Quote du Jour | Trends for conservation

SargQdJ09

Medicine is about health. So is conservation. And as with medicine, the trends for conservation in this century are looking bright. We are re-enriching some ecosystems we once depleted and slowing the depletion of others. Before I explain how we are doing that, let me spell out how exaggerated the focus on extinction has become and how it distorts the public perception of conservation.

Ecoloog en natuurbeschermer Steward Brand laakt de alarmistische berichtgeving over massa-uitsterven van de soorten. Volgens Brand is dat schromelijk overdreven, en hij illustreert aan de hand van tal van voorbeelden waarom.

h/t Maarten Boudry

 1. 1

  Zo zag het leven hier uit de vorige tussenijstijd. En ongeveer de tussenijstijd ervoor. En ongeveer de tussenijstijd ervoor. Zeg maar alle warme periodes van de laatste half miljoen jaar. Het valt best mee met dat uitsterven toch?

  http://www.nhm.ac.uk/natureplus/blogs/whats-new/2014/07/10/londons-wild-times-past-and-present

  En verder heeft Brand gelijk als het gaat om het aantal gedocumenteerde uitgestorven soorten. Alleen leidt zijn boodschap wel heel erg af van iets veel groters, namelijk het massaal om zeep helpen van natuurlijke ecosystemen door de mens. Dat uitsterven komt vanzelf wel met het toenemend aantal mensen op aarde…

 2. 3

  @1: “verder heeft Brand gelijk als het gaat om het aantal gedocumenteerde uitgestorven soorten … uitsterven komt vanzelf met het toenemend aantal mensen op aarde…”
  – als dat uitsterven slecht beschreven is, is er geen probleem?

 3. 4

  Tsja… Dit is echt een heel moeilijk onderwerp.

  Om te beginnen is Brand toch op leeftijd (78, hij is van 38) en snapt het waarschijnlijk ook niet allemaal meer. Met alle respect.

  Hij schrijft: Life becomes different, and it carries on.

  Er is niemand die bestrijdt dat het leven echt wel doorgaat. Het probleem is het verdwijnen van de biodiversiteit.

  Hengeveld schrijft:

  In plaats van uitsluitend aantallen soorten te bepalen, moeten we verschillen in biologische specificiteit, in de diversiteit van identiteit en biologische kwaliteit tot uitdrukking brengen. […] Alle eigenschappen zijn uniek; soorten kunnen niet bij elkaar worden opgesteld zonder datgene wat essentieel is voor hun biologie, hun eigen overleving, te verliezen. In gekwantificeerde vorm geeft biodiversiteit biologische informatie over een gebied.

  En verder is het een discussie in de orde van roken en klimaat: verwarring zaaien helpt.