Zelf buitenlandredacteur worden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wie zelf nieuws maakt – vooral vanuit het buitenland – weet hoe armoedig de buitenlandse berichtgeving in de Nederlandse pers is. Sinds kort heet dat ‘het Joris Luyendijk-gevoel’.

Bij de grote Nederlandse kranten is het ‘yesterdays news’. Zowel de Volkskrant als het NRC Handelsblad recyclen materiaal van verschillende persbureau’s. Bij onze Zuiderburen (touche pas, Geert!) verschilt het niet veel, de Morgen noch De Standaard heeft iemand ter plaatste. Op de website van de NOS is Libanon al van de voorpagina verdwenen, en Nicole le Fever geeft vanuit Amman commentaar op beelden van Reuters. De meest volledige en actuele informatie staat – raar maar waar – op de website van de Pers.

Daarom hier de top 5 online nieuwsbronnen voor mensen die liever zelf hun berichtgeving samenstellen:

1- Robert Fisk

Fisk werkt al 30 jaar in het Midden Oosten en is vooral bekend vanwege zijn interviews met Osama bin Laden en zijn recente stroom aan boeken. Hij is terug in Libanon en ‘back in action’. Gisteren werd zijn auto beschoten. Op de website van zijn krant ‘The Independent’ heeft hij inmiddels een eigen kop. Feilloze journalistiek.

2- Harald Doornbos

Onze eigen razende-reporter in Beiroet, werkt voor de GPD-kranten en NOS-radio. Hij kwam terug uit Belgie om verslag te doen van de crisis. Op zijn website veel bijzondere items en verhalen die je niet in de GPD-kranten terug zult zien.

3- L’orient du Jour en haar blog-project

Wie in Beiroet af en toe ‘L’orient du Jour’ leest waant zich terug in koloniale tijden. Een gedegen Franstalige krant met mooie berichtgeving. Haar website is rommeling – bijna net zo erg als haar Engelstalige broer ‘The Daily Star‘ – maar volledig. Let op het videomateriaal en het wordpress blog dan aan de krant gekoppeld is.

4- Nederlandse blogsters in Beiroet

Je verwacht het niet, maar een blog onder de naam ‘Sietske in Beiroet‘ geeft een goed beeld van het dagelijks leven in de stad. Ik denk dat zulke berichten op termijn waardevoller zijn dan simpele ANP berichten. Ook ‘Qussa‘ van Nicolien Kegels is een aanrader.

5- ‘Jerusalem Post‘, ‘Al-Jazeera‘ en ‘Fuck Lebanon

Wat hebben een ‘gerespecteerde’ krant, een groot internationaal televisienetwerk en een onbeduidend blog met een middelvinger met elkaar gemeen? Juist – gekleurde, emotionele en soms populistische berichtgeving. Wanneer je er van afhankelijk bent is het een ramp, maar wie thuis achter zijn computer een volledig beeld wil krijgen hoeft alleen maar langs elkaars vijanden te zappen. Opinion is the new news.

NB. Bovenstaande foto maakte ik vorige maand in Beiroet. Die auto staat te koop. Ik kom nog 4000 euro te kort

Reacties (32)

#1 S’z

Wel, ik ben een fan van De Pers. Helaas moet ik om m’n handen op ’n exemplaar te kunnen leggen de trein Amsterdam-Brussel nemen, en alles wat daar bij komt kijken, van ellende NS & NMBS stylee tot luidruchtige vrolijke Henken of mantelpakdames die veel te luid hun zakelijke afspraken doornemen aan de telefoon. Leukere conducteurs, dat wel, iets minder depressief.

 • Volgende discussie
#2 NoName

Er moeten meer koekjes worden gebakken in Libanon, erg ontwapenend: http://video.google.com/videoplay?docid=1839162481338331578&q=source:016771166601664773435&hl=en

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Ivanhoe

Het gaat te ver om buitenlandse berichtgeving in Nederlandse pers armoedig te noemen.

– dat hele ‘Joris Luyendijk-gevoel’ wordt zo langzamerhand overdreven. Hij heeft een best aardig punt over nieuws genereren onder een dictatuur, maar om nu de hele buitenlandse berichtgeving aan zijn theorie op te hangen, nee bedankt.

– Nederlandse mediaconsumenten hebben slechts beperkte interesse in buitenlands nieuws. Dat is overigens niets Nederlands. In Duitse kranten staat overwegend Duits nieuws, in Turkse kranten Turks nieuws. Prop je programma/voorpagina vol met allerhande analyses over Verweggistanen en je klanten lopen gillend weg.

– Deze URL’s kan ik ook vinden als ik daadwerkelijk interesse heb in een stad als Beiroet. Ik heb dat helaas niet en indien er een artikel in welke krant dan ook staat, ik zou het overslaan als er niet meer dan, pak hem beet, twintig doden vallen. Er zit vast iemand voor de BBC in Mexico, er bestaat vast een krant in Californie die het nieuws daar prima verslaat. Waarom zou Nederlandse media daar aanwezig moeten zijn? Ik weet mijn weg prima te vinden, enige vereiste is een enigszins bewuste mediaconsumptie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Tantalus

I’m not a news source, nor an opinion source. I’m just swearing at everyone.

Thanks.

T

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Olaf Koens

Hi there T! I didn’t know your Dutch was that good! I mentioned you here as an information-source which is ‘colored’ like the other two links (JP & AlJazeera) in the fifth paragraph. You might be just swearing at everyone, you do a hell good job in the meantime for those who want to look beyond ‘bbc news’ and soundbites!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 pim van den berg

Als je al het nieuws uit Libanon wilt volgen dan zijn de volgende websites onmisbaar:

http://yalibnan.com/

http://web.naharnet.com/default.asp

http://blacksmithsoflebanon.blogspot.com/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Martijn ter Haar

Twee kanttekeningen:
– Het NRC heeft toch echt Thomas Erdbrink naar Libanon gestuurd. Hij blogt ook.

– Fisk is zonder twijfel de best ingevoerde westerse journalist in het Midden-Oosten, maar zijn overdramatische stijl en oud-linkse dogmatisme maken hem meer een tegenhanger van de Jerusalem Post – goed, maar wel erg gekleurd – dan de superautoriteit voor wie hij nog wel eens versleten wordt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Olaf

@6 Je hebt gelijk – Thomas Erdbrink zit in Beiroet, maar zijn laatste blogpost ging toch over Iran. Bovendien heb ik daar nog niets van teruggezien in de krant, noch op de website… Wat Fisk betreft heb je deels gelijk. Ik denk dat zijn ervaring opweegt tegen zijn gekleurdheid. Niet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 nicolien

Dank voor de link (en het compliment)!

Een kanttekening over de links van Pim (comment #6): ze zijn interessant, maar sterker ‘gekleurd’ dan alle andere vermelde links. En allemaal pro-overheid.

Voor de andere kant van het verhaal kun je naar:

http://www.manartv.com.lb/NewsSite/News.aspx?language=en

en http://www.tayyar.org (er is een link naar Engelse nieuws-updates, maar die ligt nu plat. Alle partijen zijn sinds gisteravond bezig elkaars websites te hacken).

Gewoon, om het verhaal compleet te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 hemaworstje

Het joris Luyendijk gevoel is een uitdrukking van geriant arnold karksens, de man die zich op de pik getrapt voelt omdat hij uit de media molen is gevallen.Uit pure frustratie én de onbedaarlijke pogingen van weblogs om te laten zien dat ze sneller en beter zijn dan de gevestigde “media”.
Het stikt van de verslaggevers aldaar , ieder europees land heeft een vaste verslagever en het midden Oosten is reeds buitenproportioneel in het nieuws.

who the fok gives a shit about libanon anyway?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 pim van den berg

Nicolien heeft gelijk wat die sites betreft, pro-overheid/14 maart maar wel nieuws !.
Voor het tegenwicht raadpleeg ik dagelijks de volgende website:

http://angryarab.blogspot.com/

Je moet wel een beetje door z’n cynisme heen leren kijken;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Martijn ter Haar

@8: Volgens mij is Erdbrink vrijdag richting Beirut vertrokken. Vandaag was er natuurlijk geen krant, maar ik verdacht morgen toch wel een achtergrondstuk. En ja, Fisk moet je zeker lezen, maar – net als iedereen – in context.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Olaf

@hema, buitenproportioneel ten opzichte van wat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Henk Daalder

Die oude mercedes is toch lang geen 4000 EUR waard!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 ome henk

wat is nu precies je punt? de stukken van De Pers zijn gewoon vertaald van de newsfeeds van AP en Reuters….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 pim van den berg

En voor echt gefundeerd commentaar op de situatie in Libanon ga je naar:

http://www.joshualandis.com/blog/

Vooral de “comments” zijn de moeite waard. Hier komen de echte “kenners” van het Midden-Oosten samen, niet de minsten….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Crachàt

voor hemaworstje is alles buitenproportioneel, Olaf, dus in het geval van deze gagaguurder mogen we gewoon verder onder grote mensen praten – ie keft alleen maar wat vanuit eigendunk en een wereldbeeld waar Tokkies, tegenover hem, Nietzsche lezen.

who the fok gives a shit about hemaworstje anyway?
Of doorbreek ik hiermee de code dat redacteurs altijd alles moeten slikken van verzuurde nitwits?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Olaf

ha Crachat – zeker niet! Baas op eigen blog! Op termijn al die mensen simpelweg je huis uit vegen. Als een goede barman; De eerste keer een nee met een glimlach, de tweede een vriendelijk verzoek en de derde maal met een barkruk de kroeg uit meppen. Tuig.

Maar Hema, dat gaat niet over u hoor. U maakt een hoop goed op hemaworstje.com Doet me altijd een beetje denken aan de werkzolder van een oude gek die je allerlei mooie dames op papier laat zien. Spasibo!

Maar Hema, zeg ’t is – wat boeit er wel? En tenopzichte van wat? Toe nou! Zeg het nou!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 MASH

Wat helpt, in het proces beschreven in 18.1, is “Suicide is painless” opzetten. Dansvloer en horeca snel leeg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 hemaworstje

kijk , mien opa kende pakistan niet eens oostenrijk was zijn actieradius van de tv alsmede zijn auto.
Nu moet ik als brave burger mijn kop breken over een of ander vaag land wat al tig jaar in een oorlogszône zit, waar de hele wereld al decennia naar kijkt en voedt met wapens en subsisie.
Ik wordt gek van het hebreeuws geweekaag en het islamitsch gemekker op de televisie en radio.We leven in europa.
Het is een oneindig discussiepunt derhalve gaat sargasso de komende jaren nog meer internationaal krantje spelen ipv een up to date blog te zijn en me te informeren over wat er om de hoek gebeurd.

voor de rest zal het me aan de balzak jeuken wat de barman/redacteur denkt over hema.
Iemand die om ondersteuning vraagt van zijn mening is een oetlul.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 onzemaninteheran

@Olaf. Mijn excuses dat ik nog niet meer over Libanon heb geblogd. Soms heb ik er gewoon geen zin in en gebruik ik liever mijn tijd om een wat langer verhaal voor de krant te maken. Ik snap dat ik daardoor niet voor de Koens tiplijst in aanmerking kom. Dat is natuurlijk pijnlijk en ik hoop op nieuwe kansen in de toekomst.

Daarnaast snap ik je stuk niet helemaal: gaat het nu over algemene nieuwsbronnen, bronnen speciaal voor Libanon-nieuws, of bronnen voor nieuws over het Midden-Oosten?

Wat betreft de Mercedes. Ik heb ooit een plan gehad om er hier een aantal te kopen en naar Nederland te verschepen. Ik had zelfs een dealer in Beiroet gevonden die tientallen van die oude wagens had staan, klaar voor transport en een stuk goedkoper dan de prijs die jij noemt. Maar later bedacht ik me. Veel van die auto’s komen juist al uit Europa en dan ga ik ze weer terug brengen. Dat is gekkigheid natuurlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Hanedop

geweldig. moderne nieuwsconsumenten lezen tig blogs, drie (internet)kranten, een paar bladen en kijken ook nog tv. krijg je wereldbeeld van. ik denk aan Vader, die met zijn sloffen an de Krant opensloeg, vergenoegd het Nieuws las, dat zijn zuil hem aanreikte en vervolgens afstemde op Het Radiokanaal dat het nog eens dunnetjes overdeed. wat een winst! geen enkele nieuwsbron is perfect, maar door combineren van bronnen krijg je wel bijna perfecte afnemers. en die doen er toe!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Tim

Alleen jammer dat er nog zo weinig moderne nieuwsconsumenten zijn..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Kaj

En hoppa, daar gaan we dus. Precies waar ik voor waarschuwde. Robert Fisk laat beide kanten van het conflict zien en spaart daarmee niemand.

Maar omdát hij ook de andere kant laat zien, is hij ineens een ‘oud-linkse dogmaticus’ en ‘gekleurd’.

Hou toch eens op, zeg…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Mary Servaes

Robert Fisk feilloze journalistiek? Hahaha!

Dit las ik in een artikel van ‘m:

So what can a Middle East correspondent write on a Saturday morning except that the world in the Middle East is growing darker and darker by the hour. Pakistan. Afghanistan. Iraq. “Palestine”. Lebanon. From the borders of Hindu Kush to the Mediterranean, we – we Westerners that is – are creating (as I have said before) a hell disaster.

Bovenstaande is propaganda voor meneer Fisk’s mening, geen feilloze journalistiek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Olaf Koen

@onzeman (21) Ha! Die tiplijst is bepaald geen canon, dus maak je geen zorgen. En vanzelfsprekend heeft een goed verhaal in de krant meer tijd nodig. Bovendien had ik niet helemaal in de gaten dat het Pinksteren was, en dat er dus blijkbaar geen krant komt.

Ik wil niets zeggen over nieuwsbronnen in het Midden-Oosten. Ik vond alleen het Nederlandse nieuwsaanbod die dag wat arm, en heb een aantal suggesties gegeven voor Libanon.

Wat die auto betreft, daar moeten we het nog eens over hebben! Het zou trouwens ook 4000 dollar geweest kunnen zijn, en ik heb mijn eigen onkostenvergoeding ook maar meegerekend.

Soms, meestal in de Moskouse winter – schrik ik midden in de nacht wakker van een droom. Een droom waarin ik tegen een glimmende Cadillac leun, een pakje ‘Gitanes’ rook, goed geschoren ben en flirt met alle meisjes die langs Avenue de Paris paraderen…

Succes daar!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Lammert

@25:
From the borders of Hindu Kush to the Mediterranean, we – we Westerners that is – are creating (as I have said before) a hell disaster.
Er klinken inderdaad wat emoties in door, maar echt een succes kan je het ingrijpen door het Westen in die landen niet noemen. Tenminste niet zolang je dictatuur en (burger)oorlog niet als een succes beschouwd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 S’z

Films over Beirut (en over “school”) :
http://www.nova-cinema.org/prog/104/nova104.pdf

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Olaf Koen

@28 Hier staat een trailer van de film: http://www.youtube.com/watch?v=Oju6uPGzWrs

mooi thema, bedankt voor de tip! Ik kom zeker kijken!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Kaj

@mary servaes, #25:
Dat jij het verschil tussen een nieuwsartikel en een column niet ziet, is jouw probleem, en niet het mijne.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 S’z

…als ze al niet voorbij zijn. Maar topcinemaatje, dat wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 zazkia

Nou als ik die lui eens even allemaal met een goedkoop statement mag afvallen, ik vind dat eigen verslaggeving verdomd vaak uitdraait op human uninterest. De volkskrant, de Nrc, ze hebben allemaal wel buitenlandse verslaggevers maar denk maar niet dat die hard nieuws en goede opinies voortbrengen. Geef mij maar BBC nieuws. Of Rferl nieuws. Of zoiets.

 • Vorige discussie