Kunst op Zondag | Bruggen bouwen

Serie:

Bruggen slaan is de titel van het regeerakkoord tussen VVD en PvdA. En geslagen hebben ze. Met meer dan voldoende ruimte voor afbraak. Opbouwende, positieve ideeën zijn al gauw een luchtbrug te ver.

Wat nu de vluchtelingencrisis heet, wordt opgelost met het sluiten van grenzen en het chanteren van Griekenland en Turkije, terwijl het de vluchtelingen van de regen in de drup helpt. Daadwerkelijke, relevante hulp wordt verre van afdoende geboden.

Daar kunnen we over zeuren, maar ook dat helpt de mensen niet die hulp nodig hebben. Het is, misschien harder dan ooit, nog steeds nodig goede informatie te verstrekken, mensen kennis te laten maken met vluchtelingen en ideeën te uit te werken die mensen uit de nood helpen in plaats van er in.

Zes studenten van de kunstacademie Utrecht waren alle negativiteit zat en lanceerden begin februari The Publisher. Eén van de manieren om een brug te bouwen tussen vluchtelingen en het publiek. The Publisher wil een platform zijn waar vluchtelingen zelf hun verhalen vertellen door middel van beeldende kunst, fotografie, poëzie en verhalen.

Kijk hier wie er al van The Publisher gebruik maken. Wij lichten er een paar uit.

Helena Klakočar Vukšić – Balkan Route.
© Helena Klakočar Vukšić - Balkanroute

Oussama Diab – New Last Supper.
© Oussama Diab - New Last Supper 195 X 600 cm Mixed Media on Canvas 2014

Besher Ali laat nog eens zien waar het begint en waar dat toe leidt.
© BesherAli

Van een andere orde is het Duitse Centrum voor Politieke Schoonheid, een collectief kunstenaars dat met uiteenlopende interventies, optredens en presentaties duidelijk wil maken welke lessen er uit de Holocaust getrokken dienen te worden.

Het Centrum voor Politieke Schoonheid besteed veel aandacht aan het vluchtelingenverhaal. Sta er eens bij stil waarom zo velen stonden te juichen toen er een historische grens werd ontmanteld en waarom nu velen gillen dat de grenzen dicht moeten.

Erster Europäischer Mauerfall.

Een symbolisch hulpmiddel voor vluchtelingen die op de Middellandse Zee in moeilijkheden komen.

Dat kan beter en veiliger, meent het Centrum voor Politieke Schoonheid en stelt voor echt werk te maken van bruggen bouwen. Die Jean Monnet Brücke.

Kortom: praat niet over vluchtelingen, maar praat met ze. En denk eens na welke hulp daadwerkelijk goed is voor alle vluchtelingen in de wereld.

Reacties (19)

#1 Rigo Reus

Ik ben al lang blij dat die Ai Wei Wei met zijn imitatie van Aylan er niet bij zit. https://www.google.nl/search?q=ai+weiwei+aylan&sa=X&biw=1366&bih=657&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ved=0ahUKEwi7w72Sw6vLAhXmd5oKHZC1BRkQsAQIHg

Wat een rare tekst trouwens: Sta er eens bij stil waarom zo velen stonden te juichen toen er een historische grens werd ontmanteld . Hoezo is die grens historisch?

 • Volgende discussie
#2 Kacebee

… mensen kennis te laten maken met vluchtelingen en ideeën te uit te werken die mensen uit de nood helpen in plaats van er in …

Brengen we die menslievendheid ook in de praktijk als het gaat om Nederlanders in nood? Of doen we dat alleen als we daar wat mee opschieten? Of is het bij het helpen van kanslozen een pré als die uit het buitenland komen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 P.J. Cokema

@1: Ik dacht dat de Berlijnse Muur een historische grens genoemd kan worden in de zin van dat die muur geschiedenis heeft geschreven.
Dat kun je toch niet ontkennen? (Tenzij je nu gaat zeggen dat stenen en prikkeldraad niet kunnen schrijven…..)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 P.J. Cokema

@2: Brengen we die menslievendheid ook in de praktijk als het gaat om Nederlanders in nood?

