prijselasticiteit werkt en verhoogde inkoopkosten, maar ik ga je hier geen complete cursus (bedrijfs-)economie geven.

[ Ik ben vooruitgelopen … ]
Zo kan ik elke fout goedpraten.

#654.18 Bookie - Reactie op #654.17

We leven nu eenmaal helaas niet meer in een kapitalistische samenleving. In een geglobaliseerde wereld bepalen een paar partijen die 90% van de markt in handen hebben de prijs.

Als je nu gewoon het kader uit de link had gelezen had je ook met 5% gerekend en niet foutief met 9%.

#512 beugwant

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/25/uitgever-verdedigt-marieke-lucas-rijneveld-als-vertaler-a4033296
Dat er gesteggel zou komen over de vraag of de vertaler van Amanda Gorman wel zwart genoeg zou zijn, dat kon je van tevoren op je vingers uittellen.
De vraag of de uitverkorene ook wel kàn vertalen, wordt alleen in vertalerskringen gesteld. Schrijven kan Rijneveld in elk geval al wel.
Maar dan die lange tenencommissie.

#512.1 Joost - Reactie op #512

Ik snap de reflex op eerste gezicht wel. Het is gewoon slecht gemanaged… De uitgever had vanaf het begin moeten zeggen dat ze in samenwerking met Gorman haar gekozen hebben, en dat er nog mensen meelezen.

#512.2 Frank789 - Reactie op #512.1

[ Ik snap de reflex op eerste gezicht wel. ]
Ik snap het van mensen die zichzelf 200% geweldig woke vinden en niet meer zien dat ze discrimineren op basis van huidskleur. Het is goed dat niet direct is vermeld dat Gorman haar gekozen heeft, dan komt de hypocrisie eens goed te voorschijn.

“Is Rijneveld niet te wit om dat te begrijpen? Als voorbeeld werd Rijnevelds aankondiging geciteerd: „In een tijd van toenemende polarisatie toont Amanda Gorman […] de kracht van verzoening.” De term ‘polarisatie’ viel verkeerd: die zou erop duiden dat zwarte mensen, die om rechtvaardigheid vragen, zouden polariseren.”

“Te wit”. Dit is toch tenenkrommend? Keer het eens om en zeg dat een Afro Amerikaan te zwart is om onze Vondel te vertalen.

#512.3 beugwant - Reactie op #512.1

Het vak van vertaler bestaat erin een tekst zoals de moedertaallezer die in de brontaal ervaart, ook zo over te brengen voor de lezer in de doeltaal. Dat vereist meer dan het bezit van een Prisma pocketwoordenboek; voor beide taalgebieden is ook kennis van en gevoel voor o.a. de culturele context onontbeerlijk. Zoals in elk metier zijn de beste vakmensen doorgaans lang te voren volgeboekt, en als er dan een door de actualiteit gedwongen haastklus als dit langskomt, is het altijd stressen.
Het is wel opvallend dat als er een (meestal geruchtmakend) boek door een niet-vertaler vertaald wordt, de discussie over allerlei aspecten kan gaan, maar bijna nooit over dat feit.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #512.1
 • Vorige reactie op #512.1
#512.4 Rigo Reus - Reactie op #512.1

Zaterdag 6 maart komt Marieke Lucas Rijneveld in de NRC met een gedicht terug op deze hele kwestie: het gevraagd zijn voor de vertaling, de kritiek, de opdracht terugegeven. Dat vind ik dan wel een aardige move, op de de hele kwestie reageren met een…. gedicht.
https://twitter.com/MLRijneveld/status/1366491929760907266/photo/1

#512.5 Frank789 - Reactie op #512

Ook dat nog…

Rijneveld geeft vertaalopdracht voor gedicht Amanda Gorman terug
https://nos.nl/artikel/2370409-rijneveld-geeft-vertaalopdracht-voor-gedicht-amanda-gorman-terug.html

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #512
 • Vorige reactie op #512
#512.6 Rigo Reus - Reactie op #512.5

De rel die je wist dat zou komen is daar. En omdat in Gormans gedicht verwezen wordt naar haarzelf als ‘skinny Black girl’, hou ik nu al mijn hart vast voor de vertaalster die wat obees is.

#512.7 Hans Custers - Reactie op #512.6

Sorry Rigo, maar je snapt net zo goed als ik dat het thema van dat gedicht racisme is, en niet lichaamsgewicht. Niet meteen je mening klaarhebben is soms best een goed idee. Probeer het eens.

#512.8 Rigo Reus - Reactie op #512.7

Dat zijn twee verschillende zaken. Het thema/onderwerp van Gormans gedicht is niet racisme, (heb je het gedicht wel helemaal gelezen?) het is groter: het behandelt verleden en toekomst van Amerika. Het is natuurlijk een goedkope retorische truc om te schrijven :’je snapt net zo goed als ik dat’.
En jij weet even goed als ik dat in bepaalde kringen in Nederland mensen (m/v/ en ?) elkaar nu de maat nemen om het uh, witste voetje te halen om in aanmerkig te komen voor die vertaling. Is ze (?) wel vrouw genoeg? Is ze wel gekleurd genoeg? Heeft ze wel het goeie geloof? Is ze wel transgender genoeg? Kortom, valt ze wel genoeg samen met de auteur (m/v/?) van het gedicht? Mij doet het denken aan de censuur die Rusland vroeger had: sensitivity readers die meelezen. (O, George Orwell, je had een vooruitziende blik met je NewSpeak)

#512.9 Hans Custers - Reactie op #512.8

Best, dan corrigeer ik mezelf. Racisme is niet het thema van dat gedicht, maar wel een van de thema’s. En het was ook een van de thema’s die meespeelden bij de gelegenheid waar ze het voordroeg: de inauguratie van een president die racistische voorganger opvolgde.

Dat sommige mensen doorslaan in elkaar de maat nemen ontken ik helemaal niet. Maar dat neemt nog steeds niet weg dat jouw #512.5 veel te makkelijk is.

Je hoeft niet mee te doen aan het spelletje polariseren dat mensen zo graag spelen.

#512.10 beugwant - Reactie op #512.7

Ik vind Rigo Reus wel een punt hebben. Humor ist, wenn man trotzdem lacht.

#512.11 Hans Custers - Reactie op #512.10

Nou ja, als het alleen om de grap gaat, dan heb ik wel eens een betere gehoord. Wat mij betreft slaat die opmerking nu net alle nuance uit die passage van het gedicht plat:

Where a skinny Black girl
descended from slaves and raised by a single mother
can dream of becoming president
only to find herself reciting for one
And yes we are far from polished
far from pristine
but that doesn’t mean we are
striving to form a union that is perfect

#512.12 Rigo Reus - Reactie op #512.11

Where a skinny Black girl

Zou ze zichzelf ook zo omschrijven als dat niet iets bijzonders, opmerkelijks was? Dus vandaar mijn opmerking over de eventuele obeesheid van de vertaalster (m/v), weer iets om over te vallen buiten geslacht, kleur, lengte, gender, geloof etc.

#512.13 Hans Custers - Reactie op #512

Ben ik de enige die niet de behoefte heeft om meteen partij te kiezen in zo’n kwestie?

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #512
 • Vorige reactie op #512
#512.14 Spam - Reactie op #512.13

Dat was ook mijn eerste reactie. Maar nu de discussie voortwoekert en ik veel argumenten van beide kanten heb gehoord, zie ik het probleem wel.

Wanneer voor een interessante taak of positie wordt gepleit om een vrouw of gekleurd persoon te kiezen, is de teneur al snel “maar we moeten wel op kwaliteit kiezen”. Vrouwen en gekleurde personen maken pas een kans op die topbaan of prestigieuse vertaalopdracht als hun kwaliteit boven alle twijfel verheven is. “Bij gelijke geschiktheid” noemen we dat dan, waarbij er voor een verkozen witte man direct vanuit wordt gegaan dat het met de geschiktheid wel snor zit (hij is immers niet vanwege zijn kleur of geslacht voorgetrokken), maar bij de vrouw/gekleurde die geschiktheid uitgebreid moet worden verdedigd (om aan te tonen dat ze niet zijn voorgetrokken).

Marieke Lucas Rijneveld lijkt voor deze opdracht toch vooral/uitsluitend te zijn geselecteerd vanwege haar bekendheid en commercieel potentieel. Haar Engels is niet geweldig, ze vertaalt nooit en ze doet niet aan het soort poezie waar het om gaat. Bij een schrijfster waar dan ook nog de afkomst en achtergrond zo’n grote rol in haar werk speelt is het zeer merkwaardig dat er niet naar iemand met een iets meer vergelijkbare achtergrond is gezocht. Bij ongelijke geschiktheid toch liever een bekende witte schrijfster. Ik snap wel dat mensen die persoonlijk door de teksten van Gorman geraakt worden daar hun bedenkingen over willen uiten.

