1. 2

  ook ons probleem in een notedop. Ik kan me herinneren dat, lang geleden op de lagere school, de onderwijzer vertelde dat de ‘robot’ die we op de kermis hadden gezien steeds meer gestalte kreeg. En dat er binnenkort niemand meer hoefde te werken dankzij die dingen. Wij vonden dat een prachtig vooruitzicht. Meester probeerde daarna nog uit te leggen dat dat niet onverdeeld prachtig was, want als mensen geen werk hadden hadden ze ook geen inkomen.
  Dat was voor ons (een jaar of 8) iets te moeilijk, een stapje te ver.
  Pas veel later snapte ik dat.

  Ik weet wel dat het artikel niet alleen over automatisering gaat maar ook (en vooral) over outsourcing, maar op één of andere manier wilde ik dit met u delen.

 2. 3

  want als mensen geen werk hadden hadden ze ook geen inkomen.

  Money is just a way to keep score. Alleen, krijg dat maar eens tussen de oortjes bij iedereen.

  (serieus: als we geen grote ellende krijgen met klimaatverandering etc. dan zou ik er helemaal niet raar van opkijken als we zo ergens tegen 2170 ofzo in principe zonder geld toe zouden kunnen, omdat productie van zo’n beetje alles min-of-meer selfsustainable is)

 3. 4

  heel mooi en optimistisch. Maar het gaat er natuurlijk om dat de productiemiddelen (die robots) in handen zijn van een steeds kleinere groep. Dat is zo’n beetje de crux van die hele OWS/99% toestand.

  Jouw utopie zal toch een ernstige mentaliteitsverandering vergen…
  (wat je zelf ook zegt met ‘krijg dat maar eens tussen de oortjes bij iedereen’)

 4. 5

  Toch is het niet zo moeilijk om dat uit te leggen aan kinderen van 8 jaar hoor.
  Mijn dochter begreep dat tenminste onmiddellijk.
  Dat gaat als volgt:

  Honderd mensen maken schoenen, de baas koopt van de winst een machine die het allemaal automatisch doet en stuurt er vervolgens dus 95 naar huis. Die mensen krijgen geen vakantie, maar mogen niet meer werken.

  “Vinden jullie dat nou eerlijk?” ,vroeg de meester.
  “Nee”, brulden de kinderen.

  Die meester krijgt natuurlijk wel gelijk moeilijkheden, omdat de ouders komen klagen dat de school kleine kinderen blootstelt aan communistische indoctrinatie.

 5. 6

  in de eerste helft van de jaren zestig waren ik en mijn klasgenootjes kennelijk nog overtuigd van de goeie bedoelingen van de eigenaar van die robot. Of van die robot zelf.
  Toen m’n ouders me niet meer uit konden leggen waar die journaalbeelden uit Vietnam over gingen (eerst probeerden ze het nog met ‘die mannen jagen op tijgers’) kantelde de idylle trouwens vrij snel. Al waren ze zelf links, toch probeerden ze mij nog niet bloot te stellen aan hun wereldbeeld…

 6. 8

  Je moest eens weten hoeveel mensen er betrokken zijn bij de ontwikkeling van wat er in dat gebouw staat.

  Een paar dozijn Japanse en Taiwanese technici, enkele honderden Chinese en Thaise arbeiders en een handjevol Amerikaanse bestuursleden?

 7. 9

  Ik ken ‘manna’. Zelf ook een aantal keren gelinkt. En ik denk serieus dat zo’n toestand over een jaar of vijftig binnen handbereik ligt. En dan wordt de grote vraag, hoe ga je miljarden mensen bezighouden zonder dat ze nihilistisch gaan lopen rellen ‘omdat het kan’? Moet je dan echt uitkomen op een penitentiair-industrieel complex zoals in de VS, of met bedachte oorlogen ‘tegen drugs/trrrsism/de vijand’?

 8. 10

  Mogelijkheden toekomstige technieken zijn onbegrensd (energie in overvloed, grondstoffen d.m.v. ruimtevaart en voor de avonturiers, productie geheel geautomatiseerd, het kunnen fabriceren van elk denkbaar voedsel op moleculair niveau, woningen onder de grond opgaand in landschappen (bergen, woestijnen, oerwouden) enz. En het competitie- element d.m.v. de sport en exploratie nieuwe sterrenstelsels…

  Op aarde kijk je uit “een venster” hoe b.v. een zwarte panter een capibara verslindt geef je het keurslagersvarken wat broccoli krab wat aan je zak en trek nog een blik bier open…

  Als er niks tussen komt verandert er voor wat dat betreft voor mij niks…

 9. 11

  @Harm We hebben – ook in Nederland – op vrij grote schaal gemechaniseerd en geautomatiseerd. Als je verhaaltje van de schoen klopt hadden we dan niet allang een mega-giga-werkloosheid moeten hebben in Nederland, vele malen groter dan in de jaren ’30 van de vorige eeuw toen de mechanisering en automatisering lang zo ver niet was??

 10. 13

  Geen idee, maar ik heb ook zonder werk meer dan genoeg te doen voor 12 levens. En ik kan er nog wel wat blogjes bijpakken om de reactiepanelen op vol te poepen:P

  En nihilistisch rellen in een maatschappij waar effectief alles gratis is, hoeft niet zo’n probleem te zijn als het in de maatschappij van vandaag de dag is.

 11. 14

  alt johan – Er worden nog steeds elke dag kinderen geboren. Als al die verhaaltjes over exponentiele groei zouden kloppen, dan had de wereld toch al lang vol moeten zijn?

 12. 15

  Alleen bij Intel werken al 45000 man – die hebben het gros van hun productiecapaciteit ook gewoon in de VS staan. De aircos worden veelal ook in de VS gebouwd. Serverracks ook en de rest van het gebouw waarschijnlijk ook. Ik blijf erbij: dit is een slecht voorbeeld van desalniettemin zorgwekkende ontwikkeling.

 13. 16

  Het gros van de productiecapaciteit zit in de VS? Intel heeft fabrieken in China, Vietnam, Maleisië, Costa Rica, Israël en Ierland. De assemblage vindt voornamelijk plaats buiten de VS. In de VS worden vooral de grotendeels geautomatiseerde processen uitgevoerd. Serverracks worden vooral in China gebouwd en alle koeling die ik gezien heb is voornamelijk van Taiwanese en Japanse bedrijven (met waarschijnlijk de productie op Chinese bodem). Verder had je het over alles in het gebouw, niet het gebouw zelf. Ik denk dat je er faliekant naast zit.

 14. 17

  Driekwart van Intels productiecapaciteit zit in de US. Dat is in mijn wereld “het gros”.

  Bron: http://venturebeat.com/2010/10/26/intel-opens-2-5b-chip-factory-in-china/

  De racks en de koeling voor dit datacentrum worden geleverd en gemaakt door Instor en Electrorack. Twee hartstikke amerikaanse bedrijven.

  http://www.datacenterknowledge.com/archives/2011/02/02/is-apples-data-center-using-a-unique-design/

  Dus, nee, volgens mij zit ik er niet falikant naast.

  Daarnaast gaat het artikel erover dat dit soort investeringen in het algemeen nauwelijks nieuwe banen opleveren, niet dat het alleen in de VS nauwelijks banen oplevert; de zorgwekkende trend waar het artikel het over heeft, betreft verregaande automatisering, niet outsourcing (wat ook weer een probleem is). Maar ook wat dat betreft, lijkt dit gewoon geen heel goed voorbeeld.

 15. 19

  Ik bedoel productiecapaciteit, maar dat wordt doorgaans gemeten in centen. En, ja, dan is het meer arbeidsintensieve aspect inderdaad geoutsourced. Maar goed ook, dan kost het de US geen banen meer als dat binnenkort ook is geautomatiseerd;-P

 16. 20

  zmmoccc, stel nou dat je gelijk hebt, dan is daarmee de Amerikaanse hegemonie vorlopig gegarandeerd. En dat lijkt me jouw voornaamste zorg.

  Maar de vraag was: Hoe krijg je mensen in godsnaam aan het werk?

 17. 21

  Ik bedoel productiecapaciteit, maar dat wordt doorgaans gemeten in centen.

  dan heeft dat bar weinig met het onderwerp te maken, niet? Of bedoel je daarmee dat de VS zijn bevolking kan voeden door ze als Starbucks barrista’s in te zetten voor de happy few?

 18. 22

  @Harm, #20 Die vraag lijkt me retorisch.

  @su, #21 Dat is zeker niet relevant voor het onderwerp. Het was dan ook maar een reactie op Bismarck, die het niet met me eens was dat dit niet zo’n heel goed voorbeeld was en daarna het onderwerp sneaky veranderde van automatisering naar outsourcing.

  Maar als je dan toch over voeden begint: de vraag lijkt me niet zozeer hoe we mensen aan het werk krijgen, maar hoe we voedsel in de mensen krijgen. En als we steeds minder behoefte hebben aan arbeid zal het systeem daarvoor moeten veranderen, want arbeid en eten is nu nogal nauw met elkaar verbonden. Maargoed, zoals altijd bij domme kuddewezens als de mens, zal er eerst wel het nodige leed geleden moeten worden voordat er een oplossing komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren