Inhuldiging: wat vinden we ervan?

OPEN DRAAD - Het is zover! Het moment waar we sinds 28 januari naar toe leven: onze nieuwe koning wordt ingehuldigd! Inhuldiging, ja, geen kroning. Hij krijgt immers geen kroontje op zijn hoofd (hoewel, kroontje, het ding schijnt zo groot te zijn dat-ie over Wim-Lex’ oren zou zakken), maar wordt ingehuldigd in de Amsterdamse Nieuwe Kerk.

Het gaat eigenlijk al weken nergens anders over (van parlementariërs die de eed niet gaan afleggen tot talloze Oranje-gerelateerde reclames tot dat onderwerp waar we het niet meer over willen hebben) en Amsterdam ligt volkomen op zijn gat.

Daarom installeert de redactie zich lekker achter de teevee, kijkt ze daar naar het hele circus, en geeft ze de vloer aan u. Wat vinden we ervan? Een open draad voor al uw discussies over republiek versus monarchie, het hoedje van koningin prinses Beatrix, en Willem-Alexander’s onwil/onvermogen een baard te laten staan.

 

 1. 2

  Misschien mogen alle tegenstanders in ieder geval bedenken dat Bea ons enorm heeft geholpen om Nederland positief op de wereldkaart te zetten. Dat wordt denk ik wel eens onderschat.

  En de kosten van het koningshuis zijn natuurlijk een schijntje vergeleken bij het missen van belastingen die grote bedrijven niet (hoeven te) betalen…

 2. 4

  Het gaat om het feestje. De fans van het koningshuis, die ik niet zo talrijk acht, zullen blij zijn met het ceremoniële gedoe en al die anderen zien het als een normale koninginnedag. En dat betekent een feestje. Kinderen blij met de vrijmarkt. Volwassenen met de het vrijaf. Ik kan er helemaal naast zitten, want ik zit er ver vandaan, maar ik denk echt niet dat het feit dat Bea haar kroon afzet en WA nu opeens Koning zal zijn massa’s in vervoering zal brengen. Het is feest en iedereen doet mal. Het koningshuis is een mooi excuus.

 3. 6

  Het schijnt dat die kroon slechts van zilver is met een laagje bladgoud, de materieelkosten waren blijkbaar maar iets hoger dan het loon van de edelsmid, typisch Nederlands.

 4. 7

  Ook rechtstreeks in FR op (commerciële) TV. Daar praten ze door het volkslied heen trouwens :) Gevolgd via YT trouwens.

  Kan iemand mij vertellen in welke hoedanigheid Maxima tekende? Als koningin of als getuige. Het laatste hoop ik.

 5. 9

  @7: Getuige, het is slechts een aanspreek titel omdat de term koningin juridisch niet bestaat in Nederland (Trix was Koning en niet Koningin).

 6. 12

  @9: Ah, dacht ik al.

  En overigens : Inhuldiging: wat vinden we ervan? Eigenlijk vind ik er helemaal niets van. Maar dat zal men dan wel niet geloven want je schijnt er voor of tegen te moeten zijn. Er zijn weinig dingen die mij onberoerder laten. Ik kijk omdat het een grote happening is en er wellicht – net als 33 jaar geleden – wat dingen gaan gebeuren. Maar het ding zelf? Nee, niets. 33 jaar geleden trouwens ook niet. Wat moet ik er van vinden? Het gebeurt. Ik vind er ook niets van dat de zon op komt, de radio het doet of water uit de kraan komt. Op zich allemaal wondertjes maar ik heb er geen invloed op.

  Ik ben gebruiker, ik observeer.

 7. 17

  Grappige comment op CNN

  “About equality and all that: The thing is, when you look at where equality matters most – the distribution of income and wealth in the population – the Netherlands, with its “high-born, hereditary…” head of state is one of the most equitable countries in Europe, much more so than the the “full democracy” Germany, which elects its president. Looking at this from the perspective of a German who lived in the Netherlands for quite a few years, I know which one I prefer… ;-)”

 8. 18

  Trouwens nog een grappig feitje wat ik niet wist.

  Mochten de oranjes uitsterven dan mag het parlement een nieuwe koning kiezen, is dat even rottig voor de republikeinen.

 9. 22

  Ik kwam er achter dat ik mijn vrouw totaal verkeerd heb opgevoed:
  Ze heeft de vlag, die alleen voor 4 en 5 mei bedoeld is, opgehangen.
  Tv is uit, maar ik ga nu de hort op, om bij wat republikeinen te vertoeven ;-)

 10. 23

  @20, de politie leert ook zo lekker van hun fouten… zucht. Echt exact dezelfde situatie – is dit toch gewoon lopend beleid, of hebben die agenten en alle betrokkenen gewoon niets meegekregen van alle ophef (en WA die expliciet zegt dat dat moet kunnen.) Hoe vaak gaat men nog dat soort ‘foutjes’ maken?

 11. 25

  @11: WTF? Wordt een boek lezen al beschouwd als elitair? Nederland is echt rap bezig met een dumbing down.

  En wat betreft die arrestatie: de politie geeft een soort van slap excuus en er volgt geen enkele consequentie voor de agenten die dergelijke acties ondernemen.

 12. 28

  @2: Dat rekensommetje is nog niet zo eenvoudig. Laatst daarover (ben even kwijt waar) daarover een stuk gelezen. Een echte kosten-baten analyse maken, dat is een kunst. Ik daag je uit: wel in euro’s, niet in meningen.

 13. 29

  En voor de rest: het is dure folklore.
  Ik kijk weer uit naar het wc-pot werpen in het komende jaar.
  Of moet Maxima nu gaan kantklossen?

 14. 30

  @24:

  Ik denk dat Joanna behoorlijk gebaald had als ze niet was opgepakt.

  So true. En nog “Noord-Korea” roepen ook als ze wordt opgepakt. Gezegend is het land waar de staatsrepressie inhoudt dat je slechts 364 van de 365 dagen per jaar een party pooper mag zijn.

  Ook overdreven aardig van de politie dat ze excuses aanbieden. Ze hadden gewoon moeten zeggen dat ze het ‘betreuren’, zo spreek je je tenminste niet uit over de schuldvraag.

 15. 31

  @20: Politiestaat bedoel je? Ik mag toch gvd wel mijn mening uiten als ik dat netjes en zonder geweld doe? Klaarblijkelijk niet meer in dit land als het over de poppenkast van de Oranjes gaat. Kunnen we het palingtrekken ook weer invoeren, vond ik ook altijd zo een oerleuke echt Hollandse traditie die ons samenhorigheids gevoel deed versterken……

 16. 33

  @22:
  Ik kwam er achter dat ik mijn vrouw totaal verkeerd heb opgevoed

  Ik wacht op de reactie (vrouw) die dit een foute [seksistische] opmerking vindt.

 17. 35

  @30: iemand die gerechtvaardigd tegen een instituut demonstreert waar zeer goede inhoudelijke argumenten tegen bestaan, een party pooper noemen… Je moet maar het lef en de onbenulligheid hebben.

 18. 36

  Ik heb uiteindelijk toch ook maar een stukje inhuldiging gekeken. Wat opvalt bij het verlaten van de Nieuwe Kerk: de hooggeboren en hooggeplaatste gasten wandelen over een blauw tapijt (hun schoenzolen zouden vies kunnen worden…) waar aan weerskanten geüniformeerde lui als decoratie staan opgesteld, stram in de houding saluerend. Je weet: die krijgen op hun flikker als ze met hun ogen durven knipperen. En het gepeupel dat de hoge gasten mag toejuichen staat op ruime afstand achter hekken, met nog eens een geüniformeerde macht ertussen.

  Wat moest die inhuldiging ook alweer symboliseren? Oh ja, het vertrouwen en de hechte verbondenheid van het volk en de vorst. We zijn zó blij met elkaar.

  En de gasten bij de NOS maken nu nog eens duidelijk hoe prachtig en veelbetekenend het allemaal toch is. Professional arse kissers.

 19. 37

  Over de arrestatie: De politie maakt dan wel excuses en zegt dat ze het fout gedaan hebben, maar het samenzweringscomplottheoriesensortje in mijn hersenen piept dat ze ondertussen hun doel bereikt hebben: Tijdens de balkonscene was er geen protest. Met als effect koppen als “‘Geen schreeuwlelijk, geen in wit gehulde republikein te bekennen'” in de volkskrant. Dus het zou mij niet verbazen als ze opdracht hadden gekregen dit foutje te maken (overigens heb ik hier geen enkel bewijs voor, het is alleen een stemmetje in mijn achterhoofd).

 20. 38

  @35: O, cry me a river. Ze heeft een schier oneindige hoeveelheid platformen en gelegenheden om haar goede inhoudelijke argumenten aan de man te brengen, zoals bijvoorbeeld op dit blog. Dat ze het recht niet zou hebben om dat bij elke mogelijk gelegenheid te mogen doen interessert me echt geen bal. De grondwet garandeert iedereen bijvoorbeeld ook het recht om te betogen dat ze tegen Nederlandse excuses voor ons slavernijverleden zijn; als iemand echter op Kwakoe of op het Zomercarnaval gaat rondlopen met een bordje waarop staat “Nederland moet zich niet schamen voor slavernijverleden” en hij wordt verwijderd door de politie dan kan ik daar ook prima mee leven. De slippery slope richting een politiestaat neem ik dan maar voor lief.

