SG-café maandag 07-12-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van maandag 07-12-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (50)

#3 Le Redoutable

De economie is totaal verwoest en het land teistert met hyperinflatie, maar de Venezolanen blijven hardnekkig socialistisch stemmen:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/12/07/venezolaanse-regeringspartij-van-maduro-claimt-verkiezingswinst-a4022852

Of de bevolking is heel hardleers of de de stemmen worden geteld op de Putin/Kim Jung Un manier.

#4 beugwant

@2: Inderdaad: Wat is aptyisch zoekgedrag? Een boekvertaler moet voor zijn werk het meest uiteenlopende vakjargon natrekken. Maar net als op tv is het gebruik van schietgeweren in fictie veel populairder dan in het echt. Maakt dat nu die hele beroepsgroep tot gevaarlijke ammosexuals?

#5 Bolke

@2: Maar wie controleert de controleurs van de controleurs dan?

#6 Joop

@1.

Zo gaat dat, want mensen moeten wel in het gareel blijven. Niet teveel onrust in het land. Duidelijk moet zijn dat teveel afwijkende geluiden verkeerd zijn, dus gemarginaliseerd moeten worden.

#7 majava

Shorter Le Redoutable in #3: “met dit nieuws frame ik (ons!) socialisme aan een nieuwsbericht over een kapitalistisch land met een dictator die zegt socialist te zijn”

Hij is nog één stap verwijderd van landen als Venezuela, Cuba, Vietnam, etc. sociaaldemocratisch te noemen. Aan de andere kant gebruikt Le R graag andere termen voor de Nederlandse socialistische partijen. Woorden met radicaal-, extreem-, ultra-, Marxistisch ervoor. Framen is best wel simpel. Stap 2 is herhalen en herhalen kan Le R als geen ander.

Ik zeg niets nieuws hier, maar toch maar even vermelden, want Sargasso heeft de WordPress troll marker extensie nog niet uitgerold.

#8 Cerridwen

@7: Het is nog niet zo heel lang geleden dat Labour onder Corbyn en de SP opvallend mild waren over de zelfverklaard socialist Maduro.

Dat Maduro vooral een dictator is en niet zozeer ideologisch links ben ik met je eens. Maar ga niet doen alsof dat al die jaren zo evident was voor iedereen. En nog steeds zul je op de ideologische linkerflank mensen vinden die kameraad Maduro slachtoffer vinden van kapitalistische/imperialistische complotten, al worden het er steeds minder.

Dat LR hiermee nog een keer zijn gelijk wel claimen door dit nieuwsbericht te posten is een beetje de vorige oorlog uitvechten, maar het is historisch gezien niet fout om Maduro het label socialistisch mee te geven.

#9 Cerridwen

Als we het dan over vreemde verkiezingsframes hebben, deze is echt bizar:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/12/07/sociaaldemocratische-oppositiepartij-roemenie-lijkt-verkiezingen-te-winnen-a4022847

Ja, de PSD is de grootste partij gebleven, maar deze partij is wel 1/3 van de aanhang kwijt, en heeft dus zeer sterk verloren. De grootste tegenstanders hebben juist sterk gewonnen.

En dat is goed nieuws, want de PSD mag dan in naam Sociaal-Democratisch zijn, in werkelijkheid is dit het Fidesz/PIS van Roemenië met veel corruptie en autoritaire neigingen. Dat is dus een zorg minder voor de EU.

#10 majava

@8: Je begrijpt hopelijk wel dat het mij en ook Le R niet gaat om Maduro?! Daarover hoeven wij niet te discussiëren nu.

Het gaat hem puur om het frame kunnen maken. Falende socialistisch-communistische dictaturen die in de praktijk grotendeels kapitalistisch zijn, kunnen neerzetten als gewoon links. Het is de niet-bruine variant van het nationaalsocialisme ook links te noemen.

#12 P.J. Cokema

@9: uit #8: “(…)maar het is historisch gezien niet fout om Maduro het label socialistisch mee te geven.”

Eh… de sociaal-democratische PSD mag wel alt-right (Fidesz/PIS) worden genoemd?

#13 Cerridwen

@12: Jij vindt de PSD sociaal-democratisch? Weet je wel wat voor partij dat is?

De drie partijen hebben gemeen dat het machtspartijen zijn die de neiging hebben democratie en rechtstaat te ondermijnen als ze aan de macht zijn. Waar Fidesz het zwarte schaap van de christendemocraten is, is de PSD dat van de sociaal democraten.

