Welkom

Welkom in het café! Er mag dan wel geen lockdown meer zijn, maar hier kunt u onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje nog steeds gegarandeerd corona-vrij alles besproken worden wat elders off topic is.

Klets gezellig mee, of start hier een nieuwe discussie. Houdt u wel anderhalve meter afstand?

Cafépraat (3920)

#476 Hans Custers

Twitterdraadje n.a.v. rapport over de schimmige organisatie en financiering achter desinformatie-campagnes in Nederland. Met een hoofdrol voor het FvD.

Volgens dit rapport heeft FvD tijdens de laatste verkiezingscampagne € 600.000 uitgegeven aan advertenties op Facebook. Inhoud van die advertenties: vooral desinformatie en demagogie. FvD kreeg onder meer geld van de (op zijn beurt schimmig gefinancierde) Stichting Milieu, Wetenschap en Beleid, die zich volgens de eigen website inzet ‘voor het bevorderen van onafhankelijke journalistiek en wetenschap’. Je zou kunnen denken dat ze hun donateurs belazeren met giften aan politieke partijen, al vermoed ik dat de meesten het wel best vinden. Volgens de financiële jaarverslagen van FvD kregen ze in 2019 en 2020 in totaal € 25.000 van die stichting.

Volgens diezelfde jaarverslagen doneerde ene M. Ruijs uit Hongkong in die twee jaar ruim een half miljoen. Of Ruijs dat uit liefdadigheid doet, of dat hij dat geld doorsluist voor anderen zal wel nooit duidelijk worden.

#475 Frank789

Nou, het is dus zover, deze partij gaat de provinciale verkiezingen in met als doel zoveel zetels in de 1e Kamer te veroveren dat ze besluiten uit de 2e Kamer kunnen tegenhouden.
Amerikaanse toestanden, hou toch eens op met die 1e Kamer in de huidige constructie!
De wil van het volk zit in de 2e Kamer.

“BBB zet er vol op in om in alle provincies te zijn vertegenwoordigd. “Daar staat veel te gebeuren op stikstofgebied”, benadrukt Van der Plas, die erop wijst dat de Staten ook de Eerste Kamer kiezen. Als BBB daarin komt, denkt ze dat het kabinet er niet omheen kan om ook met haar partij te onderhandelen”.

https://nos.nl/artikel/2440421-op-zoek-naar-perfecte-statenlid-bbb-bezig-met-megaklus

#304 Hans Custers

Is er eigenlijk iemand die snapt waarom Pelosi het uitgerekend nu in haar hoofd haalt om China eens flink tegen de schenen te schoppen? Het enige wat ik kan bedenken is dat veel van die Democratische fossielen nog net zo vastzitten in de waan van Amerikaans exceptionalisme als de figuren van die andere partij.

#304.1 Frank789 - Reactie op #304

Wat ik kan bedenken is dat China de laatste maanden de militaire druk op Taiwan opvoerde met veel vluchten boven Taiwanese wateren of daar in de buurt. Al langer bestond de vrees dat China in de luwte van de Oekraïne-invasie Taiwan zou binnen vallen.
Als ze dan het leger naar de kust sturen om Pelosi weg te houden, dan wordt het een spelletje blufpoker.

China sends 30 warplanes into Taiwan air defence zone
https://www.bbc.com/news/world-asia-61642217

https://www.pbs.org/newshour/world/china-conducts-military-exercise-near-taiwan-after-issuing-warning-against-pelosi-visit

#304.2 Hans Verbeek - Reactie op #304

Ik snapte eerst niet waarom Rusland Oekraïne ook daadwerkelijk binnenviel. Maar toen allerlei landen wapens naar Oekraïne stuurden, snapte ik dat de wapenindustrie nu weer volop wapens kan verkopen.
– Alle defensiebudgetten omhoog
– Zweden en Finland als nieuwe NAVO-partners erbij
– dagelijks wordt er voor miljoenen aan hightech-vuurwerk weggeknald… ka-ching

Ik weet niet of Pelosi (of haar partijgenoten) de Amerikaanse defensie-industrie een warm hart toedraagt: ik heb geen bewijs daarvoor, slechts een vermoeden. De oplopende spanning tussen China en de VS is vast een hele goede reden om meer wapentuig te bestellen.
Feit is wel dat er in november verkiezingen zijn in de VS. De afrekening met Al-Zawahiri en het provoceren van China past m.i. wel in de campagnestrategie (van Democraten en Republiekeinen)

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #304
 • Vorige reactie op #304
#304.3 Frank789 - Reactie op #304.2

Ik snapte eerst niet waarom Rusland Oekraïne ook daadwerkelijk binnenviel.

Bekijk het eens van de fossiele kant, de inkomstenkant en niet de wapenkant en het uiteengevallen Russische rijk.

Rusland is de facto een oliemaatschappij met Putin aan het hoofd. Toevallig zit er ook een land in de inboedel.
De helft van Putin’s budget komt uit olie en gas.
De helft van de olie wordt aan West Europa verkocht.
Driekart van het gas wordt aan West Europa verkocht.
Putin heeft er alles aan gedaan te voorkomen dat de olierijke voormalige Sovjet republieken olie- en gasleidingen naar Europa konden aanleggen. Inclusief gebiedsveroveringen zogenaamd om de Russische bevolking te beschermen. Toevallig gebieden waar een gasleiding richting Turkije/Europa door gepland was.
Oekraïne bleek veel (schalie-) gas en olie te hebben en sloot mega deals met Shell en Exxon.
Toen kwam Putin met een zak geld voor Janoekovytsj en alles ging niet door en de EU werd vaarwel gezegd.
Maar toen nam het volk de macht over en flikkerde Janoekovytsj er uit.

