OPINIE - Ik ben Romeo uit het zicht verloren. Het was een aardige kerel die me steeds weer wist te verbazen met de intensiteit van zijn liefde voor de monarchie. Waar de Oranjes ook verschenen, Romeo stond vooraan om te applaudisseren. Bij hem thuis hingen niet alleen allerlei foto’s van leden van de koninklijke familie aan de muur, maar hij had bij de voordeur ook een prachtige bronzen buste staan van – als ik me goed herinner – koningin Juliana. Niemand kende het Oranje-nieuws zo goed als hij.

De mediamachine zijnde de mediamachine werd Romeo op een gegeven moment zelf nieuws. Een opinieblad interviewde hem en nog enkele andere Oranje-fans, en hij vertelde dat Margriet en Pieter hem herkenden en speciaal naar hém zwaaiden. Ik heb zo’n vermoeden dat deze omkering van de verhoudingen een van de hoogtepunten uit Romeo’s leven is geweest.

Romeo twittert niet. Hij heeft geen pagina op Facebook. Hij heeft zijn mening gisteren niet gegeven over het Koningslied, althans niet op een wijze die u en ik in staat stellen er online kennis van te nemen. Hem inschattend vindt hij het prachtig.

En dan is er Charlene. Zij gebruikt de sociale media wel en was gisteren, toen heel het land zich vrolijk maakte over het Koningslied, opvallend stil. Toen ik haar vroeg waarom, antwoordde ze dat het vaak zo’n gedoe is als je online een impopulair standpunt inneemt. Ze weet waarover ze het heeft, want ze is wel eens persoonlijk aangevallen en was daar nog lang van overstuur.

Ik denk niet dat het Koningslied de aanleiding zou vormen voor zo’n online-lynchpartij, maar ik begrijp waarom een Oranje-fan gisteren, nadat de mediamachine was gaan berichten dat het op de sociale media zo’n vrolijke boel was, er het zwijgen maar toe deed.

Ik zou niet graag de regie hebben over de feestelijkheden rond 30 april. Als je het Koningslied alsnog laat zingen, krijg je de hoon van de twitterende klasse over je heen. Als je het lied van het programma afvoert, bruuskeer je de medewerkende artiesten en je koninklijke opdrachtgever. Het zou handig zijn als je, wanneer je het besluit neemt, weet of de meerderheid van de bevolking de compositie apprecieert of niet, maar je hebt alleen de sociale media om op af te gaan. De Romeo’s en de Charlene’s zwijgen echter, elk om een andere reden.

Mij kan het verder niet schelen want de plechtigheid interesseert me niet werkelijk. Wat me wél kan schelen, ja verontrust, is dat het nieuws gisteren werd gemaakt door mediavaardige, meest jonge, assertieve en hoogopgeleide mensen. Een groep waarin Randstedelingen en mensen met een republikeinse voorkeur vermoedelijk oververtegenwoordigd zijn. Een digitale Grachtengordel.

De snelheid waarmee de twitterende klasse de publieke opinie gisteren vormde, en de daaruit voortkomende onmogelijkheid om nog te komen tot een afgewogen beslissing, zijn verontrustender dan de vraag hoe we in vredesnaam aan dat Koningslied zijn gekomen (en hoe we er vanaf komen). De sociale media belemmeren een geïnformeerde besluitvorming en vergroten de irrationaliteit van het openbaar bestuur. Doemdenken is natuurlijk van alle tijden, maar ik heb steeds vaker de indruk dat bestuurders beschikken over teveel informatie waarvan ze niet weten wat die representeert.

Overigens hebben we nog negen dagen om een alternatief Koningslied te laten schrijven. Waar is Doctorandus P. als je hem nodig hebt?

Via Mainzer Beobachter.

Reacties (34)

#1 DrBanner

Het is een kneuterig lied, maar er afkeurend op reaguren is ook kneuterig. Van mij mag het meegezongen worden. Ik ben de rap halverwege al aan het oefenen. Best moeilijk.

  • Volgende discussie
#2 DrBanner

De oude koningin had een goede beat: beat rix
Nu hebben we een ander: willem alex ander.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Gladiool

@:0 ‘Waar is Doctorandus P. als je hem nodig hebt?’

Die hebben we vooral nodig als we de monarchie gaan afschaffen.
Maar stuur hem de opdracht maar vast, want hij is de jongste niet meer (94).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 børkbørkbørk

“Wat me wél kan schelen, ja verontrust, is dat het nieuws gisteren werd gemaakt door mediavaardige, meest jonge, assertieve en hoogopgeleide mensen.”