Dat ik PSD op één belangrijk kenmerk met Fidesz en PiS vergegelijk wil natuurlijk niet zeggen dat ik denk dat ze in álle opzichten hetzelfde zijn.

#14 Cerridwen

@10: In dit geval is het ‘frame’ van LR terecht. Het Chavez/Maduro regime is een socialistische partij, en dat werd door de socialisten in de wereld ook als zodanig gezien. Vooral ook omdat ze socialistisch beleid voeren.

Dat het nu niet meer zo positief afstraalt doet daar niets aan af.

Het heeft overigens interessante paralellen met de leegloop van FvD, in die zin dat je een scheidslijn bij links hebt tussen mensen die al in een vroeg stadium zagen dat Chavez het land richting een dictatuur en de economische vernieling leidde, en mensen die al die nationaliseringen, geld voor de armen en anti-imperialisme maar wat prachtig vonden, zoals Corbyn en de SP.

#15 Joop

@10.

Klopt, framing.

Cerridwen gaat daar ook in mee met de woordjes ‘opvallend mild’.

Prachtig toch, als je genoeg Geenstijl heb gelezen weet je precies hoe je verfijnd eventjes met herhaling bepaalde mensen of groep nog meer beschadigd in hun reputatie.

#16 Hans Custers

@14

Het is natuurlijk ook wel heel makkelijk om achteraf je gelijk te halen over Chavez en Maduro.

Voor zover ik het me herinner was Chavez in de begintijd zeker niet wars van demagogie en populisme, maar was er aan de andere kant ook wel heel veel reden voor forse veranderingen in Venezuela. En begon Chavez zich pas echt tot dictator te ontwikkelen na de couppoging van 2002.

Het was ook weer niet zo gek om Chavez in die tijd te zien als minste van twee kwaden. Zonder dat ik daarmee iets goed wil praten, trouwens.

#17 Joop

Laatst voor het eerst bij een vestiging rondgelopen. Waarschijnlijk voor het laatst ook. Je hebt er kasten waarvan je weet dat er iemand tegen aanleunt het in elkaar stort, veel bigbazaar rotzooi wat je na twee weken weggooit en echt goed spul hebben ze wel, maar dat kan je voor dezelfde prijs lokaal ook kopen.

https://www.nu.nl/economie/6095101/ikea-stopt-na-zeventig-jaar-met-papieren-catalogus.html

#18 Cerridwen

@16: Er zit nog wel heel veel tijd tussen 2002 en 2017 natuurlijk:

https://www.trouw.nl/nieuws/sp-vindt-eu-en-vs-te-kritisch-over-venezuela~bfdc58e8/

#19 Hans Custers

@18

Heb je dat artikel zelf wel gelezen? Dat SP-standpunt is heel wat genuanceerder dan “al die nationaliseringen, geld voor de armen en anti-imperialisme maar wat prachtig” vinden, wat jij er in #14 van maakt.

De werkelijke situatie is Venezuela is complex. De bende van Chavez en Maduro speelt het spel niet volgens de democratische regels, maar de oppositie net zo min. En dat is al decennia zo. Als iemand zegt dat de-escaleren beter is dan olie op het vuur gooien lijkt me dat niet zo’n extreem standpunt.

Je had beter deze tweet van Corbyn als voorbeeld kunnen geven. Want die had in 2013 beter moeten en kunnen weten.

#20 Joop
#21 Hans Verbeek

Voor alle wat oudere mannen op dit forum.
Robbert Fripp is best aardig terechtgekomen.
En Toyah ziet er nog altijd piekfijn uit
https://www.youtube.com/watch?v=mM9svvfhLxc

#22 Frank789

@2: In het Roosendaalse Bravis Ziekenhuis las een secretaresse jarenlang de medische dossiers van haar partners ex. Haar partner schreef er vervolgens een roman over met “fictieve” personages.

Boete nulkommanul, terwijl die bij “Barbie” 460.000 was.

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/12/06/haar-medische-gegevens-las-ze-terug-in-een-roman-a4022814

#23 Hans Custers

Wat is er geworden van dit land? Ik bedoel, het is best een aardig liedje, en met Queen heb ik ook niet zoveel, maar dit?

#24 majava

@23: Ken die hele gast echt niet. Mag iemand met goed gevoel voor muziek (ik hou alleen maar van wat de doorsnee Nederlander teringherrie noemt) hier uit komen leggen hoe dat nummer beter is dan welk nummer dan ook van de Beatles, Bowie, Pink Floyd, Stones, of weetikveel wie nog verder?!

Is dat dan ook echt de smaak van de NLer van nu? Of een gevalletje pollfucking?