Daarop veroverde Putin direct De Krim. Daaronder ligt veel fossiel. Ook onder Loehansk en Donestk ligt “toevallig” veel fossiel.
Waarom wil Putin de hele zuidkust van Oekraïne hebben?
Omdat je olie voornamelijk per schip vrij kunt exporteren naar waar dan ook. Eventueel LNG ook.
Oekraïne mag nooit een concurrent van Rusland worden al helemaal niet in west Europa.
Oekraïne heeft bovendien de grootste aardgasopslag van heel Europa. Die mag niet in EU handen vallen.
En dan natuurlijk Nordstream 2 om Oekraïne los te kunnen koppelen.
Rusland kan momenteel het gas alleen aan west Europa verkopen. Extra pijpleidingen over gebergtes naar Azië, China duren nog tig jaren.

Dit is, werkelijk waar, de korte versie.
Hier de lange versie met verduidelijkende kaartjes:
Russia’s Catastrophic Oil & Gas Problem
https://www.youtube.com/watch?v=Eo6w5R6Uo8Y

#304.4 Hans Verbeek - Reactie op #304.3

Ik haak meestal af als mensen beweren te weten wat “Putin wil”, alsof ze helderziend zijn of een persoonlijk gesprek hebben gehad met Vladimir Putin.
Maar als ik je goed begrijp is Nordstream 2 niet afgemaakt door Duitsland om Putin te dwarsbomen.
En dat Nordstream 1 nu maar op 25% van de capaciteit gebruikt wordt, is ook omdat West-Europa Putin wil dwarszitten.
En komende winter zetten we allemaal de thermostaat lager om het klimaat te redden en ook om Putin dwars te zitten.
En de kolencentrales draaien ook weer op volle kracht om Putin een hak te zetten.
Ik denk dat het toch allemaal wat anders in elkaar zit.

#304.5 Frank789 - Reactie op #304.4

[ Maar als ik je goed begrijp ]

Dat doet u niet, en dat wilt u ook helemaal niet.

En u moet mijn mening niet begrijpen maar de mening van de makers van die video eens tot u nemen, meer niet.
Zij bekijken het van de fossiele kant, ooit een uiterst geliefd stokpaardje van u, of past u dat opeens niet meer nu het Putin/Rusland is die als machtigste fossiele energieleverancier ter wereld zich slechter gedraagt dan Big Oil?

#304.6 Hans Verbeek - Reactie op #304.5

of past u dat opeens niet meer nu het Putin/Rusland is die als machtigste fossiele energieleverancier ter wereld zich slechter gedraagt dan Big Oil?

Het is op zich wel een aardige vergelijking: Rusland is eigenlijk een oliemaatschappij, zoals Saudi Aramco of Petrobras.
Maar zoals je weet (maar niet begrijpt), wordt het makkelijkst winbare spul het eerst geëxploiteerd. Na de eerste decennia van winning merken de oliemaatschappijen dat het steeds moeilijker wordt om de productie op hetzelfde nivo te houden. De kosten van de Noorse gaswinning in de Barentszee zijn veel hoger dan de kosten van de gaswinning in Groningen in de jaren 60 en 70. Niet alleen de kosten stijgen, het is vooral veel meer gedoe om op die moeilijk bereikbare plaatsen gas en olie te winnen. En gedoe kost energie. Het kost veel meer energie om de moeilijk winbare brandstoffen te produceren. Fracken kost meer energie, dan alleen maar een gat boren en een pijpleiding aanleggen. In de video waar je naar verwijst, wordt dit probleem uiteraard niet eens benoemt. Men probeert je dom te houden.
Er wordt trouwens helemaal niet gesproken over het opraken van olie en gas. Zijn de makers van de video daarvan niet op de hoogte? Of verzwijgen ze dat opzettelijk.

Ook Rusland is al gestart met winning in de Noordelijke IJszee. Zou dat betekenen dat de olie- en gasvelden op het vaste land niet meer genoeg produceren?
De reserves zijn misschien nog genoeg voor 30 jaar. Maar als de output per tijdseenheid steeds lager wordt, duurt het wellicht 60 of 90 jaar om die reserves te produceren.
Je kunt een enorme opslagcapaciteit bouwen voor aardgas. Maar als je die niet kunt vullen met gas, dan heb je er nog niets aan.

#304.7 Frank789 - Reactie op #304.6

het makkelijkst winbare spul

Krijgen we alweer die grijsgedraaide plaat?
Die 10 keer “Groningen” die ze nog in Rusland hebben liggen zijn met de huidige prijzen alleen maar rendabeler winbaar geworden, de (bewezen) gasreserves nemen daardoor met sprongen toe.
Trouwens, je gaat geen Nordstream 2 bouwen als je vermoed dat je al geen gas meer kan leveren over 15 jaar.

Maar zoals u allang weet, maar nog steeds weigert te begrijpen, doet geklets over EROI er niet toe zolang er onder de streep geld binnenkomt, EROI is iets voor milieuliefhebbers, niet voor geldwolven als Putin.

Zijn de makers van de video daarvan niet op de hoogte?

In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister.
Vooral als de snel voortrazende video al 40 minuten duurt.

#304.8 Hans Verbeek - Reactie op #304.7

doet geklets over EROI er niet toe zolang er onder de streep geld binnenkomt,

Geld is iets dat je kunt maken. Of je leent het van anderen, die het kunnen (mogen) maken. Er is nu veel meer geld dan 5 jaar geleden. En over 5 jaar zal er nog meer geld zijn.

Energie kun je niet maken. De geconcentreerde energie, die opgesloten zat in het Groningse gas, is inmiddels weggelekt het oneindige heelal in, verdund tot vrijwel onmeetbare warmtestraling.

#304.9 Hans Custers - Reactie op #304.8

Heb je nou echt niet door dat je alleen maar wat open deuren intrapt en dat anderen in deze discussie al een heleboel denkstappen verder zijn dan jij? Het zal wel niet. Het zal er ook wel nooit van komen. Opmerkingen als deze maken duidelijk dat je het bord voor je kop nog altijd aanziet voor superieur inzicht:

Maar zoals je weet (maar niet begrijpt), blablabla.

#304.10 Hans Verbeek - Reactie op #304.9

dat anderen in deze discussie al een heleboel denkstappen verder zijn dan jij?

Dat blijkt helemaal niet, Hans.
Frank laat zien dat hij denkt dat het om geld gaat. En hij vindt Energy Return on Energy Invested maar bijzaak.
Ik probeer Frank iets bij te brengen. Kennis delen, dat schijnt een van de doelstellingen te zijn van dit blog.
Jij mag dat ook doen omdat jij kennelijk ook al vele denkstappen verder bent.

 • Volgende reactie op #304.9
#304.11 Frank789 - Reactie op #304.9

Frank laat zien dat hij denkt dat het om geld gaat.

Fout.
Frank toont een andere visie die hij in een video aantrof die nu eens niet van Russische geschiedenis, volksaard en Putin’s grootheidswaan uitgaat.

hij vindt Energy Return on Energy Invested maar bijzaak.

Fout.
Ik denk dat iemand die geld nodig heeft geen enkel bezwaar heeft om 3 kuub gas te verstoken om 1 kuub gas te kunnen verkopen. Als je zat gas hebt wordt je nog steeds rijk. U hebt daar na al die keren nog steeds geen weerwoord.

Ik probeer Frank iets bij te brengen.

Fout.
U herhaalt slechts voor de zoveelste keer de grijs gedraaide plaat van makkelijk winbare et cetera, die in dit zijdraadje van geen belang zijn.

 • Vorige reactie op #304.9
#304.12 Bismarck - Reactie op #304.2

“Ik snapte eerst niet waarom Rusland Oekraïne ook daadwerkelijk binnenviel. Maar toen allerlei landen wapens naar Oekraïne stuurden, snapte ik dat de wapenindustrie nu weer volop wapens kan verkopen.”
Dit is wel weer een klassieke HV-manoeuvre. Hier wordt een correlatie gelegd (Waarom viel Rusland Oekraïne binnen … De wapenindustrie kan volop wapens verkopen), maar wee je gebeente als je nu de conclusie trekt dat volgens Verbeek Poetin in de binnenzak zit van de (Westerse!) wapenindustrie. Zoiets heeft Verbeek natuurlijk noooooit geïnsinueerd.

#304.13 Hans Verbeek - Reactie op #304.12

als je nu de conclusie trekt dat volgens Verbeek Poetin in de binnenzak zit van de (Westerse!) wapenindustrie. Zoiets heeft Verbeek natuurlijk noooooit geïnsinueerd.

Wie weet heeft de Russische elite inderdaad economisch belang in de wapenindustrie. Of in de grondstoffen, waarvan die wapens gemaakt worden. Er wordt ergens heel veel geld verdiend aan deze oorlog.

Wat een raar tijdverdrijf om hier namens mij allerlei reacties te plaatsen, over dingen, die ik wel of niet denk.. gewoon om jezelf bezig te houden.
Ik ben benieuwd welke speculaties, je nog meer uit de mouw gaat schudden… over een weekje of zo

#304.14 Co Stuifbergen - Reactie op #304.13

Geachte heer Verbeek,

Waarom zou de westerse wapenindustrie voor Poetin een reden zijn om Oekraïne binnen te vallen?

Als u geen reden geeft, is de conclusie van Bismarck in #304.12 gerechtvaardigd.

#304.15 Hans Verbeek - Reactie op #304.14

Er zijn wellicht mensen in de Russische elite, die verdienen aan de wapenindustrie, in Rusland zelf of in het Westen. Al die wapens, die naar Oekraïne gaan, worden ergens gemaakt. Iemand verdient daar geld aan. Dan heeft Bismarck toch gewoon gelijk, whatever. Misschien heeft de Russische elite wel belang bij de oorlog als afleiding voor de binnenlandse problemen.

Het rare is, dat deze discussie begon over het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan. En dat het nu gaat over wat ik op 4 augustus wel of niet bedoelde. Echt niets zinvollers te bespreken dan hersenscheetjes van een week geleden?

#304.16 Test - Reactie op #304.15

Conclusie: uw uitspraak/insinuatie dat de westerse wapenindustrie er achter zit klopt niet en is dus gezwam!

#304.17 Co Stuifbergen - Reactie op #304.15

Door mijn vakantie reageer ik een beetje later dan gewoonlijk. Maar dat is niet erg, want dit is de actueelste discussie op Sargasso.

Bismarck legt in #304.11 de vinger op de zere plek:
U suggereert dat een verband bestaat tussen de verkoop van de westerse wapenindustrie en waarom Rusland Oekraïne ook daadwerkelijk binnenviel (of in ieder geval, tussen uw begrijpen van deze dingen)

Ik geloof dat de westerse wapenindustrie niet de politiek in Rusland dicteert, dus ik wil graag weten wat het verband is.

(Als het verband alleen in uw hoofd bestaat, is dat ook goed natuurlijk. Tenslotte is snappen een onverklaarbaar proces)

#304.18 Hans Custers - Reactie op #304.14

Omdat Verbeek zich nou eenmaal alles wijs laat maken, zolang hij maar kan geloven dat hij een superieur inzicht heeft en zich daardoor niks wijs laat maken. Nog niet zo lang geleden liep hij zelfs achter schofterige lasterpraatjes van Alex Jones over Sandy Hook aan. Dat is het niveau.

#304.19 Hans Verbeek - Reactie op #304

De Chinese regering heeft zelf ook belang bij een flinke afleidingsmanoeuvre. Er broeit een flinke bankencrisis in China.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-07-31/china-banks-may-face-350-billion-in-losses-from-property-crisis

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #304
 • Vorige reactie op #304
#304.20 Test - Reactie op #304

Ik snap niet waarom China zo overgevoelig reageert op dit bezoek. Taiwan vormt geen enkele bedreiging voor China. De vergelijking met Oekraïne vind ik geen goede afgezien van het feit dat ze beide een democratie zijn. Het is niet dat Taiwan zich bij de NAVO zou willen voegen of veel kostbare grondstoffen heeft. Het enige wat China wil laten zien is dat ze een militaire grootmacht in wording zijn. Maar dat deden ze toch al lang…

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #304
 • Vorige reactie op #304
#304.21 Hans Custers - Reactie op #304.20

Ik snap niet waarom China zo overgevoelig reageert op dit bezoek.

Dat is gewoon nationalisme, van de meest griezelige soort. Dus het was ook zeker niet mijn bedoeling om dat goed te praten. Maar die gevoeligheid is er wel en die is er altijd geweest. Maar volgens mij is de huidige toestand in de wereld er niet echt naar om China uitgerekend nu eens zo tegen de schenen te schoppen, zelfs niet als dat op zich terecht is. Als er jaren en jaren wel rekening is gehouden met die overgevoeligheid, waarom dan nu ineens niet meer?

#304.22 Bismarck - Reactie op #304

Waarschijnlijk zo’n beetje het eerste beste moment mogelijk na de Chinese repressie in Hong Kong en corona? Het lijkt me in ieder geval dat Taiwan vooral sinds de Hong Kong coup wel heel erg zat te springen om een geste van het land dat de enige reden van het voorlopig voortduren van hun bestaan vormt. In Peking zitten ze gewoon te wachten met een invasie tot de VS het minste teken van twijfel ten aanzien van steun aan Taiwan vertoont en de afgelopen drie jaar voerden ze hun tests ten aanzien daarvan al stelselmatig op.

#426 Test
#426.1 beugwant - Reactie op #426

Ach gut, bang voor een beetje ondernemerssrisico? Net als de fabrikanten van telefoons met draaischijven, hadden ze met de tijd mee moeten gaan.
Nationaliseer die toko’s dan maar, voordat ze zichzelf aan een buitenlandse dochteronderneming verkopen en een ISDS beginnen.

#426.2 beugwant - Reactie op #426

Bij monde van Van den Oever zal FDF haar goede wil tonen door geen harde acties te voeren.
https://www.parool.nl/nederland/toch-geen-harde-acties-farmers-defence-force-blijk-van-goede-wil-richting-kabinet~b6d1a8d9/
Maar als je het mij vraagt, vinden zelfs de heethoofdige boeren het daar nu veel te heet voor.

#426.3 Test - Reactie op #426.2

Dat dacht ik ook meteen. Het is nu ook veel te gevaarlijk om brandjes te gaan stichten.

#426.4 Hans Custers - Reactie op #426.2

Tjonge, wat een ontroerende ruimhartigheid. Ze beloven voorlopig even geen misdaden te plegen, om even af te wachten of ze misschien hun zin krijgen. Het is de ‘goede wil’ van een mafioso die belooft om je nog een week de tijd te geven om beschermingsgeld te betalen en je zolang met rust te laten.

