serie

Sargassolijsten

Op Sargasso is het inmiddels traditie om met enige regelmaat een lijst samen te stellen op basis van de inbreng van de reaguurders. Zo kunnen we laten zien wat hier als exemplarisch voor een bepaald onderwerp wordt geacht. Hieronder een lijst van de oproepen en uitslagen van Sargasso lijsten op chronologische volgorde.


Foto: Mirjam Groen (cc)

Sargasso Lijst | Live albums

ONDERZOEK, OPROEP - Mhhh. Onze laatste lijst is geloof ik alweer een kleine 7 jaar geleden, als ik de zoekfunctie van onze onvolprezen (en fraai vernieuwde) site mag vertrouwen. En dat doe ik natuurlijk. Reden genoeg om dit weer eens op te pakken!

Omdat lijstjes best leuk zijn, omdat we graag input van onze lezers krijgen, en natuurlijk omdat 2020 een fuckin’ graftakkenkutjaar was, waarin er niet of nauwelijks bandjes gekeken konden worden, door Covid-19 uiteraard.

Het was 5 december 2019 toen ik voor het laatst in een zweterig hok stond te kijken naar muziek makende mensen op een podium. En damn, net als vele, vele anderen mis ik het bandjes kijken, de muziek, de sfeer… Ik luister de laatste tijd dan ook vaker live-albums, uiteraard niet hetzelfde, maar als surrogaat (en om te zwelgen in weemoed) voldoet het enigszins.

Maar wat zijn nou eigenlijk de beste live-albums? En wat zijn de (nog) onbekende pareltjes? Daarbij kunnen we elkaar wellicht helpen!

Dus aan jullie, waarde lezers, de vraag: wat zijn de beste en meest memorabele live-registraties ooit vastgelegd?

Vrijwel alles komt in aanmerking, zo lang het maar een registratie is van een live-concert. Dus ook (meer)dubbel-albums, bands en soloartiesten, publieke uitvoeringen van een klassiek concert, of een album van een festival of optreden van meerdere artiesten.

Foto: © Sargasso Lijstjes

Lijsten

O ja, we zitten weer in de tijd van de eindejaarslijstjes. En de alternatieve eindejaarslijstjes“, schreef een van onze lezers.

Zo nu en dan konden we het op Sargasso ook niet laten. Bijvoorbeeld in 2008 met een lijstje van de beste wetenschap- en technieksites om te kijken wat het beste, mooiste hipste van 2008 was. Met de wetenschap regelmatig onder vuur, zou dat eigenlijk wel een herhaling waard zijn.

Eind 2010 was daar de ‘niet-top2000-muziek-top2000’. Uiteraard met medewerking van onze lezers. Helaas geen 2000 titels, wel nog een indrukwekkende 1200.

In 2011 wilden ook wij wel eens een ‘Person of the year’ of een ‘Nederlander van het jaar’ binnenslepen. Met de dol-enthousiaste medewerking van onze lezers werd een ‘Mens van het jaar’ gevonden. In 2012 rolde er zodoende een ‘Geen Mens van het Jaar’ uit de bus.

In 2013 kon de redactie geen fatsoenlijke lijst samenstellen van wie echt de meeste invloed in Nederland hebben. In 2019 konden we wel zonder eindejaarslijstje met input van lezers. We benoemden de stille meerderheid tot ‘Mens van het jaar’.

Andere lijstjes

Wij laten ook andere lijstjes niet altijd links liggen. Deze keer een kort lijstje, uitgelokt door een andere lezer, die schreef: “Lijst Henk Krol? Ik kan geen partij vinden die de 2e kamer gehaald heeft, waarvan de naam van de oprichter in de partijnaam staat. Nou ja, eentje dan, maar de oprichter zelf heeft dat niet meer meegemaakt, LPF.”

Foto: Kars Alfrink (cc)

Kunst op Zondag | Dichtregels

Wat vind u de mooiste dichtregel? In het kader van de komende Poetry International vragen de Rotterdamse vuilniswagens om nieuwe dichtregels. Gedichten bij het vuilnis, je moet er maar op komen.

cc Flickr FaceMePLS Roteb Bergweg Rotterdam ‘Soms kom ik mezelf tegen en dan zeg ik niet eens gedag’ (Peter Oole)

Waar je ook op kan komen zijn de vele muren die van dichtregels of complete verzen voorzien moeten worden. Menig gemeente heeft daartoe wel eens een wedstrijdje uitgeschreven en inwoners gevraagd hun favoriete gedicht of zelfbedachte dichtkunst in te sturen. cc Flickr FaceMePLS Gedicht Bonaireplein Leiden

Wij houden niet zo van wedstrijdjes, maar van dichtregels kunnen we niet genoeg krijgen. Kunt u ons helpen aan een Sargassolijst ‘Mooiste dichtregels’?

Zelden vind ik een heel gedicht mooi, vaker raakt me een dichtregel die toevalligerwijs mijn pad kruist (op een vuilniswagen, op een muur, op een monument of op straat). Zeker, in de buitenruimte zijn genoeg bekende gedichten en dichtregels te vinden. “Alles van waarde is weerloos” (Lucebert) ís een schitterende zin, zo onovertroffen dat het pure jaloezie moet zijn geweest die kunstenaar Jack Segbars tot een andere dichtregel dreef. cc Flickr FaceMePLS Kunst Lange Hilleweg Rotterdam

Zelden vind ik een heel gedicht mooi, vaker raakt me een enkele dichtregel of strofe in het gedicht zelf. Velen dwepen met een stukje Leo Vroman (uit het gedicht ‘Vrede’).

Sargassolijst | Wie hebben echt de meeste invloed in Nederland

ONDERZOEK - De media bestoken u met lijstjes van rijkste mensen, invloedrijkste Nederlanders, machtige twitteraars en machtige vrouwen. Maar wie vindt u nou echt invloedrijk in Nederland?

Geheel in de lange traditie van de Sargassolijsten leggen we die vraag dus aan u voor. En geheel in de traditie van de Sargassolijsten houden we de definitie van “invloed” en “macht” vaag. We beperken u dus niet tot politiek, bedrijfsleven of media. Integendeel, we zijn juist benieuwd wie invloedrijk is op gebieden die minstens net zo belangrijk zijn, maar waar we nu net even niet aan gedacht hadden. De mensen die u noemt moeten echter nog wel leven. Kortom, leef u uit. De deadline is traditiegetrouw ook onzeker. Maar laten we zeggen dat u tot woensdag middernacht heeft. En de lijstjes mag u dus gewoon in de reacties zetten. Een volgorde stellen we op prijs. En als u er 10 heeft, is het helemaal mooi. Puntentelling zoals gebruikelijk. Nummer 1 krijgt 20 punten, 2 krijgt er 19, enzovoort, tot nummer 10 die er 11 krijgt. Alle overige meldingen krijgen ook 11 punten. En als u zelf geen nummers toekent, krijgen ze gewoon 11 punten.

Voorbeeld inzending: 1 – Chriet Titulaer 2 – Jan Pelleboer 3 – Ard Schenk ….

Sargassolijst | Beste speech – uitslag

DATA - De zeer open vraag naar wat u de beste speeches vindt, leverde een bloemrijke reeks speeches op. Weinig doublures en veel film-speeches. Maar ook heel veel inspirerende speeches, recent en uit de oudheid. Hieronder samengevat in een lijst, aangevoerd door een komiek die in een roerige stuk geschiedenis een lange neus trok.

Trek er een avond voor uit, ga er voor zitten. En bedenk dat je het niet met iedere speech eens hoeft te zijn om het toch een goede speech te vinden. Applaus toegestaan.

Wie Wanneer Omschrijving Aantal Charlie Chaplin Final speech the Dictator (4) president Eisenhower 1961 Afscheidsspeech (militair industrieel complex) (2) Howard Beale 1976 I’m mad as hell and I’m not gonna take it anymore! (Network) (2) Pim Fortuyn 2002 C’est ca (2) Stephan Fry ? Catholic Church is Not a Force for Good. (2) Jezus Christus ? Bergrede (2) Winston Churchill We shall never surrender (2) Braveheart they may take our lives, but enfin (2)

Oliver Cromwell 1653 House of commons () Ghandi 1916 Banaras Hindu University () Woodrow Wilson 1919 Pueblo () Hitler 1939 Stand up comedion on Roosevelt () Joseph Goebbels 1943 Wollt ihr den totalen Krieg () Henry V 1944 St. Crispin’s Day Speech () Orson Welles (als advocaat Clarence Darrow) 1959 Eindpleidooi () J.F. Kennedy 1961 We choose to go to the moon () J.F. Kennedy 1961 Ask not what your country can do for you

Sargassolijst | Beste speech

OPROEP - Vandaag is het alweer vijftig jaar geleden dat Martin Luther King zijn nu legendarische “I Have a Dream” speech gaf. Mooie aanleiding om weer eens een Sargassolijst te starten. En zoals gebruikelijk zijn de criteria weer uitermate vaag.

Aan u de vraag wat u de vijf meest belangrijke, inspirerende, mooie, goede, fijne, ontroerende of indrukwekkende speeches vindt en die dan in de reacties aan ons te geven. Wij maken daar een mooi overzicht van. Het mag politiek zijn, het mag theater zijn, het mag uit ieder tijdsgewricht. Het maakt niet uit, als het maar een speech is. Graag op volgorde van belang voor u en benoemen wie de speech gaf en wanneer het was. Liefst natuurlijk voorzien van een toelichting over de keuze. En helemaal blij worden we van linkjes naar filmpjes, geluidsfragmenten of teksten van die betreffende speeches.

Inzendingen tot ergens zaterdagmiddag.

En de beste serie is…

Het onvolprezen Sargasso-publiek heeft de beste serie aller tijden gekozen. En de winnaar is, van tien naar één…

10. Family Guy

9. Dr. Who

8. Seinfeld

7. The Wire

6. Sopranos

5. Red Dwarf

4. Breaking Bad

3. Fawlty Towers

2. South Park

1. Blackadder

Wat is de beste serie?

Vorige week is met de nodige bombarie de nieuwe serie Charlie begonnen. Halina Reijn speelt hierin een nogal gespleten verpleegster met een stevige medicijnverslaving. Ik heb nu twee afleveringen gezien en op zich is de serie oké. Een beetje jammer is dat het een exacte kopie is (maar dan echt exact) van de Amerikaanse HBO-serie Nurse Jackie.

Ik ben gek op series en zal ook deze volgen. Ik vind het een ideale manier van tv-kijken. Meestal wacht ik totdat een serie op dvd verschijnt (kuch) om ‘m dan in kort tijdsbestek te kijken, zodat je goed in het verhaal komt. De laatste tijd is het echter zoeken naar goede series. Daarom tijd voor wat tips en laat ik dat nou eens in de vorm doen van een ouderwetsch Sargasso-lijstje.

Wat is jouw top tien van beste series? Graag ‘naam-seizoen’ in de comments (en lekker veel youtubeclips). Hier is mijn top tien (met maar één Nederlandse serie). Van 10 naar 1…

Heimat

Over het veranderende Duitsland van na de Tweede Wereldoorlog. Jaren geleden hield de VPRO een marathon, waarin de eerste twee delen in één ruk werden uitgezonden. Fantastische tv. Vooral het tweede deel heeft grote indruk op me gemaakt. Dat speelt zich af in de jaren zestig en begin jaren zeventig, te midden van de studentenrevolte. De hoofdpersonen lijken echter meer bezig met hun kunst en met elkaar. Mooi gefilmd, lekker sloom verhaal.

Foto: Clare Snow (cc)

Asterix is de beste strip ooit

Het volk heeft gesproken, Asterix is de beste strip ever…

Vorige week hielden we een kleine poll op Sargasso over goede stripverhalen. Er werd een flink blik nostalgie opengetrokken, blijkt uit de uitslag. We kregen ruim 160 suggesties. En als het Sargasso-volk het wil, dan is het zo:

Met stip bovenaan (9 eervolle vermeldingen) staat Asterix, gevolgd door Storm, Guust Flater, Kuifje, De Opkomst en Ondergang van het Keizerrijk Trichë, Lucky Luke, De Incal Reeks, Thorgal, Suske en Wiske, Ravian, Erik de Noorman en Roodbaard. Een duidelijke winnaar was er niet als het ging om een bepaalde titel. Helaas. Over de uitslag kunt u nog corresponderen, en wel in de comments.

Foto: Blazej Mrozinski (cc)

Lalala…..lenteliedjes van Sargasso

Waarin de auteur u even met meer dan 100 lenteliedjes om de oren slaat. Gewoon omdat het kan.

Als de dagen weer wat langer worden En de eendjes kruipen op elkaar Weet ik dat de tijd is aangebroken Het nieuwe voorjaar is weer daar

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik krijg bij dit soort prachtige dichtsels een brok in mijn keel. Deze fraaie woorden komen uit het creatieve brein van Geert Leurink (wie kent deze bard van het betoverende woord niet?). Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik bij lente niet als eerste aan kruipende eendjes denk, maar eerder aan korte jurkjes, lange benen en lengende zwoele avonden.

Maar omdat ik een saaie kantoorpik ben, zit ik natuurlijk weer vooral achter mijn pc datadingetjes te doen. Daarom besloot ik eens te kijken hoeveel lentjeliedjes er eigenlijk in het Nederlands verschenen zijn. Nou, aardig wat kan ik u vertellen, al denk ik met deze bevindingen geen Tegel in de wacht zal slepen. Maar wilt u ook eens wat te vertellen hebben op een feestje (of een conversation starter nodig hebben met die mooie vrouw met lange benen in een kort jurkje op het terras) lees dan vooral verder.

