Politiek Kwartier | Eilandbewoners

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Serie: ,

COLUMN - In tegenstelling tot wat Buma denkt zijn wij geen eilandbewoners. Stap over op een eerlijk buitenlandbeleid.

MH17, Israël, de IS. De zomer is zo heet geweest dat zelfs de CDA’ers wakker geschrokken zijn. Het artikel waarin Buma zijn gedachten hierover uiteen zet heet tenminste: “Word eindelijk wakker voor de dreiging van buitenaf“.

Het werd tijd, Buma. Handeldrijven met schurkenstaten werd tot nu toe verdedigd met het argument dat de boefjes zich dan vanzelf netter zouden gaan gedragen. Goede vrienden en zo. Bewindslieden van met name het CDA hebben die vuile handel het meest gepromoot. Balkenende zat bij Poetin tot in de endeldarm. Oorlog in Irak, vond hij ook schitterend. Om over de steun aan Israël dat zijn reet afveegt met VN-resoluties maar te zwijgen.

Of dat argument van vriendschappelijke invloed tevoorschijn werd getoverd uit gewetenloos opportunisme of pure naïviteit laten we maar even onbesproken. Maar kunnen we nu eindelijk een keer concluderen dat deze strategie compleet mislukt blijkt te zijn, Buma?

Nee, ook wij zijn qua mensenrechten niet heilig. Binnen de EU wordt de vrijheid van pers in Hongarije ingeperkt en de democratie in Italië is een mediacircus met één eigenaar. Roma in Frankrijk, homoseksuelen in Polen: ik zou me over hun positie maar weinig illusies maken.

In Nederland hebben we staatssecretaris Teeven, die de mensenrechten als het gaat om asielzoekers tot plan B bombardeert. Want ‘aanzuigende werking’, ‘eigen verantwoordelijkheid’ en de gunst van de rechtse xenofobe kiezer, weet je wel.

Maar hoe erg dat ook allemaal is, het is en blijft van een andere orde dan de situatie in Rusland, laat staan Israël, laat staan in Syrië en Irak.

Veel erger is het daarom dat de regimes daar zitten bij gratie van westers geld, vaak vechten met westerse wapens, terwijl we tegenwoordig nota bene ook nog eens westerse terroristen blijken te leveren.

Buma zoekt de oplossing in meer geld naar defensie, het strafbaar stellen van radicale propaganda, en het verbouwen van ons eigen voedsel. Nederland als eiland.

Wat Buma met dat geld voor defensie wil doen, geen idee. Een JSF kopen die nooit van de grond zal komen misschien? Qua voedsel blijkt het in ieder geval te gaan om het veiligstellen van de Europese landbouwsubsidies. Het blijft het CDA, ziet u.

Genoeg van die onzin. Wij zijn geen eilandbewoners. Wij leven van import en export. Maar laat buitenlandse ondernemingen die het niet zo nauw nemen met wat wij belangrijk vinden een dikke invoertaks betalen. Dan kan de tariefmuur voor fair-trade organisaties omlaag. Een stukje marktwerking op mensenrechten. Dat zal een slok op een borrel schelen aan stabiliteit in buiten- en binnenland.

Laten we verder afstappen van de illusie dat Nederland militair zelfstandig is, en haast maken met een Europees defensiebeleid. Al is het alleen maar om een volgende einzelgang van andere individuele landen te remmen.

En laten we als EU alsjeblieft zo snel mogelijk af gaan van dat buitenlandse olie en gas, dat in meerdere opzichten te smerig is voor woorden.

Het wordt, als we werkelijk geven om zaken als vrede en veiligheid, hoog tijd dat wij ons buitenlandbeleid radicaal hervormen. Niet omdat wij heilig zijn, maar omdat goedkope grondstoffen en vette winsten alle ellende in de wereld niet waard zijn, ellende die bovendien keihard terugslaat op onze eigen veiligheid, welvaart, en economische stabiliteit.

Want eilandbewoners zijn wij niet.

Reacties (8)

#1 AndreSomers

In plaats van inzetten op zelfvoorzienend worden qua voedselvoorziening, lijkt het me nuttiger om (niet alleen als Nederland) meer zelfvoorzienend te worden qua energievoorziening en dus eens eindelijk af te kicken van onze olie en gasverslaving.

 • Volgende discussie
#2 jos van veen

Ja, he is wat lastig het nationalisme van Buma te verenigen met het eurofiel neoliebrale -ESM stemmende- CDA.
Ik begrijp dat ze door hu recente winsten zich meer willen profileren en door de vele kritiek van Omzigt (die de partij een frisser kleur heeft gegeven nu dan weer eens een duit in het nationale zakje willen doen.

We verkopen ons gas tegen een prijs die bij de nationale klant niet berekend wordt.We draineren onszelf voor snel geld..dat de eigenschap heeft later nooit meer te kunnen achterhalen..het is weg, maar niemnd weet waar nar toe..die beetjes die bekend zijn dekken de ontvangsten niet.Neoliberaal knort tevreden..iedereen moet zijn eigen broek ophouden en hoe je dat doet is onbelangrijk..

Als we daarmee zouden stoppen dan doen we niet alleen langer met ons(NAM) gas, maar zou het ook goedkoper kunnen..maar daar zijn de neoliberale partijen weer tegen.Marktverstoring!!en graaiverlies.

De joodschristlijke traditie schijnt voorl terug te zijn te vinden binnen de agrarische sector..defavoriete achterban van het CDA. Knort van geneoegen door de EU subsidies.Subsidies die wij betaald hebben en via de EU weer terugkomen naar neoliberaal.
Wij betalen dus de winsten en aandeelhouders..Knorrend van genoegen..
Wij minde..steeds minder, minder..waar jammerende Asscher ( je hebt van die types die altijd pathetisch jammeren, uiteraard met jammerlijk gezicht) helemaal lyrisch van wordt en Buma..grijnzend van genoegen bij zit.

Dit kabinet en partijenstelsel maakt van ons een eilandje..maatregelen die alleen voor NL gelden..vooral voor ons bewoners van NL Belastingheffingen..niet voor niets verliezen de belastingen honderden miljoenen door bizarre maatregelen.
Idiote regelingen die alleen maat bedacht kunnen worden door inteeltpartijen, het gezond boerenverstand ontbreekt.en meteen ten koste van de bevolking gaan(worden toch niet vertegenwoordigd,eerder aangevallen)En zelfs Buma doet hier aan mee.Zegt iets anders maat stemt toe met het circus

Nederland is een eilandje, een enclave met pretentie van meeloperschap en lik-hond Voer voor de ratten van de EU-macht waar eigen identiteit met fevre wordt opgeofferd, zelfs crisis wordt gemaakt tbv Brussel centraal..werkelozen doen er niet toe..
De Zijlstra doctrine pakt de uitkeringen met valse en paradoxale moraal
Samsom is gefrustreerd in zijn jeugd en ziet nu kansen wraak te nemen via een doctrine richting gepensioneerden/ouderen.

Hte knoeiboeltje is npg steeds niet klaar en zal nooit klaar zijn..

We geven steeds de verkeerde mensen de macht,
Als lee thuisblijvers en betweters nu eens komen opdagen, en we geen VVD, PVDA, CDA. D66, SGP, CU en GL mere keien dan zijn we na een paar jaar van deze hele gangsterbendes af.
Gaan we de boel anders aanpakken en de rotzooi wegwerken in 10 jaar tijd..want neoliberaal vernielt in een half jaar waar je jaren voor nodig hebt om het enigszins weer op orde te krijgen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Sjap

Klasse stukje!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Co Stuifbergen

@1: besparen op gas kan gevolgen hebben voor de teelt van paprika’s en tomaten (en bloemen overigens).
Samen met de boycot van/door Rusland, kan dit gevolgen hebben die in de richting gaan van een hogere productie van gewassen voor consumptie in Nederland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 AndreSomers

