Open Draad | De abdicatie van Beatrix

OPEN DRAAD - De abdicatie van Beatrix is op 30 april een feit. De koningin doet afstand van de troon ten gunste van haar zoon, straks koning Willem Alexander. Haar gevorderde leeftijd en de viering van 200 jaar monarchie was een mooie gelegenheid. Wat opmerkelijk is, is dat prinses Maxima koningin zal worden. En ja, Steeph had het al voorspeld.

Uw gedachten kunt u hieronder kwijt. Om de discussie te starten: was/is Beatrix een goede vorstin?

 1. 2

  Het gerucht gaat dat ze gaat verklaren dat de monarchie een satanisch instituut is, maar dat ze wel gewoon op de troon blijft zitten.

 2. 3

  Geen oranje bitter meer .
  Jammer , maar we zijn al geen koninkrijk meer sinds de Koningin buiten de formatie is gehouden en we onze verplichtingen aan Brussel moeten nakomen .

 3. 5

  The BBC heeft een eigenaardige toevoeging aan het bericht:
  Correspondents say her abdication would be unlikely to provoke a constitutional crisis. Under Dutch law, the monarch has few powers and the role is considered ceremonial.

  Wat hadden ze dan gedacht? “Help, de koningin treedt af, wat moeten we nu, wie kon dit voorspellen, paniek, chaos, crisis!” Rare jongens, die Britten.

 4. 7

  Als ze echt de aandacht van de buitenlandse media wilt trekken moet ze Wim-Lex overslaan en één van zijn dochters tot koningin maken. Dan heb je waarschijnlijk één van de jongste staatshoofden sinds Pu Yi. Volgend jaar tijdens de kersttoespraak laat ze voor de camera een kleurplaat zien waarop onverdraagzame mensen sip kijken en ondergeregend worden terwijl de rest glimlachend een rondedans doet onder een regenboog. Gewoon omdat het kan.

 5. 8

  @Kalief De Britten hebben gelijk … Het laatste beetje eigenwaarde en het functioneren als onafhankelijk land met een eigen persoonlijkheid is weer verder afgenomen .

 6. 24

  Nu we het toch over de BBC hebben; na het nieuwsbericht over de troonsafstand van Bea staat momenteel op nr. 2 van de ‘Most Popular’ lijst op hun website dit artikel, dat blijkbaar massaal wordt gelezen door buitenlanders die geïnteresseerd zijn in de persoon achter onze nieuwe Koning Rode Plofkop I ‘de Toiletwerper’.

 7. 27

  Van WA wordt verwacht dat hij meer benaderbaar is dan zijn moeder,zegt de Volkskrant. Ze is gezoend, bijna aangereden, dus zo onbenaderbaar was ze niet.

 8. 29

  Alles overwegende heeft ze het met de kennis van nu (weliswaar volledig dichtgetimmerd door de RvD) “goed” gedaan, i.i.g. de rug recht gehouden: en misschien vergeet ik nog wat dingen: getrouwd met een depressieve Duitser, Juliana (zo gek als een deur: gebedsgenezeres), Bernhard (lockheed, buitenechtelijke relaties, notoire olifantendoder) affaires Margharita/ Zorreguieta/ Mabelgate, aanslag Tates, Friso in coma

  Of ze het goéd heeft gedaan horen we pas over 20 jaar of zo..

 9. 31

  Alles goed en wel, maar Koningsdag? Getverderrie! Wie begint de petitie? (En vertelt mijn spellingscontrole dat Koningsdag toch echt een Nederlands woord is?)

 10. 35

  In dubio, intelligente tante die respect wist af te dwingen door haar serieuze opvattingen aangaande het staatshoofdschap, wist door de duurzaamheid van het Koningsschap een enorme kennis te op te bouwen wat onze staatshuishouding betreft. Wist elk broekie die tot premier werd benoemd daardoor politiek gezien in haar broekzak te steken, kende alle ins- en outs van het Nederlandse politieke landschap, daar krijgt de gemiddelde politicus de kans en de tijd never nooit niet voor.
  Vandaar ook m’n dubio want volstrekt ondemocratisch, achterkamer werk, niet controleerbaar, geen idee hoeveel macht ze werkelijk heeft kunnen uitoefenen, zullen we ook nooit te weten komen.
  En nu dus, na z’n geflipte hippie oma en strakke beursmamma-met-beton-kapsel en iedem wil, Prins Pils….
  Ik denk dat we binnen alle onzin van wat het koningshuis nu eenmaal is, de laatste 100 jaar gewoonweg mazzel hebben gehad wat de personele bezetting hiervan betreft.

 11. 36

  Stel we leven met een president (met koningsaura wellicht, L’Empire, c’est moi), lijkt me vreselijk. Zelf vindt ik met mijn jonge dames poppenkast nog steeds vermakelijk, the show must go on. Kost wat maar zakelijke dingen zijn gebaat met een onafhankelijke ingang en het gepeupel wil ook wat om over te lullen.
  @YP..die Duitser was een frisse bries en Juliana heb ik wel eens thee voor gezet..helegaar niet gek. Ieder heeft wel een zwak moment.

  Dat ik die dingen nog zo schrijf hey..ben ik aan het dementeren of what;)

 12. 44

  Wat een nare reacties hier. Nederland is hartstikke democratisch als je het vergelijkt met veel andere landen, zelfs met koning. Het fijne is dat het staatshoofd het gezicht is van het land en niet van de politieke wind die door het land waait. Een écht staatshoofd en niet alleen een kabinetshoofd.

 13. 48

  @46 Het gedrag van de koning valt toch niet voor niets onder de verantwoordelijkheid van het Kabinet? Wilders’ commentaar moet zich richten op de minister-president, niet de koningin. Daarnaast moet Wilders begrijpen dat de koning er is voor alle Nederlanders, of Geert die nou moet of niet. Dat is geen politieke stellingname; dat is juist neutraal.

  Ook voor @45 wil ik wijzen op de ministeriële verantwoordelijkheid: als het gedrag van de koning ons niet aanstaat, dan kan daar prima iets aan gedaan worden. Ik zou me doodschamen als ze in het buitenland allemaal denken dat we zoals Mark Rutte zijn. Tien jaar geleden was het niet ondenkbaar dat Pim Fortuyn president zou zijn geweest, als we toen een republiek waren geweest. Geef mij dan maar een neutrale koning.

 14. 49

  Maxima wordt koningin? Wie bepaalt dat eigenlijk en waarom?

  Een prins naast een koningin wordt geen koning.
  Een prinses naast een koning wordt wel koningin.

  Blijkbaar is het geslacht van de vorst (mannelijk dus) bepalend voor de titel van de eega. Seksistisch, met andere woorden.

 15. 50

  @49 Dat bepaalt de regering. En niet het geslacht is daarbij bepalend maar de grondwet. En de grondwet kent slechts een koning, geen koningin. Als Claus koning zou zijn genoemd dan zou hij het staatshoofd zijn geweest in plaats van Beatrix en dat was niet de bedoeling. Met Maxima speelt dat niet omdat zij als koningin toch geen staatshoofd kan zijn als er een koning is.

 16. 51

  Arnon Grunberg, voorkant VK, heeft een grandioos idee:

  het geld dat het koningshuis ontvangt kan gezien worden als een subsidie voor performancekunst. omdat in deze tijd kunstenaars zich zelf moeten bedruipen kan dat ook van het koningshuis gevraagd worden. ze zoeken maar eens sponsoren.