Zonder last of ruggespraak

COLUMN - ‘Maar dat is toch niet democratisch?’, protesteerde een collega toen-ie hoorde dat Henk Otten van plan was zijn aankomende Senaatszetel te houden, ook al zou hijzelf tegen die tijd mogelijk uit het Forum voor Democratie zijn gezet. ‘Die zetel is toch niet van hem, maar van zijn partij?’ Die kennis had het bij het verkeerde eind: die zetel is namelijk wel van Otten persoonlijk, en expliciet niet van welke partij dan ook – en dat hebben we juist uit puur democratische overwegingen zo geregeld.

Parlementaire vertegenwoordigers worden, zoals dat plechtig heet, ‘zonder last of ruggespraak’ benoemd: á titre personnel. Eenmaal als volksvertegenwoordiger gekozen hebben ze alle vrijheid om hun eigen stem te bepalen, en daarbij desnoods tegen hun fractie in te gaan.

De partij waardoor ze kandidaat zijn gesteld, kan niet voorschrijven hoe ze moeten stemmen. Dat maakt de aanstelling op persoonlijke titel tot een krachtig wapen tegen kadaverdiscipline. Anders zou elke partijtop bij moeizame interne debatten of afwijkende opinies uiterst effectief kunnen dreigen: verplicht met de meute meestemmen jij, anders gooien we je eruit en benoemen we iemand anders in jouw plaats, iemand die wél gehoorzaam is.

De benoeming op persoonlijke titel garandeert volksvertegenwoordigers hun politieke vrijheid. Wordt intern een kwestie op de spits gedreven, dan kun je als Kamerlid of raadslid besluiten: ik sta pal. En als ze me eruit flikkeren, houd ik mijn zetel, en verdedig ik mijn principes voortaan desnoods als eenlingsfractie. Dat je zetel niet van de partij is, helpt je om je rug recht te kunnen houden.

Het recht om als kiezer een voorkeursstem uit te brengen, is op hetzelfde principe gestoeld. Je stemt weliswaar op een partij, maar kunt daarbinnen voor een specifieke kandidaat kiezen. Bijvoorbeeld omdat je wilt dat er meer vrouwen in de Kamer komen, omdat je een bepaalde stroming of opvatting binnen de partij van je voorkeur wilt steunen, of wat dies meer zij. Zijn er voldoende mensen die precies hetzelfde doen, dan prevaleren de voorkeursstemmen: de lijstvolgorde die de partij eerder heeft vastgesteld, wordt zo door kiezers met het rode potlood in de hand bijgesteld.

Wat de kwestie Otten interessant maakt, is dat-ie nog niet is eens verkozen – maar het FvD heeft hem wel bovenaan de kieslijst gezet. En die kieslijst is heilig. Moet je maar beter opletten wie je erop zet. Daarnaast vertegenwoordigt Otten een belangrijke, dissidente stroming binnen het FvD: zeer rechts, maar – anders dan de baas van het hele spul – niet neigend naar het fascisme. Ik kan me buitengewoon goed voorstellen dat Otten, als exponent van de gematigder tak van de partij, daarom des te stelliger voornemens is zijn zetel niet op te geven. Juist nu niet – nu dat conflict tussen rechts en extreemrechts ook intern op scherp is komen te staan, doordat diezelfde Otten daarin positie koos.


Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool
.

Reacties (14)

#1 Bismarck

Tegenwoordig is het alleen nog zonder last.

 • Volgende discussie
#2 Judith

Helemaal geen democratie aangezien die senaatzetel voor hem klaarstaat??? Nee dus.
Otten en FvD streelt zo van alle egoïstisch hachjes voor zichzelf. Bah en nog eens bah!

Ik noem het tegenwoordig die graatloze Forum en verder niks. Net goed ook voor Voor Vorsten en géén Democratie ervan (VVD). Ze lullen maar wat en vullen niks voor de volken.
Én Dijenkletsers, en niks Democraten ervan (D’66), Ooit gezien om mee te doen met democratie, uitgezonderd Babyface Jetten.

Maar goed, daar kan ik toch niks mee.

Gekgenoeg dat er 2e Kamerleden/ministers/1e kamerleden van alles mogen doen wie eruit worden geknikkerd en wie de zetel komt staan terwijl Otten er zelf niet gestemd was, waar blijft de ‘wettelijke’ zetels??? Niemand.

Dan zeg ik, sorry dat ik het zeg, dat die soort partijen mij erg aan de samenhorigheid van Hitler’s achterban moet denken. Want die vlogen ook er net zo goed uit en wie er als angsthaasjes achter de kont van Hitler werden gezet.

Zo extreem als het wel zo gegaan is, zoals Otten nu…..???

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 rongvk

@1 Interessant, dat wist ik niet, wel logischer.

@2 Ik heb het twee keer gelezen en kan er nog steeds geen touw aan vast knopen.

De zeepkist is leuk voor orators, maar is duidelijk niet voor iedereen weggelegd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Judith

@3 je hoeft niet nodig erbij te zeggen dat je er nog steeds geen touw aan vast kan knopen. Daaronder je tekst is niet te volgen!

@1 als niet-gestemde minister of kamerleden toch op eigen zetel wilt hebben, is toch niet toegestaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 beugwant

@1: Verdomd interessant, maar klik eens verder… ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 JANC

@4: doe dan eens wat met die kritiek. Het is niet dat we je niet willen begrijpen, juist het tegenovergestelde. Maar die moeite moet wel van twee kanten komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Den Uyl

@4: ABN graag of volwaardig Anglo-Amerikaans.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Sjors

Ik las de titel even verkeerd als ‘zonder last van ruggengraat’. En eigenlijk is dat heel goed op zijn plaats bij het soort politici dat kritiekloos jaknikt en enkel dient als zetelvulling.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Judith

@6:
Heb al kritiek gegeven veel méér dan genoeg hier ook.
En óók na je 1e reactie, lees eronder.

We?? Ik dacht dat je één persoon bent.

@7 ?? graag uitleggen aub

@8 Ik vind de titel heel goed passen, niet verkeerd. Juiste term!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 JANC

@9: “we” als in meerdere mensen die reageren op Facebook. Jouw posts blijven onleesbaar, dus je doet niks met de kritiek. Sterker nog, als er over geschreven wordt schrijf jij zoiets als dat dat niet over het onderwerp gaat. Nu wordt hier meestal niet alleen op het onderwerp, maar op de reacties zelf ook gereageerd. Lijkt mij trouwens normal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Judith

@10

”we” op Facebook??? Kijk hier, SARGASSO !!!

Je moet jezelf kijken hoor, je reageert eerst op mij, dan moet je vooral niet doen. Gewoon reageren op het artikel. Kijk naar mijn nr 2 en dan jij nr 3. Ja ja!!!

Jij hebt het zelf niet eens over het onderwerp gereageerd, kijk jezelf maar!

Genoeg hierover !

Op je volgende reactie op mijn reactie ga ik niet meer op reageren. Want dat heb ik al kritiek geleverd; zie mijn nummer 2 !!!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Folkward

@JANC et al
Zie hieronder. Ik heb er gatenkaas van proberen te maken.

@Judith
Probeer jezelf begrijpelijker te maken. Jij hebt er niks aan als je die kritiek wegwuift. #JANC heeft eerder al aangegeven dat hij best wil lezen wat je te zeggen hebt, maar dat dat niet makkelijk is vanwege hoe jij je verwoordt. Hij is ook niet de enige die die kritiek heeft. Hij heeft ook gelijk in zijn punt dat jouw beroerde bewoording afleidt van het on-topicgehalte van het draadje: je bent zo onleesbaar. Jij hebt natuurlijk wel een punt dat hij dan maar gewoon on-topic – op #0 – zou moeten reageren, en niet taalnazi moet spelen voor andere commenters, maar Sargasso is ook een forum waar een gedeelte van de mensen gedachten uit wil wisselen. Vandaar dat hij best mag reageren op andere comenters, zeker als hij duidelijk wil hebben wat die anderen bedoelen. Laat ik nogmaals zeggen: vooral jij hebt er niks aan als je die kritiek wegwuift. Als je dat koppig blijft doen, zul je namelijk genegeerd worden en zullen jouw bijdragen – bewust of onbewust – door andere lezers overgeslagen worden als zijnde ruis.

Het zou helemaal geen democratie zijn, aangezien die senaatszetel voor Otten klaarstaat? Nou, nee dus, zo werkt het niet!
Otten en het FvD zijn beide egoïstisch bezig door die ene zetel voor zichzelf op te eisen (???). Bah en nog eens bah!

Ik noem het tegenwoordig dat graatloze Forum, en verder niks. Net zo goed heb ik geen goede mening van ‘Voor Vorsten en géén Democratie’ (VVD). Ze lullen maar wat en vullen niks voor het volk. Ik heb ook geen goede mening van ‘Dijenkletsers66’ (en niet ‘Democraten66’), die ooit gezien zijn om mee te doen met (om?) de democratie, uitgezonderd (natuurlijk) de jonge Babyface Jetten.

Maar goed, daar kan ik toch niks mee.

Het is al gek genoeg dat 2e kamerleden/ministers/1e kamerleden straffeloos van alles mogen doen. Het maakt niet uit óf en wie er uit wordt geknikkerd, en aan wie diens zetel toekomt, maar als het om Otten gaat – die niet gekozen is -, dan wordt er geklaagd over ‘wettelijke’ zetels. (Naar wie gaat zijn zetel als hij eruit geknikkerd wordt? Niemand(?))

Dan zeg ik – sorry dat ik het zeg – dat dat soort partijen mij erg doet denken aan de saamhorigheid van Hitlers achterban. Want ook daar vlogen ze [de partijfunctionarissen] er net zo goed uit, en werden (volgzame) angsthaasjes achter de kont van Hitler gezet.

Zo extreem als het toen zo gegaan is, zo zal het Otten nu ook zo vergaan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 JANC

@12: Bedankt!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Karin van der Stoop

@Judith: Ik moet toegeven dat ik jouw bijdragen ook meestal oversla. Niet omdat ik geen interesse heb in je mening, integendeel, het is prettig om ook weer eens een vrouw op dit forum tegen te komen. Maar ik begrijp vaak echt niet wat je zegt. En je reageert als door een wesp gestoken als dat wordt opgemerkt. Niemand wil hier de taalnazi uithangen, we willen juist vooral over de inhoud discussiëren (waarbij overigens ook best eens mag worden afgedwaald naar een zijpaadje). Dat wordt echter wel lastig als je steeds elke zin moet ontleden, zoals Folkward heeft gedaan.

Als we je op de een of andere manier kunnen helpen om je beter uit te drukken, laat het dan vooral weten. Misschien kun je beginnen met iets kortere reacties..? Dan is het voor de lezer al makkelijker te behapstukken. Ik zou het fijn vinden als je blijft reageren, het is toch al zo’n mannenbolwerk (No offense dudes :)).

 • Vorige discussie