Foto: John Loo (cc)

Ontgassen

Binnenvaartschippers die benzeen of benzeenhoudende stoffen hebben vervoerd, ontdoen restanten van die lading door middel van het ontgassen van het varende schip aan de buitenlucht. De dampen die daarbij vrijkomen kunnen milieu- en gezondheidsschade veroorzaken. Met behulp van ontgasinstallaties op de wal of op het schip kunnen schepen echter gecontroleerd worden ontgast.

Sargasso toonde in 2013 aan dat de emissies van varend ontgassen een factor 10 hoger lagen dan het RIVM rapporteerde via emissieregistratie.nl
De emissies daalde ook niet, maar lagen juist een factor 10 hoger dan officieel werd gerapporteerd. De publicatie van Sargasso leidde tot Kamervragen van de SP en GroenLinks. De RIVM paste de emissiecijfers voor varend ontgassen aan.

Het is uiteindelijk tot een verbod op varend ontgassen gekomen, dat in 2020 in moet gaan.

Foto: Frédéric BISSON (cc)

Tweede Kamerverkiezingen 2023

Sargasso dossier Tweede Kamerverkiezingen 2023
Alles wat direct en indirect te maken heeft met de Tweede Kamerverkiezingen die 22 november 2023 gehouden zullen worden. (Oorspronkelijk stonden de volgende verkiezingen gepland voor voorjaar 2025. De val van kabinet Rutte IV leidde ror deze vervroegde verkiezingen)

Foto: Takeshi Kawai (cc)

PRISM

Alle artikelen die op Sargasso verschenen zijn over het PRISM-schandaal, waarbij de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA wereldwijd data heeft verzameld over het internetgebruik van zowel Amerikanen als andere nationaliteiten.

Foto: Gerard Stolk (cc)

75 jaar vrijheid

2020: Nederland viert dit jaar 75 jaar bevrijding. Het lijkt ons gepast dat in het juiste perspectief te zetten

Nog altijd komt er nieuwe informatie vrij over hoe het er in die tijd in Nederland toeging. Bovendien is er In die 75 jaar nooit overal sprake van vrede en vrijheid geweest. Zelfs een goedbedoelde VN, in 2020 ook 75 jaar, moet nog steeds met themadagen de gedachte aan oorlog, vrede en vrijheid levend zien te houden.

Kunnen we na 75 jaar de obligate herdenkingen en vieringen laten voor wat het is en in 2020 een nieuwe, verse invulling kunnen geven aan “Opdat we niet vergeten” en “Dat nooit weer”?

2020 wordt het jaar van 75 jaar vrijheid. Het lijkt ons gepast dat in het juiste perspectief te zetten.

Foto: Frédéric BISSON (cc)

Graaicultuur

Sargast Sjors van Beek is een petitie gestart om de graaicultuur in de publieke en private sector tegen te gaan. Tegelijkertijd startte Sargasso een dossier waarin de graaicultuur tegen het licht gehouden wordt.

Foto: Jay Phagan (cc)

Cameratoezicht

Gedurende een aantal jaren onderzocht Sargasso hoe het zit met cameratoezicht in Nederland. Dat leidde onder andere tot een inventarisatie van alle camera’s in de openbare ruimte. Ook heeft datajournalist Dimitri Tokmetzis zich verdiept in verschillende soorten cameratoezicht en actualiteit rond wetgeving in de gaten gehouden. Op de website reportacam.nl is de inventarisatie van publieke camera’s te vinden.

Foto: Frank Kinch (cc)

Coronacrisis en detentie

Gevangenissen zijn uitstekende plekken voor een virus om zich te verspreiden. In veel landen, ook in Europa, zijn justitiële inrichtingen overbevolkt en is het slecht gesteld met de hygiëne en medische zorg, wat mensen die gevangen zitten en het personeel extra kwetsbaar maakt. In deze serie doet criminoloog Gwen van Eijk verslag van hoe gevangenissen en andere detentiecentra (voor vreemdelingen, voorlopige hechtenis) in Nederland en buitenland omgaan met het coronavirus (COVID-19).

Foto: Frédéric BISSON (cc)

Fons Jacobs

Het is nooit duidelijk geworden wie achter de bedreiging van de toenmalige Helmondse burgemeester Fons Jacobs zat. Wel blijkt dat hij zelf verdacht werd van corruptie. In een uitgebreide reconstructie van Sargasso en Vrij Nederland worden de burgemeesterschappen van Jacobs in Brunssum (Limburg) en Helmond (Noord-Brabant) tegen het licht gehouden en wordt zijn betrokkenheid bij het gesjoemel rond coffeeshops onderzocht.

Foto: Frédéric BISSON (cc)

WK 2022 Qatar

Voetbal en vrijheid. De FIFA interesseert het niets. Het WK voetbal 2022 vindt weer eens plaats in een land waar mensenrechten weinig waard zijn. Over de aanloop naar, het WK en Qatar zelf

Foto: Frédéric BISSON (cc)

Gouden Hockeystick 2019

In 2019 reikte Sargasso voor het eerst de Gouden Hockeystick uit voor de klimaatontkenner van het jaar. Hier vind je alle artikelen, van uitnodiging voor nominaties tot uitroepen van de winnaar (Baudet).