Foto: The World According To Marty (cc)

Wat is de mooiste strip aller tijden?

OPROEP - Johnny Volente voelde zich genaaid door de brave Suske en Wiske. Al snel zwelde de roep aan voor ouderwetsch Steeph-lijstje met the best of. Steeph is op vakantie, daarom neem ik de honneurs waar. Dus bij deze: wat is de mooiste strip aller tijden?

Ik was vroeger fervent striplezer. Natuurlijk las ik eerst de kinderlijke inkoppertjes: Donald Duck, Suske en Wiske, Kuifje. Stilistisch vind ik Kuifje er nog steeds uitspringen. Een tijdje was ik helemaal verslingerd aan Robbedoes en Kwabbernoot, Sjors en Sjimmie (zowel de boeken als het tijdschrift).

Maar mijn echte passie werden de X-men en andere comics (Batman, Spiderman, Superman). Goede verhaallijnen, mooie karakters. Artistiek konden ze het niet halen bij bijvoorbeeld Storm, maar de spanning en de plots maakten dat meer dan goed. Storm (en Roodhaar) was een andere favoriet.

Helaas ben ik rond mijn achttiende afgehaakt. Ik heb nog wel een tijdje ‘strips voor volwassenen’ gelezen, maar nooit meer de passie gevoeld die ik als vijftienjarige jongen voor strips had. Hoewel… ik denk dat ik vanavond maar weer eens een paar oude dozen van zolder haal.

Een favoriet benoemen is lastig. Ik weet welke strip ik het beste vond, maar kan de titel niet meer herinneren. Het was een verzameling van superheroes, onder aanvoering van de X-men of de Fantastic Four die een mega-schurk van gallactische omvang moesten verslaan. Die mega-schurk bezat de zogenoemde Nullifier, waarmee de hele kosmos vernietigd kon worden.

Foto: Derrick Tyson (cc)

Sargassolijst | Uitvaartmuziek – uitslag

Twee weken geleden vroegen we u naar uw persoonlijke muzieklijstje voor uw eigen begrafenis. Kennelijk was dit toch iets te zwaarmoedig zo rond het toch al donkere einde van het jaar. Waardoor het aantal inzendingen lager uitviel dan verwacht. 220px-Deeper-undergroundHierdoor werden er maar drie vier nummers door meerdere mensen genoemd werden. De rest hebben we dus maar geen positie gegeven.

Opvallend weetje: J.S. Bach is de absolute favoriet onder onze lezers met vier vijf verschillende vermeldingen.

