Kunst op Zondag | Hacking Habitat

Foto: Joan (cc)
Serie:

Printschreen Hacking HabitatTot en met 5 juni vindt in de voormalige gevangenis aan het Utrechtse Wolvenplein Hacking Habitat plaats. Een tentoonstelling over de controle die technologische, politieke en economische systemen over ons hebben en het verzet daartegen. Kunstenaars “maken de controle voelbaar, hoorbaar en zichtbaar, komen met een krachtig tegengeluid – en laten zien hoe we de regie weer zelf in handen kunnen nemen”, aldus de organisatie.

Rond de tentoonstelling loopt een divers programma dat gedeeltelijk ook buiten de gevangenis plaatsvindt. Rondwandelingen, open podia en lezingen, waar in februari een van Sargasso’s voormalige hoofdredacteuren te gast was. Zijn lezing van afgelopen week is hier te zien.

Het is dat we daar de tijd niet voor hebben, maar dit had een Sargasso-tentoonstelling kunnen zijn. De beïnvloeding van onze privacy, controle over ons gedrag, de invloed op onze leefomgeving zijn hier toch wel de hoofdthema’s.

Het aardige van Hacking Habitat is ook dat je er werk kunt zien van zeker 16 kunstenaars, waarover je eerder op Sargasso iets hebt kunnen zien of lezen. Wel vaker hebben we hier gezegd dat deze zondagse virtuele galerie niet voldoende is om kunst op echte waarde te schatten. Kunst moet je in werkelijkheid zien.

Ahmet Öğüt was hier eerder te zien in Zomer met zijn Castle of Vooruit (geïnspireerd op Le Chateau des Pyrénées van René Magritte). Met de installatie die nu op Hacking Habitat is te zien reageert Öğüt op corruptie, politiegeweld, censuur en andere sociale misstanden

Ahmet Öğüt, The Swinging Doors (installatie in het Van Abbemuseum, Eindhoven), 2009, origineel rellenschild, set van 3; 90 x 52,5 cm elk, courtesy van de kunstenaar.
© Ahmet Ögüt, The Swinging Doors (installatie in het Van Abbemuseum, Eindhoven), 2009, origineel rellenschild, set van 3; 90 x 52,5 cm elk, courtesy van de kunstenaar

Andres Serrano figureerde met zijn Piss Christ bij Kunst op zondag in Genept. Op Hacking Habitat moet je zeker hier even stil blijven staan.

Andres Serrano, Signs of the Times, 2013, HD video, kleur, geluid, courtesy van de kunstenaar.
© Andres Serrano, Signs of the Times, 2013, HD video, kleur, geluid, courtesy van de kunstenaar

De Zuid-Afrikaanse fotograaf David Goldblatt werd in 2007 al eens op Sargasso besproken. Nu te zien op Hacking Habitat:
David Goldblatt, Quaggamaag, Bushmanland, Northern Cape, 24 juni 2004, courtesy van Goodman Gallery.
© David Goldblatt, Quaggamaag, Bushmanland, Northern Cape, 24 juni 2004, courtesy van Goodman Gallery

Front404, ofwel het duo Thomas voor ‘t Hekke and Bas van Oerle, werd in 2010 geïnterviewd op Sargasso. Op Hacking Habitat is Front404 weer aanwezig met panoptICONS.

FRONT404, panoptICONS, 2010, installatie met vogels en cameras, 20 x 12 x 24 cm, courtesy van de kunstenaars foto: Thomas voor ’t Hekke.
© FRONT 404, panoptICONS, 2010, installatie met vogels en cameras, 20 x 12 x 24 cm, courtesy van de kunstenaars foto Thomas voor ‘t Hekke

William Kentridge figureerde in de Marx-aflevering van KoZ. In 20120 maakte hij voor Documenta 13 een video-installatie, die nu in Utrecht is te zien is.

William Kentridge, The Refusal of Time, 2012, video, vijf schermen, installation with a complex soundscape, 30 min, muziek en soundscape door Philip Miller, video bewerking door Catherine Meyburgh, dramaturg Peter Galison, courtesy van de kunstenaars.
© William Kentridge, The Refusal of Time, 2012, video, vijf schermen, installation with a complex soundscape, 30 min, muziek, courtesy van de kunstenaars

Pedro Reyes kwam voorbij in Kunst maakt muziek. Een onderdeel van Disarm is nu op Hacking Habitat aanwezig. Hopelijk mag het ding worden bespeeld.

Pedro Reyes, Disarm (Xylophone), 2013, metaal, 43 x 35 x 30 cm, collectie Ilse en Patrick Munsters
© Pedro Reyes, Disarm (Xylophone), 2013, metaal, 43 x 35 x 30 cm, collectie Ilse en Patrick Munsters

Van Cristina Lucas was hier reusachtig werk te zien. Op Hacking Habitat wordt haar film ‘Touch and Go’ vertoond. Waarin ruiten sneuvelen als daad van verzet en creativiteit.

Melanie Bonajo, uit KoZ en kunstenaarsbands, geeft zondag 3 april, samen met universitair docent Imar de Vries (gespecialiseerd in nieuwe media en digitale cultuur), het dubbelcollege Progress vs. Regress.

In de KoZ over pijn zagen we het aangrijpende werk van Ronald Ophuis. Op Hacking Habitat:

Ronald Ophuis, Rebel soldier committing Suicide, Egypte 2013, olieverf op linnen, 210 x 260 cm, courtesy van Upstream Gallery, Amsterdam foto: Gert Jan van Rooij.
© Ronald Ophuis, Rebel soldier committing Suicide, Egypte 2013, olieverf op linnen, 210 x 260 cm, courtesy van Upstream Gallery, Amsterdam foto Gert Jan van Rooij

Gijs Assman (in deze en deze aflevering van KoZ).

Gijs Assmann, Sinnepop (I), 1999, keramiek en wol, 1,95 x 1,32 x 1,57 m, courtesy van Galerie Nouvelles Images, Den Haag foto: Maurice Scheltens.
© Gijs Assmann, Sinnepop (I), 1999, keramiek en wol, 1,95 x 1,32 x 1,57 m, courtesy van Galerie Nouvelles Images, Den Haag foto Maurice Scheltens

Overige KoZ-kunstenaars op Hacking Habitat: Claire Fontaine, (hier en hier), Dries Verhoeven (hier in Mieren), het Centrum voor Politieke Schoonheid (uit Bruggen Bouwen) en James Bridle, Ruben Pater en SETUP (zie Kunst op Zondag | Drones).

Maar goed, de Sargasso lezer kent deze kunstenaars en hun werk al goed. Toch naar Hacking Habitat? Jawel, want je kunt dan altijd nog de kunstenaars ontdekken die je hier niet hebt ontmoet.

Sargasso-donateurs krijgen korting. Aanmelden per mail: [email protected]

Reacties (2)

#1 Rigo Reus

Bedankt voor de tip. Het zijn ook niet de kleinste kunstenaars waarvan werk wordt getoond. Op de Documenta in Kassel stonden mensen lang in de rij voor dat werk van William Kentridge.

  • Volgende discussie