serie

Gratis Meuk

Closing Time | Within Temptation

Helaas*, ook aan deze serie over ‘muziek op gratis schijfjes’ komt een eind. In stijl, met een bandje van “Dynamo Open Air 1997“. Het eindigt op een erg mooie manier: met Neerlands metaltrots Within Temptation. U kent het muziekgezelschap wellicht sinds hun doorbraak in de mainstream, met de Top-40 hits Ice Queen en Mother Earth (en nee, deze keer niet ironisch). Maar voor hun doorbraak-cd Mother Earth maakte de band al een prachtig album, Enter. Het is wat mij betreft een mijlpaal in het genre ‘atmosferische death metal waarin een death grunt wordt afgewisseld met heldere vrouwenzang’, dat waarschijnlijk alleen nooit een officieel genre is geworden omdat de naam iets te lang is (en ADMWEDGWAMHV ook niet echt een lekkere afkorting is).

Closing Time | Mötley Crüe

Ik zal er geen gewoonte van maken, glamrockers en hair metal in de Closing Time, dat beloof ik. Toch doe ik het nu, bij wijze van uitzondering, voor Mötley Crüe (met metal umlaut).

Ten eerste omdat het goed past binnen mijn (bijna ten einde zijnde) miniserie ‘gratis meuk’. Deze live versie is te vinden op het het hilarisch (ahum) genaamde “Rock ‘S Cool” verzamelaartje (met dito smaakvol artwork), van de platenlabels SPV en Steamhammer.

Closing Time | Dimmu Borgir

Dimmu Borgir, uit Noorwegen. Black Metal, van het melodische soort. Waarschijnlijk hun bekendste nummer, van het album Enthrone Darkness Triumphant uit 1997. En van het gratis cd’tje ter ere van Dynamo Open Air 1997. Ze bestaan nog steeds, en maken nog steeds heel aardige muziek.

En ja, een versie met Spaande ondertitels ja – de geluidskwaliteit van de andere versies op joetoep was te erg, en dit soort sfeervolle, atmosferische muziek heeft een béétje geluidskwaliteit gewoon nodig.

Closing Time | Iced Earth

Aansluitend op de Closing Time van gister: soms wordt er nog gratis muziek weggegeven van (relatief) grote en bekende bands. Ten Thousand Strong van Iced Earth is een voorbeeld hiervan: voor nop op de cd “No Sleep ’til September’, die bezoekers van Wacken Open Air 2008 cadeau kregen.

Voor de liefhebbers van aggressieve power metal.

 

Closing Time | Carcass

Deze serie begon met de inleiding dat op gratis cd’tjes die worden weggegeven door platenlabels en tijdschriften soms pareltjes te vinden zijn, die je elders vrijwel niet tegen komt. Bandjes maken één geweldig nummer, dat wordt op zo’n schijfje gezet, en de argeloze koper koopt vervolgens een langspeler, om er dan achter te komen dat het ook het énige goede nummer was.

Dat is echter niet het hele verhaal. Soms staan op dat soort schijfjes ook een paar grote namen. Omdat ze een nieuwe cd uit hebben die gepromoot moet worden, of wellicht om de luisteraar over te halen zo’n gratis cd-tje überhaupt in de cd-speler te duwen.

Closing Time | Sundown

En nog mooi stukje muziek dat te bewonderen was op Dynamo, in lijn met mijn CT’tjes van de afgelopen dagen. Ook qua stijl past het wel, want één van de bandleden van Sundown zat ook in Tiamat. Lekker slome gothic metal, voor op de late avond.

Closing Time | Sentenced

We gaan verder met Dynamo, om precies te zijn het gratis schijfje dat ze weggaven in 1997. Het Finse gezelschap Sentenced is daarop te horen met het luchtige pareltje ‘Noose’. Het nummer heeft ook een heuse videoclip, maar helaas is het daarbij horende geluid van zo’n erbarmelijke kwaliteit, dat ik deze versie maar heb gekozen. Het gaat toch om de muziek, en de mannen met lange, wapperende haren denkt u er maar bij. Als u wilt.

Closing Time | Tiamat

Ieder excuus om over Dynamo Open Air te schrijven grijp ik met twee handen aan, dus waarom niet bij deze serie over ‘gratis meuk’? Want ook op Dynamo wilde de organisatie wel eens gratis schijfjes weggeven, met nummers van bands die mochten optreden. Nou ja, als mijn geheugen mij niet in de steek laat moest je daar wel een paar vuilniszakken vol troep voor inleveren, maar a la. Tiamat mocht het cd’tje met de hoogst creatieve naam “Dynamo Open Air 1997” openen, met het verdienstelijke nummer Cold Seed.

Closing Time | Einherjer

De naam zal het al enigszins verraden hebben: Einherjer maakt viking metal, een Scandinavische, vaak wat agressievere versie van folk metal, geïnspireerd door de Vikingen-cultuur. Ze komen uit Noorwegen, dus dat mag.* Far Far North staat op een gelijknamige EP uit 1997. Een wat kortere (en volgens mij iets beter geproduceerde) versie is te vinden op de Ablaze compilation deel 19, waar eerder dit pareltje van voorbij kwam.

*Van mij hadden ze deze muziek overigens ook best mogen maken als ze uit Botswana waren gekomen, maar er zijn puristen die het daar niet mee eens zullen zijn.

Closing Time | Huntress

Manmanman… wat is dat toch, met die metal met zangeres, en wantstaltige clipjes? Waarschijnlijk heeft het iets te maken met de platenmaatschappij, want Huntress zit ook bij Napalm Records*. Die zullen gedacht hebben, lekker goedkoop. We projecteren de tekst, wisselen wat tekeningetjes af met bloed en doodslag, noemen het een ‘lyric video’, en klaar.

Zonde. Huntress maakt lekkere metal, zangeres Jill Janus heeft een prachtige stem, en de band (en nummer Flesh) verdient echt beter. Nou ja. Het gaat om de muziek (alweer).

Closing Time | Amberian Dawn

Eh, tja… de clip is zo’n gigantische kitsch dat ik enige plaatsvervangende schaamte voel bij het plaatsen hiervan. En ik houd van kitsch, dus kun je nagaan. Maar goed, het gaat natuurlijk om de muziek. Meer lekkere powermetal met vrouwelijke zang is altijd fijn. Fame & Gloria is een nummer van het Finse gezelschap Amberian Dawn.

Napalm records heeft met hun Summer Highlights 2015 echt een leuk schijfje samengesteld. Bijkomend voordeel van zo’n gratis cd’tje is dat je niet naar de clip hoeft te kijken.

Closing Time | Fester

We blijven in dezelfde stijl als gister: een obscuur bandje dat alleen een Duitstalige Wiki-pagina heeft. De Noren houden het qua stijl een beetje tussen doom, death en black in. Dit is een iets andere (eigenlijk: betere) versie van het nummer, dat te vinden is op het gratis schijfje Nuclear Blast Soundcheck series (volume 1), uit 1995. Mensen die nieuwsgierig zijn naar de originele versie van het nummer, met een heuse videoclip er bij, die staat hier.

Volgende