#426.5 beugwant - Reactie op #426.4

Het zou ook nog een rol kunnen spelen dat hun wappiemedestanders nog op zoek zijn naar hun reiskoffer…

#426.6 Frank789 - Reactie op #426.4

de ‘goede wil’ van een mafioso

“Op dit moment werken we goed samen met de Vuelta, daar zijn we gelukkig mee, maar aandacht is ons veel waard. Als ze niet met ons samenwerken, trekken we onze vingers ervan af en dan weten ze wat er kan gebeuren”, aldus Agractie-lid en veehouder Teus van der Wind.”

https://nos.nl/artikel/2440021-boeren-gaan-actievoeren-tijdens-vuelta-geen-hinder-voor-wielrenners

#420 Test

De gasprijzen zijn in Nederland bijna twee keer zo hoog als in België en Duitsland. Terwijl we ook nog op een aardgasbel zitten. Ook de stroom is hier duur t.o.v de rest van de EU. Heffen we hier dan zoveel belasting? I.i.g. zal het kabinet snel in actie moeten komen want dit klopt niet.

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2439953-nederland-heeft-hoogste-gasprijs-van-eu-fnv-wil-prijsplafond-en-hogere-lonen

#410 Joop

Waren mijn bedenkingen terecht over de klimaat deal in de VS? Volgens mij wel. Wel knap dat de belastingen omhoog moeten. Maar wat hier niet bijstaat in het artikel. Per jaar nog geen 6% van het defensiebudget, prioriteiten.

https://www.trends.knack.be/economie/beleid/waarom-zouden-we-op-het-gebied-van-het-klimaat-geen-race-to-the-top-inzetten/article-opinion-1889851.html.amp

#327 Test

De deadline van 2030 voor de stikstofreductie is een puur politieke keuze. Ik voel een compromis aankomen… Gokje: 2032, dat is over tien jaar.

https://www.parool.nl/nederland/vrijdag-praten-remkes-en-de-boeren-over-stikstof-bezwaar-zal-wegsmelten-als-je-deadline-van-2030-loslaat~b7a21d010/

#155 Test

Het houd maar niet op… De titel is nog zacht uitgedrukt. Er wordt gewoon een snelweg geblokkeerd waar je maar moet zien hoe je om de rotzooi heen moet rijden.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/14840723/opritten-snelwegen-in-drenthe-geblokkeerd-met-afval-en-puin

Wanneer stopt dit soort agressie?

Ze zijn nu met een folderactie bezig waar ze met gele briefjes het sentiment willen oproepen dat de boeren voor Nederland staan. Dus wordt maar verwacht dat iedereen achter hen gaat staan…

#155.1 AltJohan - Reactie op #155

@Test: dit kan nog jaren doorgaan. Denk aan de gele hesjes in Frankrijk.

Ik denk dat er bij een deel van de bevolking iets geknapt is. Rutte laat een slagveld achter.

#155.2 P.J. Cokema - Reactie op #155.1

Denk aan de gele hesjes in Frankrijk? Ik zou zeggen: waar zij8n de gele hesjes nu als je ze nodig hebt? Dat begon met protesten tegen de stijgende energieprijzen (benzine om te beginnen). De Franse regering stelde uiteindelijk zelfs een prijsplafond in.

Nu de energieprijzen ons boven het hoofd groeien is er geen geel hesje in velden of wegen te bekennen. Ja maar gas uit Rusland…. Oh? Staan er gele hesjes voor de Russische ambassade? Demonsteren gele hesjes al roepende ‘Poetin moordenaar’?

#155.3 Test - Reactie op #155

De politie grijpt niet in en heeft niemand aangehouden.

https://www.nu.nl/binnenland/6214554/politie-grijpt-niet-in-bij-linke-boerenacties-omdat-daders-onvindbaar-zouden-zijn.html

Er hangen toch op verschillende plekken camera´s en trekkers moeten kentekenplaten hebben…

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #155
 • Vorige reactie op #155
#155.4 Hans Custers - Reactie op #155.3

Het zal dus inderdaad nog wel jaren doorgaan. Intimidatie en geweld vanaf de (verre) rechterzijde worden gedoogd en bovendien beloond met plekjes aan talkshowtafels en toegevingen van de politiek.

In zekere zin heeft #152.1 dus gelijk. Rutte laat een slagveld achter. En, gezien de alsmaar doorgaande verrechtsing, zal het nog veel erger worden voor het ooit weer beter wordt.

#155.5 Frank789 - Reactie op #155.4

Het knaagt dat extreem rechts altijd scheldt op “theedrinkend D66 links” terwijl die instelling nu juist er voor zorgt dat extreem rechts ongemoeid gelaten wordt.
En VVD/Rutte, ooit de partij van law and order, is net zo slap geworden of vindt het stiekem wel best zo, kies maar.

In dat klimaat vinden corpsballen het weer gewoon te roepen dat vrouwen hoeren zijn en hebben we een linkse burgemeester die optreedt. De rest komt niet verder dan de ultieme uitspraak dat alles “heel zorgelijk” is.

#155.6 beugwant - Reactie op #155.5

Of ze stellen voor een volkomen heldere zaak een onderzoekscommissie in…

#155.7 Frank789 - Reactie op #155.4

“The media played an important role in the rise of the Dutch far right ….
In the 1980s and 1990s, Dutch journalists (alongside mainstream politicians and civil society organisations) adhered to strict demarcation by showing zero ‘tolerance for the intolerant’.
Over the past two decades, however, the positioning of Dutch media practitioners vis-à-vis the populist radical right shifted from demarcation to confrontation and accommodation …
In particular after the sudden electoral rise of Pim Fortuyn in the early 2000s, the Dutch media sought to (over)compensate for the alleged past lack of attention given to the concerns of ‘common people’ by giving disproportionate attention to the populist radical right. This trend was reinforced by the Brexit vote and, above all, the election of Donald Trump in 2016, after which media practitioners concluded that they were to remain ‘neutral’ commentators, and that their role consisted primarily of collecting facts and passing them on to society…, In other words, the ‘objectivity paradigm’ became dominant.”

The normalisation of the far right in the Dutch media in the run-up to the 2021 general elections
Léonie de Jonge, Elizaveta GaufmanFirst Published June 21, 2022
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/09579265221095418

#155.8 Frank789 - Reactie op #155.3

Precies!
Als er een overval in Amsterdam plaatsvindt worden via de talloze camera’s de daders gevolgd en aangehouden op 70 km afstand van Amsterdam.
Bij een terreurdaad worden alle mobieltjes die op de plek van de misdaad waren getraceerd en opgespoord.
Bij georganiseerde misdaad infiltreert de politie fysiek of in chatgroepen.

En nu heeft de politie niets niks nada? En dan meteen openlijk verklaren dat een onderzoek zeer waarschijnlijk geen zin heeft?
Óf de politie is bang voor de boeren en hun bedreigingen óf ze staan achter de boeren en saboteren elke vervolging van deze rechtse terreur. Ik kan nu echt niet meer geloven dat de politie zijn best doet ons tegen dit tuig te beschermen.

#155.9 AltJohan - Reactie op #155.8

@Frank789: welke politie? Plattelandsstreken zijn het hardste getroffen door politiebezuinigingen. De meeste aandacht naar de steden. En het platteland kon zichzelf redden. Lekker goedkoop wel.

Ze hebben een totaal machtsvacuüm gecreëerd. De sukkels.

#155.10 Frank789 - Reactie op #155.9

welke politie?

De Rijkspolitie is verantwoordelijk voor de snelwegen.

En daarnaast kunnen we rustig wat weghalen bij 2/3 van de recherche die met drugs bezig is.

#155.11 Hans Custers - Reactie op #155.9

Kun je als PVV- of FvD-aanhanger Calimero-training krijgen of zo? Of zijn jullie van nature zulke huilebalken?

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #155.9
 • Vorige reactie op #155.9
#155.12 Frank789 - Reactie op #155.9

welke politie?

Als we een Extinction Rebel vragen om op de fiets even een zakje schoon zand op de vluchtstrook te leggen is er in 20 minuten ME op de been…

#155.13 Micowoco - Reactie op #155.12

Truppe schiesst nicht auf Truppe. Hoeveel % van de popo’s zouden extreemrechts stemmen? Gokje: driekwart. In andere landen zijn wel -schokkende- cijfers bekend, bij ons is dat niet nieuwswaardig.

#155.14 Hans Custers - Reactie op #155

Ik heb maar eens even gekeken wat de wet hierover zegt. Wetboek van Strafrecht, artikel 162:

Hij die opzettelijk enig werk dienende voor het openbaar verkeer of het luchtverkeer vernielt, onbruikbaar maakt of beschadigt, enige openbare land- of waterweg verspert of een ten aanzien van zodanig werk of van zodanige weg genomen veiligheidsmaatregel verijdelt, wordt gestraft:
1°. met gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien daarvan gevaar voor de veiligheid van het verkeer te duchten is;
2°. met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien daarvan gevaar voor de veiligheid van het verkeer te duchten is en het feit iemands dood ten gevolge heeft.

En, vanwege het asbest, artikel 173a en b:

Hij die opzettelijk en wederrechtelijk een stof op of in de bodem, in de lucht of in het oppervlaktewater brengt, wordt gestraft:
1°. met gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien daarvan gevaar voor de openbare gezondheid of levensgevaar voor een ander te duchten is;
2°. met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien daarvan levensgevaar voor een ander te duchten is en het feit iemands dood ten gevolge heeft.

Hij aan wiens schuld te wijten is, dat wederrechtelijk een stof op of in de bodem, in de lucht of in het oppervlaktewater wordt gebracht, wordt gestraft:
1°. met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de vierde categorie, indien daarvan gevaar voor de openbare gezondheid of levensgevaar voor een ander te duchten is;
2°. met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie, indien daarvan levensgevaar voor een ander te duchten is en het feit iemands dood ten gevolge heeft.

Dan zijn er nog de bedreigingen van bedrijven die meegewerkt aan het opruimen van de zooi. Je zou je af kunnen vragen of je zo langzamerhand niet van een criminele organisatie zou kunnen spreken. Waar maximaal zes jaar op staat.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #155
 • Vorige reactie op #155
#155.15 AltJohan - Reactie op #155.14

Binnen de wet blijven volgens Carolien van der Plas.

https://twitter.com/lientje1967/status/1552238742026477570

#155.16 Frank789 - Reactie op #155.15

Eerst 15 zetels winnen met leugens o.a. dat Nederland het boerenland nodig heeft om 1 miljoen immigranten in te proppen en vervolgens als wijze oude dame weer temperen om de zetels te behouden.

#155.17 Test - Reactie op #155

Dit was te verwachten:

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/944227/aanrijding-bij-midwolde-als-gevolg-van-afvaldumping-verkeer-op-a7-richting-drachten-over-de-vluchtstrook

Wat moet er nog gebeuren om in actie te komen? Iedereen zou nu toch wel klaar moeten zijn met die boerenterreur?

