Het uur van Ab Klink

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Het kabinet is inmiddels toe aan het eerste Ab-Klink-momentje in zijn bestaan zegt GB van Publiekrecht & Politiek: het boerka verbod.

Dat is namelijk een maatregel waarbij het van belang is waarom je hem neemt. Je verbiedt iets wat naar iemands eigen overtuiging een uitdrukking van haar geloof is, en dat soort beperkingen van grondrechten vereisen om te beginnen een legitiem doel.

Het persbericht van de ministerraad zet een (voor mij) tot nog toe onbekende beperkingsgrond in:

het kabinet acht een beperking van de godsdienstvrijheid in deze, indien daar sprake van is, nodig en gerechtvaardigd in het belang van de bescherming van het karakter en de goede gewoonten van het openbaar leven in Nederland.

Deze formulering past niet onmiddellijk op de beperkingsgronden uit de Grondwet (bescherming gezondheid, belang van het verkeer, openbare orde) of het EVRM (openbare orde, veiligheid, gezondheid, goede zeden, rechten en vrijheden van anderen). Met enige goede wil valt er echter een combinatie van goede zeden en openbare orde in te lezen. Problematisch is het doel van de beperking in de rechtspraak echter zelden, al heeft het EHRM de Griekse overheid wel eens gecorrigeerd toen die kwam aanzetten met het ‘upholding of Greece’s cultural traditions and historical and cultural symbols.’

Wat in ieder geval onder geen enkele beperkingsgrond valt, is het verhaal van de PVV: ‘de-islamisering’ en ‘een duidelijk signaal aan boerka-dragers’. De vraag is dan wat er gaat tellen als het ‘doel’ van het boerkaverbod. Het gaat natuurlijk wel ver om verdachte motieven van de individuele kamerleden te laten meetellen wanneer ze een overigens goed voorstel steunen, maar er is hier natuurlijk wel meer aan de hand.

Vol op het orgel lijkt mij hier ook het doel van de beperking vergiftigen

Reacties (9)

#1 Tom van Doormaal

De verplichting om in een bungalowtent te lopen is mij een gruwel. Maar dat betekent niet dat het verboden moet worden.
De PVV heeft de ambitie de fundamentele gelijkheid geweld aan te doen. Dat lijkt, nu onze welvaart via de euro dreigt weg te vloeien, een minder slim idee.
Als het kabinet deze pepernoten aan Wilders wil overmaken, vrees ik dat het spoedig gedaan is met deze regeringscombinatie. Ik heb liever een daadkrachtige regering, gezien de crisis in Europa, maar als ze zo dom zijn, zal ik er geen traan om laten.

 • Volgende discussie
#2 C Conner

Godsdienst is een opvatting, naar mijn idee zelfs een misvatting! Het geeft geen pas een ander daarmee storen. Vrijheid van Godsdienst houdt in dat men niet om zijn Godsdienst vervolgd mag worden. Utingen van vroomheid horen niet in de publieke ruimte, maar in het clubhuis: kerk of moskee of achter de eigen voordeur!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Inca - Reactie op #2

Als je godsdienst een mening / opvatting vindt, wordt het uiten daarvan nog steeds beschermd door de vrijheid van meningsuiting volgens onze grondwet.

#3 DSV

De reden is dezelfde als waarom je niet mag rondlopen in een nazi-uniform.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 su - Reactie op #3

It’s the parents I blame..

 • Volgende reactie op #3
#3.2 Sjiek - Reactie op #3

Of de PVV-groet brengen.

 • Volgende reactie op #3
 • Vorige reactie op #3
#3.3 vandyke - Reactie op #3

Jammer he dat dat verboden is.

 • Volgende reactie op #3
 • Vorige reactie op #3
#3.4 migchiell - Reactie op #3

Of als Nederlandse volksvertegenwoordiger een vlaggetje van Israël op je buro mag hebben. Oh, wacht…

 • Vorige reactie op #3
#4 pedro

Waar kan ik de wettelijke definitie van “het karakter en de goede gewoonten van het openbaar leven in Nederland” vinden, of is dit een ontzettende verspilling van tijd en geld en gaat de rechter hier (uiteindelijk) korte metten mee maken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie