Op zoek naar een nieuw koningslied

Collega Jona Lendering suggereerde hier dat hij mensen kende die het Koningslied wisten te waarderen. Doordat er op de sociale media een hetze tegen het koningslied ontstaan was, werd deze mensen onschuldig vertier ontnomen. Het verontrustte Jona dat een kleine groep twitteraars kon bepalen wat wel en wat niet deugde. De dictatuur van de mondige minderheid.

Sneu voor de vrienden van Jona, maar mijns inziens heeft de mondige minderheid niets meer dan z’n plicht gedaan. Het zijn John Ewbank, Marco Borsato, Paul de Leeuw, Daphne Dekkers, Guus Meeuwis, Ali B. en iedereen die zijn of haar medewerking aan dit gedrocht heeft verleend, die hun verantwoordelijkheid hebben ontlopen. Ware ik Willem-Alexander geweest, ik had mijn kroon geweigerd. Van een volk dat mij hiermee denkt te eren, wil ik geen koning zijn.

Er moet nu een nieuw lied gezocht worden. Een lied waarin iedereen zich kan vinden, een lied dat meebrulbaar is, dat niks betekent en dat alles zegt. Ik stel ‘Ik hou van u’ voor, van het Belgische Noordkaap, een onschuldig walsje met een even eenvoudige als hartverwarmende tekst. Mochten deze woorden tegelijkertijd uit zestien miljoen keeltjes klinken, dan komt het wellicht allemaal nog goed.

U kunt uw suggesties hieronder doen. Of mailen naar de Rijksvoorlichtingsdienst.

 1. 2

  Ik kom ervoor uit: ik vind het koningslied niet rampzalig en ik waardeer het initiatief. Het enige echte grote manco aan het lied is het stukje rap over Willem en zijn vingers.

  Ik vind het ook spijtig dat het koningslied met een onbegrensde graagte wordt neergesabeld. Ik zie de noodzaak of de meerwaarde daarvan niet in.

 2. 4

  Het zijn John Ewbank […] en iedereen die zijn of haar medewerking aan dit gedrocht heeft verleend, die hun verantwoordelijkheid hebben ontlopen.

  Integendeel, zij zullen uiteindelijk de trigger blijken voor een renaissance van een NL beschaving, een cultuur. Iedereen realiseert zich nu hoe diep we gezonken waren.

  En en passent hebben ze de start gegeven voor een herleving van de republikeinse beweging. Als de republiek er straks is, zal voor Ewbank een standbeeld worden opgericht.

  Let op mijn woorden.

 3. 6

  Bert Wagendorp maakt op Twitter reclame voor Land van Maas en Waal, omdat we de tekst toch al kennen. Lijkt me een goed plan, dat is tenminste bewust psychedelisch.

 4. 9

  ik dacht dat het wilhelmus het koningslied was.

  dit modische gedrocht en allegaartje verwacht ik bij feesten en partijen van een gemiddelde nederlandse familie. niet als resultaat van de ‘beste’ musici van nederland.

 5. 14

  Ik pleit voor een lied waarbij de tekst op geen ENKELE wijze maatschappelijke beroering/discussie kan veroorzaken. Politiek, sociaal of verbondenheid, gezamenlijke identiteit…SAMEN. Want dat levert toch alleen maar schaamte op. Achteraf. Ik ga voor een Mars en neem b.v. gewoon het refrein van het Sparta- lied:

  ZUu LLEN WIJ LATEN HOHOREN

  WI LL EM

 6. 16

  O, het koningslied niet goed? Dan allemaal voor straf alle 15 coupletten van het Wilhelmus zingen. Stelletje royalisten!

 7. 17

  @16: Denk je dat alleen de Royalisten dat liedje niet goedvonden ;-)
  N.B.
  Wat het Wilhelmus betreft:
  Het enige leuke daaraan vind ik de “lettergrap” (Acrostychon) van alle eerste letters van de coupletten.

 8. 18

  @17: Republikeinen zou het niet zo moeten boeien, cq ergeren zich er eerder aan dat de hele media (Sargasso incluis!) veel te veel aandacht aan een liedje besteden.

 9. 21

  Je kan die uitsluitend in marketingtermen denkende artiesten niet eens zo veel verwijten. Die probeerden vooral iets te maken waar niemand zich aan zou kunnen storen, en dan hou je vanzelf het Ultieme Niets over.

  De echte fout zit bij het organiserend comité, dat het besluit nam om “community singing” bij officiële gelegenheden als traditie in Nederland in te voeren. Een traditie in willen voeren is een fout die organiserende comités in Nederland wel vaker maken.

 10. 26

  Koningslied?..tjee..wat een small people gedoe. Zo’n gast ga je toch niet toezingen op zijn/haar moment. Niks mis mee overigens. Elke poppenkast heeft een jan klaasen nodig (unquote van ’t reve;)

 11. 30

  Ik heb het gevraagd aan wat mensen en hun eerste reactie was : Waarom een koningslied ?We hebben toch een volkslied ? Mijn antwoord was : Het mag niet meer van Brussel en de VVD ! Vooral Brussel vind ons volkslied te nationalistisch

 12. 33

  @32: En hierop kun je zo lekker mee brullen….
  refr.:

  Willempie zie je overal
  Maxima is een mooi geval
  ‘k geloof dat zij niet weet,
  hoe hij straks heet
  Maar ‘t kan ‘m niets schelen.

  Willempie en Maxima voila.
  Beatrix bedanken lalala.
  gelooft haar ogen niet
  Als zij ons ziet,
  hoe-we dansen met ons Willempie

  Couplet 1
  ‘K weet nog goed dat Trix er kwam, het is al lang gelee
  Dat was een hele toestand, en ook nu valt het niet mee
  Maar nu ze eindelijk klaar is, krijgt ook Bea haar pensioen
  Ze zei laatst ”Hé zeg Willempie, ‘k zou ‘t zo weer overdoen”

  refr.

  Couplet 2
  In heel het land van stad tot stad weet ieder wie ze zijn
  Ook als je ze ziet lopen op een straat of op een plein
  Je kent ze van de foto’s en de beelden op TV
  En kom je ze echt tegen, ja dan doen ze lekker mee

  refr. X … Zo vaak als je wilt…

 13. 34

  Kunnen Orangisten die zo nodig vocaal uiting willen geven aan hun obsessie met de nieuwe koning niet gewoon het Nederlands volkslied zingen? Dat is toch bij uitstek een Oranje-propagandaliedje dat opgedragen is aan de verre voorouder en naamgenoot van de aankomende koning? Of denk ik dan te makkelijk?