De PVV-kieswijzer

OPINIE - Nou nou, dat was lachen zeg, die PVV-kieswijzer, met zulke geweldig grappige vragen als ‘U struikelt. Wie geeft u de schuld?’ en dan als opties de moslims, de Grieken of de publieke omroep. En wat een hoogtepunt van humor werd toch bereikt met ‘Hoeveel is drie keer vijf?’ (Ongeveer tien; de Polen pikken onze banen in; beide antwoorden zijn juist.)

Het probleem met dit project van de VPRO is niet eens zozeer dat het ongrappig is, maar dat het volkomen verkeerd is gericht. Satire werkt alleen als ze correspondeert met de werkelijkheid, ja kan doorgaan voor een maar weinig overdreven schets. Ter navolging van Kees ’t Hart is zo overtuigend omdat de beschreven types werkelijk bestaan kunnen. Multatuli’s dominee Wawelaar, die min of meer had kunnen bestaan, is overtuigender dan Batavus Droogstoppel, die té overdreven is.

De mensen die op de PVV stemmen zijn niet zo dom als ze in deze mislukte satire worden weggezet. Ze mogen dan geen hoge opleiding hebben, ze weten heel goed hoeveel drie keer vijf is. En ze weten ook wat bureaucratie is en wat benzineprijzen zijn.

Ze weten bovendien verdraaid goed dat de globalisering hoogopgeleide winnaars en laagopgeleide verliezers heeft, en ze weten dat zij behoren tot de tweede groep. Ze weten verder dat de winnaars een achilleshiel hebben: ze hebben hun opleidingen te danken aan de Nederlandse belastingbetaler, maken nu deel uit van een internationaal netwerk, doen weinig terug voor die belastingbetaler en denken ook niet graag over de voor hen zo profijtelijke ongelijkheid.

Het PVV-electoraat weet heus wel dat Wilders’ gehamer op de islam, Europa of de Oosteuropeanen niets zal opleveren, maar ze hebben in de gaten dat ze met een stem op de PVV in elk geval zand kunnen strooien in een globaliseringsmachine die de maatschappelijke tegenstellingen vooral vergroot. Een stem op de PVV is rationeel en Wilders is, met een woord van Marcel Hulspas, een nuttige idioot.

De makers van deze kieswijzer (en trouwens ook ikzelf) belichamen vermoedelijk alles waaraan de PVV-stemmer een hekel heeft: hoogopgeleid, kosmopolitisch en betrokken bij een ietwat elitaire cultuur. Daar mogen de makers van de kieswijzer trots op zijn – ik ben het in elk geval wel – maar het is geen reden om mensen die niet zoveel kansen hebben gekregen, af te zeiken.

Volgens de stemwijzer is het PVV-electoraat dom, rancuneus en vol vooroordelen over buitenlanders. Maar is dat niet óók een vooroordeel? Niemand zou joden of Antillianen op deze wijze bespotten, want antisemitisme en racisme zijn terecht taboe. Een beschaafd mens maakt ook geen grappen ten koste van mensen die niet het voorrecht hadden een hogere opleiding te volgen.

Reacties (22)

#1 Daan van der Keur

Grappig, laat ik nou meer dan genoeg hogeropgeleide mensen kennen die uit totale onvrede met de huidige politiek PVV gaan stemmen. Ja inderdaad en dat zijn er best veel. Want je kunt niet gaan stemmen of die ongelofelijk domme sukkels (uitermate ironisch bedoeld) in Den Haag keihard laten voelen dat zij als politici er voor zorgen dat de politiek alleen maar verder verwijderd is geraakt van diezelfde burger dóór HEN! En door PVV te stemmen hopen veel mensen dat het kwartje bij deze politici nu eindelijk eens gaat vallen.

 • Volgende discussie
#2 Joost

Ik ken er helemaal geen, Daan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 gbh

Deze kieswijzer bestaat al een tijdje en ik ken een PVV stemmert die blauw lag van het lachen, hij zat alleen regelmatig te schelden dat hij niet voor alle opties kon kiezen.

Rancuneus klopt bij die ik ken wel maar niet tegen buitenlanders maar naar de politiek die je toch alleen maar naait.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Co Stuifbergen

@3: gbh,

Die PVV stemmer heeft gevoel voor humor.
Ik houd wel van mensen die ertegen kunnen als ze in de zeik genomen worden.

Ik hoop wel dat hij beseft dat Wilders zelf serieus politiek bedrijft, en dat een stem op hem uiteindelijk gevolgen voor de burgers heeft.

En als hij tegen de politiek is, kan hij natuurlijk op de Partij voor de Dieren stemmen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 su

Het stuk valt in zijn eigen gat door zelf een stereotype als centrale argumentatie te gebruiken. In Nederland kennen we eerder een wie-je-kent elite. Wat je kent is secundair. En zo buit Wilders et al de rancune uit tussen verliezers en net-niet verliezers en blijft de ware elite ruim buiten schot.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 gronk

Neem zo’n stuk als dit; de manier waarop GS dat neerzet is ronduit racistisch/xenofoob, maar het eigenlijke probleem –dat gemeentes, politie en woningbouwvereninigingen vast zitten in hun eigen bureaucratie– bestaat al tientallen jaren, zit ook al die tijd muurvast. En als ‘burger’ ben je daar op een gegeven moment wel klaar mee, met die disfunctionerende instutities.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 aynranddebiel

maar ze hebben in de gaten dat ze met een stem op de PVV in elk geval zand kunnen strooien in een globaliseringsmachine die de maatschappelijke tegenstellingen vooral vergroot.

Misschien goed bedoeld, maar dan hebben ze het mis. Wilders leidt alleen maar de aandacht (en de kiezers) af van een echt (links) tegengeluid.

Zoals @5 zegt zet hij alleen maar de verliezers tegen elkaar op. Wilders verdeelt, het kapitaal heerst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 gbh

@4: Dat beseft hij zich zeker. Punt is dat de PVV stemmer zelf serieus wilt worden genomen en daarom maar zo hard mogelijk schopt tegen het politieke systeem. Wilders is de hardste trap en niet de goudvissen knuffel partij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 weerbarst

Ik ga ook PVV stemmen, de enige manier om een deuk in de links fascistische hypocrisie te krijgen. Hoewel ik verder geen oplossingen van de politiek verwacht, die kunnen alleen uit mensen zelf komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 gbh

@9: Wat bedoel jij met links fascistische hypocrisie?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 pedro

@1:

En door PVV te stemmen hopen veel mensen dat het kwartje bij deze politici nu eindelijk eens gaat vallen

Hoger opgeleid of niet: dat is uiterst dom. Kijk maar naar de geschiedenis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Amateur Commenter

@2: Ik ken er een paar in mijn omgeving; politieke interesse van een doperwt en hebben wellicht een keer moslims in het nieuws gezien tussen tlc en utopia door.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 gronk

Wat wel een aardige om te onthouden is, is dat de PVV werd gezien als de ‘logische’ opvolger van de LPF. Terwijl die partijen eigenlijk haaks opelkaar staan (wilders PVV is een soort van volksVVD, met een hele beknepen moraal, terwijl Fortuyn’s LPF veel meer een soort van ‘paars on steroids’ was, ondanks z’n geschop tegen paars). Maar de reden waarom mensen stemmen op PVV/LPF is dezelfde: weerzin tegen bestaande instituties.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 weerbarst

@gbh

europa, politiek correcte grachtegordel bullshit, “climate change”, belasting, linkse nwo elite onzin in de msm, de verzorgingsstaat, pensioenen, overheidsbemoeienis, staatsschuld, begrotingstekorten, bankiers, etc

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Mister P

Want een kolder. Hoogopgeleid, kosmopolitisch en lichtelijk elitair….
Ik ken zat hoogopgeleide mensen die PVV stemmen, zelfs twee mensen die een PHD doen op dit moment. Ze zullen het echter niet hardop in hun kosmopolitische en lichtelijk elitaire milieu zeggen, want dan hoor je er niet meer bij…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 su

@8 Alleen schopt Wilders daar helemaal niet tegen. Hij maakt er een spectakel van, dat is zeker. Maar als puntje bij paaltje komt klimt hij gewoon met de gevestigde macht, en met name de VVD, in bed. Het is een truuk om de verongelijkten alsnog in te zetten voor het belang van de elite.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 pedro

@0: De aanvankelijke stelling van het artikel begreep ik nog. Zo dom zijn de PVV keizers niet. Maar vervolgens lijkt de auteur zijn best te doen de PVV kiezer toch als domme kwezels weg te zetten.

Ze weten bovendien verdraaid goed dat de globalisering hoogopgeleide winnaars en laagopgeleide verliezers heeft, en ze weten dat zij behoren tot de tweede groep

En daarom stemmen ze op een partij, die financieel gesteund wordt door hoogopgeleide winnaars, die grote bedragen storten en niet bekend willen worden, en die nog nooit iets voor de lageropgeleiden heeft gedaan.

Het PVV-electoraat weet heus wel dat Wilders’ gehamer op de islam, Europa of de Oosteuropeanen niets zal opleveren, maar ze hebben in de gaten dat ze met een stem op de PVV in elk geval zand kunnen strooien in een globaliseringsmachine die de maatschappelijke tegenstellingen vooral vergroot

Dus: om zand te kunnen strooien in een machine die maatschappelijke tegenstellingen vergroot, stemmen ze op een partij, die maatschappelijke tegenstellingen vergroot. Erg slim…

Volgens de stemwijzer is het PVV-electoraat dom, rancuneus en vol vooroordelen over buitenlanders

O nu snap ik het. De auteur heeft de satire vergeten. De stemwijzer gaat niet over het PVV electoraat, maar over het beleid en de uitspraken van de PVV.

Niemand zou joden of Antillianen op deze wijze bespotten, want antisemitisme en racisme zijn terecht taboe

Helemaal mee eens. Geldt wat mij betreft ook voor moslims.

Een beschaafd mens maakt ook geen grappen ten koste van mensen die niet het voorrecht hadden een hogere opleiding te volgen

Inderdaad, maar waar kwam dan toch alle commotie rond bepaalde cartoons bijvoorbeeld vandaan? Er zijn miljoenen mensen op de wereld, die niet eens een lagere opleiding hebben gekregen, die zich bespot en vernederd voelen door dat soort grappenmakerij. En terecht of niet, daar hoeven we niet over te redetwisten, maar waarom zouden we meer respect moeten hebben voor mensen, die hier in ons land niet het voorrecht hadden een hogere opleiding te volgen? Waarom verdedigt Lendering de schoffering van lager opgeleiden in de zaak Nekschot, bijvoorbeeld, en waarom valt hij de grappenmakers in dit geval aan? Is dat omdat het in het ene geval om allochtone en buitenlandse lager opgeleiden gaat, en in het andere geval in de eerste plaats om blanke autochtone lager opgeleide mannen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 aynranddebiel

@14
Je bent tegen pensioenen?

Ik zal niet generaliseren door alle PVV-stemmers dom te noemen, maar over dit specifieke geval kunnen we het toch wel eens zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Joop

PVV de Partij van de Vreemdelingenhaat, sjemig, dat dat wordt goedgepraat.

Ken zat hoogopgeleide mensen (met doctoraalscriptie) die op het laatste moment kiezen tussen PVV of GL of domweg blanco hebben gestemd. Onzin.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 pedro

Wel satirisch (en ironisch): de PVV kieswijzer stelt de ideologie van de PVV ter discussie, niet de PVV stemmers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Lunarts

Als links stemmer schrok ik een beetje van de uitslag van de de echte Kieswijzer, ik zat heel dicht bij de NVU na ietwat mallotig en snel de vragen te beantwoorden. Ik ga nu even naar de Zeeman, een zwart shirt kopen en misschien een mooie zwarte pet in een Sm-winkel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Dehnus

@12: Waneer word TLC hernoemd naar Tender Love and Care want het leren is er al lang niet meer bij.

 • Vorige discussie