De President, de Verdachte en de Twitfail

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De Mexicaanse president Felipe Calderón wordt niet zelden verweten er een bar slechte communicatiestrategie op na te houden. En dat terwijl geen Mexicaanse regering zoveel geld aan communicatie heeft uitgegeven als de huidige. Maar de falende communicatiestrategie van de president heeft soms niet zozeer met geld te maken, als wel met onnadenkendheid van het staatshoofd.

Zo ging Calderón vorig jaar lelijk in de fout, toen twee studenten in Ciudad Juárez op de campus van de ITESM Universiteit bij een schietpartij omkwamen. De president suggereerde vrijwel meteen na het tragische incident dat de slachtoffers deel uitmaakten van de georganiseerde criminaliteit, wat al heel snel nergens op gebaseerd leek te zijn. Een blunder, waar hij kort daarna uitgebreid zijn excuses voor aanbod. Vooral aan de familie van de slachtoffers, voor wie de opmerkingen uiteraard als een lelijke trap na de voor hen toch al zo verdrietige omstandigheden waren.

Calderón is echter een hardleers man, zo bleek gisteren na de arrestatie in Tamaulipas van Martin Estrada Luna, bijgenaamd ‘El Kilo’, die door militairen is opgepakt in het plaatsje San Fernando na de ontdekking van enkele massagraven met tenminste 145 lijken. ‘El Kilo’ wordt verdacht van de moord op 72 migranten in hetzelfde San Fernando, augustus vorig jaar. De autoriteiten zien hem als de Jefe de Plaza, de lokale leider van drugskartel Los Zetas. Daarnaast wordt hij ook in verband gebracht met de recente massagraven.

Goed, ‘El Kilo’ wordt daar dus van verdacht. Nu is Mexico, in ieder geval op papier, een normale rechtsstaat naar Westers model. Dat betekent dat ook hier de regel geldt dat een persoon pas als dader mag worden aangeduid als zijn/haar schuld ook daadwerkelijk bewezen wordt geacht door een rechtbank.

De president denkt daar blijkbaar anders over, getuige zijn tweet van gisteren.

Vertaling: ‘Hartelijke felicitaties aan het leger voor de arrestatie van ‘El Kilo’ en zijn hele bende ‘zetas’, daders van de massamoord op migranten aldaar.’ (Cursivering van mij)

De president had blijkbaar geen zin om de resultaten af te wachten van het onderzoek, dat amper begonnen is. En al helemaal niet op een eventuele uitspraak van de rechter. Dat ‘El Kilo’ heel wat op zijn kerfstok heeft, wil ik best geloven, maar vooralsnog is de man slechts een verdachte, geen dader. Zelfs in de dysfunctionele Mexicaanse rechtsstaat bestaat dat onderscheid nog steeds, ondanks alle problemen.

Mijn Canadese collega David Agren (o.a. Catholic News Service, New York Times en USA Today) zei het treffend:

You do that as a reporter in Canada and the judge will haul you into court. You can’t call a suspect “guilty” if he hasn’t beenconvicted, even if he’s charged with heinous crimes.

In Mexico word je niet zo snel voor de rechter gedaagd als je een verdachte als politicus meteen tot dader verklaart. Maar dat neemt niet weg dat de president hier een staatshoofd-onwaardige fout begaat. Hij lijkt weinig geleerd te hebben van zijn lelijke fout vorig jaar. En dan zijn al die miljoenen die aan overheidscommunicatie worden uitgegeven meteen geldverspilling. Omdat de president op Twitter weer eens zijn mond niet kan houden.

[jan-albert]

Reacties zijn uitgeschakeld