#25 Frank789

@23: Nederlands sentiment?
Ik schrok ook omdat ik het hele liedje nog nooit (bewust) gehoord had. Die “bubbel” kende ik blijkbaar nog niet.

Leuk liedje, goed gedaan, maar nummer 1 ????

#26 Hans Verbeek

@24: ja, dit is een gevalletje pollfucking.
Toen ik het liedje Rollercoaster voor het eerst hoorde dacht ik dat John Denver herrezen was. Maar helaas, het bleek een Nederlandse singer/songrwriter. Dit vind ik zijn beste liedje, omdat hij over magnolias zingt. Ik kan haast niet wachten tot de magnolias weer bloeien (half maart als het meezit)

#27 Frank789

@26: [ ja, dit is een gevalletje pollfucking. ]

Bewijs???

#28 okto

@24:

Is dat dan ook echt de smaak van de NLer van nu?

Het is radio 2 he. Brave oude mensen muziek.

#29 Co Stuifbergen

@23, @26: Het gebeurt vaker dat een zomerhit even heel hoog in de top 2000 staat, en 2 jaar later onderaan bungelt.

We hoeven ons geen zorgen te maken.

#30 Co Stuifbergen

Ik ben ook verbaasd dat Pearl Jam nr. 7 is in de top-2000, in mijn herinnering is het een beetje een band voor liefhebbers.
Misschien zijn die liefhebbers trouwe stemmers.

#31 Hans Verbeek

@29:

We hoeven ons geen zorgen te maken.

Inderdaad, helemaal nergens over

#32 Hans Verbeek

@27: ik hoef hopelijk niet te bewijzen dat de magnolias in maart weer gaan bloeien

#33 KO

@24 … misschien even wat bron onderzoek doen?
lees bijvoorbeeld de commentaren (begrafenissen van boomers, stiefvaders die het nummer op repeat zetten) op youtube bij een live uitvoering bij stenders op radio 2
https://www.youtube.com/watch?v=cWe4e0_UmIc

Ik heb niet gehoord van een oproep tot stemmen op rollercoaster (i.t.t. de fanclubs van queen, coldplay en abba die steevast een maximaal aantal toegestane nummers van die bands in de top2000 weten te stemmen)

spotify killed the radiostar … het maakt niet uit of je radio 1, 2 of 3 luistert – dan had je dit nummer vorig jaar(=2019) sowieso heel vaak gehoord.

(NB Heb er niet op gestemd voor de top 2000)

#34 Frank789

@32: Daar zijn dan ook duizenden gebeurtenissen uit het verleden voorhanden die het aannemelijk maken.

Met uw reactie geeft u dus zelf aan geen bewijs voor uw “pollfucking” te hebben. As usual.

#35 Frank789

@33: Roller Coaster klinkt niet hedendaags.
In het begin denk je dat het Jim Croce is, later lijkt het John Denver te zijn.
Kortom, als je het op de radio hoort is het net alsof het niet nieuw is.

Misschien dat mensen op de zoetsappige tekst vallen.

#36 KO

@35
ik begrijp via reddit
(https://www.reddit.com/r/thenetherlands/comments/k8kg6n/danny_vera_stoot_queen_van_de_troon_en_is_nieuwe/?sort=confidence)
dat
A) DJ’s (welke? namen en rugnummers!) gepushed hebben, en
B) De muziekale filterbubbel/fabeltjesfuik inderdaad een nog veel voldongener feit is dan ik dacht … i.e. het enige wat wij delen is een muzikaal verleden.

En @Frank789 ja het nummer lijkt inderdaad een soort van nostalgie-snaar te raken bij allerlei mensen … dat dan samen met de aanslag in utrecht (die link had ik gemist) en nederlands product … zoiets …

Kortom voer de dienstplicht weer in en verbied internet streaming, dan delen we tenminste weer iets met z’n allen.

#37 Frank789

@36: Sinds een uur had ik het lied On the Road Again in mijn hoofd van Willy Nelson. Het 2e deel van Roller Coaster lijk daar wel op, inclusief de stem.
De tekst van On the Road Again is van hetzelfde laken een pak.

#38 Rigo Reus

Kan ik ook gewoon ergens stemmen tegen die top 2000? Dattie weggaat? Dattie niet gepromoot wordt? Dattie niet uitgezonden wordt? En dat dan gelijk voor altijd? En dat ik dan, heel misschien, bij die vernietiging aanwezig mag zijn, zodat ik met eigen ogen en oren al die ouwe meuk en dat hele muffe concept in de shredder en in vlammen zie gaan?
Ja, en ook die Vera. Best een mannelijke stem heeft ze eigenlijk.

#39 Frank789

@38: Ouwe meuk? De helft van de liedjes herken ik niet eens meer.

Vera Lynn, das pas ouwe meuk. Maar wel mooi.

#40 KO

@Frank789

Sorry ik heb geen echt muzikaal inzicht over Rollercoaster. Ben meer fascineerd over het filterbubbel aspect. i.e. dat zelfs binnen wat ik normaal als redelijk homogene groepen zie (reddit.netherlands, of sargasso) er nog onvermoede scheidslijnen zijn qua media consumptie en gedeelde realiteit.
Dus in dezelfde thread:
“Ik heb dit nummer nog nooit eerder gehoord”
tot
“Iedereen heeft dit nummer zo vaak gehoord dit jaar en dan vooral tijdens de eerste lockdown, dat dit echt een typisch 2020 nummer is. “

#41 Frank789

@40: Ik ben het wel met die bubbel eens, maar betoog ook dat het nummer zo weinig onderscheidend is, dat het aan je voorbijgaat als kabbel-gebabbel die je al eerder gehoord heb.

De rest van de top tien staat bijna vol met uitzonderlijke composities die er uit spetteren.

#42 KO

@41 Ja goed punt, van de blandness – dat zie/hoor ik ook. Ik dacht (net als anderen) dat het een cover was … toch meen ik ook te begrijpen dat het echt bij mensen een snaar raakt …

#43 Bismarck

@40: “Iedereen heeft dit nummer zo vaak gehoord dit jaar en dan vooral tijdens de eerste lockdown, dat dit echt een typisch 2020 nummer is. “
Als ik de reacties doorkijk, is dat op Sargasso toch wat overdreven. Buiten jou zie ik alleen Frank789 en Hans Verbeek überhaupt toegeven dat ze het nummer kennen (en dan nog vooral omdat het blijkbaar heel erg op ouwelullenummers lijkt). Mij zegt het zo in ieder geval niets (net zo min als de naam Danny Vera).

#44 Frank789

@43: Nee, nee, even terug naar @25: dan.

En ik heb vorig jaar ook niet opgelet toen het ineens op 4 stond.

#45 Hans Custers

@43

Hohoho, ik zei in #23, waar dit allemaal mee begon, ook dat ik het kende. Ik heb zelfs ooit een stukje van een optreden van ‘m gezien. Niet echt mijn muziek, maar hij is best goed in wat hij doet. En het pretendeert niet meer te zijn dan het is, dat pleit wel voor hem.

#46 majava

Calm down, mensen. Ik heb het nummer geluisterd. Niks mis mee. Alleen voor mij geen nummer 1, of top 10. Nummer 788 of zo zou ok zijn.
Dat ik het ooit over pollfucken had, komt omdat toen er nog alleen maar een top 100 aller tijden was, ooit een actie gestart was door metal fans om Metallica (One) op nummer één te krijgen. Het lukte. Dat was in het jaar 1994. Het nummer was uitgebracht in 1989. Alleen door het succes in de NLse top 100 brachten ze het nummer opnieuw uit en toen verkocht het opeens wel en werd het een radionummer. Bizar.

#47 Frank789

@46: Vroeger had je de fanclub van Ria Valk die “Hou je echt nog van mij, Rocking Billy? ” telkens de Top xxxx lijsten wist binnen te stemmen.

#48 beugwant

O ja, we zitten weer in de tijd van de eindejaarslijstjes. En de alternatieve eindejaarslijstjes. Die ik al zolang als ik muziek luister langs mij heen laat gaan. Zo’n micronichebubbel heeft zijn voordelen.

Alleen die bestellijstjes bij de levensmiddeldetaillisten: daar valt niet aan te ontkomen.

#49 Lethe

Aah, kijk nu toch eens.
Zelfs vanuit onder mijn enorme steen heeft ‘Rollercoaster’ mij weten te bereiken.
Focus Wetenschap ‘wij kunnen niet zonder schimmels.’

#50 KO

@43: ik citeerde twee reddit commentaren. Niet sargasso commentaren. Ik sta niet in voor het waarheidsgehalte van de geciteerde uitspraken, maar ze waren dacht ik wel illustratief voor het schrille contrast in beleving van de alomvertegenwoordigheid van deze song.

Drie jaar geleden hadden we een nieuwe collega van ±30 die bijvoorbeeld Zoutelande nog nooit gehoord had. Dus ik was gevoorwaarschuwd dat muziekale microbubbels bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*