Wereldtemperatuur | Update september 2022 – laatste

Serie:

DATA - Aan alles komt een eind, dus ook aan deze reeks. Na 12 jaar en 10 maanden is het welletjes. Zal wat nader uitweiden over het waarom.

Maar eerst natuurlijk weer de update. Veel te laat en met data tot en met september dus, omdat die Britten sinds brexit ook moeite hebben met het up to date houden van hun data. Afijn, hier de allerlaatste wereldtemperatuurgrafiek:
Klimaatgrafiek wereldtemperatuur

Het begon dus hiermee, in februari 2010. In die tijd waren nog niet alle klimaatdatasets goed toegankelijk. Maar er bestonden al wel ontkenners die maar bleven roepen dat de een of de andere dataset slechter of beter was. Deels om die discussie kort te sluiten besloot ik de datasets gewoon bij elkaar te gooien en daar de trend in te laten zien. Dan moest het toch wel duidelijk zijn.

En het heeft ook zeker een tijd geholpen om voor een aantal mensen inzichtelijk te maken wat nu de werkelijke trend was. En waarom het belangrijk was om ook met 11 jaars- en 30 jaarsgemiddelden te werken. De eerste om te laten zien dat de invloed van de zonnecyclus beperkte invloed heeft. De tweede omdat 30 jaar (en niet een jaartje of 3) de beste indicator is van de onderliggende trend.

In de periode dat ik deze grafieken maakte, is de temperatuur over de hele aarde alweer 0,22 graad gestegen. Dat lijkt weinig. Maar als je werkelijk beseft hoeveel energie daarvoor nodig is (en hoeveel er in zee/aarde gaat zitten) krijg je kippenvel. Ik snap niet dat niet iedereen met een beetje inzicht daar van wakker ligt.

Nu, na al die jaren, is de meerwaarde van deze grafiek maandelijks te publiceren weg. De mensen die het inzien, doen dat al een tijdje. De mensen die ontkennen, ontkennen gewoon dat ze ontkennen, daar verandert geen enkele op feiten gebaseerde grafiek ene jota aan.
Maar wat belangrijker is, de mensen op de plekken waar het beste gestuurd kan worden, lijken zich er nauwelijks wat van aan te trekken. Niet zozeer van mijn werk, dat had ik niet verwacht, maar van de enorme hoeveelheid overweldigend bewijs inmiddels. Het blijft bij grote woorden, grote voornemens, grote beloftes en kleine acties. Hier in Nederland en in een groot deel van de wereld. Zie ook de recente COP in Egypte. Slechts in een paar landen wordt echt vaart gezet.

En zelfs de energiecrisis die we nu hebben als gevolg van onze niet aflatende verslaving aan fossiel van foute regimes, leidt nauwelijks tot de snelle en volledige omslag die nodig is. Daar helpt kennelijk geen enkele grafiek bij.
Dus voor mij tijd om te kijken naar andere manieren waarmee ik nog wel kan helpen die verandering te versnellen.

Niet dat ik geen grafieken meer maak. Alleen niet meer deze reeks. Alle losse grafieken van de datasets staan voorlopig hier altijd actueel op een rijtje.

Voor nu dank ik iedereen die deze reeks aandacht heeft gegeven en alle mensen waarmee ik onder de posts goede discussies heb kunnen aangaan. Ik heb er ook veel van geleerd. Tot elders.


Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van RSS MSU TLT 4.0, GISS – gistemp v4, Hadcrut5 (5.0.1), NOAA/NCEI (NOAAGlobalTemp v5), Copernicus ERA5 en JMA.
We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar), 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend. De metingen zijn boven het zee en aardoppervlak (leefniveau).
Individuele grafieken van genoemde datasets zijn hier te vinden.

Reacties (12)

#1 MrOoijer (Jan van Rongen)

Ja, het is mooi geweest. Ik moest denken aan het apocalyptische “The House at Pooneil Corners” van Jefferson Airplane. Concertgebouw sept. 1968

Everything someday will be gone except silence
The earth will be quiet again
Seas from clouds will wash off the ashes of violence
Left as the memory of men
There will be no survivors, my friend

  • Volgende discussie
#2 Hans Custers

Ergens wel jammer dat de traditie ophoudt. Maar een traditie alleen maar in stand houden vanwege de traditie zelf heeft geen zin. En er is niks in te brengen tegen je argumenten om ermee te stoppen.

Van mij zou er wel een mooi lijstje om die allerlaatste grafiek mogen!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jos van Dijk

Veel dank Steeph voor je volharding om de klimaatopwarming onder de aandacht te brengen. Elf jaar geleden was het misschien nog nieuw voor veel mensen. De trend kan nu echt niet meer ontkend worden. Dat is toch echt wel de verdienste van de onvermoeibare dataverzamelaars die ons met de neus op de feiten hebben gedrukt. Ik hoop dat je deze traditie in een of andere vorm blijft voortzetten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 larie

Dankjewel wel Stephan, alsmede waardering voor je weerbaarheid met nogal felle “maar dat is niet waar want vandaag is het..(vul in) reacties”. Overigens best wel fris afgelopen dagen LOL. Je krijgt vast wel je zo groot verlangen naar sneeuw eens hoor :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Harro Hofman

Bedankt voor alle jaren en energie. Bedankt voor je volharding, zeker met de groeiende weerstand en intimidatie. De waarheid doet pijn en zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Blij dat we gebruik hebben kunnen maken van jouw data en visualisaties. Ik ga het missen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 DrBanner

Dank Steeph
Mooie serie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 larie

Dr Banner, je bent nog hier op deze plek Chapeau.. Ik waai wel eens voorbij hier.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Behanger

Steeph,
Superbedankt voor 154 meedogenloze updates. Het was een inspiratie en ik gebruik deze en andere grafieken van jou met regelmaat in discussies. Complimenten!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Steeph

Had ik nog een rekenfout gemaakt ook. Mijn reputatie bij het afscheid te grabbel gegooid….
(Het is 12 jaar en 10 maanden…., niet 11 jaar en 10 maanden zoals het er eerst stond)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9.1 Co Stuifbergen - Reactie op #9

Het herkennen (en herstellen) van fouten maakt de wetenschap betrouwbaar!

#10 cerridwen

Jammer dat je er mee stopt Steeph, het was een mooie en inzichtgevende reeks!

Maar wat belangrijker is, de mensen op de plekken waar het beste gestuurd kan worden, lijken zich er nauwelijks wat van aan te trekken. Niet zozeer van mijn werk, dat had ik niet verwacht, maar van de enorme hoeveelheid overweldigend bewijs inmiddels. Het blijft bij grote woorden, grote voornemens, grote beloftes en kleine acties.

Ik snap dat je teleurgesteld bent over het trage tempo van de veranderingen, in het licht van het enorme probleem van de stijging van de temperatuur. Maar je verliezen in cynisme is niet de oplossing, en ook niet terecht. Niet de oplossing, omdat het nooit te laat is om iets te doen aan de opwarming van het klimaat, elke tiende graad minder is winst. Niet terecht, omdat er wel degelijke fundamentele veranderingen plaatsvinden die de (toekomstige) stijging van de temperatuur drukken. Ja, de daadwerkelijke maatregelen blijven achter bij de wetgeving, blijven achter bij het toegezegd beleid, blijven achter bij de doelen, blijven achter bij wat nodig is. Maar op al deze onderdelen is stapje voor stapje vooruitgang zichtbaar. En heel veel kleine stapjes leiden uiteindelijk tot grote verandering. In steeds meer landen daalt de co2 uitstoot, terwijl de economie blijft groeien.

En trap niet in de val dat verandering lineair moet plaatsvinden. Veel van dit soort veranderingen hebben een s-curve, eerst heel langzaam, en dan een versnelling. In 2010 was zonne-energie marginaal. 12 jaar later wordt 300 keer zoveel energie opgewekt, inmiddels 1,5% van de totale energievoorziening, exponentiele groei.

Het is ook belangrijk om te laten zien wat er wél veranderd, om hoop te geven en demoralisatie en fatalisme te voorkomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Sjap

Tja het zegt ook geen fluit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie