Welkom

Welkom in het café! Er mag dan wel geen lockdown meer zijn, maar hier kunt u onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje nog steeds gegarandeerd corona-vrij alles besproken worden wat elders off topic is.

Klets gezellig mee, of start hier een nieuwe discussie. Houdt u wel anderhalve meter afstand?

Cafépraat (3739)

#844 Hans Verbeek

Het kabinet is van plan 2 nieuwe kerncentrales te gaan bouwen om in de toekomstige energiebehoefte te kunnen voorzien.
Maar je hebt niet alleen centrales nodig. Je hebt ook brandstof nodig, ;aten we zeggen uranium.
Het zou toch vervelend zijn als de centrales straks klaar zijn en Putin of iemand anders draait de uraniumkraan dicht.

In de afgelopen 4 jaar daalde de mondiale productie van uraniumoxide van ruim 70 duizend ton naar 57 duizend ton.
De productie van 2021 (57 duizend ton) was slechts 77% van de mondiale vraag naar uranium.
https://world-nuclear.org/information-library/nuclear-fuel-cycle/mining-of-uranium/world-uranium-mining-production.aspx

De World Nuclear Association verwacht dat de vraag naar uranium in 2030 gestegen zal zijn naar 79 duizend ton of zelfs 99 duizend ton.
Er zal heel veel energie nodig zijn om al dat uranium uit de grond te halen en te verrijken.

Ik vind het een heel slecht plan, die nieuwe kerncentrales. T’is net of ze in Den Haag hun plannen niet laten doorrekenen door deskundigen.

#844.1 AltJohan - Reactie op #844

50 duizend ton is duizend vrachtwagens. Dat past in één schip. Niet echt veel.

Kernbrandstof heeft een extreem hoge energiedichtheid. Anders dan kolen, waar er wereldwijd miljarden tonnen doorheengaan. https://voi.id/en/economy/139951/china-consumes-524-billion-tons-of-coal-in-2021-the-most-in-10-years

#844.2 Hans Verbeek - Reactie op #844.1

Kernbrandstof heeft een extreem hoge energiedichtheid.

Het gesteente waar het uranium uit gewonnen wordt heeft een hele lage energiedichtheid. Je kunt dat gesteente niet gebruiken in een kerncentrale.
Het kost energie om het uranium uit het gesteente te halen. Het gezuiverde uranium moet vervolgens verrijkt worden en ook dat kost energie. De netto energie-opbrengst (EROI) werd in 2014 geschat op 14:1

Meta-analysis of EROI values for nuclear energy suggests a mean EROI of about 14:1 (n of 33 from 15 publications) (see Lambert et al., 2013 for references) (Fig. 3). Newer analyses need to be made as these values may not adequately reflect current technology or ore grades.

Besef goed dat de beste en makkelijkst winbare uranium-ertsen al opgebruikt zijn in de 20e eeuw. Het zal in de 21e eeuw steeds moeilijker worden en steeds meer energie kosten om uranium uit gesteente te zuiveren

#844.3 Hans Custers - Reactie op #844.2

Uit je eigen bron:

The total recoverable identified resources to $260/kg U is 8.070 million tonnes U.

Volgens het hoogste scenario dat je zelf noemt (99.000 ton per jaar) zou dat voldoende zijn voor de rest van de eenentwintigste eeuw.

Overigens zijn er best goede argumenten te vinden om kritisch te zijn op dat plan voor nieuwe kerncentrales. Het lukt jou alleen niet zo goed om die te vinden.

#844.4 Frank789 - Reactie op #844.2

EROI values for nuclear energy suggests a mean of about 14:1

Wow, dat is niet slecht!
“The EROI for discovering oil and gas in the US has decreased from more than 1000:1 in 1919 to 5:1 in the 2010s”
“tar sands and oil shale deliver a lower EROI, having a mean EROI of 4:1”
Afgezien van de milieuschade; als er onder de streep winst wordt gemaakt dan is er geen probleem voor de investeerder.
En hoe duurder de olie, des te meer winst maakt de oliemaatschappij.
.
Maar wat is eigenlijk de EROI van paarden?
Hoeveel energie moet je steken in het fokken van paarden?
Hoeveel extra personeel moet je hebben voor het houden en besturen van meerdere paarden i.p.v. één trekker?
Hoeveel landbouwareaal kun je niet meer voor mensenvoedsel gebruiken maar moet paardenvoedsel opleveren?
Hoeveel energie en mensen en paarden moet je reserveren voor het produceren van paardenvoedsel?
.
Ik zet mijn geld veel liever op sustainable renewables dan op paarden.
.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301421513003856

#844.5 Hans Custers - Reactie op #844

De productie van 2021 (57 duizend ton) was slechts 77% van de mondiale vraag naar uranium.

Dat komt goed overeen met wat er nodig is. De rest (20 tot 25%) komt uit opgewerkte brandstofstaven.

Wel benieuwd of die centrales er ook echt gaan komen. De vorige keer dat er zo’n plannetje werd gelanceerd bleken energiebedrijven geen interesse te hebben. Het zal wel afhangen van hoeveel geld de overheid er in wil steken.

#844.6 Frank789 - Reactie op #844.5

Het zal wel afhangen van hoeveel geld de overheid er in wil steken.

Je hebt subsidies voor de bouw die altijd te duur uitvalt, maar erger is de rendementsgarantie die de bedrijven gaan eisen.
Dat ze over 10 jaar een door de overheid 30+ jaar lang gegarandeerde prijs voor hun elektriciteit krijgen.
Dat ze op geen enkel moment hoeven te concurreren met volop producerende windmolens en pv-panelen.
Die worden dan mogelijk stil gezet / uit geschakeld opdat de kerncentrale kan blijven draaien.

#844.7 AltJohan - Reactie op #844.6

@Frank789: PV-panelen schakelen nu veelal uit om alle stroom niet weg kan uit de wijk. Als de spanning boven de 253V (geloof ik) komt zal de invertor zichzelf moeten uitschakelen.

Er kan er voor gekozen worden dat kerncentrales altijd voluit draaien, maar dat hoeft niet. Frankrijk heeft de sommige kernreactoren in het weekend uit staan ** omdat er simpelweg weinig vraag is naar hun stroom.

** https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power_in_France#Operational_considerations

#844.8 Frank789 - Reactie op #844.7

om alle stroom niet weg kan uit de wijk.

Dat weet ik maar dat is een ander probleem dat sowieso met grotere netcapaciteit moet worden opgelost, ook voor die kerncentrales.

Dat zal de geëiste minimum prijs voor geleverde elektriciteit alleen maar verder verhogen.
Je kunt ze beter niet uitzetten en waterstof laten maken, de stoom hebben ze al…

https://www.sciencelink.net/nieuws-and-verdieping/kerncentrale-voedt-waterstofeconomie/7138.article

#680 Test

Het kabinet: nu doorpakken! De boeren: we gooien de kont weer tegen de krib. Waarom krijg ik steeds het idee dat de boeren eigenlijk niks willen veranderen en achter schijnheiligen als Henkie Bleeker aanlopen die de stikstofberekeningen in twijfel trekken? Als de boeren nu zulke geweldige plannen hebben, waarom neemt het kabinet die dan niet over?

https://www.nu.nl/binnenland/6205742/nieuwe-actie-van-boeren-tegen-stikstofplannen-staat-al-gepland.html

#680.1 beugwant - Reactie op #680

De boeren hebben systematisch alle grenzen opgerekt en zijn er ook nog eens overheen gegaan (Al dan niet door afgedwongen schaalvergroting) en nu willen ze niet terug. Aan de andere kant zou er met het sluiten van een, twee vliegvelden (of op zijn minst het weren van budgetvluchten) weer een enorme stikstofruimte ontstaan, maar daar wil die politiek weer niet aan.
Maar als er wéér trekkers over de snelweg rijden, is de inzet van artillerie wel gerechtvaardigd.

#680.2 Frank789 - Reactie op #680

Ik zie laatstelijk geluiden die vertellen waar het echte geld verdient wordt, zijn de boeren niet gewoon (goed betaalde) useful idiots die de snelweg blokkeren en het Malieveld bezetten?
Terwijl de CEO’s van veevoederfabrikant De Heus, kalverslachterij VanDrie Group, zuivelproducent Royal A-ware en veevoederfabrikant ForFarmers met Yvonne Jaspers een borrel drinken?

“Het gros van het geld dat wordt verdiend in de landbouw gaat naar bedrijven die om de boer heen cirkelen: handelaren in veevoer, slachterijen, producenten van kunstmest en pesticiden. Deze vaak grote ondernemingen lobbyen voor behoud van het huidige landbouwsysteem, want dat is hun verdienmodel”.
.
Het blijft niet bij intensief lobbyen:
“Een organisatie die speciaal voor dat doel lijkt opgericht, is de Stichting Agrifacts (STAF). Die presenteert zich als een journalistiek onderzoekscollectief, maar werpt zich vooral op als voorvechter van de gangbare landbouw.
Daarbij gaat de stichting assertief te werk. Zo dreigt Agrifacts geregeld met rechtszaken tegen politici, journalisten en instanties die onjuiste informatie zouden verspreiden.
Onderzoeksplatform Follow the Money onthulde twee jaar geleden dat waterbedrijf Vitens een advies aan klanten om minder vlees te eten (omdat bij de productie van vlees veel water wordt gebruikt) van zijn website haalde nadat Agrifacts had gedreigd met juridische stappen. Vitens zwichtte; niet omdat wat het waterbedrijf beweerde onwaar was, maar omdat het ‘verwarring’ zou kunnen veroorzaken”.
.
“‘Die stelselmatige ontkenning van feiten gooit voortdurend zand in de machine, waardoor wij als politiek ongelofelijk veel tijd kwijt zijn met dit soort onzin. En niet toekomen aan de echt belangrijke zaken.’
Dat is helemaal zo sinds de landbouwlobby een eigen vertegenwoordiger heeft in het parlement in de persoon van Caroline van der Plas van de Boer Burger Beweging (BBB). Voor ze Kamerlid werd, was Van der Plas chef-redacteur van Pig Business en Pluimveeweb, twee agrarische vakbladen.
‘Vaak zie je een een-tweetje’, zegt De Groot. ‘Als Agrifacts iets heeft gevonden, hoor je het via de BBB meteen terug in het debat.’”

Achter de betaalmuur: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/terwijl-de-boer-zwoegt-verdienen-grote-bedrijven-goud-geld-aan-hun-harde-werk~bff0f638/

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #680
 • Vorige reactie op #680
#680.3 Hans Custers - Reactie op #680

Ik kan me ergens wel een beetje voorstellen dat er boeren zijn die menen dat we nu worden geregeerd door politici die de feiten verdraaien in het voordeel van Shell, Unilever, KLM en Schiphol. En dat ze dan toch liever achter lui aanlopen die de feiten verdraaien in hun voordeel. Niet dat ik het goed wil praten, maar het is ook weer niet helemaal onbegrijpelijk.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #680
 • Vorige reactie op #680
#680.4 Co Stuifbergen - Reactie op #680.3

Waren de boeren maar zo slim…(*)
Volgens mij vinden ze Schiphol en Unilever en Shell prima, omdat die bedrijven nooit zeggen dat de intensieve landbouw/veeteelt schadelijk is.
Groepen die de waarheid vertellen, krijgen de zwarte Piet toegespeeld.

(*) Natuurlijk bestaan ook boeren die wel doorhebben hoe ze genaaid worden, maar zij gaan niet met hun trekkers naar de provinciehuizen.

#680.5 Test - Reactie op #680

De kabinetsformatie heeft mede zo lang geduurd vanwege het getouwtrek over het stikstofprobleem. Allerlei organisaties zijn gehoord, ook het LTO. Uiteindelijk hebben VVD en CDA gewoon getekend voor de stikstofreductie. Zie het regeerakkoord pagina 11 en verder. Het verbaast met dat Sjaak van der Taak (LTO) er nu zo hard in gaat. Hij denkt nog steeds dat technologische innovatie het verschil gaat maken. Terwijl hij toch wel beter moet weten. Voert hij een achterhoedegevecht en/ of is dit onderhandelingstactiek?

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #680
 • Vorige reactie op #680
#680.6 Test - Reactie op #680

Waarom wordt mijn reactie niet geplaatst?

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #680
 • Vorige reactie op #680
#680.7 P.J. Cokema - Reactie op #680.6

is inmiddels opgelost. Zat in spamfilter.

#680.8 Test - Reactie op #680

Het spelletje slappe knieën krijgen gaat maar door: na de VVD (51% tegen) volgen de huichelaars van het CDA. Heerma schaart zich daarmee in het kamp van der Tak die ten onrechte denkt dat innovatie het verschil zal maken.
Ter herinnering: beiden hebben het regeerakkoord ondertekend.

https://www.nu.nl/politiek/6206454/regeringspartij-cda-niet-akkoord-met-stikstofplannen-van-kabinet.html

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #680
 • Vorige reactie op #680
#680.9 Hans Custers - Reactie op #680.8

Als ik het goed begrijp zeggen de leden van VVD en CDA eigenlijk dat je je niet aan een uitspraak van de rechter hoeft te houden, als dat beter uitkomt.

#680.10 Co Stuifbergen - Reactie op #680.8

Toen de VVD-leden tegen een regeerakkoord met de PvdA stemden, deed de PvdA concessies.
Blijkbaar verwachten de leden dat ze het kabinet weer mee kunnen trekken.

Ik weet niet of D66 en de ChristenUnie daar trek in hebben.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #680.8
 • Vorige reactie op #680.8
#680.11 AltJohan - Reactie op #680.8

Het plan van het kabinet lijkt tot mislukken gedoemd. Het kabinet lost zelf niet echt iets op, ze hebben iets onmogelijks bij de provincies over de schutting gegooid.

https://fd.nl/economie/1442565/rabobank-keert-zich-tegen-stikstofaanpak-kabinet?utm_medium=social&utm_source=app&utm_campaign=earned&utm_content=20220617&utm_term=app-ios

#680.12 Frank789 - Reactie op #680.11

ze hebben iets onmogelijks bij de provincies over de schutting gegooid.

Nee, ze hebben iets dat best wel mogelijk is als zwarte piet naar de provincies geschoven waarvan ze weten dat die gaan steigeren; óf omdat de provinciale staten achter de boeren gaan staan, of omdat ze net als jij onkundig beweren dat het onmogelijk is.

#680.13 AltJohan - Reactie op #680.12

@Frank789: “Na Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland gooit ook Zeeland de vlekkenkaart van de stikstofreductie in de prullenbak: Rijk moet huiswerk overdoen van gedeputeerde @APijpelink ”

bron: https://www.pzc.nl/walcheren/zeeland-gooit-vlekkenkaart-stikstofreductie-in-br-de-prullenbak-rijk-moet-huiswerk-overdoen~a39e8fb0/

#680.14 Hans Verbeek - Reactie op #680

Even de stikstofcrisis in historisch perspectief plaatsen.

Honderd jaar geleden waren er veel meer boeren in NL. Ze hadden kleinere bedrijven en de meesten hadden geen tractor, maar paarden. Massaal demonstreren bij bewindslieden voor de deur, dat kwam niet voor.
Er waren ook nog geen autosnelwegen en geen vliegvakanties. Lekker weinig stikstofdepositie.
Over 100 jaar is er geen diesel meer voor de tractoren van de boeren. Ik hoop dat er dan weer paarden over de akkers en weilanden lopen.
Niemand heeft het dan nog over fijnstof en over natura2000-gebieden.
En dit cafe is dan allang gesloten.
Het wordt een heerlijke zomer. Geniet ervan.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #680
 • Vorige reactie op #680
#680.15 Bismarck - Reactie op #680.14

“Over 100 jaar is er geen diesel meer voor de tractoren van de boeren. Ik hoop dat er dan weer paarden over de akkers en weilanden lopen.
Niemand heeft het dan nog over fijnstof en over natura2000-gebieden.
En dit cafe is dan allang gesloten.”

Je vergeet er even bij te zeggen dat in dit scenario tegen die tijd meer dan driekwart van onze (achter)kleinkinderen is verhongerd of door geweld omgekomen.

#680.16 Hans Verbeek - Reactie op #680.15

Bedankt voor je aanvulling, Bismarck.
En jij vergeet erbij te zeggen, dat er niets is dat wij kunnen doen om dit te voorkomen. Just the way it is.

#680.17 Frank789 - Reactie op #680.15

Laat hem toch.
Mijnheer Verbeek pusht voortdurend voorspellingen alleen gebaseerd zijn wensdenken.
Scenario’s waarin we bijvoorbeeld al onze energie overvloedig uit kernfusie halen passen gewoon niet in zijn puur biologische mantras.
Leed van mensen en dieren passen daar ook niet in. Zelfs niet van zijn eigen kinderen of kleinkinderen. Maar ik verwacht niet dat hij die heeft.

#680.18 Bismarck - Reactie op #680.17

“Mijnheer Verbeek pusht voortdurend voorspellingen alleen gebaseerd zijn wensdenken.”
Ik vind het wel problematisch als je wensdenken erg genocidaal is (ook al “vergeet” hij keer op keer te expliciteren). Dat laat ik hem niet toch.

#680.19 Hans Verbeek - Reactie op #680.18

Ik vind het wel problematisch als je wensdenken erg genocidaal is (ook al “vergeet” hij keer op keer te expliciteren).

Er is helemaal geen wensdenken, Bismarck.
Ik wens helemaal niets. Ik denk wel.

Dat mensen doodgaan aan het eind van hun leven is heel gewoon. Dat is geen wensdenken, het is de gewoonste zaak van de wereld. Het is ook niet te voorkomen.
Je kunt er een groot woord als genocide opplakken, maar waarom zou je dat doen.
Waarom wil jij mij zo graag met het woord genocide associeren, Bismarck?

#680.20 Hans Custers - Reactie op #680.19

Waarom wil jij mij zo graag met het woord genocide associeren, Bismarck?

Bismarck heeft je in #680.14 uitgelegd waarom jouw #680.13 genocide impliceert.

Nu zijn we wel gewend dat je niet zo’n goed geheugen hebt voor wat anderen je aan je verstand proberen te peuteren. Maar het geheugenverlies begint nu wel zorgwekkend te worden. Misschien moet je eens langs je huisarts?

#680.21 Hans Verbeek - Reactie op #680.20

Hans, #680.13 impliceert helemaal geen genocide.
Omdat jij jouw gedachtengang niet uitlegt, slaat het ook als een tang op een varken.

Grappig zo’n discussie waar drie deelnemers hun best doen om een vierde deelnemer in kwaad daglicht te stellen.
En dat is dan ook het enige dat er vandaag in dit café gebeurt. :-D

#680.22 Bismarck - Reactie op #680.19

Hans Verbeek:
“Er is helemaal geen wensdenken, Bismarck.
Ik wens helemaal niets.”

Ook Hans Verbeek:
“Over 100 jaar … Ik hoop dat er dan weer paarden over de akkers en weilanden lopen.

“Waarom wil jij mij zo graag met het woord genocide associeren, Bismarck?”
De vraag is, waarom wil jij zo graag jezelf met genocide associëren, Hans Verbeek?

#680.23 Hans Verbeek - Reactie op #680.22

De vraag is, waarom wil jij zo graag jezelf met genocide associëren, Hans Verbeek?

Ik wil helemaal niet met genocide geassocieerd worden, Bismarck, dus ook niet door jou.
Ga je nog op mijn vraag uit #680.18 antwoorden.

#680.24 Bismarck - Reactie op #680.23

Doe niet zo onschuldig, jij zegt dat je hoopt dat we over 100 jaar de akkers met paardenkracht bewerken. Zulke demechanisatie leidt ertoe dat we hooguit een kwart van de huidige wereldbevolking kunnen voeden. Dat weet jij ook, maar keer op keer (dit is echt niet de eerste keer dat je met zo’n wensdenken aankomt, waarvan de consequentie grote hongersnood is) doe je dan net alsof het anderen zijn die jou je wens toeschrijven, terwijl het simpelweg de consequentie van jouw wens is. Dus Hans Verbeek, wanneer beantwoord je mijn vraag uit #680.21?

#680.25 AltJohan - Reactie op #680.24

@Bismarck: Er zullen veel meer boeren nodig zijn, maar ik denk dat we iedereen kunnen voeden, ook zonder tractors. Ik denk niet dat het wenselijk is, maar ok. 70 jaar geleden waren er in Nederland veel en veel meer boeren.

In de praktijk zullen dan mensen omkomen door gebrek aan voedsel, maar dat gebeurt nu ook al.

 • Volgende reactie op #680.24
#680.26 Hans Verbeek - Reactie op #680.24

Zulke demechanisatie leidt ertoe dat we hooguit een kwart van de huidige wereldbevolking kunnen voeden.

Onderbouwing ontbreekt, Bismarck. Je roept maar wat.
De demechanisatie zal sowieso plaatsvinden: de hoeveelheid energie, die nu gebruikt wordt zal er over 100 jaar niet zijn.
Omkomen door voedselgebrek / hongersnood is niet hetzelfde als genocide.
Maar wat win jij erbij door mij genocide aan te wrijven? Wat is jouw motief om mij in dat kwade daglicht te zetten.

Ik vroeg het jou eerst. Ik zal jouw vraag beantwoorden nadat jij uitgelegd hebt wat jouw motieven zijn om mij persoonlijk en niet inhoudelijk aan te vallen.

 • Vorige reactie op #680.24
#680.27 Bismarck - Reactie op #680

Ondertussen begint één van de boerenmilities wel erg IS-achtige trekjes aan te nemen. Ze kondigen gewoon in de staatsmedia af dat ze een terroristische organisatie gaan worden.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #680
 • Vorige reactie op #680
#680.28 Test - Reactie op #680.27

Dat FDF moet eens een keiharde grens gesteld worden. Als ze op snelwegen gaan rijden: allemaal op de bon (ze hebben inmiddels een kenteken als het goed is) slingeren wegens gevaar veroorzaken en rijbewijs intrekken.

#680.29 Test - Reactie op #680.28

De politie kan helaas nog niet zoveel doen. Vanaf 1 juli hebben ze wel duidelijk een stok om mee te slaan omdat er dan een boete op kenteken gegeven kan worden die ook standhoud. Gaan boeren dan nog zonder kenteken de weg op dan kunnen ze ook daarop aangepakt worden.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5316644/politie-handhaven-trekkers-kenteken-snelweg

#680.30 Co Stuifbergen - Reactie op #680.29

Als de boeren spookrijden op een afrit, kan de politie hun niet tegenhouden.
Dus als de zonder kenteken de weg opgaan, kan de politie nog steeds hun niet tegenhouden.

#680.32 Frank789 - Reactie op #680.31

Uitkeringstrekkers die geradicaliseerde trekkerterroristen zijn geworden…

Ik zou zeggen maak het nog erger dan het is, blokkeer die trekkers op de snelweg voor en achter en geen trekker komt weg voordat een fikse boete en schadevergoeding is betaald. Anders wordt de trekker geconfisqueerd.

