Juli 2023 was warmste maand op aarde sinds mensenheugenis

DATA - Nee, dit is geen alarmisme, dit is een constatering, een feit. De gemiddelde temperatuur op het aardoppervlak, zoals geanalyseerd door Copernicus ERA5, was ruim 16,9 graden in juli 2023. Dat is ruim drietiende graad warmer dan het vorige record uit 2019. De hoogste waarde uit de meetreeksen. En daarmee ook met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de hoogste waarde in de afgelopen 100.000 jaar. Sinds mensenheugenis dus.

Deze constatering doen we op basis van de recent beschikbaar gekomen gegevens van de ERA5 klimaatdata reeks.
Grafiek afwijking wereldtemperatuur per maand sinds 1979

De twintig warmste maanden op aarde lagen allemaal in deze eeuw.

En dit is al de warmste periode van de zeker laatste 100.000 jaar.

En het is trouwens ook 1,5 graden boven het pre-industrieel gemiddelde. U weet wel, die grens die we in Parijs hebben afgesproken. Daar breken we nu (2023!) dus al doorheen.

Kortom, de warmste maand sinds lang. En dat record hebben we bereikt in minder dan 200 jaar.

De wereld zag er 100.000 jaar geleden overigens heel anders uit. En er moest nog een ijstijd volgen.

En we gaan weer over tot de orde van de dag.

Reacties (10)

#1 Bismarck

“de afgelopen 100.000 jaar. Sinds mensenheugenis dus.”
Daarmee geef je wel heel veel eer aan het collectieve menselijk geheugen.

  • Volgende discussie
#2 Hans Custers

U weet wel, die grens die we in Parijs hebben afgesproken. Daar breken we nu (2023!) dus al doorheen.

Ja, het lijkt erop dat we er doorheen breken, maar het betekent nog niet dat de doelstelling niet is gehaald. Die heeft namelijk betrekking op het langetermijngemiddelde, en niet op pieken. Maar dat het er niet goed uitziet is wel duidelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Steeph - Reactie op #2

I know. Maar het was ook nog niet de verwachting dat nu al de eerste keer zou zijn dat we in een maand die grens zouden passeren. Volgens mij was dat toen nog voorzien vanaf 2030.
Het is dus een alarmbel vooral.

(Oh wacht, het woord “alarm” mag niet meer gebruikt worden, sorry)

#3 Frank789

Steeph, wil je iets frequenter je foto actualiseren?
Ik moest even twee keer kijken voordat…
.
Uiteraard nog bedankt voor de update!

Wel griezelig die plotselinge uitschieters, zeewater 38 graden bij Florida, geen zeeijs bij Antarctica, brrr.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 Steeph - Reactie op #3

Sorry… zo vaak heb ik niet een nieuwe foto van mezelf die presentabel is (ik ben altijd zelf de fotograaf namelijk).
Maar was wel weer hoogste tijd. Die andere was 7 jaar oud.
(Wel nog steeds bakkebaarden!)

Ja, die uitschieters zijn griezelig. Bij een aantal gaat het echt om meerdere standaard deviaties afwijking van de normale variatie. Heel heftig.

  • Volgende reactie op #3
#3.2 Hans Custers - Reactie op #3

Het is inderdaad schrikken van die uitschieters. Maar aan de andere kant vind ik de enorme ophef erover ook een beetje griezelig. Want volgend jaar, of het jaar daarna zijn die uitschieters onderdeel van het referentiekader. Als de toestand dan wat minder extreem is, kan het de indruk weer ontstaan dat het uiteindelijk wel meevalt. Zoals dat gebeurde na de uitschieter van de gemiddelde wereldtemperatuur in 1998, of van het zee-ijsminimum in het noordpoolgebied in 2012.

Er gaan op social media ook wat grafieken rond die heel makkelijk verkeerd te interpreteren zijn. En dat gebeurt dus ook. Ook door sommige journalisten en politici. En dat is dan weer koren op de molen van pseudosceptische fanatici.

  • Vorige reactie op #3
#4 Test

Kijkend naar de warmste 19 maanden, dan schat ik bij een normale verdeling de standaarddeviatie op 0.065 graden. Dan is een verschil van 0.33 t.o.v. de een na warmste liefst 5 keer de standaarddeviatie. Zoiets komt dan 1 op de 1.75 miljoen keer voor! Dan zou je denken dat er ook iets anders een rol speelt. Eerdere grote sprongen zaten niet boven de 0.18, ofwel 3x standaarddeviatie (1 op de 370).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Hans Custers - Reactie op #4

Kun je de standaarddeviatie schatten op basis van alleen die warmste maanden? Lijkt mij best lastig.

Er is wel iets uitzonderlijks aan de hand. El Niño’s en La Niña’s ontwikkelen zich meestal pas wat later in het jaar. De piek ligt dan zo’n beetje in januari of februari. Daardoor zit er relatief weinig variatie van jaar tot jaar in de gemiddelde wereldtemperatuur in juni en juli, en juist veel in januari en februari. Dit jaar is er al heel vroeg een Niño-patroon. Dat zal zeker bijdragen aan die hoge temperatuur. En het zou me niet verbazen als er ook een verband is met het zee-ijs bij Antarctica. Al is het afwachten of zoiets ook wetenschappelijk aantoonbaar is.

#5 Raymond Horstman

Ik denk niet dat je de huidige extreem hoge waarden niet nog langer als uitschieters kunt beschouwen. Daarvoor zijn er iets te veel uitschieters. In feite zijn we in 2016 al door de 1,5°C grens van het klimaatakkoord van Parijs gegaan. Wat we nu zien heeft ook niet zo heel veel van doen met EL Nino. De afgelopen drie jaar hadden we moderate La Ninas en de hitte golven sloegen ons wereldwijd om de oren. Ook in eigen land werden hitte records verbroken. Dat we niet direct in de gaten hadden dat we al zo dicht tegen de 1,5°C grens zaten komt door de verschillen in basisperioden van de temperatuurafwijkingen. De 1,5°C grens van Parijs is gedefinieerd als het gemiddelde van de basisperiode 1850-1900. De meest gebruikte tijdreeksen voor temperatuurafwijking, bijvoorbeeld die van Climate Reanalyzer gebruikt de basisperiode van 1979-2000. Tussen 1850-1900 en 1979-2000 zit al een flink stuk opwarming van de aarde. Als je het omrekent van Parijs naar huidige reeksen kom ik voor Climate Reanalyzer uit dat 0,843°C voor Climate Reanalyzer basisperiode 1979-200 gelijk is aan Parijs 1,5°C basisperiode 1850-1900. Anderen die met andere reeksen werken komen vermoedelijk met wat andere getallenvoorbeelden uit maar het zal wel ongeveer kunnen kloppen. Ik houdt nu al een tijdje mijn eigen Rubriek temperatuur anomalie bij en hieruit blijkt dat globaal de afwijking 0,402°C is over de afgelopen 4 jaar. Globaal is er nog ca 0,4°C speelruimte. Maar voor het Noordelijk halfrond kom ik uit op 0,810°C gemiddeld aan temperatuurafwijking voor de afgelopen 4 jaar. Hier is geen speelruimte meer met een El Nino in aantocht. Hoewel we niet te veel aandacht moeten geven aan kortstondige schommelingen als het ENSO verschijnsel. Voor het Noordelijk Halfrond en daar leven we nu eenmaal is er geen speelruimte meer. De 1,5°C grens van Prijs is een gemiste kans. We deden niets om de globale emissies omlaag te krijgen de afgelopen 30 jaar. Dus waar klagen we over. Het slechte weer, de regen, de wind en de grijze lucht? Dat gaat wel weer over. Voor augustus is mooier weer voorspeld. Kortom, om een lang verhaal kort te houden, de 1,5°C grens uit Parijs is een gepasseerd station. Waar we ons nog op kunnen richten is de 2°C grens maar dan moeten de globale emissies van broeikasgassen omlaag.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 Hans Custers - Reactie op #5

Je had altijd uitschieters naar boven en naar beneden in het klimaat. Het zou wel vreemd zijn als die er niet meer zouden zijn nu het klimaat opwarmt, toch? Alleen komen de uitschieters naar boven nu bovenop een stijgende trend. Waardoor ze steeds hoger worden.

En de doelstelling van Parijs heeft uitsluitend betrekking op het langjarige gemiddelde van de gemiddelde wereldtemperatuur. Lokaal en regionaal is die 1,5 °C al lang overschreden. In Nederland zitten we bijvoorbeeld al op ruim 2 °C.