serie

Sargassolijsten

Op Sargasso is het inmiddels traditie om met enige regelmaat een lijst samen te stellen op basis van de inbreng van de reaguurders. Zo kunnen we laten zien wat hier als exemplarisch voor een bepaald onderwerp wordt geacht. Hieronder een lijst van de oproepen en uitslagen van Sargasso lijsten op chronologische volgorde.


Foto: daisy.images (cc)

Stem op een vrouw

In Nederland is het thema van de Internationale Vrouwendag: Invloed met impact. Dat moet breed worden gezien, maar wij focussen op een niet onbelangrijk detail: Stem op een vrouw.

Om een eventuele discussie meteen  van wat mannelijk chauvinisme te ontdoen: jawel, u kunt ook stemmen op een boer, op een (voormalig) politiechef, op een verpleegkundige, op welke beroepsuitoefenaar dan ook.

Maar in een land waar nog altijd meer vrouwen (50,32%) dan mannen (49,68%) leven en slechts 31 procent van de Tweede Kamerzetels bezet worden door een vrouw, mag er wel enige aandacht naar een ‘evenredige vertegenwoordiging’ uitgaan. Het is niet zo gek dat er een 50 – 50 verhouding wordt bepleit.

Ook omdat het bij de komende verkiezingen kan. Volgens ‘Stem op een vrouw’ staan er meer vrouwen dan ooit op de kieslijsten. Nu is 35% van de 1046 kandidaten een vrouw, dus het moet mogelijk zijn op 15, 16 en 17 maart 75 vrouwen de Kamer in te stemmen.

De organisatie heeft bij 26 partijen de vrouwelijke kandidaten er uit gelicht, te vinden via deze link. Er doen echter 37 partijen mee, dus wij hebben de rest er bij gezocht. Onderaan dit artikel een overzicht van het aantal vrouwelijke kandidaten.

Foto: daisy.images (cc)

Sargasso Lijst | De beste live albums! (de uitslag)

Bruce Springsteen. Met Live 1975/1985. Ja, ik kan wel met een hele inleiding en tromgeroffel en “oh wat is het toch spannend” maken, maar jullie waren helder, toen we jullie vroegen wat nou eigenlijk het beste live-album was: Bruce Springsteen met Live 1975/1985 is gewoon de beste. Wellicht hebben we met het clipje hieronder ook al een hint gegeven:

Op korte afstand wordt Bruce gevolgd door de Talking Heads (Stop making sense), en de bronzen plak delen Deep Purple (Made in Japan) en Jimi Hendrix (Band of Gypsys). De complete lijst vinden jullie hieronder.

Het proces

Maar eerst, voor de mensen die daar nieuwsgierig naar zijn, het proces: ik heb alle inzendingen gecopy/paste naar een Excel-tabel. Eerst degenen in de comments, maar na uitgebreid redactioneel overleg is besloten toch over onze harten te strijken en ook de inzendingen via asociale media (Twitter) mee te nemen. Deze totale lijst is nog een keer gecontroleerd, op of er geen bijvoorbeeld geen dubbelingen inzaten doordat mensen een artiest of album anders spelden. Evidente taalfouten zijn er uit gehaald, maar voor de rest is gewoon vertrouwd op jullie, de lezers.

Semi-willekeurige observaties

En voor we naar de lijst gaan nog wat semi-willekeurige observaties. Ten eerste, het lijkt dat ‘muziek met gitaren’ de overhand heeft. Veel rock, hardrock en aanverwanten, zeker bij de albums die vaker genoemd zijn. Ten tweede zijn er een aantal artiesten die minder hoog scoren doordat ze meerdere goede live albums hebben. Bob Marley, Bruce Springsteen, Children of Bodom, Frank Zappa, Jimi Hendrix, Johnny Cash, Neil Young, Nirvana, Peter Gabriel, The Velvet Underground en Thin Lizzy komen allen meerdere keren langs.

Foto: daisy.images (cc)

Sargasso Lijst | Live albums

ONDERZOEK, OPROEP - Mhhh. Onze laatste lijst is geloof ik alweer een kleine 7 jaar geleden, als ik de zoekfunctie van onze onvolprezen (en fraai vernieuwde) site mag vertrouwen. En dat doe ik natuurlijk. Reden genoeg om dit weer eens op te pakken!

Omdat lijstjes best leuk zijn, omdat we graag input van onze lezers krijgen, en natuurlijk omdat 2020 een fuckin’ graftakkenkutjaar was, waarin er niet of nauwelijks bandjes gekeken konden worden, door Covid-19 uiteraard.

Het was 5 december 2019 toen ik voor het laatst in een zweterig hok stond te kijken naar muziek makende mensen op een podium. En damn, net als vele, vele anderen mis ik het bandjes kijken, de muziek, de sfeer… Ik luister de laatste tijd dan ook vaker live-albums, uiteraard niet hetzelfde, maar als surrogaat (en om te zwelgen in weemoed) voldoet het enigszins.

Maar wat zijn nou eigenlijk de beste live-albums? En wat zijn de (nog) onbekende pareltjes? Daarbij kunnen we elkaar wellicht helpen!

Dus aan jullie, waarde lezers, de vraag: wat zijn de beste en meest memorabele live-registraties ooit vastgelegd?

Vrijwel alles komt in aanmerking, zo lang het maar een registratie is van een live-concert. Dus ook (meer)dubbel-albums, bands en soloartiesten, publieke uitvoeringen van een klassiek concert, of een album van een festival of optreden van meerdere artiesten.

Foto: daisy.images (cc)

Lijsten

O ja, we zitten weer in de tijd van de eindejaarslijstjes. En de alternatieve eindejaarslijstjes“, schreef een van onze lezers.

Zo nu en dan konden we het op Sargasso ook niet laten. Bijvoorbeeld in 2008 met een lijstje van de beste wetenschap- en technieksites om te kijken wat het beste, mooiste hipste van 2008 was. Met de wetenschap regelmatig onder vuur, zou dat eigenlijk wel een herhaling waard zijn.

Eind 2010 was daar de ‘niet-top2000-muziek-top2000’. Uiteraard met medewerking van onze lezers. Helaas geen 2000 titels, wel nog een indrukwekkende 1200.

In 2011 wilden ook wij wel eens een ‘Person of the year’ of een ‘Nederlander van het jaar’ binnenslepen. Met de dol-enthousiaste medewerking van onze lezers werd een ‘Mens van het jaar’ gevonden. In 2012 rolde er zodoende een ‘Geen Mens van het Jaar’ uit de bus.

In 2013 kon de redactie geen fatsoenlijke lijst samenstellen van wie echt de meeste invloed in Nederland hebben. In 2019 konden we wel zonder eindejaarslijstje met input van lezers. We benoemden de stille meerderheid tot ‘Mens van het jaar’.

Andere lijstjes

Wij laten ook andere lijstjes niet altijd links liggen. Deze keer een kort lijstje, uitgelokt door een andere lezer, die schreef: “Lijst Henk Krol? Ik kan geen partij vinden die de 2e kamer gehaald heeft, waarvan de naam van de oprichter in de partijnaam staat. Nou ja, eentje dan, maar de oprichter zelf heeft dat niet meer meegemaakt, LPF.”

Foto: daisy.images (cc)

Kunst op Zondag | Dichtregels

Wat vind u de mooiste dichtregel? In het kader van de komende Poetry International vragen de Rotterdamse vuilniswagens om nieuwe dichtregels. Gedichten bij het vuilnis, je moet er maar op komen.

cc Flickr FaceMePLS Roteb Bergweg Rotterdam
‘Soms kom ik mezelf tegen
en dan zeg ik niet eens gedag’
(Peter Oole)

Waar je ook op kan komen zijn de vele muren die van dichtregels of complete verzen voorzien moeten worden. Menig gemeente heeft daartoe wel eens een wedstrijdje uitgeschreven en inwoners gevraagd hun favoriete gedicht of zelfbedachte dichtkunst in te sturen.
cc Flickr FaceMePLS Gedicht Bonaireplein Leiden

Wij houden niet zo van wedstrijdjes, maar van dichtregels kunnen we niet genoeg krijgen. Kunt u ons helpen aan een Sargassolijst ‘Mooiste dichtregels’?

Zelden vind ik een heel gedicht mooi, vaker raakt me een dichtregel die toevalligerwijs mijn pad kruist (op een vuilniswagen, op een muur, op een monument of op straat). Zeker, in de buitenruimte zijn genoeg bekende gedichten en dichtregels te vinden. “Alles van waarde is weerloos” (Lucebert) ís een schitterende zin, zo onovertroffen dat het pure jaloezie moet zijn geweest die kunstenaar Jack Segbars tot een andere dichtregel dreef.
cc Flickr FaceMePLS Kunst Lange Hilleweg Rotterdam

Zelden vind ik een heel gedicht mooi, vaker raakt me een enkele dichtregel of strofe in het gedicht zelf. Velen dwepen met een stukje Leo Vroman (uit het gedicht ‘Vrede’).

Foto: daisy.images (cc)

Sargassolijst | Wie hebben echt de meeste invloed in Nederland

ONDERZOEK - De media bestoken u met lijstjes van rijkste mensen, invloedrijkste Nederlanders, machtige twitteraars en machtige vrouwen. Maar wie vindt u nou echt invloedrijk in Nederland?

Geheel in de lange traditie van de Sargassolijsten leggen we die vraag dus aan u voor. En geheel in de traditie van de Sargassolijsten houden we de definitie van “invloed” en “macht” vaag. We beperken u dus niet tot politiek, bedrijfsleven of media. Integendeel, we zijn juist benieuwd wie invloedrijk is op gebieden die minstens net zo belangrijk zijn, maar waar we nu net even niet aan gedacht hadden.
De mensen die u noemt moeten echter nog wel leven.
Kortom, leef u uit. De deadline is traditiegetrouw ook onzeker. Maar laten we zeggen dat u tot woensdag middernacht heeft.

En de lijstjes mag u dus gewoon in de reacties zetten. Een volgorde stellen we op prijs. En als u er 10 heeft, is het helemaal mooi. Puntentelling zoals gebruikelijk. Nummer 1 krijgt 20 punten, 2 krijgt er 19, enzovoort, tot nummer 10 die er 11 krijgt. Alle overige meldingen krijgen ook 11 punten. En als u zelf geen nummers toekent, krijgen ze gewoon 11 punten.

Voorbeeld inzending:
1 – Chriet Titulaer
2 – Jan Pelleboer
3 – Ard Schenk
….

Foto: daisy.images (cc)

Sargassolijst | Beste speech – uitslag

DATA - De zeer open vraag naar wat u de beste speeches vindt, leverde een bloemrijke reeks speeches op. Weinig doublures en veel film-speeches. Maar ook heel veel inspirerende speeches, recent en uit de oudheid. Hieronder samengevat in een lijst, aangevoerd door een komiek die in een roerige stuk geschiedenis een lange neus trok.

Trek er een avond voor uit, ga er voor zitten. En bedenk dat je het niet met iedere speech eens hoeft te zijn om het toch een goede speech te vinden. Applaus toegestaan.

Wie Wanneer Omschrijving Aantal Charlie Chaplin Final speech the Dictator (4) president Eisenhower 1961 Afscheidsspeech (militair industrieel complex) (2) Howard Beale 1976 I’m mad as hell and I’m not gonna take it anymore! (Network) (2) Pim Fortuyn 2002 C’est ca (2) Stephan Fry ? Catholic Church is Not a Force for Good. (2) Jezus Christus ? Bergrede (2) Winston Churchill We shall never surrender (2) Braveheart they may take our lives, but enfin (2)

Oliver Cromwell 1653 House of commons () Ghandi 1916 Banaras Hindu University () Woodrow Wilson 1919 Pueblo () Hitler 1939 Stand up comedion on Roosevelt () Joseph Goebbels 1943 Wollt ihr den totalen Krieg () Henry V 1944 St. Crispin’s Day Speech () Orson Welles (als advocaat Clarence Darrow) 1959 Eindpleidooi () J.F. Kennedy 1961 We choose to go to the moon () J.F. Kennedy 1961 Ask not what your country can do for you
Foto: daisy.images (cc)

Sargassolijst | Beste speech

OPROEP - Vandaag is het alweer vijftig jaar geleden dat Martin Luther King zijn nu legendarische “I Have a Dream” speech gaf. Mooie aanleiding om weer eens een Sargassolijst te starten. En zoals gebruikelijk zijn de criteria weer uitermate vaag.

Aan u de vraag wat u de vijf meest belangrijke, inspirerende, mooie, goede, fijne, ontroerende of indrukwekkende speeches vindt en die dan in de reacties aan ons te geven. Wij maken daar een mooi overzicht van. Het mag politiek zijn, het mag theater zijn, het mag uit ieder tijdsgewricht. Het maakt niet uit, als het maar een speech is.
Graag op volgorde van belang voor u en benoemen wie de speech gaf en wanneer het was. Liefst natuurlijk voorzien van een toelichting over de keuze. En helemaal blij worden we van linkjes naar filmpjes, geluidsfragmenten of teksten van die betreffende speeches.