#680.33 Test - Reactie op #680

In de krant las ik nog het volgende argument: de banken, m.n. de Rabo bank, hebben volop meegewerkt aan het ontsporen van de stikstof uitstoot door boeren. Als de boeren worden uitgekocht, dan verdwijnt het geld linea recta naar de banken. Het zou daarmee een volgende bail out voor de banken zijn. Terwijl we juist hadden afgesproken dat niet meer te doen. Ofwel: de banken zullen een deel van het verlies moeten nemen.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #680
 • Vorige reactie op #680
#680.34 beugwant - Reactie op #680.33

Net als dat handjevol schatrijke (en sterk lobbyende) families dat de verwerking van de boerenproducten in handen heeft en dat met de huidige stand van zaken (zoals subsidies) voor een bodemprijs haar grondstoffen krijgt. Zodat bijvoorbeeld de zuivelindustrie krampachtig naar nieuwe markten* zoekt om het overschot weg te werken.

Als de boeren met minder beesten hetzelfde inkomen houden, blijven de trekkers netjes op het erf en op het land. Maar dan lopen we wel het risico dat de kiloknallervestigingen dark stores worden.

*Hetgeen leidt tot taalgedrochten als een pyjamapapje… 😩

#680.35 Test - Reactie op #680.33

JA21 en BBB proberen de boeren weer een rad voor ogen te draaien door te stellen dat de stikstofregels wel even aangepast kunnen worden. Dat is gewoon Henkie Bleeker 2.0 beleid. Die snappen het dus nog steeds niet.

#680.36 Test - Reactie op #680

Met gericht uitkopen zou het stikstofprobleem opgelost zijn:
https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/22/stikstofdoel-halen-met-gerichte-uitkoop-boeren-kost-helft-minder-a4134427

Daar tegenover staat de bewering dat zelfs als alle boeren zouden verdwijnen het stikstofprobleem niet opgelost zou zijn.

Wat klopt hier niet?

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #680
 • Vorige reactie op #680
#680.37 Hans Custers - Reactie op #680

BBB en JA21 kwamen gisteren met een tienpuntenplan om het stikstofprobleem op te lossen. Een van de ideeën is het schrappen van Natura 2000-gebieden. Dat maakt de stikstofeisen onmiddellijk minder streng, is de gedachte.

Voormalig Landbouwminister Schouten heeft dit in 2020 laten uitzoeken door twee onderzoeksbureaus. Die kwamen tot de conclusie dat dit juridisch gezien niet mogelijk is. Volgens Europese afspraken is Nederland verplicht om de natuur in 162 Natura 2000-gebieden (die Nederland zelf heeft aangedragen) te beschermen.

De enige uitzonderingen daarop zijn dat er bij de aanwijzing van een Natura 2000-gebied fouten zijn gemaakt of dat een Natura 2000-gebied toch niet meer te redden is. Van geen van beide is sprake in Nederland. Eerder probeerde Schouten al in gesprekken met de Europese Commissie bepaalde gebieden te schrappen of de Nederlandse afspraken te versoepelen. Dat lukte toen om dezelfde redenen niet.

(Bron: NOS)

Met andere woorden, als er in het verleden geen harde afspraken met de EU waren gemaakt over te beschermen natuur, zou het vorige kabinet al een paar kwetsbare gebieden door de plee hebben gespoeld. Dat is destijds aan mijn aandacht ontsnapt.

#853 Frank789

Als je eens een artikel achter een betaalmuur wilt lezen kun je dit eens proberen: zet er dit voor 12ft.io/

https://www.parool.nl/columns-opinie/het-idee-dat-de-russen-in-opstand-komen-als-hun-portemonnee-leeg-raakt-is-een-illusie~b89db614/

12ft.io/https://www.parool.nl/columns-opinie/het-idee-dat-de-russen-in-opstand-komen-als-hun-portemonnee-leeg-raakt-is-een-illusie~b89db614/

#824 Hans Custers

Breaking: Roe vs. Wade onderuit gehaald door de fundamentalisten in het Amerikaanse Hooggerechtshof.

#824.1 Frank789 - Reactie op #824

Op dezelfde dag:
De Duitse Bondsdag heeft vrijdag de omstreden abortusparagraaf 219a afgeschaft. Volgens die paragraaf mogen artsen op bijvoorbeeld hun website geen informatie geven over abortus.

https://duitslandinstituut.nl/artikel/50597/bondsdag-schaft-omstreden-abortusparagraaf-219a-af

#824.2 Co Stuifbergen - Reactie op #824.1

Dat is dan weer goed nieuws.

#824.3 beugwant - Reactie op #824

Vanuit conservatief standpunt volslagen logisch. Door abortus dreigt er immers een tekort aan neer te knallen schoolkinderen. 😱

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #824
 • Vorige reactie op #824
#824.4 Frank789 - Reactie op #824.3

Wat nog meer dreigt is een criminalisering van de zwangerschap. Elke actie kan worden uitgelegd als (poging tot) moord, zelfs “running while pregnant” of maanzaadbollen eten. Van de trap vallen is sowieso een verkapte abortuspoging.

Een zwangere vrouw die een zelfmoordpoging doet en daarbij haar baby verliest wordt aangeklaagd voor moord en kan daarvoor de doodstraf krijgen. Dit is géén grap.

https://www.huffpost.com/entry/roe-v-wade-pregnancy-criminalization-arrest_l_629f6619e4b0c184bdd5b0df

#824.5 Bookie - Reactie op #824

Ja, dat zal wel weer tot meer terrorisme leiden de komende weken.

Dat er veel terreur was tegen abortusklinieken e.d. is bij mij wel bekend. Terreur tegen pro-life niet, maar toch ook veelvuldig.
https://www.lifenews.com/2022/06/13/abortion-activists-firebomb-another-pro-life-pregnancy-center-fourth-bombing-in-weeks/

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #824
 • Vorige reactie op #824
#824.6 Hans Custers - Reactie op #824.5

Overall, we rate LifeNews.com Right Biased and Questionable based on the use of poor sources, promotion of pseudoscience, and numerous failed fact-checks.

(Bron: Media Bias / Fact Check)

Er zal vast wel eens iets gebeuren tegen dat soort organisaties. Maar daarmee is nog niet bewezen dat het van de kant van pro-life komt.

Overigens ben ik wel bang dat het aanhoudende machtsmisbruik van de minderheid in de VS die terug wil naar de negentiende eeuw vroeg of laat geweld uit zal lokken. Eerder afgelopen week kreeg de wapenlobby alweer een kadootje van het Hooggerechtshof. En er wordt verwacht dat ze de komende tijd nog meer Trump-beleid door gaan drukken.

Het lijkt me heel voorstelbaar dat er een punt komt waarop de Amerikanen die wel in de eenentwintigste eeuw willen leven de dwingelandij van een minderheid niet meer pikken. Een tweede Amerikaanse burgeroorlog wordt steeds minder onrealistisch. En of die dan zou beginnen met geweld van de Trump-fascisten of van de andere kant is niet zomaar te voorspellen.

#824.7 Bookie - Reactie op #824.6

Dat het een actiewebsite was had ik ook door (link via (conservatieve) familie in USA). Ook gezocht naar andere bronnen in dit geval.
Een recente groep via wikipedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_Jane%27s_Revenge_attacks

Je vergeet nog het kadootje van financiering religieus onderwijs
https://www.reuters.com/legal/government/us-supreme-court-backs-public-money-religious-schools-maine-case-2022-06-21/

Zo werkt de rechtsstaat daar nu eenmaal.

#824.8 Hans Custers - Reactie op #824.7

Een recente groep via wikipedia

Een heel recente groep, zelfs. Nog maar een maand actief. Het bevestigt wat ik schreef: het aanhoudende machtsmisbruik van de minderheid lokt geweld uit. (Waarmee ik het geweld niet goedpraat, overigens. Maar dat er ergens stoppen doorslaan is wel onvermijdelijk.)

Zo werkt de rechtsstaat daar nu eenmaal.

De vraag is of het nog wel werkt als een rechtsstaat. Of als een democratie.

#824.9 AltJohan - Reactie op #824.6

@Hans Custers: abortus wordt niet afgeschaft in Blauwe staten. De blauwe staten hebben wel iets minder de mogelijkheid om over de grenzen bij de roden te regeren.

#824.10 Frank789 - Reactie op #824.9

De fundamentalisten zullen niet rusten voor in heel de US abortus totaal verboden is.

De beste manier lijkt om de Supreme Court te laten verklaren dat een bevruchte eicel een natuurlijk persoon is en dus is abortus of de morning after pil automatisch moord. En dat geldt dan automatisch voor alle staten, rood of blauw.

#824.11 Frank789 - Reactie op #824

fundamentalisten in het Amerikaanse Hooggerechtshof

Waarbij de Afro-Amerikaan Clarence Thomas nota bene de ergste is. Hij lijkt wel de Taliban te willen beconcurreren met een verbod op anticonceptiva inclusief condooms, verbod op sex tussen gelijke geslachten, verbod op homohuwelijken.
Het zal me niet eens verbazen als hij ook een verbod op interraciale huwelijken eist, en ja, hij is getrouwd met een blanke vrouw die een rolletje speelde in de january 6 insurrection.

#807 Hans Custers

Gelukkig is er nog één Kamerlid van regeringspartij VVD dat aandacht heeft voor de echte problemen:

Vandaag ging ik aan de slag om te noteren hoe vaak onderaangenomen pakketbezorgers fout parkeren. Ervoor zorgen dat we allemaal veilig over straat kunnen gaan is voor mij de komende jaren topprioriteit.

En nu hij al die busjes heeft geteld, komt hij binnenkort vast ook met een volgende oplossing voor de woningnood. Die bezorgers hebben helemaal geen huis nodig, want dat busje is groot genoeg om ’s nachts in te slapen.

#807.1 Co Stuifbergen - Reactie op #807

En gaat het hier om onderaangenomen pakketbezorgers, of zzp-ers?

Ik vermoed dat hier trouwens wel een echt probleem is, omdat de werkdruk van de pakketbezorgers niet alleen tot verkeersoverlast, maar ook tot riskanter rijgedrag leidt.

Maar ik denk dat zo’n VVD-er zal toegeven dat het beter is als de pakketbezorgers werknemers (met normale arbeidsrechten) worden.

#807.2 Hans Custers - Reactie op #807.1

Maar ik denk dat zo’n VVD-er zal toegeven dat het beter is als de pakketbezorgers werknemers (met normale arbeidsrechten) worden.

Ik vermoed dat het woord “niet” ontbreekt in die zin?

Ik denk ook niet dat Koerhuis tegen VVD-dogma’s over regulering en flexibilisering van de arbeidsmarkt in zal gaan.

Het zou overigens ook maar een deel van het probleem oplossen. Want dan zijn er nog steeds elke dag een hele hoop bezorgbusjes die spullen afleveren in woonwijken. Een structurele oplossing zou zijn om in woonwijken speciale laad- en losplaatsen te reserveren voor bezorgers. Vooral in wijken waar het moeilijk is om een vrije parkeerplaats te vinden. Maar ik ben een beetje bang dat dat ook niet goed zal vallen bij de VVD-achterban.

Wat Koerhuis betreft zal het dus wel uit moeten draaien op streng handhaven. Al zou je dan weer kunnen denken dat dat in strijd is met het imago van de VVD als ondernemerspartij. Maar of de ondernemers die helemaal onderaan de pikorde staan nu zo belangrijk zijn voor de VVD?

#807.3 Co Stuifbergen - Reactie op #807.2

Oei, inderdaad ontbreekt “niet” in mijn vorige reactie.

#807.4 Frank789 - Reactie op #807.2

in woonwijken speciale laad- en losplaatsen te reserveren voor bezorgers.

