Quote du Jour | Resisting is never peaceful

SargQdJ09

I’ve been to protests In Istanbul and Greece. I’ve seen windows smashed, graffiti drawn, Molotovs prepared, and things set alight. Still, the situations where lighter skinned people were filling the photographs: protests. When darker skinned people are involved? Riots. The decision to call one riots and the other protests has nothing to do with the amount of violence in the demonstrations. Violence is a realistic factor, and sometimes, a tactic, in all of these protests. Resisting is never peaceful. If the State fears you, it will crack down on you violently, despite your kumbaya circle.

Baltimore brandt nadat de Amerikaanse politie de zoveelste zwarte adolescent heeft omgebracht. De vijfentwintigjarige Freddy Gray werd eerst door de politie afgetuigd en daarna geboeid op een dodenritje achterin een politiebusje getrakteerd. Eindresultaat: Gray kwam te overlijden met een voor 80 procent doorsneden ruggengraat. Zijn misdaad? Hij was weggerend na een blik gewisseld te hebben met een politieagent.

Zwarte Amerikanen zijn de politierepressie, het geweld en de dagelijkse intimidatie en vernederingen meer dan zat, bovenop de armoede waar ze in gedrukt worden, en gaan massaal de straat op.

De autoriteiten reageren daar net als eerder in Ferguson op met massale inzet van gewapende ordetroepen, al dan niet uitgerust met militair materieel. De rest laat zich raden.

In een artikel voor The New Inquiry uit 2013 trok journaliste en filmmaakster Raven Rakia reeds parallellen tussen gewelddadige protesten in Amerikaanse steden en de revoltes in Afrikaanse en Arabische landen. Rakia kraakt enkele harde noten.

Nothing gets the attention of the elite like taking away or destroying what they value above all else: property. In America, property is racial. It always has been. Consider the racist violence which stretches from slavery to lynching to the ongoing extrajudicial killings of black men and women. For 300 years, the very idea of a black person’s freedom was a direct threat to white men’s property. After slavery, lynchings were often targeted at blacks who had gained relative wealth and therefore, challenged the wealth and property of white men.

This year, George Zimmerman was found not guilty for killing an unarmed black child-who he assumed was breaking into homes in his gated, white community, or threatening the property of his white neighborhood. When property is destroyed by black protesters, it must always be understood in the context of the historical racialization of property. When the same system that refuses to protect black children comes out to protect windows, what is valued over black people in America becomes very clear.

Het hoeft dan ook niemand te verbazen als CNN vooral dit belangrijk vindt aan de protesten (en er fijntjes op wijst dat dit een appartementencomplex voor zwarte senioren moest worden):

CNN building fire

Ter lering ende vermaak:

CNN Baltimore 2

Need one say more?

 1. 1

  Looting en chaotische destructie hebben niets met verzet te maken. Over twee weken is er gewoon weer hetzelfde aan de hand en er zijn voornamelijk kleine ondernemers kapot gemaakt..

  Om vervolgens dan een raciaal probleem hieraan te koppelen is gewoon je eigen ruiten ingooien. Je gaat mij niet wijsmaken dat er een politiek statement wordt gemaakt door een tv te jatten. Daarbij wordt er genoeg geprotersteerd door de gehele gemeenschap in Amerika, het luisteren naar de problematiek is echter een probleem. Ik geloof niet dat een in de brand staande drogisterij men laat dwingen tot een luisterend oor. Beter nog, het zal je alleen maar verdelen.

 2. 2

  Dat land verdient een revolutie, al moet je oppassen vanuit het land van Rishi al te beschuldigend naar de Amerikanen te wijzen.

 3. 4

  @1

  Daarbij wordt er genoeg geprotersteerd door de gehele gemeenschap in Amerika, het luisteren naar de problematiek is echter een probleem.

  Joh, zal daar niet een stukje van de oorzaak van het geweld liggen?

  Persoonlijk denk ik dat het plunderen deels te verklaren valt door massahysterie. Het is dan niet zozeer de vraag waarom mensen plunderen – een aantal zal dat namelijk altijd doen als de kans zich voordoet – maar waarom de sociale constructen die plunderaars normaliter tegenhouden opeens wegvallen. Er is dus een verandering in de houding van mensen die normaliter juist niet plunderen.

 4. 5

  @1 Heb jij een betere verklaring. Is het een stille massa, een ‘zwarte vijfde colonne’, die slechts aanleiding zoekt om alles te gaan plunderen? Zijn het alleen de hardcore criminelen die gaan plunderen?

  De VS heeft een rassenprobleem, zoveel is duidelijk. Aan elk incident een raciale component koppelen hoeft ook niet, maar de verhouding rechtshandhaving-zwarte bevolking is een moeilijke. Zitten er dan werkelijk geen merites in de bewering dat ras nog zo’n grote rol speelt? ‘Maar het gebeurde vroeger niet’ lijkt me ver van de waarheid. Zo had je de rellen in LA in 1992, maar vroeger zal bewijs tegen agenten waarschijnlijk ontbroken hebben. Maar nu hebben veel mensen smartphones, waar filmpjes op opgenomen kunnen worden en op het internet gezet kunnen worden. Vroeger moest je, zoals George Holliday, echt in de buurt zijn met een single-purpose videocamera om zoiets vast te leggen.

  Gaat het om bezit? Ik zie bezit altijd als het recht op monopolie op het gebruik. Het gaat om rechten.

 5. 6

  Scherp stuk en dank voor dat linkje naar The Young Turks.

  @1

  Daarbij wordt er genoeg geprotersteerd door de gehele gemeenschap in Amerika, het luisteren naar de problematiek is echter een probleem.

  Dus wordt het verzet heftiger tot er wel geluisterd wordt. Hoeveel zwarte mannen moeten er door de politie gedood worden voor men een beetje boos mag zijn?

 6. 7

  @5: Er zijn zoveel verklaringen, niemand die je daar een antwoord op kan geven. Behalve dan dat het een correlatie heeft met het zoveelste slachtoffer van racistisch getinte politie-geweld.

  ik zie niet waarom de beschrijving hierboven als waarheid beschouwd moet worden slechts omdat hij past binnen wat je graag zou willen. Dan is iedere looter een activist en ieder slachtoffer een onderdrukker.

 7. 8

  Arjan van Veelen, journalist voor de Correspondent die bij toeval in St Louis (Ferguson) woont schreef een prima serie artikelen over de onlusten aldaar.

  In een artikel, dat ik niet meer kan terugvinden, beschrijft hij hoe de politie haar inkomsten moet verdienen met boetes, dat ze die halen waar het meest te halen valt, bij de sociale onderklasse voor kleine verkeersovertredingen. Van Veelen schetste vervolgens dat een fors deel van de overtreders boetes niet kan betalen en helemaal vastloopt in het justitieel systeem waardoor schulden verergeren en gasten vaak in de bak eindigen.

  Hij beschreef ook de correlatie huidskleur en sociale klasse. En zie, je hebt een giftige mix waar racisme hoegenaamd niet meespeelt. Maar als je de raciale component en sociale achterstanden daarbij niet meeneemt je ook nooit een oplossing zult vinden.

  Ik ben benieuwd hoeveel brandende steden het nog gaat duren voordat de Amerikanen erachter komen dat het criminaliseren van de onderklasse, inclusief een proportioneel groot aantal Afro-amerikanen, een ontzettend dom beleid is.

 8. 9

  @8 De Amerikaanse politie haalt haar geld tegenwoordig niet enkel meer uit boetes.

  Een recent schandaaltje betrof een rijke bejaarde sponsor van de Tulsa County Sheriff’s Office, die in ruil voor zijn contributies werd gedeputeerd om mee te mogen op neger- boevenjacht.

  Robert Bates moest daarvoor allerlei trainingen volgen, maar in de praktijk werd daar gewoon ongezien op afgetekend. Instructeurs die daar niet aan mee wensten te werken, werden door de korpsleiding van hun post verwijderd (vermoedelijk niet om een betere post te krijgen).

  Einde van het liedje: de rijke oude stinkerd dacht een boef die al tegen de grond gewerkt was eens even lekker te kunnen taseren, maar verwarde zijn taser met zijn pistool, en schoot Harris lek.

  Reactie van een van de agenten toen Harris riep dat hij was geraakt en niet kon ademen: “Fuck your breath!” Als (vermeende) zwarte crimineel ben je voor zo’n (veelal blanke) agent namelijk gewoon een Untermensch.

 9. 10

  Ze gaan dit precies zo “oplossen” als in het Midden Oosten: meer geweld en repressie als antwoord voor alles.