Baas over eigen zak(centen): ‘juridisch abortusrecht’ voor mannen

Vrouwen die menen (nog) niet toe te zijn aan het moederschap hebben bij een ongeplande zwangerschap het recht zich van hun aanstaande ouderschap te ontdoen.

Mannen die menen (nog) niet toe te zijn aan het vaderschap hebben bij een ongeplande zwangerschap echter níét het recht om zich (eenzijdig) van hún aanstaande ouderschap te ontdoen.

Wat te doen aan deze rechtsongelijkheid?

De jongerenafdeling van een Zweedse liberale partij stelt een oplossing voor.

Open artikel

Reacties (16)

#1 Grolschje

Lijkt me eigenlijk volstrekt logisch.

#2 Co Stuifbergen

Ik vind dat alleen gesteriliseerde mannen dit recht moeten hebben.
(Mits ze op het moment van de conceptie gesteriliseerd waren).

#3 Co Stuifbergen

Mogen in dit Zweedse voorstel ook getrouwde mannen kiezen om afstand van hun kind te nemen?

#4 Co Stuifbergen

Abortus beschouw ik als een noodmaatregel die bij voorkeur zou moeten worden voorkomen.

Mannen en vrouwen kunnen maatregelen tegen zwangerschap nemen.

Als dan toch een kind geboren wordt, zie ik liever dat beide ouders moeite doen om het een goed leven te bieden, dan dat 1 ouder zich terugtrekt.

Een nadeel van het zweedse voorstel lijkt mij ook dat vrouwen zouden besluiten een abortus te plegen, omdat de vader afstand van het kind wil nemen.

Of is de kinderopvang enz. in Zweden zo goed dat vaders hoe dan ook overbodig zijn?

#5 Lutine

Voor mij ligt de zaak eenvoudig. Wie oud genoeg is om een kind te verwekken is ook oud genoeg om er verantwoording voor te dragen. Uitgezonderd minderjarigen, dan zijn zijn ouders dat.

Er is (als we het over mannen hebben) de mogelijkheid van condoomgebruik en/of voor het zingen de kerk uit gaan. En er is de mogelijkheid van manuele en/of orale seks. En als je al die zaken niet weet of beheerst begin dan niet aan seks. Of neem je verantwoording. In ieder geval financieel.

#6 Lutine

@2

Ik kan je niet volgen. Bij mijn weten verwekken gesteriliseerde mannen nooit kinderen.

#7 Anton Evening

Eens met 1, het lijkt logisch. Toch wat aantekeningen,

Ten eerste, alle verantwoordelijkheid voor anticonceptie ter voorkoming van kinderen komt zo eenzijdig bij de vrouw. Voor een man is het wel erg simpel verantwoordelijkheid af te stoten.

Daarnaast heeft daadwerkelijke abortus een flinke invloed op vrouwen om in de toekomst nog kinderen te krijgen (zeker wanneer wat ouder). Ligt voor een man behoorlijk anders.

Ook gaat dit voorstel uit van een bijzonder nuchtere houding tav abortus. Stellen zullen lang niet altijd hetzelfde perspectief delen, de een ten nadele van de ander. Ik vermoed dat het zelfs voor de meest nuchtere vrouwen behoorlijk emotioneel zal zijn om een kind wat groeit in je buik weg te laten halen.

#8 Gladiool

@1: “sex with hippos”?

#9 beugwant

@8: Die laatste twee alinea’s schijnen inderdaad met een heel ander licht.

#10 Bismarck

In het geval van zaaddonorschap zou dit zelfs standaard moeten zijn. Overigens zie ik het in Nederland om overheidsfinanciële reden nooit gebeuren; Als de vader tot alimentatie gedwongen kan worden, scheelt het immers weer een uitkering en dat telt in VVD-land een stuk zwaarder dan enige liberale overweging.

#11 Lord Flash

Mag je als vrouw dan ook een legal abortion doen als je bijvoorbeeld uit principe (of angst voor de gevolgen) tegen de fysieke abortus bent, maar ook niet de verantwoordelijkheid wil?
Is meteen een oplossing voor situaties waarin de man wel het kind wil houden en de vrouw niet.

#12 Bismarck

@11: Zoiets als adoptie?

Even ter aanvulling voor wie denkt dat ik in #10 uit mijn nek zwets: Goede intenties kosten Maastrichtse donoren gemiddeld €6000/jaar.

#13 Joost

de mogelijkheid van condoomgebruik en/of voor het zingen de kerk uit gaan.

Ik vermoed dat @Lutine redelijk wat kinderen heeft ;)

@12: Is er jurisprudentie dat dat mag? En welke idioot heeft dat bedacht?

#14 Co Stuifbergen

@6: Mijn eerste reactie was een grap.
Excuus voor het misverstand.

(En ik voel mij vereerd dat ik zo serieus genomen word.)

#15 Lutine

@14

Erg serieus kan ik het ook niet nemen eerlijk gezegd. Van sommige reacties vraag/vroeg ik mij ook af of die serieus bedoeld waren. (dat weet je namelijk nooit zeker op Sargasso)

Maar uitgerekend jou nam ik serieus! Waarvoor mijn nederige excuses…

#16 AnnaS

Lijkt me een geval van ‘with great responsibilities come great power’. De reden van deze ‘rechtsongelijkheid’ is dat de plichten ook zeer ongelijk zijn in geval van zwangerschap. De vrouw moet het kind dragen en baren, met alle risico’s en ongemakken vandien.
Beter lijkt het me om mannen, net als vrouwen, het recht op abortus te geven. Dan heeft iedereen weer gelijke rechten en is er geen sprake meer van rechtsongelijkheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*