1. 2

  Ik ben wel benieuwd waar die vloot gaat aanmeren. Noch Koerdistan, noch Armenië heeft een haven (of toegang tot de zee).

 2. 3

  Het is altijd wel opvallend dat de Palestijnen zo gigantisch veel aandacht krijgen t.o.v. andere minderheden in de regio. Dit terwijl deze volkeren meestal nog veel slechter behandeld worden dan de Palestijnen en ook de miljarden hulp van de VN etc. moeten ontberen. Is de media zo kortzichtig of is dit het gevolg van een sluipend antisemitisme?

 3. 5

  @4: Ik vind het toch wat vreemd om de tegenwoordige tijd te gebruiken als je het hebt over de eerste eeuw voor Christus. In die tijd leefden hier nog Kelten, maar die zijn door de vrolijke Italianen allemaal uitgemoord.

 4. 6

  @AntonB: nu ben ik wel benieuwd op welke minderheden je doelt. Zeker, ook Koerden en Armenen hebben het bij tijd en wijle zwaar te verduren gehad, met onder Saddam en de Jong-Turken moordpartijen die de Palestijnen vooralsnog bespaard zijn gebleven. Maar op dit moment? Ook Koerden en Armenen hebben gewoon stemrecht in Turkije. Ook is mij niets bekend over enige blokkade.

  Als je op zoek bent naar dubbele moraal, kijk dan naar gbh #4. Maakt zich erg druk over misstanden jegens de Armenen ca. 1915, maar kan zich niet opwinden over het lot van de miljoen Palestijnen in Gaza.

 5. 8

  @5 ik vind het vreemd dat jij het over de eerste eeuw voor christus hebt terwijl dat kaartje hierboven vooral gaat over 1915

  jij bent zoals gewoonlijk weer erg selectief met de feiten

  @6, heel flauw Cerridwen, dubbele moraal is met een vergrootglas naar één conflict kijken en vrijwel alle schuld bij één partij leggen en je bek dicht houden bij al het andere wat in de wereld gebeurd

 6. 9

  Ik denk dat gbh het juist heel goed weergeeft. Turkije maakt zich nu erg druk om de Palestijnen maar heeft zelf ook niet een al te beste reputatie.

  Doet me denken aan een chirstelijk gezegde: Hij die zonder zonde is werpe de eerste steen.

  De actie van de Israelische studenten is geniaal.

 7. 10

  @gbh: hoezo flauw? Klopt er iets niet aan mijn constatering? En houdt dat geen dubbele moraal in?

  Ten eerste houd ik mijn bek niet dicht als het gaat om wat er elders in de wereld gebeurd, zie bijvoorbeeld protesten in Iran. Ik vraag mij sterk af of jij je wel druk maakt over al die andere conflicten, op momenten dat er uit Israel even geen nieuws komt.

  Ten tweede heb je geen vergrootglas nodig om de elende van de Palestijnen, vooral die in Gaza, te zien. Wel een bord voor je kop om het níet te zien.

  Ten derde wordt de meeste ellende ook veroorzaakt door één partij, de staat Israel, dus dat daar veel ‘schuld’ heen lijkt me niet vreemd. Kijk alleen maar naar het dodental.

  Een slotopmerking: het gaat mij niet om welke partij nu sympathieker is. Aan beide zijden van de muur leven aardige mensen. Het lijkt me in het belang van beide partijen om vrede te sluiten. Israel is de boveliggende partij, en heeft dus ook de meeste verantwoordelijkheid om dat te bereiken. Verantwoordelijkheid die ze volstrekt niet nemen.

 8. 11

  @Hockey:
  De actie van de studenten is juist uitermate zinloos. Er is geen blokkade, er is geen haven, waar het de koerden aan ontbreekt kan niet geleverd worden door een bootje met spullen. Er is ook geen reden voor de Turkse Marine om een boot met medicijnen te enteren en op de opvarenden te gaan schieten.