Uw graflijst: 1 – Jamiroquai – Deeper Underground (16) 1 – Kansas – Dust In The Wind (16) 3 – André Manuel & de Ketterse Fanfare / Krang – Kraaien (12) 3 – Radiohead – Exit Music (For a Film) (12) x – Add N to (x) – Revenge of the Black Regent (10) x – Beyonce – I was here (10) x – Christobal de Morales – Parce mihi domine dall’officium defunctorum (uitgevoerd door het Hilliard ensemble, met toeter) (10) x – Dave Matthews band – Gravedigger (10) x – Donna Summer – I feel love (10) x – E.L.O. – Mr. Blue Sky (10) x – Elin Manahan-Thomas – When I am laid (Purcell) (10) x – Ella Fitzgerald – Someone To Watch Over Me (10) x – Gorecki – Symphony No. 3 “Sorrowful Songs”, Lento e Largo (10) x – Hank Roberts – Comin’ home (10) x – Nick Drake – Northern Sky (10) x – Olivier Messiaen – Turangalila-Symphonie “love song and hymn of joy, time, movement, rhythm, life, and death” (10) x – Rammstein – Ohne Dich (10) x – Rolling Stones – Sympathy for the devil (10) x – Weather Report/Joe Zawinul – I will never forget you (10) x – Alanis Morissette – Uninvited (9) x – Blood Hound Gang – Fire Water burn (9) x – Charles Mingus – Moanin’ (9) x – Eels – Last stop this town (9) x – Evanescence – My Immortal (9) x – Fransz Liszt – Totentanz (9) x – J.S. Bach – Kunst der Fuge (9) x – Jackson Browne met Venice – For a dancer (9) x – Jimi Hendrix – Castles made of sand (9) x – Michael Nyman – Out of the Ruins (9) x – Milow – The end (9) x – Randy Crawford – Something So Right (9) x – Rolling Stones – Time Waits For No-One (9) x – The The – Love is Stronger than Death (9) x – Aphex Twin – Come to Daddy (8) x – Daniel Johnston – The sun shines down on me (8) x – Laibach – Vojna Poema (8) x – Lisa Gerrard & Denez Prigent – Gortoz A Ran (8) x – Louis Andriessen – De Staat (8) x – Metallica – No Leaf Clover (8) x – On My Way To Heaven – The Waterboys (8) x – Samuel Barber – Adagio for strings Opus 11 (8) x – The dresden dolls – Sing (8) x – The Rasmus – Funeral Song (8) x – Tom Waits – Somewhere (8) x – Willy de Ville – Heaven stood still (8) x – Yes (Soon the light) – Gates of delirium (deel 2) (8) x – Bruce Cockburn – If I had a rocket launcher (2 meter sessies uitvoering) (7) x – Eddie Vedder – The long road (7) x – Fay Claassen – First Song (7) x – India Arie – Strength, Courage, Wisdom (7) x – JJ Cale – Cloudy Day (7) x – Nick Cave – The Boatman’s Call (7) x – Randy Newman – Sandman’s Coming (7) x – Soul Asylum – Runaway Train (7) x – Submarine Bells – The Chills (7) x – Vangelis en Jon Andersen – So long ago so clear (7) x – AC/DC – Hells Bells (6) x – Andre Van Duin – Ta-Ta-Ta (6) x – Bram Vermeulen – Testament (6) x – Burl Ives – Wayfaring Stranger (6) x – Cat Stevens – Lady d’Arbanville (6) x – Chris Rea – Gone Fishing (6) x – Chris Rea – The road to hell (6) x – Christian vogel – typewriter of the dead (6) x – Claudia de Breij – Mag ik dan bij jou (6) x – Coil – the first five minutes after death (6) x – Colin Blundstone – Old and wise (6) x – Collosseum – Lost Angeles (6) x – Damien Rice – Cold Water (6) x – Daniel Johnston – Funeral Home (6) x – David Gray – Freedom (6) x – David Gray – This Years Love (6) x – De kift – goud (6) x – De Zware Jongens – Alles Heeft Een Einde (6) x – Deep Purple – Burn. (6) x – do make say think – the landlord is dead (6) x – Doors – Riders on the storm (6) x – Eagles – Lying eyes (6) x – Eddie Vedder – Hard Sun (6) x – Eels – Ps you rock my world (6) x – Ellie Goulding – Starry-eyed (6) x – Elliott Smith – Say Yes (6) x – Fleetwood Mac – Need your love so bad (6) x – Franz Schubert – Der Leiermann (6) x – Holly Cole – I can see clearly now (6) x – Hothouse Flowers – If You Go (6) x – Iron and Wine – Naked as we came (6) x – J.S. Bach – BWV 538. Dorian. Toccata. (Ton Koopman) (6) x – J.S. Bach – Chaconne (uit partita voor viool no 2) (6) x – J.S. Bach – Jauchzet Gott in Allen Landen, BWV 51, 3.Aria (6) x – J.S. Bach – Schlummert ein, Ihr matten Augen (BWV 82) (6) x – Joe Strummer – The Unknown Immortal (6) x – Johannes Brahms – Denn alles Fleisch es ist wie Gras (6) x – John Hiatt – Have a little faith in me (6) x – John Williams – Star wars, Imperial march (6) x – Johnny Cash – AIN’T NO GRAVE (Can Hold My Body Down) (6) x – Johnny Cash – Hurt (6) x – Kift – Hoofdkaas (6) x – Kyteman – Sorry (6) x – Louis Armstrong – Bess, You Is My Woman Now (6) x – Motörhead – Dead men tell no tales (6) x – N’Dea Davenport en Rebirth Brass Band – Getaway (6) x – Palace Brothers – there is no-one what will take care of you (6) x – Peter Gabriel – Don’t give up (6) x – Professor Longhair – Big Chief (6) x – Randy Newman – God’s Song (6) x – Robert Long – iedereen doet ‚Äòt (6) x – Shirley Bassey – Light my fire (6) x – Sopor aeternus – tanz der grausamkeit (6) x – Sparklehorse – Heart of darkness (6) x – Test dept – truan yw gennyf fi (6) x – The Clash – Death is a Star (6) x – Tom Waits – Dirt in the Ground (6) x – Tom Waits – Misery is the River of the World (6) x – Townes van Zandt – nothing (6) x – Tuxedomoon – the ghost sonata (6) x – What A Wonderful World – Joey Ramone (6)

Volgende