Uitslag van het Jaar

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
, Serie:

Applaus! De Mens van het Jaar is gekozen. We zochten een betere kandidaat dan Elseviers Man van het Jaar, Mark Rutte. We vroegen ons af of er naast BN’ers van het jaar ook onbekenden van het jaar zijn, die een titel verdienen. Misschien wel onmogelijk omdat er al zo veel vorkheftruckchauffeurs, secretaresses of sportui van het jaar zijn.
Toch vonden onze lezers 22 kandidaten, waar we 16 genomineerden uit wisten te halen en de Verkiezing van het Jaar kon van start.

Zoals dat gaat bij vrije online verkiezingen, ontstond er een bizarre lijst genomineerden. Johan Cruyff heeft, voor zover wij weten, nooit iets betekent voor het Amazonewoud. José Cláudio Ribeiro da Silva wel, maar kreeg de kans niet ook Ajax uit de misère te helpen.
Bas Eijckhout mag veel voor het milieu betekenen, maar dat doet Geert Wilders weer op zijn eigen manier. Willie Smits redt apen in het tropische woud van Borneo, Maxime Verhagen werkt ook in een jungle en stuurt iedereen met een kluitje in het riet.

En zoals dat ook gaat bij online stemmen: er is flink gelobbyed. Blijkbaar kreeg GroenLinks als eerste deze verkiezing in de smiezen en startte een campagne voor Bas Eijckhout. Dat hadden de fans van de andere kandidaten natuurlijk ook moeten doen, want al snel had Bas een fikse voorsprong.
Een paar dagen later kreeg een aanhangers van Remco Hemmelder deze verkiezing ook in de gaten en twitterde en mailde er meteen op los.

Voor de overige kandidaten bleef niet veel meer over dan strijden om de lagere plaatsen. Hoewel Yasuteru Yamada één dag op de vierde plaats stond, waren vooral zeilmeisje Laura, Robbert Dijkgraaf en de Nationale Ombudsman de elkaar afwisselende kanshebbers voor de derde, vierde en vijfde plaats.
Meest opvallend: Maxime Verhagen stond continu op nul. Wij zullen het electoraat er niet meteen van betichten dat hier een poging is gedaan Maxime tot Nul van het Jaar kiezen, maar we vinden het verdacht dat zelfs de inzender niet de moeite heeft genomen ook maar één stem op hem uit te brengen.

Genoeg. Wij zijn Ferry Mingelen niet. Tijd om Sargasso’s Mens van het Jaar bekend te maken. Onze felicitaties gaan naar Remco Hemmelder, de man die zich een paar maanden in het zweet werkt op een Franse camping, om de rest van het jaar even hard te werken voor Senegelase straatkinderen. Lees er meer over op de website Commune Jemoda.
We hopen voor Remco dat deze eer hem ook meer steun zal opleveren.

Hier de winnaars op een rij (met links naar de inzenders en hun motivering).
1 Remco Hemmelder Carolien omdat hij zich belangeloos inzet voor de straatkinderen in Senegal. Dat doet hij buiten alle schijnwerpers en met eigen middelen.
2 Bas Eijckhout Henk Daalder rapporteur milieu en klimaat,een van de weinige Nederlanders die politiek nog iets voor elkaar krijgt, dat een positieve invloed heeft op Nederland.
3 De Nationale Ombudsman Dimitri De enige die zich als een echte toezichthouder gedraagt en opkomt voor het belang van de burger in de knel. Doet zijn werk erg goed.

4 Robbert Dijkgraaf Tom van Doormaal net zo zonnig als Rutte, maar een man met een beetje inhoud.
5 Zeilmeisje Laura Thomas Omdat ze op op vroege leeftijd al haar droom leeft en zich weinig aantrekt van vingerwijzend Nederland.
6 Yasuteru Yamada Sjiek 72-jarige Japanse ingenieur, die bereid tot het ultieme offer  en vrijwillig de lekkende kernreactor wilde stoppen.

7 Geert Wilders Maarten De meest genoemde naam op Sargasso dit jaar. En vorig jaar. En volgend jaar.
8 de helden van Alphen Ernest de mensen die hun leven waagden bij de schiet-razernij in Alphen, al geëerd, maar doe ze het maar eens na.
9 een gedeelde plaats voor Guy Verhofstadt Bismarck zijn weliswaar tot mislukken gedoemde maar volhardende pogingen het EP op de kaart te zetten en
Johan Cruyff  Yevgeny Podorkin die zich min-of-meer opoffert (hoewel: boven het voetbal verheven) zodat die club uit de hoofdstad in eerste instantie een voetbalbedrijf wordt/is i.p.v. een beursgenoteerde onderneming.

10 Herman Tjeenk Willink Frank De laatste eerbiedwaardige en geloofwaardige bestuurder voordat de politieke ranzigheid ook onze hoogste rechterlijke instituties heeft geïnfecteerd.
11 een veel te lage en gedeelde plaats voor José Cláudio Ribeiro da Silva Yevgeny Podorkin Regenwoudactivist José Cláudio Ribeiro da Silva en echtgenote en
Willie Smits hajo voor welk wonder hij zorgde in de ‘jungle’ op Borneo. De Smitsen van de wereld verdienen  een groter podium omdat wat hij doet op veel grotere schaal zou moeten kunnen worden toegepast.

De hekkensluiters:
12 Dr. Smalhout Hpax bemoedigend voorbeeld voor iedereen die tegen stroom en kudde in naar het goede en juiste streeft en niet versaagt; daarmee automatisch ook steen des aanstoots voor de goddelozen.
13 Dick Swaab hajo een belangrijk nederlands onderzoeker die ook wereldwijd zijn stempel op het gebied van de neurologie heeft gedrukt.
14 Maxime Verhagen alt.johan Omdat hij een brug geslagen heeft tussen twee kampen: de PVV en de linkervleugel (CDA).

Over de uitslag mag worden getwist.

Reacties (20)

#1 artiste

Over de uitslag mag worden getwist maar blijkbaar niet via de voorpagina. Deze uitslagpagina is niet te vinden tenzij mensen via een linkje onder het verkiezingsartikel hiernaartoe gaan. Groot artikel over mens van het jaar, grote verkiezing van mens van het jaar maar de uitslag wordt niet echt gepubliceerd, zelfs niet als waan van de dag. Jammer.

 • Volgende discussie
#1.1 artiste - Reactie op #1

Dank!

#2 Prediker

Ten overvloede: Europarlementariër Bas Eickhout heet niet ‘Bas Eijckhout’ maar ‘Bas Eickhout’. Zonder die ‘j’ dus.

http://www.baseickhout.eu/

http://twitter.com/baseickhout

nl.wikipedia.org/wiki/Bas_Eickhout

Ja, ik weet het, het is verwarrend vanwege die ‘c’ in Eick. Dat staat deftig en archaïsch, en dus verwacht je dan dat de naam ‘Eijckhout’ zal zijn. Maar dat is dus niet zo.

Overigens had ik voor deze verkiezing nog nooit van de man gehoord, zoals ik ook nog nooit van Remco Hemmelder had vernomen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 avanaa - Reactie op #2

“Overigens had ik voor deze verkiezing nog nooit van de man gehoord, zoals ik ook nog nooit van Remco Hemmelder had vernomen.”

Eigenlijk wel een goed teken. Hier toont zich de echte naastenliefde (ik bedoel Hemmelder natuurlijk, niet die Eikhout), en het moet de burger moed geven dat dit nog volop gebeurt zonder schijnwerpers.

#3 Thomas

Welke benoemingen riepen de meeste weerstand op?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 P. J, Cokema - Reactie op #3

Daarvoor moet je, denk ik, vooral de reacties lezen in het artikel Mens van het Jaar (link in artikel hierboven).
I meen me te herinneren dat jouw kadnidaat nogal wat opriep ;-)

#4 Sjiek

Dus er heeft geen gecoordineerde actie plaatsgevonden om GW op 1 te krijgen? Dat valt me dan weer mee/tegen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 j.welte

Carolien, ook jij, van harte gefeliciteerd met jouw nominatie voor: REMCO HEMMELDER de MENS VAN HET JAAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

En natuurlijk speciaal voor REMCO dat door deze uitslag hij meer supporters en vooral véél donateurs zal krijgen voor zijn projekt zodat hij verder kan gaan uitbouwen!
REMCO………..GEFELICITEERD!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Rob

Mijn felicitaties aan Remco!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Remco Hemmelder

Ik, R. Hemmelder wil u graag bedanken voor het uitbrengen van uw stem op Sargasso.nl
En wenst u hele fijne, zalige Kerstdagen en een voorspoedig, gelukkig en gezond 2012 toe!

Hierbij moet ik zeggen ik vind het een hele eer dat ik gekozen ben als Mens van het Jaar!
Zo hoop ik ook dat “wij” en bedoel hiermee de straatkinderen in Senegal meer aandacht zullen krijgen om gedwongen bedelpraktijken, martelingen, misbruiken onder de kinderen minder te maken.
Natuurlijk, hopen wij niet alleen op uw stem op Sargasso.nl gezien wij, graag willen groeien!
Mocht u iets over hebben voor deze groep kinderen dan nemen wij dat graag in ontvangst en tevens krijgt u van ons, een schriftelijke bevestiging terug van uw gift.
Naast financiële steun kunnen wij ook nog goed hulp gebruiken bij onze website.
En zeker wij hebben een wens voor 2012, een ANBI keurmerk, een stichting in Nederland!

Nogmaals bedankt voor het uitbrengen van uw Stem!
Met vriendelijke groet,
Remco Hemmelder, te Senegal.

Commune Jemoda
BP. 2211 Mbour
Senegal / Afrika

Tel: 00221-774492074
E-mail: [email protected]
Site: http://je-mo-da.org

Voor een kleine gift: http://je-mo-da.org/informatiebetref/index.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 P. J, Cokema - Reactie op #7

Leuk om je reactie hier te krijgen. Die reclame hebben wij al gemaakt hoor ;-)
In een reactie op je nominatie werd gewezen op het uiterlijk van je website. Hopelijk komt je wens voor wesbiteondersteuning in vervulling.

#8 Remco Hemmelder

En nog een klein nawoord;
Een extra dank aan Carolien Eppinga, die mij Remco hiervoor heeft genomineerd!
Tevens zo ook, een extra dankt aan alle mensen en Twitteraars die mij zoveel als mogelijk hebben gesteund.

EN ZEKER, NOG MEER BEDANKT NAMENS DE TALIBE “straatkinderen” van Senegal!
twitter: #help_straatkind

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 larie

Mooi en verdiende pluim aan Remco..maar een jaar is lang en veel mensen doen goede dingen.. Graag het aantal votes op die en die, om de dingen te wegen AUB.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9.1 P. J, Cokema - Reactie op #9

Maar dat kun je zelf toch zien onderaan het artikel Verkiezing van het Jaar? Transparantie is leuk, maar moeten we echt alles spellen? Waar us de btetrokken, zelfred- en werkzame, participerende reactuer toch gebleven? ;-)
Remco Hemmelder kreeg 121 stemmen en Verhagen 0. Bas Eickhout (2e plaats) kreeg 62 stemmen, De Nationale Ombudsman 18.
Grote verschillen dus, danzij en ondanks de kracht van sociale media.

Voor wat het waard is om te wegen: er zijn in totaal 12.523.869 minder stemmen uitgerbracht dan het aantal kiesgerechtigden bij de 2e Kamerverkiezingen in 2010 en 9.838.400 minder stemmen dan het aantal uitgebrachte stemmen bij die verkiezingen.
Vooralsnog zijn we positief dat veel mensen de democratie belangrijker vinden dan de Mens van het Jaar.

#9.2 larie - Reactie op #9.1

:))

#10 Yevgeny Podorkin als het ware

Ik kan me vinden in de plaatsen 1 t/m 5 (zeker de numero 1 Remco, waarvan ik hiervoor nog nooit gehoord had, en die dergelijk dweilen met de kraan kennelijk belangeloos kan opbrengen, want de oorsprong van de problemen ligt in het westen en de hand boven de regimes waar straatkinderen als oud vuil rondzwerven) maar ben wel een beetje sip en teleurgesteld dat op mijn aangedragen “mensen van het jaar” slechts een enkele hondekop heeft gestemd…

Nou ja…sip sip…ik voel met klote van de bok.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10.1 Maarten - Reactie op #10

Kop op. Voor zelfbevlekking moet je bij Elsevier zijn.

Bovendien hou ik niet van campagnes.

#10.2 Yevgeny Podorkin - Reactie op #10.1

Elsevier zal die leemte tjokvol onbegrip nooit kunnen opvullen. Maar voor de rest, Ik hou van mensen laat daar geen misverstand over bestaan! Een mensenmensch ja dat ben ik daar spreekt u mee dus dank voor het opbeuren maar twas niet nodig.

Pff…eerlijk gezegd meer een benenman. Van die lange waar geen eind komt met aan het eind zo’n zwart driehoekje weettuwel. Of val ik nu door de mand?

#10.3 Maarten - Reactie op #10.2

Zo zie je maar weer. Zelfbevlekking geeft troost.