  De situaties zijn gewoon niet vergelijkbaar.

 9. 12

  Het is inderdaad vreemd, die selectieve verontwaardiging. En ik vind zeker, met de ‘rechtsen’ hier, dat Turkije en Marokko zich met hun verontwaardiging nogal belachelijk maken, gezien de hoeveelheid boter die er in hun snor druipt terwijl ze dat aan het doen zijn.

  Dat gezegd zijnde, ik denk dat die selectieve verontwaardiging begrijpelijk is, omdat we Israel als een westers land zien: een land dat aan hogere standaarden zou moeten voldoen. Omgekeerd kun je dus ook zeggen dat we Turkije en Marokko zeker niet als even ontwikkeld zien, hoezeer sommigen ook ons proberen te overtuigen van het tegendeel. En dit is een strijd die gestreden wordt in de perceptie van het volk, vandaar dat de politici ook zo veel geluid maken.

  Achterlijke landen doen achterlijke dingen, zo werkt denk ik het volksempfinden – daar kan geen Turkije-bij-de-EU-lobby tegenop.

 10. 13

  @KJ: Het is inderdaad vreemd, die selectieve verontwaardiging. En ik vind zeker, met de ‘rechtsen’ hier, dat Turkije en Marokko zich met hun verontwaardiging nogal belachelijk maken, gezien de hoeveelheid boter die er in hun snor druipt terwijl ze dat aan het doen zijn.

  Lees je uberhaupt wel wat anderen schrijven? De bezetting van Koerdistan is niet vergelijkbaar met die van Gaza. Of weet jij iets wat ik niet weet?

 11. 14

  @KJ: De verontwaardiging van Turkije vind ik na dit incident volkomen terecht, jij niet?

  Ik ben het met je eens dat vanuit de Arabische wereld de verontwaardiging over dit conflict heel selectief is (waarbij dat in het geval van Turkije nog wel redelijk meevalt). Maar dat betekent niet dat
  a. de verontwaardiging op zichzelf onterecht zou zijn
  b. de verontwaardiging vanuit het westen (en zeker vanuit de vredesbeweging) ook selectief zou zijn.

  De Arabische wereld merkt terecht op dat de westerse verontwaardiging ook erg selectief is – en dan meestal in het nadeel van de moslims.

 12. 16

  @14, dat de verontwaardiging onterecht is heb ik nog niet gelezen. Wel dat landen als Turkije zelf wat teveel misstanden hebben om een ander te veroordelen.
  Ik las nu dat Iran ook een konvooi wil gaan sturen. Dat komt op mij nogal over als pure provocatie, zsonder daadwerkelijk de Palestijnen te willen helpen.

 13. 17

  @Cerridwen, hoezo flauw omdat jij helemaal niet weet hoe ik over dingen denk en jij mij van alles in de schoenen probeert te schuiven wat niet waar is

  ik vind israel en de palestijnen beide schuldig aan de huidige situatie en beide dragen dezelfde verantwoordelijkheid om dit op te lossen, net als de arabische wereld die er ook alles aan doet dit conflict in stand te houden om de aandacht af te leiden van hun eigen dictatoriale regiems

  de palestijnen hebben het met al hun ellende altijd nog beter dan 70% van de wereld en ik vind dit een low-scale conflict die dankzij de oliebaronnen en hun olieslaven veel meer aandacht krijgt dan het verdient en er is hier een kudde die uit principe blijkbaar altijd mee jankt

  waar zijn de resoluties over tibet, 4 miljoen doden in kongo, 300.000 doden in soedan? waar is de vn resolutie over het zinken van een schip door noord-korea? waarom heeft het g.v.d. 5 jaar geduurd voordat wij ingrepen in bosnie? waar is de resolutie over het uitmoorden van de kaukasus? en zo kan ik nog wel een tijd door gaan

  maar verwijt mij maar lekker een dubbele moraal, lekker makkelijk en dan hoef je zelf niet verder na te denken

 14. 18

  @JSk; Zoals gewoonlijk druk je je weer uiterst diplomatiek uit op het persoonlijke vlak: Turkije martelt, houdt er politieke gevangenen op na, kan niet zonder de permanente dreiging van een staatsgreep door het leger, houdt een eiland (Cyprus) in gijzeling, drukt iedere referentie aan hun ‘behandeling’ van de Armeniers tijdens de eerste wereldoorlog linksom of rechtsom op extreem brutale wijze de kop in en heeft, tot op zeer recent (remember Ocalan?) de Koerden op uiterst wrede wijze onderdrukt.

  Toegegeven, er worden geen muren gebouwd of havens geblokkeerd – en deze zaken keur ik ook allemaal stuk voor stuk af – en het lijkt er inderdaad op dat de Turken aan de beterende hand zijn, maar moeten we hier werkelijk een soort penislengte-competitie opzetten om te zien wie er hier het slechtst is ? Wanneer is ‘slecht’ goed genoeg om vergelijkbaar te kunnen zijn met Israel ? Ik vind Turkije, het bovenstaande in aanmerking genomen, nog best wel aan de zwarte kant van het grijs vallen, zal ik maar zeggen.

  Kijk ‘es: ik vind deze actie ook wel een beetje raar (geen havens argument e.d.) Ze hadden beter iets kunnen doen a la een Ocalan-fonds opzetten of een Armenie-museum stichten. Maar wel begrijpelijk (anders dan die bespottelijke, smakeloze en weerzinwekkende ‘We con the world’).

 15. 19

  @Cerridwen; Als negen van mijn onderdanen ergens op zee worden neergepaft onder niet noodzakelijke omstandigheden, zou ik in eerste instantie ook behoorlijk miffed zijn.

  Maar in tweede instantie enigszins voorzichtig, vooral nadat gebleken was dat het misschien toch ook een stelletje provocateurs waren, met uitgesproken martelaars-wensen, die met een boot vol naieve westerlingen op een blokkade van een zeer op-scherp-staand leger afvoeren. Het waren toch zeker geen gestrande toeristen goddomme !

 16. 20

  @gbh: jij keert je duidelijk tegen de mensen die zich opwinden over de behandeling van de palestijnen door Israel en meer specifiek de behandeling van de boten met vredesactivisten. Je neemt het daarbij op voor Israel, inclusief argumenten van de Israelische staat. Nu ook weer, probeer je het hedendaagse Turkije erger te maken dan het is, en impliciet erger te laten lijken dan Israel.

  Wat je in #17 doet is de discussie ergens anders over te laten gaan. Maakt niet uit waarover (vandaar het lijstje totaal onvergelijkbare problemen), als het maar niet gaat over het Israel – Palestina conflict. Maar dat gaat dus niet. Door een zeer concreet voorval gaat de wereldwijde discussie nu eenmaal hierover, en op zich is dat terecht. Volgende maand gebeurt er weer iets in Tibet of Sudan, en dan gaan we het daar weer over hebben. Dan zul je mij niet horen zeggen dat het in de Palestijnse gebieden allemaal veel erger is.

  Je kenschets van het conflict is zeer globaal, en wordt direct gevolgd door het relativeren van de misdaden tegen de Palestijnen. Kort door de bocht zeg je: beide partijen hebben schuld, maar de Palestijnen moeten niet zeuren, zo erg is het niet.

  Terwijl het best erg is: Gaza ligt in puin, heeft geen economie meer over en kan ook niet opbouwen. Palestijnen zijn feitelijk statenloos, kunnen niet beslissen over hun eigen toekomst, niet in Israel en niet in een eigen staat. Israel pakt steeds meer land af. Daar wordt je best een beetje gefrustreerd van, en daar zou jij ook begrip voor moeten kunnen opbrengen als het lot van de wereld je zo aan het hart gaat.

 17. 21

  “Dat komt op mij nogal over als pure provocatie”

  Een totaal zinloos konvooi naar de koerden nadat je net 9 vredesactivisten vermoord hebt is daarentegen wat, geniaal?

 18. 22

  KJ, erdogan probeert zijn leger los te weken van israel, dat was het doel van deze actie. erdogan wilt breken met het seculiere, het leger ziet zichzelf nu nog als hoeder van het seculiere turkije, er was een paar uur voordat de schepen door israel geënterd werden een aanslag op een militaire haven in turkije door koerden, deze wordt door erdogan ook in de schoenen geschoven van israel en de mossad, de mossad zou koerden trainen om aanslagen te plegen in turkije

  gewoon vuil spel, binnenlandse politiek over de rug van anderen, israel doet het altijd goed om de emoties los te maken

 19. 23

  @20, zeg schatje; ga hier eens tellen hoeveel keer het hier over de rest van de wereld gaat en hoeveel keer het gaat over israel en vraag jezelf eens af hoe dat in verhouding staat met het werkelijk aangerichte leed, dat tellen mag je ook doen in de rest van de media

  en ik neem het niet op voor israel dat is wat jij er van maakt, jij kan zo mee doen met bush, je bent met ons of tegen ons, elke ander argument telt niet, lekker zwart/wit, mijn wereld is grijs

 20. 24

  @2 Touché

  Het kleuter-gehalte van deze klucht begint wel grote vormen te nemen. “Ja-maar, ja-maar, ja-maar, hij zei…”

 21. 26

  @gbh: Nou en? Is er een wet dat al het geweld in de wereld precies evenredig naar impact media-aandacht moet krijgen? Mag het niet, media-aandacht voor ellende in de wereld? Is het daardoor niet erg? Misschien moet je je opwinden over de ellende zelf, en niet over vermeende onevenwichtigheid in de reactie op de ellende. Je ziet toch zelf ook wel in dat je nu de lijn van de Israelische regering ondersteunt? Die gebruiken precies dezelfde argumenten.

  Je laatste alinea neem ik aanstoot aan. Jij komt er met gestrekt been in in #4, en gaat vervolgens niet in op mijn kritiek. Mijn laatste alinea in #10 laat al duidelijk zien dat ik er niet zwart/wit over denk. Val de boodschapper maar aan.

  @KJ: je hebt de Israelische propaganda overgenomen, ik had van jou iets meer cynisme verwacht. Dat de Israeliërs al aan het schieten waren voordat er een soldaat een voet op het dek heeft gezet wordt steeds duidelijker, om maar een voorbeeld te noemen. Zie bijvoorbeeld: http://www.juancole.com/2010/06/israel-names-peace-worker-as-terrorist.html

 22. 27

  @21, inderdaad noem ik dat geniaal. Turkije stuurt een konvooi naar een onderdrukte bevolkingsgroep, Israel stuurt een konvooi naar een onderdrukte bevolkingsgroep. Op deze manier vestigt Israel de nadruk op de misstanden in Turkije.

  Iran, wat willen zij bereiken? Hopen dat Israel schoten lost en ze een oorlog kunnen ontketenen? Nogmaals, Iran provoceert met hun actie.

 23. 28

  @26, met je laatste alinea ga je voorbij aan het doel van het konvooi en het negeren van alle waarschuwingen, bevelen etc.

 24. 29

  @JSk; Doe ‘es discussieren ipv. selectief citeren.

  @Cerridwen; Ik weet geen ene flikker behalve wat mij verteld wordt. Hetzelfde geldt voor jou. Ik denk dat iemand die willens en wetens ondanks waarschuwingen op een zee-blokkade afvaart, alles verdient wat ‘ie krijgt. Voorts denk ik dat die ‘We con the world’ affaire smakeloos en ergerlijk was, en een boel zegt over de psyche van Israel, en tenslotte denk ik dat het fijntjes wijzen van Turkije op haar eigen niet zo verschrikkelijke brandschone verleden, ook een boel zegt over de psyche van Israel, maar ook een punt heeft.

  @gbh; Ja ik weet dat dit een herverkiezingsstunt (3x woordwaarde) van Erdogan is. Turkije moet kiezen (in meer opzichten dan een), maar dat kan ik niet voor ze doen.

 25. 30

  @27: En als Turkijke de konvooi gewoon toelaat, betekent dat dat Israël hetzelfde doet voor de Freedom Flotilla? Ik betwijfel dat dat de uitkomst zal zijn al zal Turkije niet zo hardhandig reageren op zo’n Istraëlisch konvooi.

 26. 31

  @30: Het mooiste zou zijn als de Turkse TV met een filmploeg klaarstaat als de Israëlische hulpgoederen geleverd worden aan stomverbaasde Armeniërs die enigszins geërgerd zijn omdat ze gestoord worden terwijl ze net aan tafel zitten of hun favoriete soapserie zijn aan het kijken.

 27. 32

  Niet dat de Armeniers geen historische grieven hebben met de Turken, maar ze hebben wel een internationaal erkende staat met normale diplomatieke betrekkingen met de meeste staten.
  Is toch een net iets andere situatie als de Gaza-strook.

 28. 33

  In feite zegt deze studenten-actie niks anders, dan dat ze in Israel donders goed weten hoe fout ze eigenlijk wel niet bezig zijn mbt Gaza en Palestijnen onderdrukken. Niet erg geniaal als je het mij vraagt.

  Wel geniaal zou zijn als Turkije dan een handvol studenten doodschiet (want ze hadden ook een blokkade verzonnen), en een paar dagen later een nieuwe Youtube-hit dropped op de melodie van Band Aid: ‘Do they know it’s payback time at all?’

  Maar dat zal niet gebeuren.

 29. 35

  @34: “Ik denk dat iemand die willens en wetens ondanks waarschuwingen op een zee-blokkade afvaart, alles verdient wat ‘ie krijgt.”

  Aldus sprak ooit eens iemand.

 30. 36

  Geniaal gaat wat ver, maar een mens is genetisch belast met een onwillekeurige waardering voor symmetrie.

  Het gebrek aan respect voor de nabestaanden van de vermoorde activisten van deze studenten is trouwens het meest stuitende aspect van deze actie, maar dat dacht ik ook al van die ‘komieken’ met dat slechte liedje. De beste aanpak lijkt me om ze netjes mee te delen dat ze niet welkom zijn en ze vervolgens als ze toch doorgaan heel correct te arresteren en met ‘hulpgoederen’ en al weer terug te brengen naar Israël.

 31. 38

  @31 Bismarck
  Gezien de Turkse gevoeligheid ten aanzien van de Armeense kwestie, acht ik het winnen van de jackpot in de staatsloterij vele malen groter dan dat de Turken een hulpconvooi aan de Armenen in de media zullen begeleiden.
  Hou heette ook al weer dat Turkse PVDA kamerlid, dat zo vaag was over de Armeense kwestie?

 32. 40

  Hoop het!! Bloedbad van maken terugpakken wat de zionisten deden met de vriendelijke turken , alle joden doodschieten voor de camera’s bloedhonden afgelopen tand om tand BLOED OM BLOED voor elke martelaar 100 joden afmaken zal dan niet lang meer duren voor dat de wereld verlost is van die joden

 33. 41

  Kijk nou eens wat leuk: een ECHTE anti-semiet.

  En dat onder een draadje van 2 1/2 maand geleden?
  Soms is het echt moeilijk om een logische verklaring te vinden voor iets.

  Nou ja, oog om oog, tand om tand is nog vrij bijbels, maar 100 op één 1, dat worden er dus dan 10000 bij de volgende ronde wraakoefeningen. etc. Hoe roei ik de wereldbevolking uit in 5 stappen, zeg maar.

  En daarna is het natuurlijk vrede op aarde.
  Mooi streven.