Welkom

Lockdown? Welke lockdown! Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje nog steeds alles besproken worden wat elders off topic is.

Klets gezellig mee, of start hier een nieuwe discussie. Houdt u wel anderhalve meter afstand?

VOOR STAMGASTEN: Lees ajb dit stuk over veranderingen in de reactiepanelen, en denk mee!

Cafépraat (441)

#409 Bismarck

De in een referendum weggestemde Sleepwet blijkt in de praktijk nutteloos:

“Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de inlichtingendiensten de nieuwe bevoegdheid waar de meeste discussie over was, de bredere bevoegdheid om gesprekken af te tappen, in de praktijk nog niets heeft opgeleverd.”

Binnenkort dus weer afgeschaft?

#293 beugwant

Je kunt wel huilie doen dat een van je knollen beschadigd is, maar het is toch echt de politie zelf die die paarden in het strijdtoneel brengt. Niet de demonstranten en zelfs niet de relschoppers.
https://www.parool.nl/amsterdam/politiepaard-gewond-door-aanval-met-ploertendoder-bij-protest-museumplein~bf53a980/

#293.1 Bismarck - Reactie op #293

Op zich volg ik je redenatie (ik heb dat overigens meer met politiehonden, die regelmatig serieus letsel aanbrengen bij burgers, maar als iemand zich tegen zo’n bijtende hond verweert, krijgt die er nog een extra vervolging wegens dierenmishandeling bovenop), maar een ploertendoder is gewoon een verboden wapen en dient dus in dit geval vervolgd te worden voor zowel bezit als alle letsel dat ermee is toegebracht bij mens of dier. Als je met zoiets over straat loopt (laat staan het meebrengt naar een demonstratie), ben je gewoon uit op mishandeling en/of doodslag. Wat dat betreft is dat hele verhaal van viruswaanzinnigen die daar zijn “uit liefde” ook totaal ongeloofwaardig.

#293.2 beugwant - Reactie op #293.1

Over die ploertendoder zijn we het eens. Wat echter niet wegneemt, dat de politie in feite een dier aanbiedt om te slaan. Een niet afgericht beest zal -indien loslopend- zo’n strijdtoneel asap willen verlaten. Nog afgezien ervan of hond of paard daadwerkelijk iets overkomt (en hoe men dat juridisch draait), zet de politie eigenlijk aan tot die dierenmishandeling, door ze als ‘dierlijk schild’ te gebruiken. een techniek die je verder alleen bij terroristen of schurkenstaten ziet. Benieuwd hoe de wapenstokken zwaaien als de demonstranten hun eigen huisdieren meenemen. Lijkt me wel een amusant gezicht, als iedereen een kooi met een papegaai voor zich houdt…
Aan de andere kant gebeurt het echter ook geregeld dat demonstranten de bereden politie (beleefd) vragen of ze de paardjes mogen aaien.

Als de politie zo graag indrukwekkend hoog wil zitten, chargeer dan op stelten.

#293.3 Frank789 - Reactie op #293.2

Het is ook de hoogte en breedte van het paard dat indruk maakt op de protesteerder.
Sterker nog, als een meute onbereden paarden op de menigte zou afstormen zouden ze nog sneller wegwezen, wetende dat er niemand op zit om ze te laten omkeren.

Over 10 jaar discussiëren we hier over de inzet van (autonome) robots en dan kunnen de paarden en honden naar het asiel.

#293.4 Bismarck - Reactie op #293.3

…voor een spuitje.

#293.5 beugwant - Reactie op #293.4

Nederland heeft gelukkig geen traditie in groots militair vertoon; niettemin paradeert een robot wat moeilijk. De band tussen politiemens en dier zal er wel voor zorgen dat er een hobbycircuit actief blijft, misschien mogen de beestjes wel bij Van Amsberg op stal. Biefstuk kan altijd nog.

#293.6 Frank789 - Reactie op #293.5

Volgens mij gebruiken ze juist politiepaarden voor de gouden/glazen koets. Die zijn immers getrained op knallen, vuurwerk, mensenmassa’s en geweld.

#293.7 Emile M - Reactie op #293.2

Dat je de politie aanrekent dat zij ‘een dier aanbiedt om te slaan’ is een redenering die vergelijkbaar is met een verkrachte vrouw verwijten dat ze een kort rokje droeg. Een klassieke ‘Blame the victim’ Een ploertendoder bezit en gebruik je niet.

#293.8 Joost - Reactie op #293.7

Eh, nee dat is het niet. Het is een totaal andere situatie.

