China sleept de kolen uit het vuur

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - China ontpopt zich steeds meer tot koploper in klimaatbeleid, in tegenstelling tot het populaire idee dat China de boeman in het klimaatbeleid is. In 2016 daalde de productie en consumptie van kolen voor het derde jaar op rij. Verwachtte het Internationaal Energie Agentschap eerder nog groei in kolenverbruik tot 2030, inmiddels wordt gesproken van een piek in het kolenverbruik in 2013. De capaciteitsfactor van kolencentrales (de hoeveelheid elektriciteit die ze produceren t.o.v. het geïnstalleerd vermogen) is in 2016 gedaald 47,5%, een paar jaar geleden was dat nog 79%.

De daling in het kolenverbruik heeft twee oorzaken: lagere economische groei en investeringen in duurzame energie. Tot 2020 wil China nog voor 340 miljard Euro investeren in duurzame energie.

Kolen is dan ook de verliezer aan het worden van de Chinese energietransitie. Op Reneweconomy noemt , redacteur/uitgever van EEnergy Informer, het redden van de kolensector moeilijker dan het redden van de Titanic. Op Trouw is Vincent Dekkers nuchterder met zijn stelling dat Trump geen Thatcher is.

Open artikel

Reacties (6)

#1 Hans Verbeek

Ook de op één na grootste producent van steenkool (de VS) verlaagt de productie van steenkool. Het EIA schat de productie voor 2016 op 743 miljoen short tonnes: 15% minder dan in 2015.
De Amerikaanse steenkoolproductie daalt al sinds 2006

En de Britse productie van steenkool is in 2016 gehalveerd.

#2 Bismarck

Hoera, de productie hoeft nog maar een slordige 1500 miljoen ton per jaar naar beneden om op het niveau van rond de eeuwwisseling te komen!

#3 Anton

Ondertussen staan er in Nederland nog steeds 11 kolencentrales die maar niet definitief dicht gaan!

#4 Hans Verbeek

@3: de elektriciteitsproducenten moesten alvast afkicken van het aardgas en kiezen tussen duurzaam of steenkool.
Als we onze elektriciteitsbehoefte omlaag brengen, dan kunnen de kolencentrales misschien dicht.

#5 Hans Verbeek

Greenpeace verwacht dat de Chinese CO2-uitstoot ook in 2017 zal dalen:

An analysis by Greenpeace East Asia predicts that China’s total carbon dioxide (CO2) emissions will drop 1 percent in 2017, the fourth year in a row of either zero growth or a decline.

In de komende twee jaar zal de staalindustrie en de winning van steenkool in China verder krimpen.

#6 Krispijn Beek

@2 er is zeker nog een lange weg te gaan in China. Vooralsnog zijn China en India wel degene die fors doorpakken met klimaatbeleid. Australië, de EU en de VS laten het met maatregelen afweten. De nieuwe aanpassingen aan het Europees emissiehandelssysteem wordt gevierd als winst. Alleen zijn stammen die aanpassingen nog van voor het klimaatakkoord van Parijs en dus ook onvoldoende om de doelstelling daarvan te halen.

@3 volgens mij zijn het er minder. Het waren er 11, 5 of 6 gaan sluiten vanwege afspraken in het Energieakkoord (de laatste 2 halverwege dit jaar) en de 2 jaren 90 centrales en de 3 waartoe onder Balkenende/Brinkhorst is besloten blijven open nog open.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*