serie

Investeer in Sargasso

Foto: daisy.images (cc)

Kunst op Zondag | Bedelen

Hedendaags bedelen: crowdfunding, donateurswerving, sponsors vragen. Niet alleen Sargasso probeert particuliere spaarpotjes open te krijgen, ook kunstenaars en culturele instellingen zien zich, door gebrek aan subsidie, gedwongen tot ‘nieuw ondernemerschap’.

Het themablog van deze week was ‘Investeer in inhoud’. Ook al heeft een eenmalige subsidie veel opgeleverd, die geldkraan is dicht. Een situatie die veel kunstenaars en culturele instellingen al eerder hebben meegemaakt.

Men bedelt zich suf. De overheid helpt een handje met de Geefwet. Individuele kunstenaars hebben daar alleen profijt van als ze bij een door de belastingdienst goedgekeurde culturele instelling of crowdfundig organisatie zijn aangesloten.
Als een organisatie een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling)stempel heeft, kunnen gulle gevers op enig belastingvoordeel rekenen. Sargasso heeft dat stempel niet, maar een de crowdfunding site Voor de kunst wel. Je kunt dus een kunstwerk in wording mee helpen financieren

Nu is het niet de bedoeling de kersverse of potentiële Sargasso-donateurs weg te jagen richting kunstenaars. Ik zou zeggen: denk aan allebei. In het kader van ons geldwervende themablog wijs ik op een andere optie om Sargasso te steunen.

Sargasso heeft sinds deze week een boekenwinkeltje. In tegenstelling tot een gift in keiharde euro’s, levert een aanschaf via die winkel u geen belastingvoordeel op. U steunt wel Sargasso want wij krijgen een deel van de opbrengst.

Foto: daisy.images (cc)

Sargasso in getallen (3) | Auteurs en reaguurders

DATA - Ruim 30.000 posts, 90 pagina’s en 711.000 reacties zijn in de afgelopen twaalf jaar op Sargasso verschenen. Wederom een kleine data-analyse.

Afgezien van de gastbijdragen, hebben maar liefst 277 auteurs voor Sargasso geschreven. Daarvan hebben er 180 tien artikelen of meer op naam staan. Welke auteurs hebben de afgelopen twaalf jaar de meeste posts geproduceerd?

1. Carlos – 4984
2. Joost – 2499
3. Steeph – 2447
4. Crachàt – 804
5. Grobbo – 743
6. CarlosEnCrachàt – 647
7. Arnoud – 617
8. Dimitri Tokmetzis – 605
9. mark – 520
10. Christian Jongeneel – 507
11. markva – 490
12. caprio – 364
13. El El – 344
16. Victor – 294
17. P.J. Cokema – 274
18. Michiel Maas – 267
19. Degtyarev Pekhotny – 231
20. Lilith – 228
21. Packet Storm – 227
22. Jorn – 216
23. Martijn – 209
24. Jos van Dijk – 199
25. Bandirah – 190

Goed om te zien dat Carlos en Grobbo, de oprichters van Sargasso, en Joost, oprichter van GeenCommentaar (nu gefuseerd), netjes in de top vijf staan. Maar komt de toppositie van Carlos ooit nog in gevaar? Hij is nu niet meer actief, maar het gat is wel heel groot!

Laten we het eens anders bekijken. Wie trekt er nou de meeste reacties per post? Hier de top 25 van meest provocerende auteurs met het gemiddelde aantal reacties en tussen haakjes het aantal posts (geen waanlinks).

Foto: daisy.images (cc)

Sargasso in getallen (2) | Reacties

DATA - Ruim 30.000 posts, 90 pagina’s en 700.000 reacties zijn in de afgelopen twaalf jaar op Sargasso verschenen. Een kleine data-analyse.

Inmiddels 712.340 reacties om precies te zijn. En omdat Sargasso niets zou zijn zonder reaguurders, gaan we ook even in die data graven.

Laten we eens eenvoudig beginnen met het aantal reacties per maand:

reacties_aant_mnd2_475

Opvallend is de dip vorig jaar na het redesign. Maar het aantal reacties zegt op zichzelf niet zoveel als we ook niet het aantal posts in ogenschouw nemen. Dus hier een grafiek met het gemiddelde aantal reacties per post per maand sinds de start:

reacties_gem_post_mnd_475

Geen touw aan vast te knopen en geen patroon in te zien.

Een heel andere benadering richt zich meer op de inhoud. Hoe lang zijn de reacties en verandert dat in de tijd?

Daarom eens kijken naar de gemiddelde lengte van reacties per maand sinds de start:

reacties_gem_lengte_mnd_475

Kijk eens aan. Niet alleen de schrijvers op Sargasso worden langer van stof, de reaguurders houden gelijke tred!

Maar hoe zit dat nou als je kijkt naar de uren van de dag?

reacties_gem_lengte_uur_475

Kijk eens aan. De reaguurders kakken een beetje in tegen het einde van de avond. Maar de reaguurders die het tot diep in de nacht volhouden, zijn er duidelijk even voor gaan zitten!

Foto: daisy.images (cc)

Subsidie voor Sargasso heeft veel opgeleverd

VERSLAG - Alle grappen en opmerkingen over het subsidieslurpende Sargasso mogen in de ijskast, want het is zover: de subsidie is op. In 2011 kregen we 80.000 euro van het Stimuleringsfonds voor de Pers voor het project Sargasso Verlicht. In een notendop rustte dat voorstel op drie pijlers, waarvan er twee pijlers gesubsidieerd werden: datajournalistiek en Wob-journalistiek. De derde pijler, het doorontwikkelen van het blog en het opbouwen van twaalf inhoudelijke themapagina’s als spil in verschillende netwerken, moesten we zelf financieren.

We hebben heel veel kunnen doen met die subsidie, en heel veel geleerd. Nu is het tijd om op een andere manier aan ons geld te komen. Daarbij roepen we onze community op om een kleine bijdrage te doen.

Data staat op de kaart

Vanaf de zomer van 2011 tot de zomer van 2013 hebben we een datajournalist fulltime ingehuurd. Eerst was dat Laura Wismans, die in 2012 naar nrc.next verhuisde. Toenmalig hoofdredacteur Dimitri Tokmetzis nam de datajournalistieke werkzaamheden over. Vanaf oktober 2011 hadden we een contract met ANP waarbij Sargasso datastukken leverde die via het ANP-netwerk verspreid werden. Die samenwerking heeft heel goed gewerkt: Sargasso heeft een goede naam opgebouwd binnen de journalistieke wereld als het gaat om datajournalistiek. Een paar voorbeelden van ons werk:

Foto: daisy.images (cc)

Sargasso in getallen (1) | Posts

DATA - Ruim 30.000 posts, 90 pagina’s en 711.000 reacties zijn er op Sargasso verschenen in de afgelopen twaalf jaar. Een kleine data-analyse.

Om het wat exacter te zeggen, tot en met 31 oktober hebben we 30.585 posts, 22.025 waanlinks en 734 KlikTV-items gepubliceerd.
Hieronder zie je de maandelijkse productie van de postjes sinds de start:

post_per_maand2_475

Daar vallen twee zaken in op. Ten eerste het gat in 2004. Ja, toen waren we er bijna vier maanden tussenuit omdat het post-Pim-tijdperk ons niet in de koude kleren was gaan zitten. Het had niet veel gescheeld of daar was het echt gestopt. Maar eind oktober was er de doorstart. Een paar dagen later werd Theo van Gogh doodgeschoten.

Ten tweede de hogere aantallen tussen 2005 en 2011. Dat komt doordat in die periode GeenCommentaar nog los van Sargasso stond. Na de fusie was er wat minder noodzaak om alles dubbel te doen.

Op welke momenten van de dag komen die posts nou online?

posts_per_uur2_475

Een heel andere invalshoek betreft de lengte van de artikelen (in aantal karakters). Laten we het gemiddelde per dag van de week eens nemen.

lengte_weekdag_475
Het moge duidelijk zijn dat we in het weekend wat meer tijd nemen om over zaken uit te weiden. En dat dinsdag onze kort maar krachtig dag is.

Foto: daisy.images (cc)

Themablog | Investeer in inhoud

Sargasso bestaat sinds 2001 en is daarmee één van de oudste weblogs in Nederland. In de rijke historie van Sargasso vind je de introductie van het liveblog in Nederland, het munten van de term reaguurder, het op de kaart zetten van datajournalistiek en de strijd voor meer transparantie in het openbaar bestuur. Als rode draad door het bestaan van Sargasso loopt de overtuiging dat journalisten en lezers elkaar aanvullen en versterken. Sargasso is daar hét platform voor.

De afgelopen jaren hebben we ons online platform uitgebouwd met twee journalistieke takken. Sargasso heeft datajournalistiek in Nederland op de kaart gezet. Via het ANP verspreidden we vrijwel dagelijks datajournalistieke stukken, klein en groot, over alle media in Nederland. En we hebben talloze Wob-verzoeken gedaan en ingewilligd gekregen. Op die manier hebben we onder andere alle camera’s in de openbare ruimte in kaart gebracht en ambtelijke corruptie in de gemeente Helmond aan het licht gebracht.

Deze week gaan we in het themablog eens schaamteloos navelstaren en brengen we stukken over wat Sargasso de afgelopen jaren allemaal gedaan heeft. Op woensdag bijvoorbeeld geven we een korte verantwoording over de subsidie die we in 2011 van het Stimuleringsfonds van de Pers kregen, maar geven we ook beknopt onze toekomstplannen weer. Verder staan datastukken over artikelen, thema’s en Wob-verzoeken van Sargasso op de rol.