Nou en of. Voor de meeste lezers hoef ik dat niet verder uit te leggen, maar ik wil jou wel helpen:
denk aan alle mantelzorgers, de voedselbanken, de kledingwinkels, vrijwilligers die voor daklozen werken, Rode Kruisvrijwilligers, de donateurs van goede doelenorganisaties.

Tot slot wijs ik je er op dat dit artikel gaat over mensen die, tegen de stroom negativiteit in wellicht, leven onder het motto: rozen verwelken, schepen vergaan, dus lig niet te melken, maar doe er wat aan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Le Redoutable

Wij chanteren Turkije niet, Erdogan chanteert ons, en dat terwijl hij zelf al miljoenen landgenoten in Europa heeft zitten waar hij economisch van profiteert. Daarnaast is Erdogan niet bepaald een leider waar je medelijden me hoeft te hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 P.J. Cokema

@5: Eens met geen medelijden met Erdogan. Het is daarom dan ook van de zotte dat hem een wortel wordt voorgehouden om hem te dwingen (nog meer) vluchtelingen op te nemen en daar te houden. Er zijn dus meer constructievere plannen nodig en meer initiatieven zoals in het artikel beschreven.

Fijn dat we nader tot elkaar komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Henk van S tot S

Kan iemand met een Twitteraccount de link van deze “K.O.Z.” ook doorsturen naar politici als H.Zijlstra en G. Wilders?
;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Lutine

@6

Hoe kan je dan schrijven over het chanteren van Griekenland en Turkije? (ik kan het artikel overigens niet lezen) Turkije chanteert Europa en Griekenland schoof de vluchtelingen tot dusver z.s.m. door. Allemaal richting Duitsland, dan was men er van af.

Het gevolg was een beschamende optocht van vluchtelingen dwars door Europa. Feitelijk zou er van meet af aan geen enkele vluchteling met een wankel bootje een zee over moeten steken. En zouden vluchtelingen ter plaatse worden geselecteerd op de noodzaak van asiel. Waarna ze gewoon met een vliegtuig verplaatst kunnen worden naar het ontvangende land.

Ik weet ook wel dat ik nu een ideale situatie schets. Maar Turkije en Griekenland hebben tot dusver het recht van de sterkste (rijkste) laten gelden. Waarbij ze de mensensmokkelaars schatrijk hebben gemaakt en waarbij vele verdrinkingsdoden zijn gevallen. Zowel Turkije als Griekenland hebben tot dusver geen al te fraaie rol gespeeld. De overige Balkanlanden hebben Griekenland nu voor het blok gezet.

Slachtoffer in al deze ‘spelletjes’ zijn telkens weer de vluchtelingen. Van Turkije hoeven we niet veel te verwachten. Erdogan is zelf al bezig om een binnenlandse oorlog te ontketenen. Van Griekenland zou je wel wat meer verwachten. Maar zij zijn in het algemeen nooit op een constructieve houding te betrappen. (mijn mening) De reflex is daar altijd dat een ander het gedaan heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Henk van S tot S

@8:
Nu kun je van dictator Erdogan zeggen wat je wil, maar Turkije herbergt meer vluchtelingen dan de rest van Europa.
En om een straatarme Griekenland voor een groot deel voor het egoïsme van de Europa op te laten draaien, vind ik nogal veel gevraagd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 P.J. Cokema

@8: Laat ik het dan anders stellen: vluchtelingen gebruiken als wisselgeld leidt er alleen maar toe dat zij, zoals je ook al opmerkte, de slachtoffers zijn. Daar moet een eind aan komen en dus schrijf ik vandaag over twee niet over alle vieze spelletjes die momenteel worden gespeeld, maar over initiatieven die vluchtelingen beter kunnen helpen.
Daar gaat het vandaag dus over.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Kacebee

@4: Misschien weet je niet hoe bijvoorbeeld de ouderenzorg is uitgehold inmiddels, maar als je zelf hulpbehoevend bent geworden kom je daar vanzelf wel achter. “We” hebben te weinig over voor mensen die niet (meer) productief zijn en in dat kader vroeg ik me af waarom we dan wel de handen zouden uitsteken naar hulpbehoevenden uit andere landen. Dat moet wel betekenen dat de spoeling nog dunner wordt. Tenzij je gelooft dat de hulpbehoevenden per saldo (later) meer hulp zullen geven dan dat ze behoeven, maar dan draag je een roze bril.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 P.J. Cokema

@11: Dat weet ik wel. Dus zijn er meer mensen in diverse soorten van nood en ik wees je in een eerdere reactie al op het feit dat veel mensen dan ook daadwerkelijk helpen.
Het scenario dat hulpbehoevenden bejaarden in de steek worden gelaten omdat vrijwilligers vluchtelingen gaan helpen zie ik niet voor me. Lijkt me ook een volstrekt waanidee.

En wat ik ook al eerder heb aangegeven: zeuren over ellende en oplossingen bedenken die de ellende alleen maar vegroten, dat helpt niemand. Volg het voorbeeld van de initiatieven die in het artikel staan.
Als je dat niet wil, mij best, maar geen gezever meer dan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Lutine

@9

Turkije herbergt ze ja. Maar daar is alles wel zo’ n beetje mee gezegd ook. Veelal worden ze aan hun lot overgelaten. Per slot van rekening moet het paleis van Erdogan ook afbetaald nietwaar?

Rest van Europa is een breed begrip. Het lijkt mij dat landen als Duitsland, Zweden en ook Nederland zijn best doet om vluchtelingen netjes op te vangen. De Visegrad landen echter geven duidelijk aan geen vluchtelingen te willen. En de vluchtelingen willen er zelf ook niet naar toe.

En Griekenland had samen met Turkije een oplossing moeten zoeken om te voorkomen dat honderdduizenden de zee oversteken. Maar Griekenland loodste liever de vluchtelingen z.s.m. door.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Kacebee

@12:

Het scenario dat hulpbehoevende bejaarden in de steek worden gelaten omdat vrijwilligers vluchtelingen gaan helpen zie ik niet voor me.

Waar zie je de benodigde extra hulpverleners dan vandaan komen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 P.J. Cokema

@14: Wat dacht je van vluchtelingen die hier een verblijfsstatus krijgen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Henk van S tot S

@13:
Makkelijk om naar anderen te wijzen en zelf zo goed als niets te doen.

Nederland heeft bijvoorbeeldniet een extreem hoog aantal Syrische vluchtelingen opgenomen.

Ruim 75% zit in Turkije, Jordanië en/of Libanon.
Nederland 0,26%.

Zie stand per september 2015; verhoudingsgewijs zal er niet veel veranderd zijn.
http://www.republiekallochtonie.nl/naar-welke-landen-gaan-syrische-vluchtelingen-een-overzicht

N.B.
Heb je de kustlijnen van Turkije en Griekenland wel eens bekeken?
Nederland kan zijn eigen stukje kust al niet eens vrijwaren van drugssmokkelaars en je moet wel erg naïef zijn om te denken, dat je gewetenloze mensen smokkelaars de loef kunt afsteken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Rigo Reus

@3 het zal een taaldingetje zijn bij mij. Historisch heeft toch een positieve annotatie : historisch ontmoeting, historisch concert, historische overwinning etc. En dan klinkt historische grens toch ineens wat vreemd: het gedenkwaardige ijzeren gordijn, de gedenkwaardige Berlijnse muur. Vandaar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Kacebee

@15: Als je denkt dat de vluchtelingen van nu de bejaardenzorgers én uitkeringsverdieners van morgen zijn, moet je de statistieken eens bekijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Nietingelogd

Ik denk eerder dat Turkije en Griekenland de rest van Europa chanteren door die vluchtelingen liever kwijt dan rijk te zijn. Veel Arabische landen hebben ook geen trek in het opvangen van vluchtelingen. Jammer dat je daar zo weinig over hoort in de media.

 • Vorige discussie