Wereldtemperatuur | Update april 2022

Serie:

DATA - Het gaat al een gewoonte worden, dat tweemaandelijks updaten. Maar jammer is het wel. Maar goed, blame it on Brexit.
We zitten nog steeds in een rustige periode. Hoewel de zon alweer wat actiever aan het worden is, blijft het toch vooral wachten op een El Nino voor we naast de structurele opwarming weer een uitschieter zullen zien. Maar intussen zien we wel perioden met extreme hitte opduiken zoals recent in India en Pakistan.
Maar goed, dit is de huidige trend:


In de categorie nieuws dan maar even een positief bericht. Een onderzoek uit Zweden laat zien dat er bij het ontdooien van de permafrost aldaar minder methaan vrijkomt dan verwacht. Gezien het feit dat methaan een enorm krachtig broeikasgas is, gunstige constatering. Maar goed, het komt dus nog wel vrij. Dus het maakt het allemaal niet makkelijker.

Verder is het orkaanseizoen op de Atlantische ocean begonnen met storm Alex. Eens kijken of het alfabet dit jaar wel toereikend is.


Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v4, Hadcrut5 (5.0.1), NOAA/NCEI (NOAAGlobalTemp v5), Copernicus ERA5 en JMA.
We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar), 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend. De metingen zijn boven het zee en aardoppervlak (leefniveau).
Individuele grafieken van genoemde datasets zijn hier te vinden.

Reacties (5)

#1 lmgikke

Wederom dank Steeph voor deze heldere uiteenzetting. Rots in de branding al jaren lang.

In het verleden maakte je dit soort analyses ook op de olieprijs vs benzine prijs. Mede omdat de fabel leeft dat olieprijs verhogingen altijd wel doorwerken in de benzine prijs, maar verlagingen niet. Dat heb jij destijds altijd goed weten te weerleggen.

Enige kans dat je op dat onderwerp ook weer eens een data analyse plaatst?

  • Volgende discussie
#2 Frank789

Niemand die roept dat we al sinds 2016 geen stijging van de temperatuur meer zien?
.
Bij Clintel vindt ik geen doorbraken, alleen maar “ageren tegen alles” en maximale verdraaiing zoals dit CO2-frame:
“Je bent bijna volledig opgebouwd uit koolstofdioxide en water. Dat geldt ook voor al het voedsel dat je eet. Hetzelfde geldt voor alle energie die je gebruikt om te bewegen en in leven te blijven. Kooldioxide en water! Kortom, de kooldioxide in de lucht is de wereldwijde voedselvoorraad”.

Overigens hebben ze gisteren een kort geding tegen Pointer gewonnen en verloren, maar dat staat nog niet op Clintel’s site.
Zeker nog aan het puzzelen hoe ze er een positieve draai aan kunnen geven.
“Pointer .. heeft ten onrechte beweerd dat .. Clintel wordt gefinancierd door de olie-industrie.
Zeven andere uitlatingen .. zijn .. niet onrechtmatig. ..

https://www.villamedia.nl/artikel/pointer-kro-ncrv-onrechtmatig-over-lobby-groep-clintel-publicatie-rectificatie-afgewezen

https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Midden-Nederland/Nieuws/Paginas/Tv-programma-Pointer-deed-onrechtmatige-uitlating-over-klimaatstichting-Clintel.aspx

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Hans Custers - Reactie op #2

Niemand die roept dat we al sinds 2016 geen stijging van de temperatuur meer zien?

O jawel hoor. Desinformatie-veteraan Monckton bijvoorbeeld, een maand of twee geleden. En ik ben het wel vaker tegengekomen. Ze begonnen er in 2018 of 2019 alweer mee. Al weet ik niet meer precies wie en waar.

  • Volgende reactie op #2
#2.2 Hans Custers - Reactie op #2

En over die Clintel-zaak, die toont nog eens aan wat een sukkels het zijn. Die rectificatie hadden ze natuurlijk best kunnen krijgen, als ze niet zo’n domme tekst hadden voorgesteld. En als ze dat gemekker in die punten die zijn afgewezen weg hadden gelaten, dan hadden ze gewoon victorie kunnen kraaien. En nu moeten ze weer iets vinden om zich eruit te draaien. Ze zullen wel weer Calimerootje gaan spelen.

  • Vorige reactie op #2