Thema Data

Wereldtemperatuur | Update december 2019

DATA - Er is weer een jaar voorbij. In de meeste klimaatreeksen was 2019 het op een na warmste jaar sinds start metingen. Zonder iets als een El Nino. Duidelijke indicatie van de structureel voortdenderende opwarming. Ook in onze weergave is 2019 het op een na warmste jaar. Maar wat vooral opvalt, is het gebrek aan uitschieters naar beneden de laatste 5 jaar.

Wereldtemperatuur | Update november 2019

DATA - Het feest van het licht, dat heet Kerst ook wel. Dat geeft in Australië dit keer toch een heel ander gevoel, met al die branden.
Intussen is het in Nederland weer gewoon een bovengemiddeld warme maand. En dus geen witte Kerst of schaatsplezier in het vooruitzicht.
In ons overzicht is 2019 hard op weg het op een na warmste jaar te worden sinds start metingen. Maar laat dat uw feestdagen niet bederven.

Wereldtemperatuur | Update oktober 2019

DATA - It scares the shit out of me! Oktober 2019 is wereldwijd de op een na warmste oktober sinds begin metingen. Alle maanden van dit jaar staan in de top 5. En 2019 is op weg het op een of twee na warmste jaar sinds start metingen te worden. En dat terwijl er geen significante El Nino is en de zon al bijna een jaar geen extra activiteit kent. Dit zou dus eigenlijk de ijstijd moeten zijn die de ontkenners en zonaanbidders beloven. Maar intussen gaat de structurele opwarming dus keihard door.

Wereldtemperatuur | Update september 2019

DATA - Terwijl we in Nederland wachten op de eerste nachtvorst, moeten we nog even vermelden in deze update dat september wereldwijd best heel warm was. In ons overzicht de warmste septembermaand sinds 1979. En 2019 is op driekwart het op een na warmste jaar tot nu toe. En dat zonder El Nino.

Dus niet alleen was het weer een recordjaar in Nederland, ook wereldwijd gaat het hard. Hoewel er tegelijkertijd ook stevig wat kouderecords gevestigd werden recent in de Verenigde Staten. Maar de lokale uitzonderingen doen geen afbreuk aan de trend.

Wereldtemperatuur | Update juli 2019

DATA - Nu vrijwel iedereen weer terug is van de zomervakantie, kijken we nog even terug op de maand juli. In Nederland en elders in Europa werden records gebroken. Maar ook wereldwijd was het warm. In de meeste klimaatdatasets is het dan ook de warmste maand sinds metingen (omdat juli sowieso wereldwijd gemiddeld de warmste maand is).

Onze bijgewerkte grafiek ziet er nu zo uit:

Wereldtemperatuur | Update juni 2019

DATA - Met het vooruitzicht op een lokale hittegolf en mogelijk zelfs het breken van het nationale hitterecord (De Bilt, 35,7 officieel. Warnsveld, 38,6 graden voor heel NL) brengen we u weer gewoon een update van hoe de afgelopen maand de wereld als geheel er voor stond.
Juni was in veel reeksen en ook bij ons de warmste juni-maand sinds start metingen. En dat zonder een El Nino effect!

Wereldtemperatuur | Update mei 2019

DATA - En alweer update nummer 101 in onze maandelijkse reeks. We halen de achterstand een beetje in, maar deze update gaat dus nog wel over mei, terwijl juni ook al voorbij is. Komt door de Britten, zelfs de meteorologische dienst is van slag door de onduidelijkheid over Brexit kennelijk.
Afijn, hier gewoon de grafiek met de trend van de afwijking van de wereldtemperatuur. Met de op twee na warmste mei-maand sinds 1979. Alle maanden dit jaar zitten in de top vijf van hun eigen maand trouwens.

Wereldtemperatuur | Update april 2019

DATA - Ja, alweer een update! Omdat de vorige zo vertraagd was, maar de Britten hun achterstand aan het inlopen zijn.
April 2019 was in onze reeks de op een na warmste april maand sinds 1979. En de langlopende gemiddelden voor 11 en 30 jaar gaan door met het vestigen van records.
Hoewel dit geen reden is voor een feest, is het wel leuk om te melden dat dit de 100ste update is in deze reeks. We begonnen in januari 2010. In die tijd is de aarde structureel alweer 0,14 graden warmer geworden.

Wereldtemperatuur | Update maart 2019

DATA - Hopeloos verlaat hier alsnog de update voor maart (!) 2019. Dat kwam doordat MetOffice een database aan het migreren was waarin hun klimaatdata stond en dat ging… oh verrasssing… niet in een keer goed. Dus ze hadden een paar weken extra nodig om de spullen weer op orde te krijgen. Zou dus zomaar kunnen dat we volgende week alweer een update hebben.

Maar goed, die van maart 2019 willen we u niet onthouden. Want het is in onze reeks de op 5 na warmste maand sinds begin 1979. En dat zonder een significante El Nino.