serie

Drugs

Closing Time | drugs (slot)

Een maand of drie geleden plaatste wij het eerste liedje over drugs, in deze serie. Aanleiding waren discussies over een proef met legalisering van dit ‘zoete blaadje’ (dixit Black Sabbath). Sindsdien is er een en ander gebeurt op het gebied van drugsbeleid. De wietproef is door de Tweede Kamer, ondanks de frisse tegenzin bij een aantal regeringspartijen. Hoe het er precies uit komt te zien weet nog niemand.

Het duurt waarschijnlijk tot eind volgend jaar voordat de proef begint. Er gaat dus nog wel wat tijd overheen voor u er één helemaal legaal op kan steken, mocht u dat willen:

Closing Time | Ronnie en The Ronnies – Beestjes

Déze mag natuurlijk niet ontbreken in de serie drugs van Closing Time. Ik kwam erop door een bizar gesprek in een groepsapp over, nou ja beestjes dus. Dat had in dit geval niets met dronkenschap te maken (ik heb het bewijs gezien dat er écht beestjes waren), maar de associatie was natuurlijk snel gemaakt. We werden er allemaal vrolijk van, want o heerlijk jeugdsentiment. Heel grappig ook dat de groep zich Ronnie en The Ronnies noemde, dus niet “and” maar wel “the”. De heerlijke kneuterigheid van de jaren ’60. En het blijft een grappig liedje.

Closing Time | More Beautiful

LSD mag dan een van de minst gevaarlijke drugs zijn qua directe effecten, voor buitenstaanders is het ook een van de vervelendste drugs. Niet omdat LSD-gebruikers agressief worden of massaal in psychoses terechtkomen, maar omdat ze de onhebbelijke gewoonte hebben om door te blijven gaan hoe fantastisch LSD wel niet is en hoe interconnected de hele wereld is. De oplossing die LSD-gebruikers daarvoor hebben is eenvoudig: iedereen zou LSD moeten doen. Owkee.

Closing time | Cocaine

Het nummer ‘Cocaine’ werd uitgebracht door J.J. Cale in 1976, maar het was Eric Clapton die er een jaar later een hit van maakte.

If you wanna hang out youve got to take her out; cocaine.
If you wanna get down, down on the ground; cocaine.
She don’t lie, she don’t lie, she don’t lie; cocaine.

If you got bad news, you wanna kick them blues; cocaine.
When your day is done and you wanna run; cocaine.
She don’t lie, she don’t lie, she don’t lie; cocaine.

If your thing is gone and you wanna ride on; cocaine.
Don’t forget this fact, you can’t get it back; cocaine.
She don’t lie, she don’t lie, she don’t lie; cocaine.

She don’t lie, she don’t lie, she don’t lie; cocaine.

Closing Time | Man

“Het is mooi, ik ga naar huis.”
“Ah joh. Toe nou. Nog ééntje.”
“Nou voorruit… een aller-, allerlaatste dan.”

Van Fratsen, in dit geval. En dan stop ik hierna. Echt.

 

Nou ja… met de alcohol dan he? Wellicht dat wat heroïne, speed of cocaïne wel nog leuk zijn, hier in de Closing Time.

Closing Time | De Fles

We hebben het nog steeds over drugs, en nu in het bijzonder over de meest succesvolle drug van allemaal: drank. Al een jaar of 7000 onder ons, om ons op te vrolijken en zorgen te doen vergeten. Deze versie van ‘De Fles’ is van Hazes en Brood, zij hoeven denk ik geen introductie. In het nummer wordt sinds 1930 bezongen dat als je een kutleven hebt, je nog altijd aan de drank kan gaan.

Volgende