serie

Kerstlockdown Special

Komt allen tezamen op de eerste Kerstdag op Sargasso. Hier mag u met meer dan drie mensen te gast zijn.


Ja, wij weten de lockdown wel te omzeilen. En om het vandaag een beetje vol te houden, speciaal voor u, al dan niet in enige eenzaamheid: elk half uur een postje. Berichtjes, anekdotes, nostalgie, filmpjes, muziek, poëzie.


Closing Time | Agni Parthene

Het is zomer 2017 en je bezoekt de vermaarde internationale kunsttentoonstelling Documenta XIV in Kassel. Je had al enkele recensies gelezen en je had natuurlijk al je eigen voorkeuren: de schilderijen, de installaties en de sculpturen. Video niet. Dat was niet echt jouw ding. Kunstvideo’s, die vielen toch altijd wat tegen. Zat je tien minuten naar een beeldscherm te kijken dat je deed denken aan een brandende gaskachel. Of dan was het beeld gewoon niet scherp. Maar dat was dan opzet, dat moest zo. Of het was heel schokkerig met de nadruk op een glitch. Je had naderhand ook altijd de grootste moeite om er iets over te formuleren. Uh, ja, waar heb je nou precies naar zitten kijken? Dus de kans dat een video de meeste indruk zou maken van deze Documenta, was praktisch nihil. Toch is dat wel wat er gebeurde. Er was een video. En niet eens een heel spectaculaire. Maar je liet je wel helemaal inpakken door Byzantion van Romuald Karmakar. Wat was er op die video te zien? Slavische monniken die Agni Parthene  (Heilige Maria) zongen in een kerk. En je had niets met kerken, monniken of koorgezang. Maar je liep het duister van de Orangerie in, je ging zitten en je werd het beeld ingezogen. De samenzang van de monniken, of waren het priesters, was perfect. Hoe deden ze dat? Je liet de klanken over je heen stromen. Volkomen verbluft verliet je na de video twee keer gezien te hebben de ruimte. Wat was hier gebeurd?

Foto: Marco Verch Professional Photographer (cc)

Nu en toen | Melkbussenfeest

Als deze Kerstdagen voorbij zijn rest ons nog één feest: de jaarwisseling. En ook dat feest krijgt door de lockdown een heel ander karakter. De honden zullen er blij mee zijn.

Nu:

Er zit wel iets merkwaardigs aan: Vuurwerk is verboden. Fop- en schertsvuurwerk mag wel. En het traditionele carbidschieten mag ook, as de lokale autoriteiten het toestaan.

Carbidschieten is niet altijd toegestaan. Dit verschilt per gemeente. Neem daarom contact op met uw gemeente of carbidschieten is toegestaan en zo ja, onder welke voorwaarden. Mogelijk is een vergunning verplicht. Carbid is geen vuurwerk en valt daarom niet onder het tijdelijke vuurwerkverbod.

Toen:

2 december 2003 op Sargasso: Melkbusgrapje.

De gemeente Vlagtwedde heeft onlangs, geheel tegen de traditie én de zin van de fanatieke beoefenaars van deze prachtige provinciaalse sport, de regels aangescherpt.

“De extra regels die de gemeente Vlagtwedde wil invoeren, omvatten onder meer een verbod op het met meer dan tien melkbussen tegelijk schieten. Ook verbiedt de verordening het schieten met bussen met een inhoud van meer dan veertig liter. “Er worden nu al zelfgelaste giertanks van meer dan vijfhonderd liter ingegraven”, weet de zegsman. “Wij willen als gemeente grote schade-excessen voor zijn.”

Old skool comedy

VIDEO - Wat clownerie en acrobatiek uit de archieven. Oude school comedy.

Larry Griswold ontwikkelde samen met George Nissen de trampoline. Griswold werd beroemder met zijn gymnastische act “The Diving Fool”.

en…

In dit filmpje de Tonight Show uit 1986 met de dan 70-jarige George Carl. Gij overleed op 1 januari 2000 en haalde de 70 net niet.

Voor iedereen die de pubquiz mist

VIDEO - We hadden ons net voorgenomen vaker aan een pubquiz mee te doen, en toen… nou ja je weet wel. Dan doe we het wel weer online. Om aan deze online pubquiz mee te doen moet je wel geld doneren aan je stamkroeg, maar dat kunnen we natuurlijk alleen maar toejuichen. Aanmelden voor de quiz (kun je ook morgen spelen) kan hier

Internationale Kersthymne

VIDEO - Een ‘vrede op aarde, in de mensen een wel behagen’ kan worden bereikt als iedereen deze Internationale Kersthymne aanheft. Mag niet ontbreken in het jaar van Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes.

John Denver ~ Please Daddy Don’t Get Drunk This Christmas

Please daddy, don’t get drunk this Christmas
I don’t want to see my mamma cry
Please daddy, don’t get drunk this Christmas
I don’t want to see my mamma cry

Tussentijd | Queen of Winter, Throned

VIDEO - Tja, sorry jongens, ik heb nou eenmaal meer liedjes over de winter dan specifiek over kerst. De meeste zijn ook niet erg vrolijk en kerstig. Ik hoop dat jullie me vergeven.

Het goede nieuws: ik zie nu dat Cradle of Filth (jullie mogen zelf kiezen om al dan niet een verwijzing naar het kerstfeest in de bandnaam te zien) hier nog nooit is langsgekomen op Sargasso. Deze schandelijke omissie maken we bij deze goed, en Queen of Winter, Throned is denk ik wel het allerbeste liedje dat ze hebben. U kunt dus het volume opendraaien, op play drukken, rustig uw ogen sluiten en 10 minuten genieten. Dan is het nog slechts 20 minuten tot het volgende artikel! Yo, ho, ho…

Foto: Marco Verch Professional Photographer (cc)

Toen en nu | De kerststal

Toen:

Sargasso 22 december 2007: Oorlog tegen Kerst bereikt Europa.

In de Verenigde Staten is een soort proxy oorlog gaande. Een groep conservatieven zien overal spoken opduiken en denken dat men massaal een oorlog tegen Kerst aan het voeren is.
(…)
Maar kort samengevat komt het er hier op neer. Klimaatveranderinggelovers zeggen dat mensen de oorzaak zijn, dat nieuwe kinderen dus niet gewenst zijn, dat het Kerstfeest over geboorte gaat en dat Kerst dus eigenlijk verboden zou moeten worden

Toen:

Sargasso 19 december 2016: Quote du Jout | Kerststalletje.

De gemeente Holsbeek (België) vond het stadhuis geen plek voor een religieuze uiting. (…) de rechtse N-VA zag een mogelijkheid om er een slaatje uit te slaan en verklaarde dat het alleen om het paaien van moslims ging.
(…)aan dat hele gedoe rond het kerststalletje is geen moslim te pas gekomen, maar “bepaalde media” slagen er toch weer in hen de schuld in de schoenen te schuiven.

Nu:

VRT.be 14 december 2020: Moderne kerststal in Wilsele zorgt voor commotie.

Moderne kerststal in Wilsele veroorzaakt ophef: “Dat is geen kerststal, daar kweek ik tomaten in”

Borne boeit 16 december 2020: Toch geen kerststal in Hertme.

Foto: Marco Verch Professional Photographer (cc)

Samen werken

COLUMN - Werk en privé, die zijn gescheiden. Werk mag best leuk en interessant zijn, anders is het moeilijk vol te houden. Maar het is iets anders dan mijn privéleven. Dat is sociaal, fun, echt leven en meer.
Tot ik ineens maanden niet meer fysiek op mijn werk kon zijn. Negen maanden thuiswerken, slechts 5 keer op kantoor klant geweest.

En toen werd me pas duidelijk hoe een wezenlijk onderdeel werk is van mijn sociaal leven. De interactie met collega’s, in het eggie, van dichtbij, met fysiek en mimiek en al, dat voedt mijn menszijn. Ik ben een sociaal dier. Ook op mijn werk.
En op mijn werk ben ik ook een privépersoon. Ik heb het over mijn familieleven, over scheiding, over voetbal, over de verbouwing, over van alles. Er is nauwelijks verschil met mijn privéleven. En ik laaf me er aan. Ik haal er energie uit. Ik leef.
En dat voel ik nu pas goed, nu ik weer naar zestien tegeltjes met nauwelijks zichtbare gezichten zit te staren.

Ik smacht naar ze, ik zou mijn collega’s nu direct om de hals vliegen en knuffelen. Al mijn terughoudendheid het raam uit. Ik wil weer SAMEN werken!

Tussentijd | Winter Woede

VIDEO - Heidevolk, Heideroosjes… what’s in a name? Beiden zingen over de winter. Limburgse nederpunkers of Gelderse nederfolkmetallers, beide heel goed te pruimen. Dit liedje over de winter is wel iets minder vrolijk. Het verhaalt over veteranen, die na de oorlog berooid achterblijven en om te overleven moeten roven. Maar ach, ook op kerstdag kan het niet alleen maar jolijt zijn, toch?

Kerstmis met Kitty Techno

VIDEO - And now for something completely different, want wat János kan, kan ik ook. En wel met Kersttechno. Komt het niet heel kerstig over? Wat nou, met een naam als ‘Christmas Trippy Kitty Kat Techno Rave Live’ kan het bijna niet mis gaan. TOCH?

Foto: Marco Verch Professional Photographer (cc)

Restaurant-kerstmenu’s

DATA - Jammer, die lockdown voor al die restaurants die met kerst nog een beetje omzet hadden willen halen. Jammer ook voor die mensen die van lekker eten houden en graag uit eten hadden willen gaan. Gelukkig zijn er in onze Deventer binnenstad veertien restaurants met een af te halen of te bezorgen speciaal kerstmenu.*

Ik was nieuwsgierig naar het aanbod, is er een trend, zijn de menu’s klassiek, wordt de vegetariër niet vergeten?  Daarom heb ik de kerstmenu’s van de restaurants naast elkaar gelegd en vergeleken.

Prijzen

De prijzen liggen tussen de € 24,50 en de € 59,00 per persoon. Daarvoor heb je 3 tot 5 gangen of een box met meerdere kleinere gerechten. Drank kan apart besteld worden, maar is hier niet meegenomen in de vergelijking.

Het menu

Vrijwel ieder restaurant heeft een keurig seizoensmenu met bijvoorbeeld knolselderij, rode kool, paddenstoelen, pompoen, (zoete) aardappelpuree, wild of kalkoen, maar ook veel vis. En natuurlijk veel desserts met chocolade. Bij de helft van de restaurants zijn goede vegetarische opties beschikbaar. Bij één daarvan is zelfs een compleet vegan-menu mogelijk, náást een vegetarisch menu.

Keuze?

Zelf ben ik een ‘moeilijke eter’, er zijn veel dingen die ik niet lust. Ik ben dan altijd ook blij met een keuzemenu. 36% van de restaurants heeft maar één standaardmenu en biedt geen keuze. Bij sommige restaurants kun je kiezen tussen verschillende menu’s en bij andere kun je zelf het menu samenstellen uit verschillende opties voor voor-, tussen-, hoofd- en nagerecht. Ideaal voor iemand zoals ik.

Tussentijd | Free Will And Testament

VIDEO - (Voor M.)

De lichte, hoge stem van Robert Wyatt lijkt bijna niet bij zijn imposante lichaam te horen.

Maar wat past die stem wél mooi bij dit fragiele lied over wat het betekent om jezelf te zijn.

I cannot know what I would be if I were not me
I can only guess me

En dan komt die schuiftrompet die de melancholie van dit nummer nog extra diepte geeft. Mooi.

Volgende