@4: Dat zou op zijn beurt weer zorgen voor minder transport, en dus weer minder afhankelijkheid van olie. Goede ontwikkeling :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 vander F

Een ding:

‘die de mensenrechten als het gaat om asielzoekers tot plan B bombardeert’

Iedere gelukszoeker wordt in dit land tot ‘asielzoeker’ gebombardeerd als het zo uitkomt, met jarenlange ellende tot gevolg, onduidelijkheid bij burgerij en potentieele immigranten.
Echte asielzoekers komen in de verdrukking omdat assertieve klootzakken met hun grote muil gedekt door opportunistische advocaten breeduit alle plaats innemen, de krantekoppen halen en weerzin opwekken bij in eerste instantie goedwillende burgers.

Ik ken ze vanuit m’n werk, intelligente knapen, economische gelukszoekers, die in no time al hun rechten kennen, voluit uitkeringen en allerhande toeslagen binnengraaien, uiteraard allerlei redenen waarom ze niet kunnen solliciteren etc.

Waardoor ik nu met een zwakbegaafde Iranees zit, die geen idee heeft wat er met hem gebeurt en waarom, in een nood nachtopvang zit tussen de alcoholisten en druggebruikers, leeft op voorschotjes, 40 Euro per week, van de gemeente, niet is verzekerd omdat z’n BSN nummer is gekoppeld aan een verkeerde geboortedatum die niet correspondeert met z’n id pas en verblijfsvergunning van de IND en hij dus defacto spookburger is.
Die man verpietert hier totaal maar kan geen kant uit wegens geen papieren en geen rooie cent.
De gemeente steekt geen poot uit, hij moet eerst maar z’n geboorte akte uit Iran hierheen halen, vertaald door een beedigde vertaler, om dan maar aan te tonen wat z’n juiste geboortedatum is.
Maar meneer is timide, bang en in de war, bedreigt niemand bij de gemeente, schreeuwt niet etc. dus er gebeurt helemaal niets.

Terwijl dit voorjaar een opgefokte Irakees al schreeuwend maar gauw een woning kreeg toegewezen, z’n uitkering werd geregeld in no time en ik me nog steeds afvraag hoe hij in godsnaam aan die auto komt waar hij in rondrijdt.
Maar ja, er werd een spoedvergadering belegd over dit heerschap, had de balie bij de sociale dienst al verbouwd, een hele enge man waar iedereen bang voor is,
om van hem af te zijn dus maar gauw een woning en geld geven,
zolang hij zich maar gedeist houdt.
Dit ken ik overigens ook bij sociopathische criminelen hoor, vlak voordat ze vrij komen wordt iedereen ingeseind, politie en gemeente staan klaar.
Een woning wordt aangeboden, uitkeringen etc zijn geregeld,
alles om ze maar rustig te houden, zodat ze niet hóeven te bedreigen en opstootjes te veroorzaken.
Oma ligt inmiddels al zes uur in haar eigen ontlasting.

Het is niet altijd even gemakkelijk je motivatie te behouden bij het werken aan de onderkant van de samenleving.
Gelukkig gaan er vaak ook zaken wél goed,
maar soms….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Klokwerk

Eh, dat zal allemaal best, maar dat heeft natuurlijk niet zoveel te maken met het feit dat Teeven recht tegen de waarschuwingen van verschillende mensenrechteninstanties in handelt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 vander F

@7,
dat is zeker zo maar ook niet elke instantie is even relevant dan wel legitiem.
Maar die maffe Teeven beroept zich ook rustig op achterhaalde internationale cannabis inzichten/wetgeving om cannabis in de Nederlandse strafwet te houden.
Maar goed, Teeven…

Daarbuiten verbaas ik mij te vaak over het laffe gedrag van de Nederlandse ambtenarij, grote mond tegen zwakkeren in de samenleving, bang en toegeeflijk tegenover schorem,
beschamend en gezag ondermijnend.

 • Vorige discussie