Dan moet je dat ongeveer om de 100 meter doen, want anders worden de looptijden voor de bezorgers te lang en vermoeiend.
Veel liever zou ik een enorme opslag voor thuisbezorgd zien omdat het ontzettend vervuilend is als die dieselbusjes starten, klein stukkie rijden en alweer stoppen.
Afhaal- en brengpunten bij winkelcentra of andere plekken in de buurt zijn er meestal al en zijn veel efficiënter als je er toch al heen moet voor boodschappen.

#807.5 Frank789 - Reactie op #807

Gelukkig is er nog één Kamerlid van regeringspartij VVD dat aandacht heeft voor de echte problemen

Kamerlid of lobbyist?
“Projectontwikkelaars lobbyen bij de Tweede Kamer voor grootschalige woningbouw op vier locaties in het groen, omdat zij daar zelf de meeste grond in handen hebben. Als zij toestemming krijgen voor woningbouw op die plekken, stijgt de waarde van de grond met bijna een half miljard euro.
Provincies en gemeenten hebben al voldoende bouwlocaties aangewezen, blijkt uit een inventarisatie van onderzoeksbureau ABF. Toch zetten Kamerleden van VVD en CDA de lokale bestuurders onder druk om woningbouw in deze polders toe te staan. Kamerleden en bewindslieden noemden de vier polders de afgelopen drie jaar 274 keer in twintig verschillende debatten. VVD-kamerlid Daniel Koerhuis diende voor elke locatie afzonderlijk een motie in, waarvan drie samen met CDA-kamerlid Julius Terpstra.”

https://www.platform-investico.nl/artikel/ontwikkelaars-rekenen-op-half-miljard-door-bouwen-in-het-groen/

#808 Hans Custers

Trump schijnt een bewonderaar te zijn van Nixon. Het zou zomaar kunnen dat hij het voorbeeld van zijn held heeft gevolgd, door een flinke hoeveelheid bewijsmateriaal tegen zichzelf te verzamelen.

The House select committee investigating Jan. 6 sent a subpoena last week to ALEX HOLDER, a documentary filmmaker who was granted extensive access to President DONALD TRUMP and his inner circle, and who shot interviews with the then-president both before and after Jan. 6. The existence of this footage is previously unreported.

A source familiar with the project told Playbook on Monday night that Holder began filming on the campaign trail in September 2020 for a project on Trump’s reelection campaign. Over the course of several months, Holder had substantial access to Trump, Trump’s adult children and VP MIKE PENCE, both in the White House and on the campaign trail.

Het lijkt een dealtje te zijn geweest tussen de familie Trump en de filmmaker. Het campagneteam was niet op de hoogte.

#784 Co Stuifbergen

Litouwen vindt dat sancties tegen Rusland ook van toepassing zijn op het vervoer naar de enclave Kaliningrad.
https://meduza.io/en/feature/2022/06/20/more-than-serious

Ik bewonder het lef van Litouwen (en blijkbaar is de EU het ermee eens) maar het lijkt erop dat Litouwen (of de EU) hiermee wel een verdrag schendt:

As such, on November 11, 2002, the EU signed a joint statement with Russia, which ensured the facilitation of transit of Russian citizens and goods to or from the Kaliningrad region.

https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1652227/russian-trucks-still-cross-lithuania-could-transit-be-blocked

Gevoelsmatig denk ik “net goed” want ik denk dat Rusland verdragen schendt wanneer het Poetin uitkomt, maar het ongeldig verklaren van een verdrag gaat veel verder dan een boycott.

(normale landen zouden dit hoog opnemen. Maar misschien heeft de EU dat niet door. De EU gooide ook Polen niet eruit toen Polen verklaarde dat het niet gebonden was aan de overeenkomsten met de EU).

#784.1 Co Stuifbergen - Reactie op #784

Aanvulling:
Rusland is pissig.
https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/1723423/russia-says-lithuania-s-transit-ban-violates-everything

Grappig detail:
The ban will expand on July 10 to include cement and alcohol,
Eh… Is dat een strategisch goed?

#784.2 basszje - Reactie op #784.1

Gamma en bier, meer heb je niet nodig om een volk rustig te houden :)

Ik zou zeggen dat de rechtsorde er niet alleen voor is als het je zelf uitkomt. Rusland schendt aan de lopende band verdragen.

#784.3 Bismarck - Reactie op #784.1

“Eh… Is dat een strategisch goed?”
Voor de Europese importboycots is dat verder irrelevant. Als we hebben afgesproken dat we geen alcohol uit Rusland de EU in importeren (of ernaar exporteren), dan moet Litouwen (van de EU) Russische alcohol aan haar (EU-buiten)grens tegenhouden. Je kan nog aanvoeren dat doorvoeren geen invoeren is, maar volgende EU-regels is doorvoer zowel import als export.

Verder wat basszje zegt, deze hele oorlog (en die van de afgelopen 8 jaar) is één grote Russische schending van de afspraken die het zelf met Oekraïne gemaakt heeft in ruil voor nucleaire ontwapening. En dan hebben we het nog niet over alle (door Rusland medegeratificeerde) oorlogsrechtsverdragen waar Putin lak aan heeft.

#784.4 Co Stuifbergen - Reactie op #784.3

Ik denk dat de EU Rusland dan gewoon moet zeggen waar het op staat:
Rusland houdt zich niet aan verdragen, dus wij verklaren het verdrag over het treinvervoer ongeldig.

#784.5 beugwant - Reactie op #784

Met een staatshoofd als Poetin, is het net als bij een vechtscheiding: het maakt niet uit wat je doet of laat, het valt toch verkeerd. Terwijl die Russen in Oost-Pruisen eigenlijk niets te zoeken hebben.

#714 Frank789

Begin jaren tachtig torenhoge inflatie:
“Het Nederlandse bedrijfsleven was toen zo goed als failliet”, zegt de Utrechtse hoogleraar economie Coen Teulings. Hij herinnert zich de vroege jaren tachtig als economiestudent in Amsterdam. “Het was een klerezooi. De helft van de huizen was afgebladderd of verkrot. Nederland is nu een veel rijker land.”