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #155
 • Vorige reactie op #155
#155.18 Test - Reactie op #155.17

En het bagatelliseren is begonnen:

https://www.rtvnoord.nl/nieuws/944294/fdf-voorman-ongelukken-niet-te-rechtvaardigen-maar-beetje-blikschade-niet-zo-erg-update

Ik stel voor om per direct alle subsidies aan de boeren te stoppen en alle kosten van het opruimen van de rotzooi te verhalen op de leiders van de boerenorganisaties FDF, Agractie en LTO.

#155.19 beugwant - Reactie op #155.18

Wat dacht je van het bedrijf van de dader verbeurd verklaren, de boer samen met zijn vee eruit en de tent ombouwen tot sanatorium voor de bleekneusjes uit de stad.
Of een camperstalling, als dat minder stikstof genereert…

Probleem is dat we eerst die dader moeten vinden. Er wordt nu al aangestuurd op het anonieme daarvan.
Ik kan me een zaak herinneren waarbij twee overvallers die op een scooter vluchtten, een voetganger doodreden. Ze ontsprongen allebei de dans omdat niet met 100% kon worden vastgesteld wie er nou bestuurde. Terwijl ze gewoon allebei veroordeeld hadden moeten worden. Dus dat geeft weinig hoop.

#155.20 Frank789 - Reactie op #155.19

Ze ontsprongen allebei de dans omdat niet met 100% kon worden vastgesteld wie er nou bestuurde.

“De zaak werd opnieuw in hoger beroep behandeld. Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde in juni 2016 beide mannen voor het medeplegen van dood door schuld in het verkeer. Beide verdachten tekenden cassatie aan.

In februari 2018 achtte de Hoge Raad de cassatie van een van de verdachten niet-ontvankelijk. In het andere geval oordeelde de hoogste rechter van Nederland dat de aangevoerde argumenten niets afdoen aan het oordeel van het gerechtshof in Den Bosch. Daarmee werden beide gevangenisstraffen definitief.”

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nijmeegse_scooterzaak

#155.21 Co Stuifbergen - Reactie op #155.18

Gelukkig hebben de politie (en Mark Rutte) intussen door dat de acties niet ludiek maar “levensgevaarlijk” zijn.

#155.22 Frank789 - Reactie op #155.21

Ze hebben iets door en Rutte blijkt nog in leven te zijn, maar ze doen feitelijk niks:

“De meest betrokken ministers en ikzelf staan in nauw contact. Alle steun voor Rijkswaterstaat en de politie, die met man en macht werken om de gevolgen van deze acties te beperken. (3/3)” aldus de tweet van Rutte.

“Alle steun”, doet met denken aan thoughts and prayers… meer niet.

Niks “ik heb de politie en het OM opdracht gegeven hoogste prioriteit te geven aan de voorkoming en opsporing en bestraffing van deze misdaden”. Nee, “we gaan met man en macht werken om [slechts] de gevolgen te beperken”.

#155.23 Frank789 - Reactie op #155.21

“De politie moet bij ernstige rellen, en na een duidelijke waarschuwing, met scherp kunnen schieten op relschoppers. Dat zei fractievoorzitter Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid dinsdag.
Dit zou volgens hem bij voorkeur moeten gebeuren in het been. Als wettelijk wordt vastgelegd dat een agent na zo’n actie niet vervolgd wordt, zal volgens Wilders de aarzeling verdwijnen om hard op te treden tegen relschoppers.”

Oh, wacht dit was 29 mei 2007, nu hoor je Wilders niet.

#155.24 Hans Verbeek - Reactie op #155

Cui bono? Ik vraag me altijd af wie er gebaat is bij deze ontsporing van de boerenacties.

Toen de avondklok werd ingevoerd waren er ook “opeens” avondklokrellen en sprak het hele land schande van dat tuig.
Toen in Italië de regering de covid-vaccinatie-pas invoerde, begonnen neo-fascisten te rellen in het hartje van Rome.
https://sargasso.nl/italie-verplicht-coronapas-op-het-werk/
Maar het was altijd maar van korte duur en het gematigde, oprechte verzet tegen avondklok of vaccinatie-pas was na die extreme uitbarstingen kansloos.
Zal het nu ook zo gaan?
Zal de sympathie voor het boerenverzet nu afnemen, zodat de plannen snel en gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd?

Het is overigens begrijpelijk dat je niet verder kijkt dan je neus lang is en gewoon in verontwaardiging blijft hangen

#155.25 P.J. Cokema - Reactie op #155.24

Roddel, achterklap, suggestieve verdenkingen zonder ook maar een millimeter aan bewijs. Hansje toch….,

#155.26 Hans Verbeek - Reactie op #155.25

Inderdaad, PJ. Ik heb geen millimeter aan bewijs. Maar toch he.
Er zitten mensen in Den Haag die blij zijn dat het uit de klauw giert en dat de politie (die vanuit Den Haag wordt aangestuurd) niet keihard ingrijpt. Ik vind (mijn eigen persoonlijke mening) het gebrek aan daadkracht opvallend.
Bij de vreedzame demonstraties tegen de corona-maatregelen werden honderden ME-ers ingezet, elk weekend weer.

Gelukkig zijn de meeste boeren inmiddels bereid om met Remkes om de tafel te gaan zitten. Dus uiteindelijk was het best slim om deze escalatie te laten gebeuren (LIHOP)

#155.27 P.J. Cokema - Reactie op #155.26

Kijk, daar ga je weer met “er zitten mensen in Den Haag die blij zijn dat het uit de klauw giert”. Namen en rugnummers Hans! Zonder dat is het paniek zaaien.

Politiewoordvoerder Woelders heeft recentelijk in een van de talkshows prima uitgelegd hoe dat zit. Hem werd gevraagd waarom de politie er wel als de kippen bij is bij acties van Extinction Rebellion (en de actievoerders van de weg sleept) en bij de “boeren”acties van afgelopen week niet. In de kern: de acties van E.R. zijn aangekondigd, dus de politie is er op voorbereid. De acties van afgelopen week waren niet aangekondigd en er was ook niet te verwachten welke vorm de acties zouden hebben.
Bij eerdere, wel aangekondigde boerenacties, was de politie regelmatig beter voorbereid en stond er ook groot materiaal klaar om de doorgang van tractors hier en daar te belemmeren en/of tractors af te voeren als dat nodig werd geacht.

Overigens zei diezelfde Woelders dat “veel politiemensen wel begrip hebben voor de positie van de boeren, ik ook”. Nu is hoeft ‘begrip hebben voor de positie’ niet hetzelfde te zijn als ‘begrip hebben voor de acties’. Maar de politiewoordvoerder had wel doorgevraagd mogen worden in hoeverre ‘gewetensnood’ en rol speelt bij het politieoptreden jegens de boeren.

#155.28 Hans Custers - Reactie op #155.27

Mij viel het op dat Woelders in dat interview het woord ‘repressie’ gebruikte, in plaats van het gebruikelijke en neutralere ‘handhaving’. En hij deed wat uitspraken waarmee hij politiek stelling nam:

Daarom vind ik dat de provincies zo snel mogelijk met de boeren moeten gaan zitten over de concrete gevolgen en het niet over de zomer heen moeten tillen.

Wij kunnen het probleem niet oplossen. Het stikstofprobleem is enorm. Wat ik mis is heldere communicatie vanuit, laat ik het algemeen houden, de overheid. Er bestaat de neiging om heel technisch te communiceren, en daarbij worden de emoties van boeren vergeten. Ik zeg: geef boeren meer perspectief, anders worden ze wanhopig, en krijg je dit.

Hij hoeft het stikstofprobleem niet op te lossen. Hij moet de openbare orde handhaven, als het protest tegen die oplossing uit de hand loopt. Desnoods door middel van repressie.

#155.29 Hans Custers - Reactie op #155.24

Ik vraag me altijd af wie er gebaat is bij het verspreiden van complottheorieën en andere bullshit. Zou daar een groep superrijken achter zitten, die hun macht proberen te vergroten door het vertrouwen in de politiek te ondermijnen? En daarmee de stabiliteit van democratieën? Zien zij mogelijkheden om daar zakelijk van te profiteren? Het heeft er alle schijn van, want bij werkelijk elk incident duiken er dit soort theorieën op. Wat vooral opvalt is dat er een relatief kleine groep mensen is die al dit soort theorieën verspreidt. Die superrijken hebben meer dan genoeg geld om die lui daar een vergoeding voor te betalen.

Zullen we bij een volgend groter of kleiner incident weer die bekende namen zien die er een complot van proberen te maken? En zullen die verhalen dan opnieuw gretig opgepikt worden door anti-democratische partijen?

Het is overigens begrijpelijk dat sommigen niet verder kijken dan hun neus lang is en in hun illusies van superieur inzicht in de wereld blijven hangen.

#155.30 Frank789 - Reactie op #155.29

Nieuwste complottheorie: Regering laat bewust niets van zich horen zodat de boeren steeds verder radicaliseren en zo rap hun steun van de bevolking kwijtraken en de regering hun originele plannen zonder al te veel weerstand kan uitvoeren…

#155.31 Hans Verbeek - Reactie op #155.29

Je kunt je ook afvragen wat God (de superrijkste van allemaal) bezielde om enkele mensen een achterdochtige natuur mee te geven. Waarom zou de Schepper enkele mensen zo slim gemaakt hebben dat ze ontdekken hoe het universum in elkaar zit?

#155.32 Frank789 - Reactie op #155.31

Je kunt je beter afvragen waarom mensen in sprookjes over almachtige goden blijven geloven en toch die almachtige goden als excuus voor hun eigen rotzooi gebruiken.

#155.33 Hans Custers - Reactie op #155.31

Achterdocht is niet hetzelfde als intelligentie. Een bepaald soort achterdochtige personen blijkt bijvoorbeeld pertinent te weigeren om iets te leren van gemaakte fouten. Dat is geen intelligentie, maar het toppunt van stompzinnigheid. Intelligente mensen gaan niet als een kip zonder kop enkel en alleen op zoek naar bevestiging van hun intelligentie, of hun (ingebeelde) superioriteit. Echte intelligentie begint met zelfkritiek. Die zouden zich bijvoorbeeld, als ze irrationeel achterdochtig worden, afvragen of er geen sprake is van projectie. Daarmee hoeven die irrationele gedachten niet te verdwijnen, maar ze zouden het er in elk geval wat minder dik bovenop leggen.

Start een nieuwe discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*