De historische achtergrond van het wantrouwen tussen Oost- en West-Oekraïne

The Daily Beast:

Although polls show that most Ukrainians want their country to stay united, historical grudges continually conspire to drive them apart. Whether the vote in a rump referendum over the weekend genuinely reflected public opinion in the eastern-most regions is doubtful. But Kiev in the west and Donetsk in the east aren’t just soccer rivals, after all. Easterners vividly recall how a leader from the west sided with Nazi Germany in World War II. But there are just as many Ukrainians who remember that Soviet agricultural policies led millions to starve to death in the 1930s, a mass murder that a 2006 law officially recognized as genocide.

The most common epithet thrown around Donetsk to describe the current government in Kiev and its supporters is “Banderovtsi”—“followers of Stepan Bandera”—a Ukrainian nationalist politician who worked with the Nazis to help them invade the Soviet Union, hoping to secure an independent Ukraine in the process.

En hoewel extreem- en nationalistisch-rechts een belangrijke rol speelde in de protesten tegen Janoekovitsj, is het – onder invloed van Russische propganda – gemakkelijk hun denkbeelden en invloed uit te te vergroten:

A neo-Nazi alliance called Right Sector, which was active in pro-Maidan violence, is another bogeyman. The south and east are full of unconfirmed reports of “Pravosek” (Right Sector) violence and abuse, including graffiti saying “Death to the zhids!” with swastikas on Odessa’s holocaust memorial.

The Right Sector not only has denied these charges, its spokesman personally met with Odessa Rabbi Avraham Wolff to condemn the acts and paint over the graffiti. The group said it is honor-bound to track down and “punish” the perpetrators of what it claims is false-flag vandalism intended to discredit the Right Sector and the Kiev government in world opinion.

Ukraine’s Jews, meanwhile, are leery of the Russian President Vladimir Putin’s designs on their country and a few sent him an open letter, condemning his fearmongering. Among the signatories were the Association of Jewish Organizations and Communities of Ukraine, the lead rabbis of both progressive and traditional Judaism in Ukraine, and the Ukrainian Center for Holocaust Studies.

“We are being warned that ‘banderovtsi’ and ‘fascists’ are coming to power in Ukraine and that Jewish pogroms await us,” the letter said. “Yes, we know that the political opposition… consists of many groups. Some of them are nationalistic, but even the most marginal among them don’t allow themselves to demonstrate anti-Semitism or other forms of xenophobia. And we know that our few nationalists are under the firm control of civil society, which can’t be said about Russian neo-Nazis being supported by your secret service.”

h/t Kevin

Open artikel

Reacties (28)

#1 bolke

M.A.W.
Wat als een vriendelijke scheiding had kunnen eindigen, eindigt nu dus in een vechtscheiding door de bemoeienissen van de VS, EU en Rusland. (niet noodzakelijkerwijs in die volgorde).

#2 Bismarck

@1: Je bedoelt wat helemaal niet in een scheiding hoeft te eindigen. Wat aangevoerd wordt als “De historische achtergrond van het wantrouwen tussen Oost- en West-Oekraïne” blijkt immers volledig te maken te hebben met bezettingen door regimes die inmiddels niet meer bestaan, terwijl het citaat nota bene begint met “polls show that most Ukrainians want their country to stay united”.

#3 Bolke

@2:

polls show that most Ukrainians want their country to stay united

Correct maar de ene helft wil als 1 land richting EU en de andere helft wil met het hele land richting Rusland, zie je het probleem?

#4 Bismarck

@3: Nauwelijks. Precies hetzelfde speelt in IJsland en daar schieten ze niet op elkaar.

#5 Bolke

@4: Slavische volkeren hebben kortere lontjes.

#6 gbh

@5: Alcohol misbruikers hebben kortere lontjes:

http://www.businessinsider.com/the-countries-that-drink-the-most-2014-5

The study, in The Lancet, says 25% of Russian men die before they are 55, and most of the deaths are down to alcohol:

http://www.bbc.com/news/health-25961063

#7 Bolke

@6: dubbelop dus.

#8 Bismarck

Overigens ligt de historische achtergrond wel iets anders. Het uiterste westen (Transkarpatië en Oost-Galicië) heeft nooit tot het Russische Tsarenrijk behoord en tussen de twee wereldoorlogen ook niet tot de Sovjet-Unie. De rest (inclusief het grootste deel van wat het artikel West-Oekraïne noemt met Kiev) wel.

#9 Bolke

@8: Daarom zei ik al eerder, het huidige Oekraine is een kunstmatige ‘gemaakte’ staat, dergelijke landen houden het meestal niet lang vol.

#10 Bismarck

@9: Dat klopt dan weer niet. De gebieden waar ik het over heb, betreffen alleen de paar uiterst westelijke oblasten, niet het veruit grootste deel van wat nu in de media West-Oekraïne genoemd wordt. Verder lag de grens tussen Oostenrijk en Rusland (beide multi-etnische rijken) zelf nogal kunstmatig, want zowel in Oost-Galicië, Transkarpatië als de rest van Oekraïne woonde voornamelijk een Slavische bevolking van Roethenen/Oekraïners (het onderscheid daartussen is overigens een politieke kwestie). Bovendien zijn de Joden en Polen (die in Oost-Galicië vrij grote minderheden vormden) tijdens respectievelijk na de 2e wereldoorlog etnisch gezuiverd (niet toevallig door die twee bezettende regimes waar ik het in #2 over had).

Verder mag je van mij dat argument van de kunstmatig gemaakte staat best gaan voeren, maar dan kom je toch echt met het probleem te zitten dat dat geldt voor vrijwel elke staat ter wereld, inclusief Nederland. Afhankelijk van je definitie van “niet lang” (25 jaar?), zit je er dan toch in de meerderheid van de gevallen naast.

#11 Bolke

@10: Verschil tussen Oekraïne en Nederland is alleen toen Nederland gemaakt werd het bevolkt werd door een behoorlijk homogene bevolking die daarvoor al regelmatig langere tijd in 1 of andere vorm van land/gebied samen zaten (muv van de Friezen).

Oekraïne daar in tegen is regelmatig ontvolkt en opnieuw deels bevolkt door de diverse op een volgende bezetters/bezitters.

Als de Spanjolen, Fransozen en de Duitsers dat hier hadden gedaan en vervolgens na hun vertrek grote minderheden hadden achtergelaten dan was Nederland nu ook niet zo stabiel geweest hoor.

#12 Bolke

http://talkingpointsmemo.com/cafe/22-maps-that-explain-the-centuries-long-conflict-in-the-ukraine

20 kaarten van dat gebied, en met name de kaart van 1649 geeft aan waar de ‘echte’ Oekraïners wonen, de rest is import en/of behoort tot een andere bevolkingsgroep van oorsprong.
Het huidige Oekraïne beslaat dus een groot gebied dat van oudsher nooit bij Oekraïne gehoord heeft en daar wonen mensen die van oudsher ook niet echt met elkaar samengeleefd hebben.

En dan zijn er dus nog steeds mensen die zich afvragen hoe het zo snel kon destabiliseren in Oekraïne.

#13 Basszje

Het zal wel dat 300 jaar geleden de ene horde de andere niet mocht en toen ineens de mongolen aan de deur stonden, toch denk ik dat 70 jaar Sovjetonderdrukking en 25 jaar corruptie meer hebben gedaan. Maar dat ben ik.

Het hele conflict is overigens ook nogal kunstmatig, er zijn groene mannen van het Kremlin nodig om het op te stoken en zelfs dat lukt nog niet eens al te goed, gezien dat er propaganda nodig is. Maar wat wil je ook met een handvol baboeshka’s met Ostwee.

#14 Micowoco
#15 gbh

Een windvlaag met de tekst Blackwater is voor sommige idioten blijkbaar al genoeg:

http://www.interpretermag.com/russia-this-week-what-do-polls-measure-in-russia/#0710

#16 L.Brusselman

Laten we vooral beleefd blijven.Schelden en elkaar beledigen heeft er nog nooit voor gezorgd dat de discussie zich verdiept,eerder het tegenovergestelde.

#17 Bismarck

@11: “toen Nederland gemaakt werd het bevolkt werd door een behoorlijk homogene bevolking die daarvoor al regelmatig langere tijd in 1 of andere vorm van land/gebied samen zaten”

Wat een mooi stukje revisionisme!

@12: “de kaart van 1649 geeft aan waar de ‘echte’ Oekraïners wonen, de rest is import en/of behoort tot een andere bevolkingsgroep van oorsprong.”

Grappig dat je daar een situatie pakt die amper een paar jaar bestaan heeft en dat verheft tot etnische waarheid. Ik kan niet anders dan concluderen dat je gebrekkige kennis hebt van de geschiedenis van dat deel van Europa.

#18 Bismarck

@17: Moet eigenlijk zijn “een politieke situatie pakt die amper een paar jaar bestaan heeft”. Het hele punt is namelijk dat juist alle eerdere staten in die buurt nogal kunstmatig zijn (geweest), in de zin dat het nooit natiestaten waren (ik gok zo dat Bolke dat de enige niet kunstmatige staten vindt). Juist bij het instellen van de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek (en de uitbreiding daarvan na de 2e wereldoorlog) is er daar een stuk meer recht gedaan aan de bestaande etnische verhoudingen dan er ooit daarvoor heeft bestaan.

#20 Cerridwen

@19: Wat wil je daar precies mee zeggen?

Het is natuurlijk een zeer gevaarlijke ontwikkeling, de oprichting van pro-Oekraïense paramilitaire groepen. Een burgeroorlog ligt op de loer.

Maar ik snap het wel, je wilt je land niet zonder slag of stoot opgeven (dat zou ook verraad zijn aan al die burgers die dat niet willen), zeker niet aan het stelletje criminelen van de seperatisten. De bestaande Oekraïense veiligheidsdiensten zijn niet opgewassen tegen de taak, wat voor opties zijn er nog voor de overgangsregering?

#21 gbh

Head of the Trade Union of Donbas miners: “We will not swallow Putin’s spit into out soul”

http://inforesist.org/head-of-the-trade-union-of-donbas-miners-we-will-not-swallow-putins-spit-into-out-soul/?lang=en

Kyiv and Donetsk football teams’ fans march together in unity for Ukraine march in Poltava

https://twitter.com/v_solohub/status/466978988540567552/photo/1

https://twitter.com/euromaidan/status/466977244595118080/photo/1

John Pilger: Putin Is a Great Democrat

http://nymag.com/daily/intelligencer/2014/05/guardian-columnist-putin-is-a-great-democrat.html

Niet de Right Sector maar Rusland:

http://www.newrepublic.com/article/117692/fascism-returns-ukraine

#22 su

@20 wat voor opties zijn er nog voor de overgangsregering?

Je hoofd koel houden en praten, praten, praten, praten.

#23 L.Brusselman

@16: Degenen die mij hebben gemind zijn vieze gore kutkankerlijers.
En nou niet gaan zeiken ze hebben zelf geen bezwaar tegen scheldwoorden en beledigingen.

#24 Bolke

@23: Tjonge Brusselmans, dat is een erg nare ziekte hoor.

#25 L.Brusselman

@24 Idiotie ook,toch worden regelmatig reageerders als zodanig geclassificeerd .

#26 Cerridwen

@22: Dat was precies wat Oekraïne deed op de Krim. Was dat een succes volgens jou?

Rusland weigert te praten met Oekraïne. Het is volstrekt onduidelijk wie de groene mannetjes met wapens precies vertegenwoordigen. Ondertussen wordt het een na de andere overheidsgebouw bezet.
En dan is er nog de vraag wat er dan precies besproken moet worden.

Het is een dunne lijn waar de overheidsregering van Oekraïne op balanceert, en als ze willen blijven staan is alleen maar praten absoluut niet genoeg.

#27 Bolke

Hoe dan ook, het wordt tijd dat dit conflict met Rusland eindigt, want elke dag dat dit voortduurt wordt de kans kleiner dat de relatie met Rusland dit decennium nog hersteld wordt, er zijn zelfs al rusland experts die menen dat het wel 30 jaar kan gaan duren voordat de relatie tussen de EU en Rusland weer op het pre-Oekraïne conflict niveau terug komt, in ieder geval is men het er wel over eens dat er eerst aan beide kanten een nieuwe generatie politici moet opstaan voordat de relatie volledig gerepareerd kan worden.

#28 gbh

Putin’s plannen lopen staak door gebrek aan animo:

Staal arbeiders vegen Mariupol schoon:

http://www.nytimes.com/2014/05/16/world/europe/ukraine-workers-take-to-streets-to-calm-Mariupol.html

Stoppen Russische bussen met “toeristen” en 190 arrestaties eindigen separatisme in Kharkiv (1.4 miljoen inwoners):

http://euromaidanpr.com/2014/05/15/how-separatism-was-tamed-in-kharkiv/

Ontslagen door gebed:

http://www.themoscowtimes.com/news/article/orthodox-priest-suspended-for-praying-with-members-of-kiev-patriarchate/500168.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*