Inzendingen tot ergens zaterdagmiddag.

Foto: daisy.images (cc)

En de beste serie is…

Het onvolprezen Sargasso-publiek heeft de beste serie aller tijden gekozen. En de winnaar is, van tien naar één…

10. Family Guy

9. Dr. Who

8. Seinfeld

7. The Wire

6. Sopranos

5. Red Dwarf

4. Breaking Bad

3. Fawlty Towers

2. South Park

1. Blackadder

Foto: daisy.images (cc)

Wat is de beste serie?

Vorige week is met de nodige bombarie de nieuwe serie Charlie begonnen. Halina Reijn speelt hierin een nogal gespleten verpleegster met een stevige medicijnverslaving. Ik heb nu twee afleveringen gezien en op zich is de serie oké. Een beetje jammer is dat het een exacte kopie is (maar dan echt exact) van de Amerikaanse HBO-serie Nurse Jackie.

Ik ben gek op series en zal ook deze volgen. Ik vind het een ideale manier van tv-kijken. Meestal wacht ik totdat een serie op dvd verschijnt (kuch) om ‘m dan in kort tijdsbestek te kijken, zodat je goed in het verhaal komt. De laatste tijd is het echter zoeken naar goede series. Daarom tijd voor wat tips en laat ik dat nou eens in de vorm doen van een ouderwetsch Sargasso-lijstje.

Wat is jouw top tien van beste series? Graag ‘naam-seizoen’ in de comments (en lekker veel youtubeclips). Hier is mijn top tien (met maar één Nederlandse serie). Van 10 naar 1…

Heimat

Over het veranderende Duitsland van na de Tweede Wereldoorlog. Jaren geleden hield de VPRO een marathon, waarin de eerste twee delen in één ruk werden uitgezonden. Fantastische tv. Vooral het tweede deel heeft grote indruk op me gemaakt. Dat speelt zich af in de jaren zestig en begin jaren zeventig, te midden van de studentenrevolte. De hoofdpersonen lijken echter meer bezig met hun kunst en met elkaar. Mooi gefilmd, lekker sloom verhaal.

Foto: daisy.images (cc)

Asterix is de beste strip ooit

Het volk heeft gesproken, Asterix is de beste strip ever…

Vorige week hielden we een kleine poll op Sargasso over goede stripverhalen. Er werd een flink blik nostalgie opengetrokken, blijkt uit de uitslag. We kregen ruim 160 suggesties. En als het Sargasso-volk het wil, dan is het zo:

Met stip bovenaan (9 eervolle vermeldingen) staat Asterix, gevolgd door Storm, Guust Flater, Kuifje, De Opkomst en Ondergang van het Keizerrijk Trichë, Lucky Luke, De Incal Reeks, Thorgal, Suske en Wiske, Ravian, Erik de Noorman en Roodbaard. Een duidelijke winnaar was er niet als het ging om een bepaalde titel. Helaas. Over de uitslag kunt u nog corresponderen, en wel in de comments.

Foto: daisy.images (cc)

Lalala…..lenteliedjes van Sargasso

Waarin de auteur u even met meer dan 100 lenteliedjes om de oren slaat. Gewoon omdat het kan.

Als de dagen weer wat langer worden
En de eendjes kruipen op elkaar
Weet ik dat de tijd is aangebroken
Het nieuwe voorjaar is weer daar

Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik krijg bij dit soort prachtige dichtsels een brok in mijn keel. Deze fraaie woorden komen uit het creatieve brein van Geert Leurink (wie kent deze bard van het betoverende woord niet?). Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik bij lente niet als eerste aan kruipende eendjes denk, maar eerder aan korte jurkjes, lange benen en lengende zwoele avonden.

Maar omdat ik een saaie kantoorpik ben, zit ik natuurlijk weer vooral achter mijn pc datadingetjes te doen. Daarom besloot ik eens te kijken hoeveel lentjeliedjes er eigenlijk in het Nederlands verschenen zijn. Nou, aardig wat kan ik u vertellen, al denk ik met deze bevindingen geen Tegel in de wacht zal slepen. Maar wilt u ook eens wat te vertellen hebben op een feestje (of een conversation starter nodig hebben met die mooie vrouw met lange benen in een kort jurkje op het terras) lees dan vooral verder.

Volgende