Heel Europa naar rechts?

Serie:

Nederland moet rekening houden met een nieuw rechts kabinet, als we op de laatste peilingen mogen afgaan. Deelname van de PVV is zelfs niet uitgesloten. Hoe staat het er voor met extreemrechts in andere landen? Wat gaat het betekenen voor een nieuw Europarlement dat volgend jaar juni wordt gekozen? ‘De dominante thema’s van radicaal-rechts van de afgelopen 25 jaar – vooral immigratie – zijn nu in het hele publieke debat doorgedrongen,’ schrijft het Europabrede nieuwsmedium Voxeurop. Is de opkomst van extreemrechts nog tegen te houden?

In Frankrijk zien we de stijgende populariteit van RN (Rassemblement National), de partij van Marine Le Pen. Zij lijkt met succes het extreemrechtse imago van haar vaders Front National van zich af te kunnen werpen. Zondag liep ze mee in een mars tegen het antisemitisme, een breed en politiek-neutraal bedoeld initiatief tegen de vele antisemitische incidenten van de afgelopen weken. De aanwezigheid van RN leidde bij andere demonstranten tot ongemakkelijke gevoelens. President Macron had op voorhand al afgezegd. Maar Le Pen slaagt er bij dit soort gelegenheden steeds meer in geaccepteerd te worden als een ‘gewone’, min of meer gematigd rechtse Franse politicus. De uitsluiting van immigranten, en vooral van islamieten, blijft echter overeind. Op dat punt wordt ze geholpen door het feit dat veel Fransen de uitgesproken anti-Israëlische leuzen in recente demonstraties voor solidariteit met het onderdrukte Palestijnse volk te ver vinden gaan. Het Groene parlementslid Sandrine Rousseau ziet deelname aan deze demonstratie als een ‘omslagpunt voor RN, het “witwassen” van het oorspronkelijke antisemitisme’. Bij de aanhangers van RN hopen ze dat het eindelijk afgelopen is met de demonisering van hun partij.

Het voorbeeld van Le Pen

De opmars van extreemrechts in Europa wordt gefaciliteerd door centrumrechtse partijen die bang zijn stemmen te verliezen en daarom neigen naar hun concurrenten op de rechterflank. In Europa vertoonde EPP-voorman Manfred Weber van de Duitse CSU deze zomer al die neiging in het debat over de klimaatopwarming en de natuurherstelwet. Het heeft de opmars van de AfD in Duitsland bij de deelstaatverkiezingen niet kunnen voorkomen. Het resultaat van de opening van VVD-leider Dilan Yeşilgöz naar de PVV moeten we afwachten. Wilders toont zich in navolging van Le Pen ook gematigder dan voorheen. In Zweden was centrum-rechts vorig jaar al toe aan de gedoogrol van de Zweden Democraten. In Finland zit extreemrechts in de regering.

Italië heeft met Giorgia Meloni zelfs een premier uit een partij met onmiskenbaar fascistische roots. Portugal was een van de weinige landen waar een rechtspopulistische partij tot voor kort ontbrak. Vijftig jaar na de bevrijding van het fascisme in de Anjerrevolutie gaat Chega, een nieuwe extreemrechtse partij, komend voorjaar bij de ingelaste parlementsverkiezingen naar verwachting hoge ogen gooien. Spanje heeft een nieuwe centrum-linkse regering. Premier Sanchez heeft dat voor elkaar gekregen door zijn amnestie-deal met Catalaanse seperatisten. Maar liefst 70% van de Spaanse kiezers zou deze deal afwijzen. De gevolgen daarvan zullen waarschijnlijk zichtbaar worden bij de Europese verkiezingen.

Mogelijk gaan ook andere extreemrechtse partijen bij die verkiezingen het voorbeeld van Le Pen volgen. Al dan niet gestimuleerd door centrumrechts zullen ze met min of meer gematigde geluiden proberen hun positie in het Europese Parlement te versterken. Maar het is de vraag of dat een grote wijziging gaat brengen in de koers. Marginalisering en uitsluiting  van allochtonen, op de eerste plaats van islamieten en verder van alle mensen met een andere huidskleur, zit in het DNA van het rechtspopulisme. ‘Eigen volk eerst’ blijft de leus. Dat geldt zeker ook voor een aantal Midden- en Oost-Europese partijen die straks in Brussel/Straatsburg de rechterflank meer invloed kunnen geven. Zoals het Poolse PiS, dat na de recente verkiezingen weliswaar geen nieuwe regering kan vormen, maar in eigen land nog steeds de grootste partij is. Net als Fidesz in Hongarije.

Economische onzekerheid

Kan deze trend gekeerd worden? Of is het al te laat? Al sinds de eerste tekenen van groei van rechtspopulistische partijen ligt er een uitdaging bij centrumlinkse partijen die hun traditionele kiezers naar extreemrechts zagen gaan. Het European Trade Union Institute heeft een rapport gepubliceerd met aanbevelingen voor vakbonden en sociaaldemocratische partijen. Volgens de onderzoekers speelt de economie een veel centralere rol speelt dan soms wordt aangenomen.Ten eerste worden veel extreemrechtse kiezers gedreven door economische of andere protestoverwegingen, zoals wantrouwen jegens instituties. Immigratie – soms gezien als een uitsluitend culturele aangelegenheid – is in feite ook een economische aangelegenheid. Ten tweede volgen extreemrechtse partijen mobilisatiestrategieën die voortbouwen op economische onzekerheid en een bepaald soort welvaarts-chauvinisme. Ten derde kan sociaal beleid de onzekerheden die de steun van extreemrechts drijven, verzachten.’ Een van hun adviezen is om niet te proberen stemmen te winnen door delen van het programma van rechtspopulistische partijen over te nemen. ‘Linkse regeringen en vakbonden moeten zich concentreren op het aanpakken van de economische grieven door de onzekerheid op de arbeidsmarkt te verminderen, de economische groei te bevorderen en een effectieve bescherming van de welvaart te garanderen.’ Het is geen eenvoudige opgave voor politici die dagelijks vooral vragen krijgen over migratie, identiteit, versterking van de lokale gemeenschap enz.

Reacties (8)

#1 Joop

En de tweedeling werkt mee.

https://nos.nl/artikel/2498257-bestaansonzekere-laagopgeleide-vertrouwt-politiek-minder-en-stemt-minder

En als ie stemt, stemt ie eerder pvv. In Nl was pvda met rutte 2 ook niet handig bezig met de moestuintjes van Jetta.

  • Volgende discussie
#1.1 Knor - Reactie op #1

De noties ‘hoger opgeleiden gaan vaker stemmen’ en ‘we verrechtsen’ gaan wel ietwat in tegen de idee dat hoger opgeleiden linkser zouden stemmen (en het ‘domme volk’ rechts zou stemmen). Ik vind dat op zich wel een interessante ontwikkeling. Een soort omkering van de jaren ’80, waarin in ieder geval de indruk werd gewekt dat de shagrokende fabrieksarbeider met abonnement op de Volkskrant, Vara-gids en FNV, altijd PvdA zou stemmen, en de NRC gezien werd als een ‘rechtse’ krant.

Dat was in menig opzicht ook maar een luchtspiegeling, natuurlijk. Het waren desondanks de jaren Lubbers, tenslotte.

#1.2 Joop - Reactie op #1.1

Vroeger was de PvdA stemmer een biefstuksocialist. Nu hebben ze het biefstuk, en de solidariteit en het klimaatprobleem vinden ze niet meer zo belangrijk.

PvdA met in de jaren 90 de derde weg en afschaffing partijraad en laten vervangen door marketingbureaus.

#2 Eric

Het is naar mijn mening nog verbazingwekkend dat de vvd niet aan stukken is gereten in de campagne. Materiaal genoeg zou je zeggen. Hun oude vvd slecht ,nieuwe vvd kijkt alleen vooruit motto doet het verbazingwekkend goed. De kiezer is altijd al een oelewapper geweest die in de leugen trapt maar dat de andere campagneteams daar niet als een clan hyena’s op zijn gedoken is mij een raadsel.

Daarnaast vind ik Timmermans de laatste tijd een beetje mat, het lijkt alsof hij opnieuw heeft ontdekt hoe klein Nederland is en tijdens de debatten denkt: “oh mijn God, waar ben ik nu aan begonnen.”. Debatten zijn een waardeloze meetlat en op grond van zijn kwalificaties krijgt hij mijn stem wel maar Frans en campagneteam, kom op, met gestrekt been er in. Geen genade, ze hebben het verdiend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Hans Custers - Reactie op #2

Ik snap het ook niet. Het kan toch niet zo moeilijk zijn om weerwoord op die VVD-campagne te geven. Of op zijn minst kritische vragen te stellen. Hoe kunnen we nou verwachten dat de VVD de fouten van de afgelopen 13 jaar niet herhaalt, als ze zo demonstratief weigeren terug te kijken? Waarin verschilt deze nieuwe VVD met de nieuwe VVD die werd beloofd bij het aantreden van Rutte 4? Is de VVD die wegloopt van de verantwoordelijkheid voor het door hen gevoerde beleid niet juist de VVD van de oude politiek?

  • Volgende reactie op #2
#2.2 Knor - Reactie op #2

Ik zie ‘m ook liever gaan dan komen, maar ik snap het wel. Rutte hoeft namelijk alleen maar naar dit grafiekje te wijzen:

https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/leren-met-het-cbs/conjunctuurbekerstrijd/te-voorspellen-indicatoren/economische-groei

We zijn van bnp 591 mrd in 2010 naar 902 mrd gegaan in 2022.

  • Vorige reactie op #2
#2.3 Hans Custers - Reactie op #2.2

Maar wat nou als mensen die de grootste moeite hebben om rond te komen naar dat grafiekje wijzen? Of mensen die werken in, pak ‘m beet, de zorg of het onderwijs, die altijd maar weer te horen krijgen dat er nergens geld voor is?

Wat heb je aan al die groei als vrijwel al het extra geld in de zakken van een vrij klein clubje aandeelhouders belandt? (Ik las laatst ergens dat het totale bedrag dat Nederlandse bedrijven aan dividenden uitkeren inmiddels hoger is dan het totaal aan salarissen van hun werknemers. En dat is dan nog exclusief de financiële sector, waar dat al langer het geval is. Het zouden CBS-cijfers zijn, maar die kan ik zo snel niet vinden.)

  • Volgende reactie op #2.2
#2.4 Eric - Reactie op #2.2

Dat kan omdat mensen de cijfers niet begrijpen laat staan het aandeel van de vvd daarin. Rutte doet overigens ook niet mee met de verkiezingen.

  • Vorige reactie op #2.2