China sleept de kolen uit het vuur

NIEUWS - China ontpopt zich steeds meer tot koploper in klimaatbeleid, in tegenstelling tot het populaire idee dat China de boeman in het klimaatbeleid is. In 2016 daalde de productie en consumptie van kolen voor het derde jaar op rij. Verwachtte het Internationaal Energie Agentschap eerder nog groei in kolenverbruik tot 2030, inmiddels wordt gesproken van een piek in het kolenverbruik in 2013. De capaciteitsfactor van kolencentrales (de hoeveelheid elektriciteit die ze produceren t.o.v. het geïnstalleerd vermogen) is in 2016 gedaald 47,5%, een paar jaar geleden was dat nog 79%.

De daling in het kolenverbruik heeft twee oorzaken: lagere economische groei en investeringen in duurzame energie. Tot 2020 wil China nog voor 340 miljard Euro investeren in duurzame energie.

Kolen is dan ook de verliezer aan het worden van de Chinese energietransitie. Op Reneweconomy noemt , redacteur/uitgever van EEnergy Informer, het redden van de kolensector moeilijker dan het redden van de Titanic. Op Trouw is Vincent Dekkers nuchterder met zijn stelling dat Trump geen Thatcher is.

Open waanlink

  1. 4

    @3: de elektriciteitsproducenten moesten alvast afkicken van het aardgas en kiezen tussen duurzaam of steenkool.
    Als we onze elektriciteitsbehoefte omlaag brengen, dan kunnen de kolencentrales misschien dicht.

  2. 6

    @2 er is zeker nog een lange weg te gaan in China. Vooralsnog zijn China en India wel degene die fors doorpakken met klimaatbeleid. Australië, de EU en de VS laten het met maatregelen afweten. De nieuwe aanpassingen aan het Europees emissiehandelssysteem wordt gevierd als winst. Alleen zijn stammen die aanpassingen nog van voor het klimaatakkoord van Parijs en dus ook onvoldoende om de doelstelling daarvan te halen.

    @3 volgens mij zijn het er minder. Het waren er 11, 5 of 6 gaan sluiten vanwege afspraken in het Energieakkoord (de laatste 2 halverwege dit jaar) en de 2 jaren 90 centrales en de 3 waartoe onder Balkenende/Brinkhorst is besloten blijven open nog open.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren