Kunst op Zondag | Kunstenaarsbands

Serie:

Bij kunst en rock-‘n-roll wordt al gauw gedacht aan muzikanten die ook schilderen, tekenen of welke vorm van beeldende kunst dan ook maken. Denk aan de schilderijen van Herman Brood, de tekeningen van Patti Smith of de met zijn eigen bloed bespatte doeken van Pete Doherty (voormalig frontman van The Libertines en Babyshambles.

Het verkoopt vaak goed omdat het bekende muzikanten zijn. Veel minder bekend zijn bands die door beeldend kunstenaars worden gevormd en hun kunst integreren in hun optredens. De zogenaamde kunstenaarsbands.

In januari traden een aantal van die bands op in Paradiso. Met onder andere bands die ook te zien en te horen waren op de Triennale van Milaan (2010) en op de Bozar Expo in Brussel (2008).

Kunstenaarsbands bestaan veelal uit één of meer beeldend kunstenaars, die muziek maken een wezenlijk onderdeel van hun beroepspraktijk hebben gemaakt. Soms begonnen als een bandje van kunstacademiestudenten, soms een project van de bandleider, soms als met muziek omlijste performances.

Opvallend is dat er maar weinig rock-‘n-roll bij zit. Veel punk, techno, ambient, indie, soms gecombineerd met folkinvloeden.

ZaZaZoZo, de band van Melanie Bonajo en Joseph Marzolla traden in januari op in Paradiso.

La Chatte is de band van beeldend kunstanaar Stephane Agrillet, multidisciplinaire kunstenaar Vava Dudu en gitarist Nicolas Jorio.

De band Unmap, opgericht door Mariechen Danz en Alex Stolze met “When To Lead And When To Follow”.

Rafaël Rozendaal en Luuk Bouwman (bekend van de te ter ziele gegane band Aux Raus) vormen het elektro-duo Cold Void. Kijk en luister naar “Perfect Vacuum”.

Chicks on Speed is zo’n clubje dat elkaar kent van de kunstacademie. Hier hun “Utopia” waar Yoko Ono een rolletje in heeft.

Beeldend kunstenares Bianca Casady treed samen met haar zus Sierra op als CocoRosie. Hier vertolken ze “God Has a Voice, She Speaks Through Me”.

En tot slot een band waarvan men vermoedt dat er kunstenaars achter zitten. Niemand weet het echt want de band doet niet aan verhelderende biografieën en persoonlijke exposure. The Residents met “Wormwood”.

Volgende week meer kunst en muziek.

Reacties (9)

#1 zuiver

Ik ben een beetje disconnected.
Matige tot slechte bands en matige tot slechte kunst.
imho.

 • Volgende discussie
#2 okto

Brion Gysin is ook zo’n figuur, b.v. op het hilarische Stop Smoking: http://www.youtube.com/watch?v=3UZPQ1CU7Hk

Ook heb je natuurlijk Laibach, voortgekomen uit de muziek-tak van het Neue Slovenische Kunst kunstenaarscollectief. Soms origineel, soms hopeloos kitsch, maar altijd bizar. Laibach doet vaak compleet over de top interpretaties van bestaande vreselijke kitsch-nummers,
b.v. http://www.youtube.com/watch?v=pH4SRm9oe7c (Russisch volkslied, compleet met theremin)
of http://www.youtube.com/watch?v=68EprbfXH-g (Wagneriaanse house-versie van final countdown).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 P.J. Cokema

@1: ihmo=smaak, toch?

Ik denk overigens dat veel van dit soort bands juist kiezen voor niet al te doorsnee muziek. Er zitten bands tussen die niet aan één specifieke stijl gebakken zitten en, naar ik vermoed, de muziek kiezen die zij het beste vonden passen bij wat ze met hun teksten en performance willen zeggen.

Ik ben trouwens wat vergeten, dus nog een bandje er bij geplaatst, anders is het zo zonde van de “research”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 stoethaspel

Opvallend afwezig in deze lijst: http://en.wikipedia.org/wiki/Captain_Beefheart

MTV weigerde de video uit te zenden, want te “weird”. Het Museum of Modern Art dacht er anders over…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Rigo Reus

Wanneer is het een kunstacademieband? Of zijn het kunstenaars die de kwast verruild hebben voor de gitaar of keyboard? The Talking Heads is daar bijvoorbeeld nog. En Brian Ferry van Roxy Music. Niet te vergeten Brian Eno, Iggy Pop en Lou Reed. En volgens mij is er in die new wave/new romantics periode ook nog wel wat te vinden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Rigo Reus

En een van de grootste Nederlandse kunstenaars bleek ook over een muzikaal talent te beschikken…..
http://www.youtube.com/watch?v=UyCDfWpz7Ns

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 P.J. Cokema

@5: Ik heb geprobeerd die bands te vinden die én kunst én muziek maken. Voor zover ik kon nagaan doen (of deden) genoemde kunstenaar/bandleden dat.

David Byrne (Talking Heads) maakte van 1999 tot in 2010 kunst, dus nadat de Talking Heads eindigden.

Brian Eno heeft altijd kunst gemaakt naast zijn muziekpraktijk. Tentoonstellingen van zijn ’77 million’ vinden nog steeds over heel de wereld plaats en in 2009 werd het Sydney Opera House nog verlicht door zijn kunst.

Bryan Ferry verklaarde in 2010 tegenover The Guardian dat hij sinds 1972 niet meer had geschilderd en geen plannen had dat alsnog te doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Inkwith Barubador

Het kunstwerk 55 million crystals van Brian Eno was tot voor kort permanent te aanschouwen in Wattens, Oostenrijk (ik ben er geweest), naast kunst van andere kunstenaars.

Wat betreft The Residents (al decennia lang actief): iemand die een beetje heeft opgelet, weet wie hierachter schuil gaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Micowoco

@2 Blij dat Laibach genoemd wordt. Nuance: popmuziek wordt door hen als een medium geschouwd onder vele kunstuitingen, met name om het (verhulde) totalitaire karakter ervan.

Nog een oudgediende uit de industrial scene: Die Form. Erg op het werk van Hans Bellmer ge-ent en dus nogal NSFW, maar soit.

Iemand die een mooie combinatie maakt van diverse disciplines:
Marcus Fjellström. Ergens tussen Eraserhead en 16-Bit games.

 • Vorige discussie