Het dier is daar met opzet om indruk te maken op demonstranten en ze eronder te houden. Dat het dier dan vervolgens ook risico loopt is daar een gevolg van. Ik ben in dit geval #teampaard, maar deze vergelijking gaat me toch echt te ver.

#385 Frank789

Hier een slechts 7 minuten durend inkijkje in welke verschillende groepen (complotdenkers, white supremists en dergelijke) min of meer georganiseerd het Capitool bestormden.

https://www.youtube.com/watch?v=blxT61F-Ris

#385.1 Co Stuifbergen - Reactie op #385

Het is een vreemd samenraapsel.

Op de video van Luke Mogelson blijkt dat de mensen in de senaatszaal het niet altijd met elkaar eens waren.
Het lijkt ook wel alsof ze niet goed weten wat ze komen doen (behalve de mensen die Mike Pence ophangen wilden). Blijkbaar is een revolutie niet zo makkelijk.

https://www.newyorker.com/news/video-dept/a-reporters-footage-from-inside-the-capitol-siege

#385.2 Frank789 - Reactie op #385.1

Het is een “samenraapsel” van verschillende goed georganiseerde groepen. En die gaan niet weg als Trump morgen verhuist.

#389 Bismarck

Een droevige mijlpaal van een klein jaar pandemiewanbeleid: Trump neemt afscheid met 400.000 Coronadoden.

#321 Bismarck

Wacht, die hele Brexit zou toch juist tot minder Red tape leiden?

#321.1 Frank789 - Reactie op #321

Ach, elke verandering kent aanloopproblemen. Ze zullen het in de loop der tijd wel leren of een nieuw verdragje sluiten.
Maar zoals altijd is het milieu weer de klos:
“… so it’s cheaper for companies to pay for the trailer to go back empty and then get another delivery back into the truck. It’s stupid at the end of the day but that is Brexit.”

#321.3 Frank789 - Reactie op #321.2

Jammer voor de Britten, maar ik feite hoop ik dat hun kosten en chaos gierend uit de klauwen gaan lopen.
Dat is de beste manier om de Nexiteers en Frexiteers de wind uit de zeilen te nemen.
Ik verwacht overigens dat Nederland ook een flinke tik gaat krijgen, maar die zal wel ondersneeuwen onder de corona.

#331 Co Stuifbergen

Onderzoekers denken dat als iemand een Corona-besmetting gehad heeft, dit niet altijd tot immuniteit tegen gemuteerde versies leidt.
Er is dus ook enige zorg dat vaccins niet tegen elke mutatie werken.

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-safrica-variant-idUSKBN29N1NX?taid=6005ed7546b67f000161fbfe&utm_campaign=trueAnthem:+Trending+Content&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter

#326 Bookie

Ik vind het belachelijk dat private partijen gevraagd wordt schulden van toeslagenslachtoffers kwijt te schelden. Zij moeten dit gewoon bij de overheid kunnen verhalen.

#326.1 Joost - Reactie op #326

In feite gooit de overheid de verantwoordelijkheid over de schutting.

#276 Hans Verbeek

De Britse variant is een mutatie in het genoom van SARS-CoV2, net zoals de Zuid-Afrikaanse variant.
Die mutaties treden overal op, niet alleen in Groot-Brittannië en Zuid-Afrika. Er ontstaan voortdurend nieuwe stammen, ook in Nederland.
Als je de Britse variant aantreft in Bergschenhoek, dan kan daar gewoon dezelfde mutatie zijn opgetreden, die al eerder in Groot-Brittannië is opgetreden: de Bergschenhoeksche variant :-)
Het wachten is op de Staphorster variant https://nl.wikipedia.org/wiki/Staphorster_variant

#276.1 Joost - Reactie op #276

Claim je nu dat wetenschappers de verschillende mutaties niet uit elkaar kunnen houden omdat het misschien wel exact dezelfde mutaties zijn? Toch blijkt uit alles dat ze dat wél doen en ook kunnen.

Dus: [citation needed]

#276.2 Hans Verbeek - Reactie op #276.1

Ik claim niks, Joost. Ik sta alleen open voor de mogelijkheid dat dezelfde mutatie op 2 verschillende plaatsen op aarde kan optreden.
Wetenschappers zien de nieuwe varianten alleen verschijnen in monsters, die ze sequensen; ze kunnen niet in realtime vaststellen wanneer en waar de mutatie opgetreden is. Als je geen monsters neemt of de basevolgorde niet meer bepaalt, dan weet je niet eens dat er een nieuwe variant is.
Goed opletten in de komende jaren. Net als bij influenza ontstaan er verschillende stammen of varianten. Evolutie.
We kunnen ons over iedere nieuwe variant ontzettend drukmaken en sommige mensen zullen dat ook gaan doen.

#276.3 Joost - Reactie op #276.2

Ik claim niks, Joost. Ik sta alleen open voor de mogelijkheid dat dezelfde mutatie op 2 verschillende plaatsen op aarde kan optreden.

Je claimt heel veel, Hans. Je gooit gewoon wat misinformatie in de groep, linkt naar een totaal ongerelateerde pagina over politiek en doet dan vervolgens alsof je voor iets ‘open staat’, en begin je wat te googelen.

Voor je eerste bericht heb je nul onderbouwing gegeven, en anderen moeten je misinformatie dan weer gaan ontkrachten.

Je bent een zeer dodelijke combinatie van Dunning-Kruger en het bullshit asymmetry principle.

#276.4 Hans Verbeek - Reactie op #276.3

Je gooit gewoon wat misinformatie in de groep

Wat is precies de misinformatie in mijn bericht #276, Joost?
Ik vraag om een letterlijk citaat.
Wat moet ik precies onderbouwen?

#276.5 Bismarck - Reactie op #276.4

Zeeleeuw

#276.6 KO - Reactie op #276.2

redenen om aan te nemen dat het verspreiding is en niet parallele evolutie

– het betreft niet één mutatie maar meerdere op verschillende plekken in het DNA die samen de variant karakteriseren
– het betreft dezelfde DNA substituties, niet alleen amino zuur niveau is gelijk maar ook uit de meerdere mogelijke DNA verandering die tot dezelfde amino zuur veranderingen komen specifiek dezelfde DNA veranderingne

some info here
https://www.nature.com/articles/d41586-021-00065-4
https://cov-lineages.org/global_report_B.1.1.7.html

NB
Doordat hans verbeek over zaken begint waar ik iets meer van weet, snap ik pas echt goed hoezeer hij gedrag vertoont wat consistent is met het zijn van een volbloed trol

#276.7 Hans Verbeek - Reactie op #276.6

Klopt KO, de verschillen lopen steeds verder op door een stapeling van mutaties. Sommige mutaties leiden wel tot veranderingen in aminozuren van de virale eiwitten, andere mutaties niet. De mutaties vinden overigens plaats in het virus RNA; in het virus zit helemaal geen DNA.
Het blijft ten alle tijde mogelijk dat een mutatie een tweede keer kan optreden. Dat is gewoon een statistisch verschijnsel, zoals je met vijf dobbelstenen ook vijf zessen kunt gooien. We hebben het over miljarden replicatie-cycli in miljoenen. Zie dan maar eens uit te sluiten dat dezelfde fout een tweede keer optreedt.

#276.8 KO - Reactie op #276.7

(don’t feed the troll)

anyway het is niet 1 mutatie het zijn er >10
het is een variant / haplotype / lineage
daarom weten we dat het verspreiding is en geen paralelle evolutie

#276.9 KO - Reactie op #276.7

Ten tweede, als je iets poneert (in dit geval parallele evolutie) dien je dat onderbouwen. Dat is jouw taak als poneerder van een hypothese.

“het zou kunnen” is niet voldoende.

bij lange na niet

#276.10 KO - Reactie op #276

Ik heb de primaire data niet gechecked maar meen toch dat de in nederland gevonden britse variant geen parallele mutatie is, maar direct/indirect afkomstig uit UK. Ik weet niet op grond waarvan die conclusie getrokken is maar er zit heel veel informatie in sequenties om dit met redelijk grote zekerheid te kunnen zeggen.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #276
 • Vorige reactie op #276
#276.11 Hans Verbeek - Reactie op #276.10

Ik heb de primaire data ook niet gechecked. Ik weet alleen zeker dat parallele evolutie bij dergelijke eenvoudige levensvormen goed mogelijk is.

#276.12 Hans Custers - Reactie op #276.11

Ik weet alleen zeker dat parallele evolutie bij dergelijke eenvoudige levensvormen goed mogelijk is.

Dat heeft dan ook niemand ontkend. Probeer eens te begrijpen wat anderen je duidelijk proberen te maken, in plaats van alle tegenargumenten te ontwijken met oeverloos gezwam.

Het is Dunning-Kruger, zoals al eerder werd opgemerkt. Je onderschat zowel de deskundigheid van de mensen die hiermee bezig zijn als je eigen onbenul. Of, dat zou ook kunnen, je projecteert je eigen desinteresse voor feiten en logica en obsessie met je eigen gelijk op de rest van de wereld.

#276.13 Hans Verbeek - Reactie op #276.12

Het verschijnen van een nieuwe variant leidt ertoe dat de maatregelen om besmetting te voorkomen verlengd en mogelijk aangescherpt kunnen worden.
Het OMT heeft berekend dat het reproductie getal van de Britse variant hoger ligt zodat een verscherping van de maatregelen gerechtvaardigd is.

Maar het reproductiegetal van de Britse coronamutatie ligt 30 procent hoger en boven de 1, waardoor die variant zich wel verder verspreidt.

https://nos.nl/artikel/2364870-grote-zorgen-bij-omt-over-britse-variant-nu-maatregelen-nemen.html
Dit lag altijd al op de loer en kan rustig nog een keer gebeuren.
Maar vroeger of later neemt het draagvlak voor de maatregelen af.

Als Joost of iemand anders van de redactie de discussie over dit onderwerp op Sargasso wil verhinderen, dan hebben ze die macht.

#276.14 Hans Custers - Reactie op #276.13

Nog steeds niet groot genoeg om je ongelijk toe te geven. En dus probeer je de doelpalen maar te verplaatsen. Als je nou ooit, één keer iets van me aanneemt, probeer dan eens in te zien hoe ontstellend doorzichtig die spelletjes van je zijn geworden. Misschien niet voor jezelf, maar wel voor 99,9% van de rest van de wereld.

#276.15 Maurice - Reactie op #276

Tis gezwam en je weet het

#309 Rigo Reus

Ligt dat nou aan mij? Verkeerde verwachting? Ik klik op dat artikel met die kop waarin al het antwoord al zou zitten…. ik lees het, maar, het antwoord zit er niet in. In plaats daarvan een hele omslachtige dialoog tussen de interviewer en de Kruidvatmeneer. Dus nee, het mysterie is niet opgelost.
https://www.vn.nl/mysterie-opgelost-hitlerkleurplaat/

#309.1 Joost - Reactie op #309

Ik geloof je op je woord dat het antwoord er niet in staat, en bespaar mezelf 10 minuten die ik ook aan andere niet-nuttige dingen kan besteden.

#235 Frank789

“De SGP wil ‘op grond van Bijbelse waarden’ een totaalverbod op ‘de productie, distributie en bezit’ van porno. Ook wil de partij alle reclame voor sites die overspel aanmoedigen in de ban doen. De leden hebben daarvoor op het digitale partijcongres het verkiezingsprogramma aangepast.”

Welkom in de jaren ’50 namens de SGP.
En dat middenin een coronacrisis waarin sexwerkers en parenclubs zijn stilgelegd.
Misschien gaan ze met Thiery een lijstverbinding aan?

https://www.parool.nl/nederland/sgp-wil-bezit-van-porno-verbieden~b0f36b3d/

#235.2 Sjors - Reactie op #235.1

Of uberhaupt pornovrij. Juist in streng religieuze gebieden is het bekijken van online porno veel hoger dan in de rest van het land (of wereld, want het is niet enkel beperkt tot Nederland).

#235.3 - Reactie op #235

Die smeerpijpen snappen toch zelf ook wel dat verbieden geen zin heeft? Dat ze daarmee het alleen maar aantrekkelijker maken?

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #235
 • Vorige reactie op #235
#235.4 Hans Verbeek - Reactie op #235

de Taliban…

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #235
 • Vorige reactie op #235
#235.5 Micowoco - Reactie op #235

De SGP samen met de seculiere SGP, het zou zomaar kunnen! Nu zitten veel alt-right gastjes op een soort celibataire discipline-trip, maar niet allemaal, gezien deze hilarische ontwikkeling:
https://www.the-sun.com/news/2149552/women-reporting-capitol-rioters-on-bumble-to-fbi/

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #235
 • Vorige reactie op #235
#235.6 Co Stuifbergen - Reactie op #235

Als de SGP de jaren ’50 bereikt heeft, is hij al een stuk vooruitgegaan.

Tot voor kort vond de SGP dat het hoogste gezag bij god ligt, en niet bij het parlement.

Dat lijkt mij eerder een opvatting van 3 eeuwen geleden.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #235
 • Vorige reactie op #235
#235.7 Bismarck - Reactie op #235

En anders wel met de afgesplitste NEE2021. Die zeggen het niet met zoveel woorden, maar sluipen wel de nodige conservatief-gristelijke punten in hun verkiezingsprogramma.

Start een nieuwe discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*