serie

Kerstlockdown special 2021

Komt allen tezamen op de eerste Kerstdag op Sargasso. Hier mag u met meer dan vier mensen te gast zijn.

Voor een ieder, al dan niet in enige eenzaamheid, verlichten we de kerstlockdown net als vorig jaar door elk half uur berichtjes, anekdotes, filmpjes, muziek en varia te posten.


Closing Time | Gloria

Zeer recent was er al een Closing Time van Bonnie Prince Billy. Nu alweer één? Ja, nu alweer een. En dit nummer is in een oprecht mooie uitvoering, met een bij kerst passende titel. Hoewel Bonnie Prince Billy zelf veel nummers schrijft, is ook dit weer een cover. Het nummer is geschreven door onze eigen Zeeuwse Broeder Dieleman. Een man van het platteland. Dat hoor je terug in de tekst en zie je ook terug in het filmpje met mist, riet en een bijzonder poppenspel.
De versie van Broeder Dieleman hoor je hier.

Foto: Marco Verch Professional Photographer (cc)

Variété

Vorig jaar haalden we wat clownerie en acrobatiek uit de archieven. Oude school comedy. Omdat een Kerst zonder lachen een Kerst is die u niet heeft geleefd, ook vandaag wat ouderwetse humor.

Op de Nederlandse televisie zie je bar weinig komische variété, clownerie, acrobatiek en jongleren. Wel wat cabaretshows. En talkshowpresentatoren zijn geen van allen leuk, dus die profileren hun humor met van internet geplukte voorvallen die naar hun opinie komisch zijn.

Maar humor om de humor? Nee, da’s erg minimaal aanwezig op tv. Er zou eens onderzoek gedaan moeten worden of dat misschien de oorzaak is van al dat chagrijn in den lande.

Hoewel ik een puik stukje cabaret of een hoogstandup comedy zeer kan waarderen, val ik vaak voor de tekstloze humor. Eenvoudig stil, maar oh zo fraaie humor.

En soms is vormgeving en stijl van belegen variété, als het vakmanschap in orde is, valt er veel te genieten.

Mag ik u in dit kader wat oubolligheid aanbieden, waarbij ook bij u hopelijk de mondhoeken zich omhoog gaan krullen? Het Duitse duo Gogol en Max.

We houden ons aanbevolen voor meer woordeloze humor. Heeft u tips?

Foto: Marco Verch Professional Photographer (cc)

Afgestoft | Schermschot 5

Deze eerste kerstdag is ook de dag dat Sargasso twintig jaar geleden net 5 dagen oud was. We vonden in de archieven nog wat amusement: de Schermschotquiz. Samengesteld door onze toenmalige redacteuren Crachàt en mark.

We halen de quiz onder het stof vandaan en presenteren vandaag vijf schermschotvragen. Hier de vijfde en laatste: uit welk film komt dit schermschot?
Schermschot 5

De eerste die de titel raadt geven we zomaar vijf punten. Er zijn dus 25 punten in totaal te winnen. De uitslag en vermelding van de winnaar(s) publiceren we ergens op derde kerstdag.
Voor de vorige schermschotjes, klik een, twee, drie en vier.

Foto: Marco Verch Professional Photographer (cc)

Respectste beroep

In het 20-jarig bestaan van Sargasso werden nogal wat lijstjes gemaakt. In 2008 bepaalde de lezers wat het ‘respectste’ beroep was. Niet te verwarren met ‘de mens van het jaar’.

Ga bij u zelf eens na welk beroep nu het meeste respect verdient en lees dan het lijstje ‘respectste’ beroepen uit 2008 nog eens na.

Bent u verrast? En weet u nog een ‘mens-van-het-jaar 2021’?

Foto: Marco Verch Professional Photographer (cc)

Oh ja, de kerstkaarten

Voor wie het vergeten is: kerst is Josef en de maagd Maria, de stal in Bethlehem, de geboorte van Jezus. Een oud verhaal? Welnee, dolende mensen, in verwachting van wat dan ook, zijn aan de orde van de dag. En dan gaan we u toch een fijne kerst wensen.

Hier wat kerstkaarten voor alle Sargassolezers. Bij wijze van kerstgroet.

Truthout.org  Madonna and Child of Surveillance (Image: Jared Rodriguez / Truthout).
cc Flickr Truthout.org Madonna and Child of Surveillance

Madonna And Child Art Raphael Moderne by James W Johnson.
© James W Johnson Raphael Moderne

Damien Hirst –  Mother and Child Divided ( een half doorgesneden koe en idem kalf op sterk water).
cc Flickr Isabell Schulz Mother and Chicld (Divided) by Damien Hirst
Banksy Christmas card: “If Jesus were to come this year, Bethlehem would be closed.”
cc Flickr Elizabeth Brossa Banksy Christmas card

Foto: Marco Verch Professional Photographer (cc)

Afgestoft | Schermschot 4

Deze eerste kerstdag is ook de dag dat Sargasso twintig jaar geleden net 5 dagen oud was. We vonden in de archieven nog wat amusement: de Schermschotquiz. Samengesteld door onze toenmalige redacteuren Crachàt en mark.

We halen de quiz onder het stof vandaan en presenteren vandaag vijf schermschotvragen. Hier de vierde: uit welk film komt dit schermschot?
Schermschot 4

De eerste die de titel raadt geven we zomaar vijf punten. Er zijn dus 25 punten in totaal te winnen. De uitslag en vermelding van de winnaar(s) publiceren we ergens op derde kerstdag.
Zie ook schermschotvraag 1, 2 en 3.

Het volgende en laatste schermschotje verschijnt om 21 uur.

Foto: Marco Verch Professional Photographer (cc)

Hardlopen door de regen in december

Hardlopen door de regen in december

En daar gaan we
de spoorbrug huilt
de trein die suist
de wind die blaast
de boom die buigt
het blad dat waait
de golven wit
het water wild
m’n sokken nat
mijn handen koud
het tempo straf
de wind die striemt
mijn bril beslaat
mijn hart dat bonst
de tak die kraakt
m’n jack kletsnat
het slechte zicht
mijn tijd beroerd
de spieren stram
de route lang
het hoekje om
de luwte in
het modderpad
het valse plat
de hongerklap
het zoute zweet
het zweet dat bijt
de wil die kraakt
de regenplas
de enkel zwikt
het rechte eind
het licht valt weg
je hapt naar lucht
een vaag besef
je vindt dit leuk
de regen in
decemberkou
de finish lonkt
je concentreert
je pas wordt lang
je grijns komt terug
je bent er weer.

Foto: Marco Verch Professional Photographer (cc)

Moraal met een accent

ONDERZOEK - Een trein rijdt heel snel op vijf mensen af. De trein heeft een probleem en kan alleen stoppen als er een zwaar object op het spoor wordt gegooid. Jij staat op een brug en er staat een heel dikke man naast je. De enige manier om de trein te stoppen is hem op het spoor te duwen. Hierdoor sterft hij, en red je de vijf mensen. Zou je hem duwen?

De meeste mensen vinden dit een lastig dilemma. Als je alleen maar rekent – een utilitaire moraal, heet dat –, moet je de dikke man naar beneden gooien: een winst van vier personen. Maar het gevoel komt in opstand: die ene dode die je zelf veroorzaakt, voelt lastiger aan dan de vijf doden die als het ware ’toch al’ zouden vallen.

Kameroens accent

Dat was al enige tijd een interessante kwestie voor filosofen om over na te denken, maar op een zeker moment zijn ook taalkundigen deze anekdote gaan inzetten. Zo ontdekten ze dat het uitmaakt in welke taal het dilemma wordt gesteld. Als ze het verhaal in een vreemde taal horen (die ze natuurlijk wel moeten beheersen) zijn mensen eerder geneigd de dikke man te offeren dan wanneer ze het in hun moedertaal horen. Datzelfde geldt, blijkens een artikel in Brain Sciences door Alice Foucart en Susanne Brouwer, voor buitenlandse accenten.

Alternatief & kerstmuziek

VIDEO - Iedereen beleeft kerst op z’n eigen manier. In mijn jonge(re) jaren was 2e Kerstdag steevast gereserveerd voor de stamkroeg, ééntje met veel gitaarmuziek. Nog altijd ben ik groot voorstander van de alternatieve kerstmuziek in plaats van wat je op de reguliere radiozenders hoort. Of het nu de ouderwetse hakke-tak herrie van De Boegies is met “Elke punk  viert ook het kerstfeest“, het anti-kapitalistischeI Don’t Believe  in Santa Claus” van The Vandals, of de heerlijke chaos-familie-clip van Dropkick Murphy’s “The Season’s Upon Us” (zie hieronder), het is allemaal lekkerder dan Wham of Chris Rea. Soms zijn het snelle covers, dan weer verbasterde nummers of origineel werk, één ding is duidelijk: doedelzakken, violen en gitaren, het gaat allemaal prima samen met kerst.

Foto: Marco Verch Professional Photographer (cc)

Huidskleur

COLUMN - Schokkende dialoog met Nene (8 jaar), inmiddels 2,5 jaar in Nederland. We zijn samen aan het tekenen: een huis met daarin kinderen, haar favoriete onderwerp voor een tekening. Zij vraagt aan mij of ik een viltstift wil aangeven.

– Welke kleur?

– Huidskleur!

Ik geef haar een lichtbruine viltstift.

– Maar dat is geen huidskleur!

– Maar het is de kleur van jouw huid.

Nene heeft zwart haar en donkerbruine ogen, en een kleur die misschien nog iets donkerder is dan de viltstift.

– Nee, huidskleur is roze!

Dit idee krijg ik niet uit haar hoofd. Ja, de kleur van haar huid is lichtbruin en ze lijkt daar niet verdrietig om. Maar huidskleur is roze.

Er blijkt onderzoek over te zijn: in verschillende Europese taalgebieden speelt deze kwestie. Ik herinner me niet dat ik in mijn jeugd bepaalde potloden huidkleurig noemde, maar misschien was in mijn tijd het zo gewoon om roze potloden huidkleurig te noemen dat ik het me daarom niet herinner.

Waar komt het vandaan? De meeste kinderen in haar klas hebben inderdaad eerder een lichtroze teint, net als haar ouders – maar er zijn ook kinderen met juist een donkerder huid. Heeft er iemand iets gezegd? Is dit nu eenmaal de gewone manier om ‘huidkleurige pennen’ te zien op school? Of op de BSO? En: is het nu een slecht ding of niet? Misschien betekent het alleen dat Nene observeert dat ze afwijkt van het gemiddelde, en benoemt ze huid naar dat gemiddelde? Of leer je zo een echt racistische onderstroom kennen in die gemoedelijke klas?

Foto: Marco Verch Professional Photographer (cc)

Lichtjeswaanzin

Je hebt ze overal, van die mensen die kerst gebruiken dan wel misbruiken (doorhalen wat niet van toepassing is) om de buurt mede te delen hoe serieus ze kerst wel niet nemen, en hoe kerstig kerst wel niet kan zijn. Maar je hebt baas boven baas, en de lichtjeswaanzin is nergens zo groot als aan de andere kant van de oceaan.

Zijn er voorbeelden in Nederland die ook maar in de buurt komen?

 

Foto: Marco Verch Professional Photographer (cc)

Sargasso’s kerstpuzzel-recept 2021

RECEPT - Sargasso’s kerstpuzzel-recept 2021
kerstpuzzel

Horizontaal

 • 1. Oorspronkelijk uit Mexico afkomstig donker ingrediënt (200 gram)
 • 4. Fleurig (260 gram)
 • 6. Glazig resultaat van de bietencampagne (150 gram)
 • 8. Donkere bastaard (200 gram)
 • 9. In shape voor een stranddag
 • 11. Bosgod op het fornuis
 • 12. Gemalen variant van 1 (40 gram)
 • 14. Stukjes maken
 • 15. Met geduld temperatuur laten verlagen
 • 16. Hiermee bekleden tegen het plakken

Verticaal

 • 2. Gelegd (4 stuks)
 • 3. Van de koe of van Brinkers (225 gram)
 • 5. Ook voor beton te gebruiken (langzaamaan)
 • 7. Dit is het eindresultaat van de puzzel
 • 8. Carbonaat en zuur (1 theelepel)
 • 10. Heerlijk!
 • 13. Met 3 bestrijken

*****

Met het oplossen van deze puzzel  heb je de benodigdheden voor een recept.
Wil je het recept daadwerkelijk maken, doe dat dan in de volgende stappen.

Stap 1:  1, 3 (smelten)
Stap 2:  2, 6, 8, 5 (5 min.)
Stap 3:  4, 12 (toevoegen aan stap 2, daarna het resultaat van stap 1 toevoegen)
Stap 4:  9, 16
Stap 5:  30 Minuten bakken op 170 graden
Stap 6:  15
Stap 7:  14

Volgende