Kom op zeg. Nieuws wordt vaak gemaakt door jonge, assertieve en hoogopgeleide mensen. Is daar iets mis mee? Wil je dat nieuws gemaakt wordt door mensen met een vmbo-opleiding? Wil je het soort nieuws waar Metro en Spits! in grossieren? Wil je “Marokkaan slaat oude vrouw in elkaar, laten we ‘m lynchen” op elke voorpagina?

En, is het ook niet logisch dat als je groot aankondigt “wij gaan een fantastisch koningslied maken” dat je dan hoon over je heen krijgt als je faalt? In dit land is dat voorspelbaar.

Niets om verontrust over te zijn. Sterker nog, als je zegt dat het je verontrust, spreek je een moreel oordeel uit. Bewaar die verontwaardiging maar voor een nobeler doel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Aesir

Je hoeft verre van mediavaardig, jong, assertief en hoogopgeleid te zijn om dit een volslagen gruwel van een lied te vinden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Het orakel van Malden

“Romeo twittert niet. Hij heeft geen pagina op Facebook.” Wat een drama.
Nu mis ik wel dat stemmige vioolorkestje van het koningslied.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 lapis

Je kunt veel van het Koningslied zeggen, maar het heeft wel de internationale media gehaald:

Willem-Alexander Dutch investiture: King’s Song outcry

Tens of thousands of people in the Netherlands have objected to an official King’s Song marking the 30 April investiture of Willem-Alexander.
(…)
The performance, via video-link from the Ahoy sports arena in Rotterdam, is to feature some of the Netherlands’ best-known stars including Marco Borsato and Trijntje Oosterhuis. But both music and lyrics have met with disdain following the song’s launch at 08:30 on Friday by the national enthronement committee. John Ewbank’s music, which starts gently and at one point bursts into rap, was labelled “overproduced” by one critic who condemned the rap segment as “dreadful”.
(…)
As soon as the much-hyped song hit the airwaves a petition against it went online, the BBC’s Hague correspondent Anna Holligan reports. “In protest at this imbecilic ‘King’s Song’, I hereby resign as a citizen* of the Netherlands,” the petition reads.

* ‘citizen’ is misschien niet hetzelfde als ‘onderdaan’, maar goed, die vertaling is van Holligan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 larie

Vanwege mijn optoutv/radio..liedje niet gehoord en kan mij er dus niet web Xi over opwinden. Overigens ben ik wel op Camping zeeburg tentijde..dat weer wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Henk van S tot S

Eerlijk is eerlijk:
Alle Nederlandse inzendingen voor het Europese songfestival waren niet half zo beroerd als het koningslied ;-)

Als het aan mij zou liggen krijgen allen, die iets met de schepping van dit wanproduct te maken hebben , een radio- en tv-verbod van minstens 1 jaar + 3 jaar voorwaardelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 gronk
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Dyneaus

Welk lied?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Folkward

Ik heb wel een stuk gehoord, de tekst heb ik later (vernomen via de social media) gelezen. Vooraf was er al gedoe over door de reguliere media, dus ik vind het niet raar dat als het zo opgeblazen wordt, het ook zo doorgeprikt wordt. Het klinkt een beetje zoals een nasynchronisatie van een Disneylied (en dat bedoel ik niet op een denigrerende manier, het klinkt gewoon zo), maar de tekst is inhoudsloos, obligaat, leeg en hak-op-de-tak.

Voor Ewbank is het misschien een beetje jammer, maar goed, als je kind van 8 met de grootste moeite een tekening maakt, vind ik het leuk, maar dat betekent niet dat je moet toestaan het in het Rijks te hangen. Zo ook nu, Ewbank had er beter niet aan kunnen beginnen.

En ik denk dat #0 bedoelt met “Wat me wél kan schelen, ja verontrust, is dat het nieuws gisteren werd gemaakt door mediavaardige, meest jonge, assertieve en hoogopgeleide mensen.”, is -denk ik- dat het nieuws gedomineerd wordt door een bepaalde groep. De Oranjegezinden uit de provincie, die er misschien een leuk dagje van willen maken met een oubollig lied, zonder dat in tekstuele context te zien, worden niet gehoord. Neen, ‘men’ zegt dat het lied stom is, dus is het stom en noemt ‘iedereen’ (die op social media zit, en dus bij dezelfde soort mensen hoort) het stom. Gevolg: Ewbank wil het niet meer, terwijl -misschien- een groot gedeelte van Nederland geen probleem heeft met dat lied.

@11: het lied
en hier een ander liedje dat -eveneens- goed in het oor ligt, maar ook weinig inhoud heeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Niet JeZus

Lang leve de koning!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 jvdheuvel

Ik overdrijf echt niet als ik zeg dat ik dit het afschuwelijkste lied vind dat ik ken. Daar heb ik twitter niet voor nodig om tot die conclusie te komen. De melodie gaat nog, hoewel ik m volkomen ruk vind, maar die rap is gewoon gestoord. En de tekst. De tekst. Echt afgrijselijk. Moeten we dan maar allemaal braaf leuk mee doen of zo. Ik heb verder niks tegen muziek of zo. Ik kende ook die hele Ewbank niet maar die schijnt dus achter al die rotzooi van Borsato te zitten. Borsato is wel populair maar om nou te zeggen dat hij heel NL verenigt met zijn geweldige liederen, nee.

Ik pleit voor eerherstel van dit lied:
http://www.youtube.com/watch?v=-ULg-SGxs2Y

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Joseph Morika

Nu Ewbank zijn compositie heeft teruggetrokken rest me niets meer dan uit volle borst te roepen:

Lang leve stadhouder Willem Alexander !!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Kalief

Hoe had Ewbank zich dat terugtrekken voorgesteld? De muziek en tekst zijn al gepubliceerd en voorbereidingen voor een uitvoering zijn al gestart. Wil hij alle deelnemers doodschieten? Hij kan moeilijk naar de rechter stappen om uitvoering te verbieden. Hij kan het ook niet terughalen uit de winkelschappen. Hij zou het hooguit van iTunes kunnen halen als hij het er zelf op heeft gezet.

Ik vrees dat we voorlopig nog niet van dit gedrocht af zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Rigo Reus

@16: dat ’t hem wel toe te rekenen is is, maar niet aan te rekenen? Voortschrijdend inzicht bij Weba- sorry, Ewbank. Heb net de video van het lied bekeken: al die zelfvoldane zangers/zangeressen die er echt in geloofden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Bolke

Eerder het kneusjes lied, wat een gedrocht.

Ik kreeg het gevoel dat de presentatoren van Radio 1 met plaatsvervangende schaamte over dat ‘lied’ spraken toen het gepresenteerd werd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 L. Brusselman

Er werd voor het gemak maar van uit gegaan dat alle Nederlanders zich,wat muzieksmaak betreft,op RTL niveau bevinden,dat viel dus vies tegen.Ewbank valt wellicht niets kwalijk te nemen ,die weet al niet meer beter,krijgt in dat incestueuze milieu waarschijnlijk alleen maar veren in zijn reet .

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Yevgeny Podorkin

Ik wil toch een lans voor Ewbank breken inderdaad @Brusselman. Je krijgt als land namelijk wat je verdient. Of je daar nou Bolland & Bolland op had gezet of unnuh…lied en tekst zijn werkelijk een per-fec-te weerspiegeling van de ziel van onze samenleving. Je kan hem dus niks kwalijk nemen. Exemplarisch voor hoe we* er als land écht voorstaan.

Namelijk dat de crisis geen een van de financiële is maar een van een de moreel sociaal nagenoeg bankroet en dergelijke. Als een snelkookpan na 42 km tijdens een marathon. Tot onze laatste snik op 5 zenders Goor & Geer…Hoeba-hoeba-hoeba-hophophop. Hij heeft met zijn tekst feitelijk niets meer dan De Waarheid blootgelegd. En die is, zoals u hier al wist, nu ff te hard.

Wat moet je dan wél bieden zodat we over 50 jaar kunnen zeggen “Kijk, het was allemaal niét best hoe ze toen de problemen tackelden maarreh…”? Tja, moeilijk. Een pakketje Hoop met een dun laagje chroom.

Of zo…

*want je kan daar ook b.v. Italie, Amerika of Rusland invullen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 HansR

Ik woon niet meer in NL en ben net in Istanbul geweest voor een weekje smeltkroes der beschaving. De afstand doet relativeren en NL beter begrijpen. Ik heb het gebeuren van het koningslied via mijn tablet tot mij gekregen. Gehoord en de reacties gelezen. Totale verbazing aan mijn kant. Eerst over het lied vervolgens over de reacties.

1) Het lied is representatief voor de absolute bullshit die in NL al jaren wordt geproduceerd en gekocht. U heeft het allen dus zelf gedaan.

2) De reacties zijn roze horde reacties van een volk dat eigenlijk republikeins wil zijn maar niet tegen die aardige jongen durft te zeggen : wegwezen. Ik was verbaasd over de hypocrisie van de reacties: als Borsato met zijn drek stadions kan vullen moet je niet verbaasd staan als de koning zo’n lied krijgt.

Het laat me verder ijzingwekkend koud.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Krekel

Intrekken kan inderdaad niet zomaar. Ewbank zou iedereen die het gehoord heeft moeten wurgen, zoals die man in Doorwerth die werd betrapt op het misbruiken van paarden zijn betrapper probeerde te wurgen.

And yes, we may be ‘nageboortes’, but someday we’ll die and again be ‘voorgeboortes’ … you, however, will always be the writer of the ‘Koningslied’.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 euro

Het verbitterde berichtje van de gekrenkte Ewbank is ge-wel-dig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Henk van S tot S

@15:
In dacht even dat je standhouder schreef en had, om in de trend van het lied te blijven, willen vragen:
Houdt hij stand of heeft hij een stand (met oranjekoek of zo).

Verder:
Het is jammer dat de reden van het terugtrekken van het wangedrocht is gebaseerd op twitterberichtjes die nog wanstaltiger zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 lapis

Ik vond, ondanks dat ik nogal sceptisch was toen het begon, de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen heel indrukwekkend. Toen ik iets later zag dat Nederland serieus probeerde om de Olympische Spelen van 2028 binnen te halen dacht ik nog wat voor van kitsch doordrenkte wanvertoning Nederland van zo’n openingsceremonie zou maken. Dit Koningslied bevestigt me hierin. Aangezien Danny Boyle de opnemingsceremonie in Londen organiseerde zouden ze hier Ate de Jong van ‘het Bombardement’ de regie laten doen. Het aantal spontane paspoortverbrandingen zou in 2028 nooit eerder gehaalde niveaus bereiken.

Het cultureel establishment in dit land ligt echt op zijn gat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Bernard Weiss

Ik heb de laatste dagen de kwestie Koningslied gevolgd via onder andere twitter, maar ik volg twitter ook op meer fronten.

Waar je in ’s hemelsnaam toch de illusie vandaan haalt dat twitteraars bestaan uit ‘mediavaardige, meest jonge, assertieve en hoogopgeleide mensen’ is me werkelijk een raadsel. Als ik de gemiddelde reaguurtweet moet beoordelen zie ik eerder een zwaar gemankeerde neanderthaler voor me, die met behulp van pak ‘m beet de Tardis per ongeluk een iPhone in z’n kromme gorillaklauwen heeft gekregen.

Het laatste wat ik zou willen is het Koningslied verdedigen, dat is te erg voor woorden, maar veel van de reacties waren aanzienlijk erger.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Niet JeZus
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Gladiool

Stel je voor dat het koningslied niet teruggetrokken was, dan hadden we 5 minuten stilte gehad. De koningsherdenking. Jammer hoor.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Krekel

In een synesthetische nieuwsbeleving van deze week is er na het uitbrengen van het Koningslied een klopjacht met algehele lockdown op John Ewbank geweest, die toen ergens huilend en verschuilend in een bootje is aangetroffen waarna hij zijn lied heeft ingetrokken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Bolke

Kijk, een prima alternatief

http://www.youtube.com/watch?v=dtUH2YSFlVU

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Kalief

”Kern is en blijft de gedachte om gezamenlijk op 30 april een lied te zingen voor de koning”, aldus de woordvoerder.

Wat doet dat gerap er dan in? Meezingen zal nog kunnen als de tekst en melodie te onthouden zijn, maar denken ze werkelijk dat een massa mensen op een plein mee gaat rappen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 TruusJapin

Willem: maak een Nederlands gebaar
Alle heisa rondom het koningslied is ook mij niet ontgaan. Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en heb het lied via Youtube bekeken en beluisterd en het viel me gelijk op dat het W-gebaar niet klopt volgens de Nederlandse Gebarentaal. Inderdaad, een W maak je door drie vingers in de lucht te steken, echter moeten dit de duim en wijs- en middelvinger zijn in plaats van de wijs-, middel- en ringvinger. Het zou de liedmakers sieren als ze het juiste gebaar hadden gebruikt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 DrBanner

@32
Je W’t toch! Westside! 020 West!

Er is niet 1 gebarentaal. Het handteken is uit het rapcultuurtje geadopteerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie