dossier

PRISM

Alle artikelen die op Sargasso verschenen zijn over het PRISM-schandaal, waarbij de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA wereldwijd data heeft verzameld over het internetgebruik van zowel Amerikanen als andere nationaliteiten.


Britse geheime dienst onderschepte en bewaarde e-mails van journalisten

The Guardian:

GCHQ’s bulk surveillance of electronic communications has scooped up emails to and from journalists working for some of the US and UK’s largest media organisations, analysis of documents released by whistleblower Edward Snowden reveals.

Emails from the BBC, Reuters, the Guardian, the New York Times, Le Monde, the Sun, NBC and the Washington Post were saved by GCHQ and shared on the agency’s intranet as part of a test exercise by the signals intelligence agency.

Foto: Takeshi Kawai (cc)

Institutionele corruptie en de NSA

INTERVIEW - Hoogleraar Lawrence Lessig interviewt Edward Snowden over de NSA.

Broadly, I was witness to mass violations of the Constitution, that…were happening in secret and…happening as the result of a broad breakdown throughout the branches of government.

The public has lost its seat at the table […] Government legitimacy stems from the consent of the people.

Systems are fundamentally insecure.

Zijn verhaal sluit in grote lijnen aan bij het betoog van hoogleraar internationaal recht Michael Glennon: je kunt stemmen wat je wil, maar de schaduwoverheid verandert niet.

Foto: Takeshi Kawai (cc)

Geen water = geen NSA datacentrum

De OffNow Coalition is in de VS een campagne begonnen om hulp aan de NSA door afzonderlijke staten te verhinderen. Eén van hun doelen is het afsluiten van de waterlevering aan het datacentrum van de NSA in Utah. Geen water = geen NSA datacentrum.

Ondertussen heeft de OffNow Coalition hun eerste succesje al geboekt in Arizona waar een wet in voorbereiding is ter bescherming van het 4e amendement van de grondwet. De wet verbied de staat Arizona mee te werken aan de ontgrondwettige verzameling van informatie door de NSA.

Foto: Takeshi Kawai (cc)

Glenn Greenwald’s toespraak op het 30C3 congres

VERSLAG - Op de hackersconferentie 30C3 gaf Glenn Greenwald op de eerste dag de keynote waarin hij inging op de onthullingen van de afgelopen maanden en hun betekenis. De onthullingen zijn niet alleen een wake-up call op het gebied van privacy, maar zeker net zo goed op het gebied van de journalistiek. Zijn belangrijkste boodschap voor journalisten: vertrouw nooit het standpunt van de overheid. Op Nu.nl is een samenvatting te vinden.

Update: er staat nu ook een transcript van de speech online.

Volgende