#512.15 Hans Custers - Reactie op #512.14

Dat bedoelde ik ook te zeggen, zo ongeveer. Ik vond (en vind) de kritiek op Meulenhoff wel te begrijpen, maar de kritiek op die kritiek ook. Eerst maar eens de argumenten van twee kanten horen is dan niet zo’n gek idee. En vooral niet te snel stempeltjes op die argumenten zetten, of dat nu het stempeltje “racisme” of het stempeltje “wokeness” is.

#512.16 Frank789 - Reactie op #512

Ik vrees dat als dit doorzet dat binnenkort de eerste leerlingen weigeren geschiedenisonderwijs over de slavernij te volgen om dat hun docent “te wit” is of omdat het bijbehorende boek niet door een Afro-persoon geschreven én vertaald is.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #512
 • Vorige reactie op #512
#512.17 beugwant - Reactie op #512.16

In dat geval wil ik ook met terugwerkende kracht voor Frans een kekke Parisienne voor de klas en niet die knorrige bromsnor die de pik op me had. Misschien dat ik het vak dan niet had laten vallen. 🙄

#512.18 Hans Custers - Reactie op #512

De andere kant van het verhaal: Johan Fretz in het Parool. Of je het er nu mee eens bent of niet, het is in elk geval die argumenten zoekt, in plaats van alleen maar beschuldigingen of andere aanvallen op de persoon.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #512
 • Vorige reactie op #512
#512.19 Krekel - Reactie op #512.18

Oh ik plaats net dezelfde column als jij zie ik. Nou ja, des te meer kans dat mensen ‘m gaan lezen …

#512.20 Frank789 - Reactie op #512.18

Francisco van Jole beschrijft wel aardig hoe het systeem mogelijk werkte:
https://joop.bnnvara.nl/opinies/rijneveld-en-gorman-hoe-verslaving-aan-bekende-namen-racisme-in-stand-houdt

Het blijft oordelen voordat iemand haar werk heeft kunnen afleveren die sowieso onder curatele stond:
https://joop.bnnvara.nl/opinies/amanda-gorman-niet-de-huidskleur-maar-de-kwaliteit-van-haar-vertalers-doet-er-toe

#512.21 Krekel - Reactie op #512
 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #512
 • Vorige reactie op #512
#512.22 beugwant - Reactie op #512

En ook de mensen uit het vak laten zich horen: https://www.neerlandistiek.nl/2021/02/verloren-in-vertaling/#more-178083

Voor Meulenhoff was dat natuurlijk helemaal een commerciële win-win, want zo konden ze de naam van de in Nederland momenteel uiterst populaire Rijneveld aan dit project koppelen.

En dat vertalen, dat doen we er effe bij.

Viel dat even tegen.

Meulenhoff gaat nu ‘op zoek naar een team’: Bij een haastklus is dat gebruikelijk omdat -zie boven- een enkele vertaler dat nooit in zo’n korte tijd gedaan krijgt. Dat de lezer uiteindelijk het resultaat van een hele handvol verschillende pennen en stijlen te verteren krijgt, mag de commerciële pret niet drukken.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #512
 • Vorige reactie op #512
#512.23 Rigo Reus - Reactie op #512.22

Maar, om even de relevantie van dit onderwerp in kaart te brengen. Een dichtbundel, zo’n dun boekje met saaie voorkant met daarin 65 gedichten voor 17 euro, wie schaft er hier op sargasso wel ‘ns zo’n ding aan? Wat was de meest recente bundel die de sargasso-lezer heeft aangeschaft? En wat was de mening er toen over? Ik mis dat wel ‘ns op dit blog. Maar ja, rel & discriminatie is natuurlijk een klikbeet en een bundel van Bindervoet, Fabias of Benders is dat niet.

#512.24 Frank789 - Reactie op #512

Hier zat ik op te wachten, een meer technische benadering:
“Doet afkomst ertoe bij een goede vertaler?”

Nou, nee, hooguit bij het voordragen van zo’n gedicht.

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/28/doet-afkomst-ertoe-bij-een-goede-vertaler-a4033600

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #512
 • Vorige reactie op #512
#512.25 Frank789 - Reactie op #512

Leuk (gesproken video):
Ze werd overspoeld met verzoekjes om commentaar te geven over #Gorman-gate. Maar spoken word-frontvrouw Babs Gons laat liever haar werk voor zich spreken. Over de absurde framing rond zwarte vrouwen bijvoorbeeld. Luister naar: ‘Zou je woensdag zwart willen zijn?’

https://twitter.com/oneworldnl/status/1367092601338421248

#512.26 Rigo Reus - Reactie op #512.25

En iemand uit het vak aan het woord.
https://www.vanoorschot.nl/tirade-blog/
En het klopt, ik heb ook wel ‘ns een boek, genre: beetje hip, vertaald uit het Engels, gelezen. Maar dat ontging de vertaalster. De band Nirvana, vertaalde ze met Nirwana. In het boek moest iemand onder druk een video ‘vegen’, en ik begreep maar niet wat er stond. Tot ik later het origineel in handen kreeg: oh, ze las ‘wipe it’, en dat vertaalde ze dus niet als: wissen….

#512.27 Frank789 - Reactie op #512.26

Dat heeft ze misschien van Google Translate, dat “wipe”, ook die autocorrectie naar Nirwana.
Dan krijg je dit:
15 pics of wavy crinkle crankle garden walls that take fewer bricks to build than straight ones:

15 foto ’s van golvende crinkle crankle tuinmuren die minder bakstenen nemen om te bouwen dan hetero’ s:

#512.28 Rigo Reus - Reactie op #512.27

Hèhèhèhèhè

#634 Spam

Helaas. Ook Jeroen.

#634.1 P.J. Cokema - Reactie op #634

Veel te jong….
Dat is zwaar k*t.

#634.2 Joost - Reactie op #634.1

42 keer kut, zelfs.

#634.3 M&M - Reactie op #634

Ik had nog die ‘Landgenoten!’ herinnering aan Jeroen van Merwijk
https://sargasso.nl/closing-time-down-in-the-sewer/

#634.4 okto - Reactie op #634.3

Het was niet een nummer van de Stranglers waarin Landgenoten overliep. Dat eindtune van Krachtvoer was Astradyne van Ultravox.

#634.5 M&M - Reactie op #634.4

Het was het programma Rauhfaser waarin Jeroen van Merwijk als De Hypochonder zo tekeer ging aan het eind en dat ging over in Princess of the Streets van The Stranglers. Krachtvoer had idd dat nummer van Ultravox als tune.

#642 Jos van Dijk

Gisteren in Trouw een bericht over een onderzoek van de UvA: 60 tot 70 procent van de kinderen in de eerste en de tweede klas van het voortgezet onderwijs geeft aan nooit of ‘enkele keren per jaar’ met de leraar te praten over politiek en samenleving. 35 procent van de tweedeklassers weet niet of ze in een democratie leven, of denkt zelfs van niet. Op het vwo vindt 71 procent van de leerlingen democratie belangrijk, terwijl op het vmbo maar 34 procent dat vindt. De grootste groep vmbo’ers (45 procent) heeft er geen mening over.

Ik vind dit een van de meest schokkende berichten sinds tijden over de staat van de politiek in Nederland.

#642.1 Frank789 - Reactie op #642

Misschien moet de geschiedenisles eens wat vaker én eerder gaan over hoe Nederland een democratie geworden is, in plaats van te beginnen bij de Mesopotamiërs.

#642.2 Co Stuifbergen - Reactie op #642

Het gaat hier om de eerste en tweede klas.
Eigenlijk zou zo’n onderzoek onder 18-jarigen plaatsvinden moeten.

#642.3 Jos van Dijk - Reactie op #642.2

Als zulke grote aantallen kinderen van 13, 14 jaar niets met democratie hebben, dan vrees ik voor de cijfers van de 18-jarigen. Het heeft misschien ook te maken met de formulering van de vragen. Maar democratie heeft toch iets te maken met gelijkheid, tolerantie, je zegje kunnen doen en onderling overleg en dat zijn waarden die je elk kind vanaf een jaar of zes uitstekend kunt uitleggen. Democratie beperken tot wat er in Den Haag gebeurt miskent waar het eigenlijk om gaat. Misschien zit daar wel het grootste probleem.

#650 Bismarck

Orban ziet de bui al hangen (de fractie was eindelijk op weg naar royement) en stapt zelf met FIDESZ uit de EPP.

#626 Frank789

Voor wie de verkiezingsprogramma’s t.a.v. Schiphol wil beoordelen:

https://www.bewonersomgevingschiphol.nl/tweede-kamerverkiezingen/

Irritant vaak de zinsnede dat modernere vliegtuigen voor minder lawaai en vervuiling gaan zorgen.
A – Dat roepen ze al 50 jaar
B – Die zo ontstane dubieuze “ruimte” wordt onmiddellijk opgevuld met méér vluchten.

Edit: https://www.ad.nl/opinie/net-voor-verkiezingen-nog-even-geschiphold~af4338bd/

#601 Bismarck

Sarkozy heeft zijn eerste veroordeling voor corruptie aan de broek (maar weet uiteraard van geen kwaad). Dat het een voorbeeld moge zijn voor andere corrupte (ex-)presidenten.

#601.1 Co Stuifbergen - Reactie op #601

Goed nieuws.

Het heeft overigens wel lang geduurd, de zaak speelde al sinds 2014.
En dan is er nog een zaak uit 2012…

#601.2 Bismarck - Reactie op #601.1

En één uit 2007 (de miljoenen van Khadaffi).

#561 Henk van S tot S

Je zult maar als beloning, voor een leven zonder nicotine, alcohol en biologisch eten, ongeneselijke longkanker krijgen en zo goed als zeker net geen 78 worden.
Die mazzel heb ik en derhalve gaat mijn ter beschikking van de wetenschap gestelde lichaam binnenkort richting Leiden. (maatregelen tegen ondraaglijk lijden reeds met de huisarts geregeld)
Het ga jullie goed.

#561.1 majava - Reactie op #561

Sterkte, Henk! Ook aan je omgeving, die je straks moeten missen.

#561.2 Krekel - Reactie op #561

Holy shit. Heftig bericht, Henk. Voor als het iets waard is, volgens Nietzsche is het leven (pijnlijk genoeg) inderdaad niet te rechtvaardigen in morele termen als ‘eerlijk’ e.d., maar alleen als ‘esthetisch fenomeen’. Áls je er inderdaad niet meer bovenop komt, dan hoop ik dus dat je in elk geval kunt terugkijken op een mooi leven – zij het tragisch, komisch, of op welke manier dan ook mooi – en dat je je op die manier toch nog kunt verzoenen met het (inderdaad vaak oneerlijke) lot. Heel veel sterkte.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #561
 • Vorige reactie op #561
#561.3 Rigo Reus - Reactie op #561

Ik had je altijd, door je reacties, een jaar of twintig jonger geschat Henk. Je ging hier al lang mee. Ook sterkte gewenst.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #561
 • Vorige reactie op #561
#561.4 beugwant - Reactie op #561

Zo! Boem! Dat is nogal wat. Alles beste dan, voor dat laatste stukkie.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #561
 • Vorige reactie op #561
#561.5 P.J. Cokema - Reactie op #561

Jammer, heel jammer, dat je laatste weg er zo uit moet zien, Henk. Goed dat je een en ander hebt geregeld en ik hoop voor je dat het nog een bijzondere weg zal zijn.
Na zo lang je oneliners bij Sargasso… ;-)
Ik kan het archief niet helemaal overziend, maar zie dat je in 2006 al van de partij was op Sargasso. Misschien was je er al eerder?
Hoe dan ook: sterkte.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #561
 • Vorige reactie op #561
#561.6 Hans Custers - Reactie op #561

Dat is heftig, Henk. Ik gun je een mooi laatste stukje. Sterkte!

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #561
 • Vorige reactie op #561
#561.7 Janos - Reactie op #561

Oef. Heel veel sterkte voor jou en je naasten, en wat anderen al zeiden: dat het laatste deel van de rit maar mooi mag zijn.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #561
 • Vorige reactie op #561
#561.8 Jona Lendering - Reactie op #561

Veel sterkte Henk. Je bent een meubelstuk en ik zal je missen.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #561
 • Vorige reactie op #561
#561.9 Co Stuifbergen - Reactie op #561

Dank voor uw bericht (en voor het afstaan van uw lichaam aan de universiteit). Ik hoop dat u tevreden op uw leven terugblikt.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #561
 • Vorige reactie op #561
#561.10 basszje - Reactie op #561

Voor wat het waard is, je reacties hier waren altijd van uitstekend niveau. Sterkte de komende tijd.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #561
 • Vorige reactie op #561
#561.11 Klokwerk - Reactie op #561

Henk, heel erg veel sterkte de komende tijd. We gaan je heel hard missen hier. Ook heel veel sterkte voor je naasten.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #561
 • Vorige reactie op #561
#561.12 Jos van Dijk - Reactie op #561

Veel sterkte, Henk. Dank voor je bijdragen, humor en relativeringen. Zullen we gaan missen.

#605 Rigo Reus
#605.1 Bookie - Reactie op #605

Is het satire, of is retecool een antisemitisch platform geworden? In de link van de NOS worden de joden er niet bijgehaald.

#605.2 Janos - Reactie op #605.1

Satire denk ik.

Start een nieuwe discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*