WW: Eindejaarslijstjes

,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Pleo (Foto: Flickr/tsukubajin)

Kerst staat voor de deur, uw WW redacteur moet net zoals al die andere bloggers ook eens beginnen met koken en maakt zich er dus weer met een Jantje van Leiden vanaf: het is weer eindejaarslijstjes-tijd! We werpen een blik bij de beste wetenschap- en technieksites om te kijken wat het beste, mooiste hipste van 2008 was.

En daarvoor beginnen we bij de site van Wired. Zij publiceerden een top tien van de beste nieuwe gadgets van 2008 met daarin de beste auto’s, web gadgets en bureaustoelen van het afgelopen jaar. Opvallend daar is de keuze voor de mij onbekende Nokia E71 als beste mobiele telefoon tussen al het Blackberry en iPhone geweld.

Wired bracht deze week nog meer lijstjes uit. Naast top 10 beste games (met niet onverwacht Little Big Planet op nr. 1) is er ook het heel aardige artikel Top 10 Nieuwe Organismen in 2008. Daar vinden we naast een oermier en een superklein slangetje een nieuwe (maar helaas al uitgestorven) pinguinsoort en op nummer 1 een bacterie uit het Pleistoceen (120.000 jaar geleden).

Ook op de website van Popular Science wordt de balans opgemaakt en bekijkt men het beste van 2008 nog eens een keer. Daar wordt de ultieme god-simulator Spore als beste computerinnovatie aangewezen. De superschattige Pleo-dinosaurusrobot was in de race voor de prijs voor beste gadget van het afgelopen jaar maar die gaat uiteindelijk toch naar de 3M Mpro 110 handheld projector. Het zou me niet verbazen als de opkomst van de mini-beamer met eenzelfde vaart gaat als die van de laptop. Hoewel hij al een aantal jaartjes in aanbouw is is het ‘Grootste Experiment ter Wereld’ van de Large Hadron Collider uitgeroepen tot engineering achievement van het jaar. Helaas ging de deeltjesversneller al snel na de opstart defect en duurt het nog zeker tot diep in 2009 voordat we weer zwarte gaten kunnen creeeren.

Ten slotte -de laatste kerstinkopen roepen nu echt- een visueel overzicht van wetenschap in 2008 bij de site van National Geographic. Zij kozen de beste wetenschapsfoto’s van 2008, resulterend in een prachtige set plaatjes. Van close-ups van polymeren en surrealistische plaatjes van ronddraaiende touwtjes tot prachtige illustraties van het menselijk en dierlijk lichaam.

Volgend jaar zal er weer heel wat moois ontdekt, gemaakt en gefotografeerd worden en zal 2008 ongetwijfeld overtroffen worden, zoals dat al jaren gaat bij de steeds versnellende wetenschappelijke en technologische vooruitgang. Wij van de Wondere Woensdagmiddag zijn benieuwd…

Reacties zijn uitgeschakeld