Kunst op Zondag | Zomer

Wat er al niet wordt georganiseerd om de mens voor ledigheid te behoeden tijdens de zomerse vakantiemaanden. Veel sportevenementen, dans-en muziekfestivals, en dit jaar ook de verkiezingcampagne. Geef het volk brood en spelen. Als het een beetje mooi weer wil blijven gaan we natuurlijk naar buiten. Vandaag de KoZ-zomertips. Met vooral kunst die buiten is te zien. In stad of in de natuur. Wegens de beperkte ruimte alleen zomerkunst In Nederland en België.

Wil je werk bekijken van kunstenaars die in Kunst op Zondag de revue passeerden, ga dan naar  Beaufort 04, de Triënnale voor Hedendaagse Kunst aan Zee. Op 30 locaties langs de Belgische kust kun je, onder andere, werk zien van Jannis Kounellis (zie afbeelding boven dit artikel). Hij figureerde in de Armoede-aflevering van KoZ. Ook de groep Claire Fontaine (uit deze KoZ) en Isaac Cordal (uit deze en deze KoZ) zijn langs de Belgische kust te zien.
Uit de voorgaande edities van Beaufort is een beeldenpark overgebleven, die ook de moeite waard is om langs te flaneren.

Op het loverrijke Lange Voorhout en in museum Beelden aan Zee, zijn bij Den Haag Sculptuur deze zomer Zuid-Afrikaanse kunstenaars van de Rainbow Nation te zien. Waaronder Angus Taylor….

…. en een van klerenhangers gemaakte taxibus van Gordon Froud.

Steeds meer steden doen aan zomerse beeldenroutes. De stichting Beelden in Leiden heeft de Hooglandse Kerkgracht als buitenexpositie ingericht, met ondermeer werk van Jurrian van der Haak.

In het Belgische heeft TRACK 41 internationale kunstenaars uitgenodigd nieuw werk te creëren in enkele stadswijken van Gent. De Turks-Nederlandse kunstenaar Ahmet Öğüt maakte een luchtballon waardoor het lijkt alsof ‘Le Chateau des Pyrénées’ van René Magritte boven de stad hangt. Helaas is het ding lek, maar er wordt hard aan gewerkt om dit werk weer in de lucht te krijgen.

De Japanner Tadashi Kawamata maakte voor TRACK de ‘Favela for Ghent’.

Wie de steden te druk vindt, kan op veel plaatsen langs kunst de natuur wandelen of fietsen. Vanaf 24 juni begint in het Zeeuwsw Ellemeet de 3e Biennale Dyamic Art Delta. Kinetische windsculpturen kwamen ook al in KoZ aan bod. Zulke werken zijn straks in Zeeland te zien. Bijvoorbeeld ‘Dans met Wind’ van Paul Kamper.

Wil je het nog rustieker en rustiger, bezoek dan een van de vele beeldentuinen van kunstenaars en galeriehouders. Sommige kunstenaars zijn vind je op meerdere locaties. Zoals Marina van der Kooi, die niet alleen in het Drentse Geest te zien is, maar ook in beeldentuinen van Galerie Land en Beeld te Asperen en bij Zofier in Nieuweschoot (bij Heerenveen).

Een interessante verzameling collage en assemblagekunst vind je in de galerie en op het terrein van de Verbeke Foundation, in het Belgische Kemzeke. Reken er wel op dat je misschien je kinderen moet uitleggen dat naast installaties van staal en steen, opgezette dieren ook tot kunst verwerkt kunnen worden. Neem alvast een kijkje bij de vaste collectie en lees je wat in op Wikipedia.

Wie dat al te ruig is maakt een vriendelijke wandeling in de beeldentuin Wester-Amstel.

Of maak een duinwandeling bij Wijk aan Zee. In het duingebied Rolandsduin tref je bij Een zee van staal dit werk van Robert S, Erskine aan.

Meer zomertips: Natuurkunst in Drenthe, een kunstroute in de bossen bij Schoonoord, een wandelingetje in de beeldentuin van architectonisch monument Zonnestraal te Hilversum,  in de mijnstreek van het Belgische Genk Manifesta 9 of combineer een bezoek aan het beeldenpark in Middelheim met het jazzfestival aan de andere kant van het park.

  1. 1

    Buiten is het grauw en regent het. En toch doet deze fijne bijdrage verlangen om gelijk naar buiten te gaan en al het moois te gaan ondergaan! Dank PJ voor wederom een mooie KOZ.