Quote du Jour – Generale Repetitie?

Quote du Jour “Albayrak is volledig ingepakt door de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Er wordt gepraat over “maatwerk”en “individuele gevallen”, wat een slappe thee. Zo hebben we over drie jaar weer de roep om een generaal pardon”, Mark Rutte in het Radio 1 journaal

Het plan was zo mooi. Een “Generaal Pardon” en alle voortslepende problemen met asielzoekers die al jarenlang in Nederland wonen zouden zijn opgelost. De uitgeprocedeerden die voldoen aan de criteria mogen blijven, de rest moet het land uit. Helaas willen een aantal burgemeesters er niet aan om een streep te halen door het verleden. Sommigen illegalen mogen volgens de criteria blijven, de rest mag blijven “hangen” en worden weer een misschientje.

Burgemeesters, barmhartige medemensen of benoemde onruststokers die de democratie in de weg zitten?

 1. 2

  Barmhartige medemensen. Die zich meer macht toe-eigenen dan ze eigenlijk hebben. Albayrak mag zich van mij best wat onverzoenlijker opstellen.

 2. 3

  In België al zo’n regularisatie meegemaakt.
  Het lost eigenlijk weinig op als het beleid nadien niet verandert.
  Mensen kunnen veel te lang procederen en veel te lang blijven hangen in allerhande statuten.

  Binnnekomen controleren en maximaal 4 maanden later uitslag blijven of weg en geen gemaar.

 3. 5

  Tja, wat is het doel, en wat zijn de middelen ? En ook : met hoeveel haken en ogen hangt de hele reglementering aaneen ? Zie ook schijnhuwelijken in Nederland en daarna verhuizen naar Antwerpen, zie ook de regels rond familiehereniging, enz. Al bij al nogal een zootje, bij gebrek aan politieke doortastendheid ook.

 4. 6

  hmmmm… niemand wil er wat aan doen, het probleem is te ingewikkeld, oplossingen duren tenminste 50 jaar, je doet het verkeerd of niet goed. en iemand die je persoonlijk kent is weer anders dan een hele groep…
  files, asielzoekers, allochtonen, vervuiling, terrorisme, ambtenarij.. allemaal heel leuk als idealistisch project lekker iets zielig vinden, of het zo goed hebt dat je er geen last van hebt. achteraf zullen we er ook wel weer om lachen dat we ons er druk om maakten.
  misschien ga ik vandaag eens kijken of ik ergens een miljoen of wat kan vinden :)

 5. 7

  Barmhartige medemensen.
  Nederland moet zich wat asielzoeken en eufemiserend ‘vreemdelingebeleid’ betreft dubbel zo medevoelend opstellen na het schandelijk gedrag in WO II.
  Misschien zijn burgemeesters wel de experten op dit gebied, en holt de hogere politieke kaste de waan van de dag achterna.
  En er blijft nog steeds dat Darwinistische punt van natuurlijke selectie. Geen gezonder, wilskrachtiger en ambitieuzere werkers dan mensen zonder papieren.

  Verblijf geven en dankbaar zijn dat er nog mensen bestaan die naar onze zich walgelijk superieur maar o zo laf en schuw gedragende lage landen wìllen begeven.

  Wij zijn een bange, bange verzameling bibberende malloten geworden, en van de weeromstuit zet men het op luidkeels blaffen. Ik voel me daar uiterst beschaamd omtrent.

 6. 8

  Quite d’accord met #7.

  En dat het zodanig rammelt dat men ermee kan rammelen, it ain’t right. Rechtszekerheid moet er ook zijn voor de zoekenden. Des te proactiever zelfs.

  Bv. in België : wat heeft bv. minister Dewael in deze gedaan sinds 2004, toen bv. Antwerpse loketbedienden aan de alarmbel trokken dat ze geen ernstig werk meer konden leveren wegens de vele mazen in de regelgeving ?

  Doet me een beetje denken aan ministers die de correcte inning van belastingen bewust laten slabakken om het ondernemersklimaat zgn. status quo te houden. Struisvogelpolitiek.

 7. 9

  @Crachàt
  Dat we ons in de lage landen medevoelend moeten opstellen tot daar aan toe.
  Maar moet je daar nu echt WO II bij betrekken? Die heeft er onderhand al geen bal meer mee te maken.

 8. 10

  Ik denk dat deze gang van eigenlijk niemand zal verrassen. We hebben het niet in ons om duidelijke en uitvoerbare regels op te stellen en die dan ook te handhaven. Democratie en parlement of niet, de aangestelde burgemeesters gaan gewoon hun eigen gang. Er zullen nog vele generale pardons volgen.

  Protesteren hiertegen is eigenlijk zinloos en je loopt het risico met een Nazi te worden vergeleken.

 9. 13

  Moeten we in Europa het asielbeleid trouwens niet naar boven trekken en op Europees niveau gaan behandelen.

  Met alle respect voor de asielzoekers. Maar een asielzoeker die in België uitgeprocedeerd is die wandelt gezellig de grens over en probeert in Nederland, lukt het niet dan trekt hij wel weer verder naar Duitsland of Frankrijk.

  Die mensen worden trouwens ook stevig misbruikt door een heel aantal advocaten die er gewoon een spel van maken om door alle regeltjes te proberen centen te verdienen aan deze mensen.

 10. 15

  inderdaad Blammeke, wat S’z zegt in 11.
  Diplomatie, tot nader order de taal die met Het Buitenland praat, die stoelt op traditie, op welvoeglijkheid, op grotere lijnen dan de Waan van de dag.
  Dat Nederland vanaf hun Gouden Eeuw zich toelegt op neutraliteit, en handel drijven met iedereen in oorlog – dat blijft de basis van het Nederlandse denken. Goed of fout, dat is zo. De gemiddelde Nederlander is nog steeds geshockeerd dat het in 1940 ‘betrokken’ werd.
  EN of het nu leuk is of niet: maar net zoals Congo de Belgische schandvlek blijft, is het keiharde, niets-in-de-weg leggende ‘vreemdelingenbeleid’ tegenover Joden in WO II hun schandvlek.
  Een geweten: het bestaat, echt waar.

 11. 19

  Bruin is overal te vinden jammer genoeg, zoals oostfrontstrijders’ en ‘flaminboches’. Iedere gemeenschap moet dat verleden verwerken.

 12. 20

  Crachàt
  En hoe lang moet dat geweten dan blijven werken voor een staat.
  Kunnen we dus ook nog steeds geld gaan eisen van Spanje of Frankrijk voor de passage van de hertog van Alva of Napoleon.
  Of dichterbij. Kunnen we met België Duitsland zijn achterstallige schulden van WOI nog steeds laten betalen. Met intrest, kwestie van onze staatsschuld wat te verlichten.

 13. 21

  S’z schreef: “Rechtszekerheid moet er ook zijn voor de zoekenden.”

  Met dit pardon was die rechtzekerheid er. De burgemeesters verzieken die nu.

 14. 22

  Ik heb maar 1 Jood binnen mijn kennisenkring, (zij heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd door onder te duiken als kind). Juist zij is het Crachàt-denken echt helemaal zat en ze voelt zich gebruikt.

 15. 24

  In één alinea wordt Nederland hierboven verweten neutraal te hebben willen blijven èn vrolijk de joden hebben willen uitleveren. Eigenlijk moet Nederland zich schamen, we deden of we niet mee wilden doen aan de oorlog maar stiekem hebben we de Duitsers gevraagd om Rotterdam snel plat te gooien zodat we van de joden af konden in de concentratiekampen die eigenlijk door Sporthuis Centrum waren geleverd.

  Wanneer houdt dat geneuzel over de oorlog nou eens op?

  Sorry, ik word altijd wat kregel van opportunisten die ons verplicht schuldgevoelens proberen aan te praten.

  Zeker omdat mijn opa in Auschwitz is overleden.

 16. 27

  De cynicus heeft altijd gelijk.

  Wat terugkomen op historie betreft: zullen we het houden op het Laatste Grote conflict dan maar?
  Bij een volgende oorlog nemen we diè als referentie.
  Of zullen we het concept van “leren van fouten” ook maar gewoon vergeten?

 17. 28

  het hele circus begint gewoon opnieuw, net als de mensen die op kosten van een ander de barmhrtige samaritaan willen spelen..

  we hebben nu al te weinig ruimte, wegen, groen etc.. hoe vol moet dit land worden?

  cacherat: ga jij eerst je eigen ( belgische) straatje maar eens schoonvegen

 18. 29

  @Sikbock
  Niks tegen onze Belgische straten he.
  Jullie willen er toch niet voor betalen. Enkel ze stuk komen rijden met jullie caravans.

  @Crachat
  Leren uit fouten ja, nieuwe fouten maken om het goed te maken nee.
  We zijn wat oogjes dichtknijpen vanwege WOII al lang genoeg bezig in het MO.

  Begrijp me niet verkeerd, van mij mag iedereen emigreren. Maar dan wel volgens duidelijke regels.
  Das voor die mensen ook eens zo makkelijk.
  Hier 7 jaar zitten wachten op een definitieve aanvaarding of uitwijzing. Dat kan volgens mij niet

 19. 30

  @#13+21 : zie ook de fortuinen die malafide mensen, van advocaten tot mensenhandelaars verdienen aan die rechtsonzekerheid jenszeits de grenzen.

  @#28 as if. Alsof als iedereen zwijgt en voor de eigen deur veegt, alle problematieken ter wereld goed opgelost geraken. Net daarvoor heb je debatten in parlementen of publieke opinies.

  M.i. is #20 toch een beetje naast de kwestie. M.i. gaat #7 niet over aflossen historische schulden, maar probeert het via een “het heden verschilt nog niet zo veel van het verleden als jullie wanen te denken” beeldspraak duidelijk te maken waar een Nederlandse burgemeester (lokaal bestuursniveau, dichter bij de mensen) dichter bij humane oplossingen staat dan de hogere bestuursniveaus van regentesk Den Haag die nu al zo lang aanmodderen omdat ze eigenlijk vooral bezig zijn met electorale problemen, cf. hoe Rutte met het probleem Verdonk (en Wilders) zit (zat), enz.

 20. 32

  De groep die niet mag blijven is als ik het wel heb na de invoering van de Vreemdelingenwet binnengekomen. Die Vreemdelingenwet waar Verdonk niet naliet steeds te verwijzen naar de bedenker ervan, Cohen. Prompt na de invoering was er een nieuw kabinet, eerst met Nawijn, daarna met Verdonk. Als ik het goed begrijp zijn die niet in staat geweest de wet te handhaven? Da’s knap, zeker als je ziet dat Verdonk steeds binnen een half jaar alle IND-problemen opgelost zou hebben en bovendien nadrukkelijk de (uiterste minimum-)grenzen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens opzocht dan wel negeerde.

  Met andere woorden: Rita Rechtdoorzee heeft vier jaar lang op kosten van de belastingbetaler aan haar imago zitten werken zonder iets gedaan te krijgen?

  De burgemeesters worden overigens wel in een rare positie gebracht: mensen moeten zich bij hem melden om bevestigd te krijgen dat ze aan de criteria voldoen, maar zouden bij onverhoopt niet voldoen door diezelfde burgemeester meteen in de kraag gevat worden?

  Niettemin is het ook in het belang van die burgemeesters om illegalen op een fatsoenlijke manier Nederland uit te krijgen. Direct “uitleveren” hoeft niet, “naar buiten begeleiden” wel. Ik denk dat dit gruwelijke compromisvol geformuleerde beleid wel beter zal werken dan het compromisloze chickengame-beleid van Verdonk.

 21. 33

  ik voorzie eigenlijk weer eindeloze procedures van mensen die menen dat ze onder het generaal pardon vallen..

  vanzelfsprekend bijgestaan door nederlandse “verzetshelden”

 22. 34

  @ #32 §3 slecht wetgevend werk, genre “hete appel methodiek”… En dan worden de Nederlandse burgemeesters niet eens verkozen.

 23. 36

  @ mescaline #26

  Natuurlijk verzonnen. Is altijd wel een fijne opmerking om wat mensen pijnlijk naar de neuzen van hun schoenen te laten kijken.

  @ sikbock
  Maar die zuiderbuur moet wel over de grens als hij iemand de maat wil nemen. Thuis is er geen beginnen aan.

  Tekenend voor de Belgen is hun eerste koning, Leopold 1. Zou koning van Engeland worden, maar zijn vrouw de kroonprinses ging dood. Werd gevraagd voor Griekenland, maar sloeg dat aanbod af. Mocht van de familie toen België doen, maar heeft nooit Nederlands geleerd. Een mooie mix van pech, verkeerde inschattingen en domme arrogantie. Als dat je achtergrond is als land dan begin je met een behoorlijke achterstand.

 24. 38

  @ sikbock

  Helaas, de Belgen zijn allang opgehouden met voetballen.

  Leopold-verhaal is bedoeld om onzinnige historische opmerkingen aan de kaak te stellen, maar kennelijk is iedereen het er mee eens.

  Anyway: volgens mij moet een burgemeester zijn werk doen. Hij is benoemd door de koningin en die is chef van de regering. Oh jee, alweer twee vreemde dingen.

 25. 39

  Een wereldvreemde Belg mag mij altijd de maat nemen. Heb je iets te verbergen @Sikbock ? Het ethos van Nederland is ook zo vals als wat als in de binnenkamer WO2 en jodenopvang ter sprake komen. Ook is de verleiding groot om “Het Gebaar” te zien als een zelfreiniging van stropige ING-ambtenarij en Verdonks machinaties met pek en veren (Taida Pasic). Maar dan heb je buiten de binnenkamer gerekend @Crachat. Zo werkt het daar niet. Bij zoveel clementie “moet” je toch een enkel zondebokje de deur wijzen, anders ontploffen we van verontwaardiging.

  Overigens wordt de soep lang niet zo heet gegeten als de post suggereert. Albayrak krijgt (en had ook al andere) middelen om die kleine groep illegalen “op te vangen”, meldde een burgemeester op de radio, drie weken geleden.

 26. 40

  @ Mescaline: Je kunt lang en kort lullen over de oorlog maar daarmee los je niks op, behalve dat je je eigen geweten ( tijdelijk) sust..

  Voor dat fijne gevoel laat je anderen de prijs betalen.. nog vollere wegen, nog minder ruimte, nog minder groen nog meer interculturele spanningen etc..

  Het staat je vrij om je schuldig te voelen.. be my guest, val anderen er echter niet mee lastig. Dat vind ik namelijk asociaal

 27. 41

  @28: Als je vindt dat Nederland vol is, dan begin je wel op een heel vreemde plek met “opruimen”. Asielzoekers nemen realtief weinig plek in. Veel meer plaats wordt ingenomen door de boeren, om mais te verbouwen voor en vooral de mest uit te rijden van hun intensieve veeteelt. Als je Nederland “vol” vindt dan begin je daar beter te ruimen.

 28. 42

  Daar ben je te klinisch @sikbock. Waarom wordt zo’n minor ding (over hoeveel van die illegalen hebben we het, 500 ?) zo opgeblazen ? Heeft alles te maken met een onverwerkt verleden. Schoon schip ? We willen het niet eens. We willen wrokken en mokken.

 29. 43

  Ik denk dat wij op een essentieel punt van mening verschillen:

  Jij vindt (als ik het een beetje inschat) dat iedereen ( waar ook ter wereld) evenveel “rechten” heeft op nederlandse ruimte, voorzieningen, groen, woonruimte etc.

  Wees dan vooral ook consequent: Geef dan drie willekeurige Afrikanen de beschikking over je eigen bankrekening..

 30. 45

  @ Mescaline: eens.. ik heb gewoon ( af en toe) de behoefte om die zelfkastijders een schop onder hun kont te geven.. tht’s all

 31. 49

  39 + 41 ! Dat de binnenkamer op de pianist schiet ipv ten gronde te gaan, is niets nieuws.

  Als je redeneert zoals 36 of 43 hou je nog weinig verstandhouding tussen landen of mensen over. Moet je ook niet meer beleefd met elkaar omgaan of al ’s naar een ander lachen.

 32. 50

  P.s het gaat me btw niet alleen om mijn eigen portemonneef.. wel om de grote groep nederlanders die door een ( relatief) kleine club hypocriete fatsoensrakkers voor het blok gezet wordt

 33. 52

  @43: Ik zie daar het consequente niet van in. Maar je mag me wel uitleggen waarom het territorium dat door de nederladse staat geclaimd word jouw bezit is (want dat beweer je met je consequent opmerking).

  Iedereen die wil mag van mij naar Nederland komen en deelnemen aan de samenleving. Voor het gemak vergeet jij daar even bij dat dat ook betekent belasting betalen. Illegalen krijgen immers geen uitkering, dus die moeten allemaal wel werken voor hun inkomen.

  Ik kan niet anders concluderen dan dat jij er een beeld op na houdt van buitenlanders die hier naartoe komen om alleen maar hun handje op te houden en te profiteren van het geld dat jij in het zweet des aanschijns verdiend en daarna aan de dieven van de staat afgedragen hebt.

 34. 53

  @ Bismarck: je begrijpt het blijkbaar niet. het gaat dus niet alleen om geld. Het gaat om ruimte, wegen, milieu, voorzieningen, huizen en alle zaken die inwoners van nl nodig hebben..

  Jij bent van mening dat iedereen ter wereld daar aanspraak op kan maken (zo lang je daar zelf maar geen last van hebt blijkbaar).. asociaal dus ten opzichte van de mensen die bv nu al geen huis kunnen krijgen, in de file staan, groen in nl willen behouden, op de wachtlijst staan voor een behandeling in het ziekenhuis etc

 35. 55

  #53 : gelijke kansen voor iedereen wil inderdaad ook zeggen gelijke wachtlijsten voor iedereen, even goede voorzieningen voor iedereen, enz. Dit onderscheidt biefstukkensocialisten (ons kent ons favoritisme) van progressieve socialisten (klikmelink), en idem dito met de liberalen, au fond. Het doel van bv. sociale woningen mag niet oneigenlijk worden, ook niet na familieherenigingen. Daarin zijn misstanden, is er misgroei.

  Maar de echte misgroei is natuurlijk de hele reeks privileges die verbonden is geraakt aan feodaliteit, nationaliteit, ras, enz. Call me Realpolitiker, op dat vlak blijf ik het toch compleet van de pot gerukt absurd vinden (hallo #51) dat gronden en productiemiddelen zo slecht verdeeld zitten in de wereld. En dat onafgezien van “research & development” discussies.

 36. 56

  “Als je vindt dat Nederland vol is, dan begin je wel op een heel vreemde plek met “opruimen”. Asielzoekers nemen realtief weinig plek in. Veel meer plaats wordt ingenomen door de boeren, om mais te verbouwen voor en vooral de mest uit te rijden van hun intensieve veeteelt. Als je Nederland “vol” vindt dan begin je daar beter te ruimen.”

  Heerlijk, dat soort simpele logica. Zullen we dan maar beginnen met mensen met schoenmaat 50?…
  *zucht*

 37. 57

  “Daar ben je te klinisch @sikbock. Waarom wordt zo’n minor ding (over hoeveel van die illegalen hebben we het, 500 ?) zo opgeblazen ?”

  Volgens mij lopen de schattingen uiteen maar vallen in de ordegrootte 150.000

 38. 58

  De 500 is de schatting van het aantal illegalen dat zich bij de burgervaders heeft aangemeld voor een generaal pardon.

  Niet iedere illegaal heeft dat gedaan, ze kijken wel uit. Want gemeenten heb wel degelijk een track-record bij het aangeven van illegalen.

  Het illegalenprobleem los je makkelijk op. Je doet een grondige survey van het Westland, dag en nacht. Moet je kijken hoeveel je er vangt. En dan speur je alle verbouwinkjes af in de Amsterdamse grachtengordel. ’s Avonds doe je dan de horeca en als er nog tijd over is let je speciaal op de chineese restaurants.

  Moet je eens zien hoe snel de discussie verstomd. Het problleem rust op 2 pijlers: er is een markt voor illegalen en terugsturen lukt niet. De huidige praktijk is 6 maanden op een brandgevaarlijke boort en dan weer gewoon op straat.

 39. 59

  150.000 ? Niet mis, echt verbazend hoog. Dat is een orde van grootte van een kleine klas Nederlandse basisschoolkinderen uit groep 3…..

  Terzijde. Generaal pardon, opvang, steun, integratie, baanbemiddeling… dat zou een goed verhaal moeten opleveren. Dat doet het niet, lees alle M-/VN-/Nieuwe Revue-verhalen maar. Is het de schaamte daarover die we afleiden naar de illegalen ? Die zijn toch de oorzaak van ons falen.

  /serieus_grapje_terzijde_off

 40. 60

  Na een periode van schrijnende voorvallen die burgervaders hebben mogen aanschouwen is het vertrouwen in de centrale overheid wellicht niet ineens helemaal terug met het doorvoeren van het generale pardon?

 41. 61

  van mij mag dat niet Bismarck , gewoon om gevoelsmatige redenen en omdat mijn familie al eeuwen belasting hier heeft betaald zodat dit land strontrijk is en de luxe heeft wat het nu nog heeft. we built this city weet je wel. onze toko. een vluchteling is gast ,een illegaal moet opzouten.

  anne Franks zijn er teveel van in deze dagen.
  mijn kamers zitten tot de hooizolder vol.
  iedere arbeider heeft 4 man op zijn bagage-drager als belasting. tis wel best zegt de gemiddelde talpa kijker
  en denkt hallo G.wilders.

  vind 50 m2 per persoon meer dan zat hiero
  Ons land kent grenzen en die zijn niet voor niets bedacht. Weg met 1 Europa.
  En die boer heeft die oppervlakte nodig anders sterft de wereld van de honger.
  Nederland is het meest vruchtbare land ter wereld,

  stadse lui dus acuut in de Sahara . zonne-energie etc etc
  Ik breng het voedsel wel, dát is barmhartigheid.
  beter als samen water naar de zee dragen en verzuipen..

 42. 67

  De term ‘optimaal informeren’ geeft al aan dat hier gekozen is voor een politiek compromis tussen Albayrak en de VNG. De voorlopige conclusie is dan ook dat de burgemeesters niet verplicht zijn om lijstjes te leveren. Ze mogen dat wel en sommige gemeentes gaven al lang illegalen aan, anderen deden dat niet. Dit beleid staat verder gewoon onder democratische controle van de gemeenteraad. Gekozen, niet benoemd.

 43. 68

  Wat een gezeur aan de zijlijn!
  Het gaat wel over mensen het is geen pakje wat je even over grens opstuurt!
  Ik ben blij dat burgemeesters dat weten en weloverdacht willen handelen! Zij kennen de mensen.
  Zo’n probleem moet integer opgelost worden. Het is een kreet van Rutte om maar gauw weer een tegengeluid laten horen om er ook bij te horen!
  Een goede menselijke weloverwogen beslissing heeft nu eenmaal tijd en overweging nodig.