Nog meer mensen die denken dat Coen Teulings, voormalig hoofd CPB, denkt dat hij zijn bubbel van begin jaren tachtig waarin hij mogelijk als student in een Amsterdams krot woonde als maatgevend voor die tijd beschouwt?
Het was een heel moeilijke tijd maar “Het Nederlandse bedrijfsleven was toen zo goed als failliet”? Kom nou! Alsof de jaren ’30 crisis toesloeg. “De helft van de huizen was afgebladderd of verkrot”? Ga toch weg man! Misschien In jouw 19e eeuwse (studenten)wijk die op de nominatie stond om gesloopt te worden…

Dat is dezelfde man van NL Herstel die vond dat op 1 maart 2021 heel Nederland weer open kon en dat kwetsbare personen (4-6 mln!) hun eigen beschermde omgeving konden krijgen. En dat de sterfte tijdens een flinke mazelenepidemie net zo hoog was als tijdens corona.

https://nos.nl/artikel/2432558-alles-wordt-duurder-maar-het-is-lang-niet-zo-beroerd-als-in-de-jaren-tachtig

#714.1 Bookie - Reactie op #714

Inderdaad was er door de torenhoge rente in het hele land sprake van achterstallig onderhoud en verkrotting met in het bijzonder de binnensteden van grote steden. Grachtenpanden kon je voor een prikkie kopen.
Die hoge rente was niet goed voor het bedrijfsleven met hoge (jeugd en verborgen)werkloosheid tot gevolg. Een vergelijkbare woningnood als nu. Niet voor niets werd de jeugd uit die tijd de no future generatie, of generatie niks genoemd.

Achteraf is het met de generatie niet zo slecht afgelopen wat ook voor de millennials zal gaan gelden.
Dat ze nooit kans hebben gehad om dit te zien vind ik wel zielig voor hen:
https://www.youtube.com/watch?v=zt-8md3g7Og

#714.2 Hans Custers - Reactie op #714.1

Er was inderdaad in sommige oude wijken sprake van verkrotting. Dat was het verdienmodel van sommige huisjesmelkers. Ze kochten woningen die goedkoop waren omdat ze al in slechte staat waren, splitsten die voor zo weinig mogelijk geld op in zoveel mogelijk appartementen of kamers en verhuurden die voor veel te veel geld. Aan onderhoud werd niks uitgegeven. In Rotterdam had je bijvoorbeeld krottenkoning Fennis. Die had zoveel huizen dat hij in zijn eentje halve wijken liet verkrotten. Maar de verkrotting bleef wel beperkt tot de wijken waar voor dit soort lui iets te verdienen was.

#714.3 Bookie - Reactie op #714.2

Inderdaad hebben huisjesmelker geprofiteerd van de extreem hoge rente. Vanaf halverwege jaren tachtig hebben mensen juist weer veel verdient aan het opkopen, opknappen en doorverkopen van panden. Van achterstallig onderhoud was overal sprake van, omdat een lening voor een verbouwing niet te betalen was.
Gisteren bij kopers zonder kijken waren er 2 leraren (millennials) die een huis kochten voor 4 ton en er een verbouwing van 140.000 tegen aangooiden. Dat konden leraren begin jaren tachtig echt niet.

#714.4 Frank789 - Reactie op #714.3

Van achterstallig onderhoud was overal sprake

Je doet alweer alsof het 100% was terwijl het vooral in “sommige oude wijken” was.
In crises is de ellende meestal iets van 10% of 20%, nooit 100%. In de jaren ’30 was de werkloosheid 20%, hoogste ooit.
Dus dan werkt 80% nog en verdient geld, waarvan een grote middenklasse die ruim voldoende geld verdient en heeft, plus een rijke bovenklasse die niets merkt van een crisis.

En wat leraren begin jaren ’80 konden is niet zonder meer te vergelijken. Er was een hogere hypotheekaftrek voor meerdere huizen, je mocht maar één inkomen voor de hypotheek meetellen want, als de vrouw destijds al werkte ging ze toch kinderen krijgen, je kon geen 100% hypotheek krijgen, en zo voorts.

#714.5 Bookie - Reactie op #714.4

In vrijwel alle gemeenten wel, 100% van de huizen natuurlijk niet.

#702 beugwant

Dat geeft de burger toch weer moed… 😒
Nieuwe coronagolf mag niet te snel komen: sectorplannen nog niet klaar
Je zou bijna denken dat men sinds Sywert moeite heeft om ondernemers te vinden die er een snelle slag mee kunnen slaan want in plaats om het algemeen nut te dienen, moet er in het denkraam van dit kabinet nog steeds vooral door iemand geld opgestreken worden.

#702.1 Hans Verbeek - Reactie op #702

… en dan hebben we het nog niet eens over de griep

#689 Hans Verbeek

Benzine is aan de pomp in juni 2022 ruim 30% duurder dan een jaar geleden. Ondanks de accijnsverlaging in april.
Diesel is zelfs 45% duurder dan een jaar geleden. Maar dat is ook een energierijkere brandstof.
Oja, er wordt nog altijd bio-brandstof toegevoegd aan de fossiele brandstof. Dat hebben ze in Brussel destijds democratisch geproclameerd. Die biobrandstof bestaat deels uit plantaardige olie (koolzaadolie of palmolie o.i.d.) en die plantaardige olie is schaars aan het worden.
Het zou toch wel heel handig zijn als je lopend of op de fiets naar je werk kunt, zodat je nog maar zelden hoeft te tanken.
Of je koopt een elektrische auto en hoopt dan maar dat je die in jouw wijk ook nog kunt opladen.
https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i27356/stroomnet-limburg-en-brabant-vol-tennet-stopt-met-aansluiten-nieuwe-klanten

Start een nieuwe discussie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*