De revolutie begint bij het Koningslied

Laat ons strijden voor intrekking van de intrekking van de intrekking van het koningslied, stelt gastblogger Jair Schalkwijk.

Wat een heuse volksoproer beloofde te zijn, werd gisteren op de valreep de kop ingedrukt. De intrekking van het koningslied is officieel ingetrokken, en dat is jammer. In televisieprogramma’s afgelopen vrijdag werd het lied gekraakt. Een neerlandicus vond acht fouten in één strofe. Op Twitter gniffelde men om suffe fouten zoals ‘de W van stamppot eten’. Op zaterdag ontstond er een ware mediastorm waarin zelfs de apolitieke gebruikers van Facebook hun tanden lieten zien. Niet sinds de protesten tegen kernwapens in 1983 zag men in Nederland zoveel eensgezindheid over wat goed en wat slecht is.

Waar Fred Teeven wankelde maar wel bleef zitten, kwam Ewbank met een daverende klap neer. Een klinkende overwinning voor Nederland! Geen gelobby of gepolder: het volk kwam, luisterde en overwon. Zondag voelde daarom als de prelude voor een nieuw bewustzijn. Tegen de domme verheerlijking van dijken en saaie maaltijden. Voor muziek met inhoud en kwaliteit.

Meer dan dat, was de manier waarop en de snelheid waarmee dit allemaal gebeurde van onhollandse proporties.

Het deed denken aan revoluties zoals we ze op televisie zien. Een zelfbewust en krachtig volk dat in al zijn diversiteit een eensgezindheid ontwikkelt. Een groep mensen zonder leiders die zichzelf richting geeft, en de gewone en de sociale media als communicerende kracht. Nederland heeft nog het vermogen om te protesteren, Nederland leeft nog volop.

Sneu

De muzikale coup werd deze maandag echter tegengehouden door het Comité Inhuldiging. Deze commissie is een mix van magistraten en mediamensen. Een Amsterdamse wethouder en de Rotterdamse burgemeester worden gecompleteerd door een tv-producent en mediamagnaat Joop van den Ende. De laatste moest voor de camera’s uitleggen waarom het lied wel goed is. Hij verwees daarvoor naar een enquête die niemand kent, waaruit zou blijken dat 60% van de Nederlanders het wél een goed lied vindt. Verder legde hij uit dat het sneu zou zijn voor de schoolkinderen die het lied al ingestudeerd zouden hebben.

De poging van het Comité om de revolutie te temperen moet genegeerd worden. Nederlanders moeten zich niet laten overreden door de emotionele argumenten van het Comité, en zich niet in slaap laten sussen door de macht van het grote mediageld. Dit lied verdient het oprecht om niet gezongen te worden door onze kinderen. Laat ons streven naar de intrekking van de intrekking van de intrekking!

 1. 2

  Niet sinds de protesten tegen kernwapens in 1983

  Treffender kan de teloorgang van de kritische houding in Nederland niet geïllustreerd worden. In de jaren 80 waren er geëngageerde protesten tegen kernwapens, was er een kraakbeweging tegen de leegstand in de grote steden, werd er geprotesteerd tegen de identificatieplicht en tegen onderwijsbezuinigingen, enz, enz, enz. Anno 2013 spreken we van revolutie en volksoproer vanwege een liedje, dat het niveau van sinterklaasrijmelarij nauwelijks ontstijgt.

 2. 3

  De reacte van Van der Ende op de vraag in DWDD wat hij van het lied vond was ook veelzeggend. Na een korte stilte zei hij: “het is een retecommercieel en goed nummer”. Retecommercieel is goed? Blijkbaar hetzelfde criterium die Ewbank en al die ‘artiesten’ al jaren hanteren. Die leveren al jaren aan de lopende band het muzikale equivalent van fastfood rotzooi af.

 3. 5

  @2 Je hebt gelijk, maar je kan het ook omdraaien: ik ben blij dat we ons toch nog tenminste érgens kwaad over kunnen maken. Als we genaaid worden waar het telt, mopperen we een beetje en onderwerpen we ons.

 4. 10

  mwah, we hebben er tenminste een beetje lol aan gehad. En wat willem vier betreft; iemand die zich leent voor publiek koekhappen en toiletwerpen verdient niet beter.

 5. 11

  Mijn verbijstering is niet meer onder woorden te brengen. Mijn verbijstering over het lied, de reacties, de terugtrekking, wederopstanding, het waarom daarvan en de gelatenheid van de reacties op de wederopstanding.

  Zelfs een liedjeslenterevolutie brengt in Nederland geen omwenteling teweeg. *Ik laat een traan in stilte.*

 6. 15

  @2: wat een geklets; allereerst hebben we het Hooglied van Koning Salomo als ultiem Koningslied. Niemand die ik daarover hoor. Men doet geen moeite om zich in die andere koning te verdiepen.

  Wat dat zogenaamde protest in de jaren 80 tegen kernwapens betreft; Oh ja, men wilde NL eenzijdig ontwapenen want die Russen waren wel zo aardig om ons met rust te laten. En in geval van nood zou Amerika toch wel bijspringen.

  En ja, de peetvaders van die zogenaamde protesten jagen nu op werklozen.

 7. 16

  Zeg ‘nee!’ tegen de teloorgang van Nederland. Er is een petitie opgestart voor het scheppen van duurzame banen en waarbij het opzetten van een stabiele, duurzame Nederlandse economie centraal staat. Van grote internationale bedrijven hoeven we nu niets te verwachten en straks heeft niemand meer een baan. De overheid moet de aanzet geven en de regie nemen, het bedrijfsleven en de Ned. burger moet het verder uitbouwen. Teken ook!

  http://petities.nl/petitie/het-scheppen-van-heel-veel-extra-duurzame-zinvolle-banen-is-de-enige-oplossing

  Ik weet dat het kan zijn dat deze reactie niet wordt geplaatst. Anderzijds: hoe breng ik anders een goede zaak voor het voetlicht?

 8. 18

  @16

  hoe breng ik anders een goede zaak voor het voetlicht?

  Allereerst door te bedenken dat voor alles een tijd en een plaats is. Zomaar lukraak je mening in de rondte slingeren, sorteert doorgaans geen effect.

 9. 19

  Volgens mij voldoet het onderhavige kretologische gewauwel, voorzien van klanken niet aan de normen van een lied.

  Betekenis van lied:
  “Term uit de muzikale en literaire genreleer voor de aanduiding van een tekst (meestal een gedicht) die doorgaans bedoeld is om gezongen te worden met of zonder instrumentale begeleiding. Het behoort tot het terrein van de zang. ”

  Maar als men het anders bekijkt, is het natuurlijk iets dat schitterend past bij een achterhaalde/achterlijke staatsvorm en een koning waardig ;-)

 10. 21

  @pedro
  “een liedje, dat het niveau van sinterklaasrijmelarij nauwelijks ontstijgt”

  Dit is een grove belediging t.o.v. sinterklaasrijmelarij

 11. 22

  @21: Je neemt me de woorden uit de mond.
  De W van: waardeloos.
  De W van: tenenkrommend geknoei.
  De W van: wanhoop.
  De W van: het wordt nooit meer wat.

  Hou je veilig.