 21. 39

  @38, alleen een beetje jammer dat zowel WA als de burgemeester hebben verklaard dat ze het recht wel hadden. Dan gaat er toch echt iets ernstig mis in de communicatie.

 22. 46

  Leuk; kon me dat stukje uit de film niet eens herinneren. Maar dat hele gedoe rond Joanna plus suggestie dat we hierdoor richting politiestaat gaan past inderdaad wel even goed in een klucht als dat fragment.

 23. 47

  Wat m zorgen baart is de triomfantelijke blik van Máxima. Die straalt iets uit van ‘de buit is binnen, nu kan ik beginnen…’. Trouwens, ook WA straalde iets vergelijkbaars uit. Zo’n houding van ‘…als ik hier postadressen van m’n tantes wil hebben, dan zàl ik dat ook…’.

  Ik houd m’n hart vast voor de volksvertegenwoordigers die naar de achterste bankjes verbannen waren omdat ze hun plicht deden.

 24. 49

  @47:

  Wat m zorgen baart is de triomfantelijke blik van Máxima. Die straalt iets uit van ‘de buit is binnen, nu kan ik beginnen…’.

  Ik ben zo anti-koningshuis als maar kan, maar dit vind ik toch wel een gevaarlijke opmerking. Zoals ik het heb waargenomen leek Maxima vandaag inderdaad niet ongelukkig met de gang van zaken. Dat is ook logisch. Maar om haar nu allerlei snode gedachten en motieven toe te schrijven slechts op basis van haar blik of glimlach is natuurlijk gewoon onzin.

 25. 55

  Ach, wat leuk al die reacties. Voor mijzelf: op de vrijmarkt heb ik een boek (Augustus veertien) van Solzjenitsyn op de kop getikt voor een euro en een theekopje ter vervanging van die van mijn grootmoeder die was gebroken. Nadertijd nog even op een vereniging NOS gekeken.

  Het hoeft allemaal niet zo gepolitiseerd a la:
  “Vrijmarkten brengt vrije markt en staat schade toe; miljoenen verdwijnen in zakken burgers ipv bedrijven en staatskas”
  Of
  “Staatsomroep zendt 18 uur lang ‘ode aan de monarchie’ uit; republikeins dissident tegengeluid geweerd; Noord-Koreaanse kijkcijfers verwacht.”
  Als ook:
  “Boze blikken van dochter Argentijns dictatorfanaat verraden mogelijke coup d’etat”
  En natuurlijk:
  “Bijna alle beelden Nederlandse pers gephotoshopt; onderzoek wijst uit: witte kledingstukken republikeinen in foto’s oranje gekleurd; antimonarchistische leuzen omgezet in orangistische”

  Ik heb me vermaakt op dit dagje vrij. Jullie ook? :)

 26. 56

  Haha, Joanna mocht gisteren zelfs nog bij P&W aanschuiven om te praten over de meedogenloze staatsterreur waar ze aan is onderworpen. Gelukkig was ik toen bezig met zaken die er echt toe doen, zoals de nasleep van Real-Borussia. Kwestie van prioriteiten.

 27. 57

  Met een half oog op het youtube kanaal van de NOS gevolgd, want niet in Nederland en aan het werk. Ik vond het wel een mooie gebeurtenis. Leve de Koning!

 28. 58

  Er is nog een toetje, hoorde ik zojuist:

  Voor € 5,00 mogen we in de “Nieuwe Kerk” gaan kijken naar, of misschien zelfs wel snuffelen aan, de gebruikte stoeltjes e.d.

  Speciaal aanbevolen voor hen die vinden dat er, voor dit feestje, niet genoeg van hun belastingcentjes is besteed ;-)

 29. 59

  @58, of voor de mensen die het prima vinden dat een deel van de algemene kosten gecompenseerd worden door kosten die ook echt van het spektakel houden. Lijkt mij prima! Ik heb geen enkele behoefte om erheen te gaan, maar niets mis mee om mensen de keuze te geven.

 30. 60

  @58:

  Voor € 5,00 mogen we in de “Nieuwe Kerk” gaan kijken naar, of misschien zelfs wel snuffelen aan, de gebruikte stoeltjes e.d.

  Om al te obsceen gedrag van de snuffelaars te vermijden kan men het stoeltje van die Marokkaanse prinses misschien beter even weghalen.