Duitse rechter verbiedt kappen Hambach bos

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - Na jaren van actievoeren is er succes voor milieu-activisten in Duitsland tegen de bruinkoolwinning. De rechter heeft RWE in kort geding verboden om het Hambach bos te rooien. RWE wil het bos rooien om plaats te maken voor bruinkoolwinning. De rechter heeft geoordeeld dat het beoordelen van deze plannen te complex is om in een kort geding procedure over te beslissen. Om onomkeerbare schade aan het bos te voorkomen heeft de rechter het rooien tijdelijk verboden.

Volgens RWE zorgt het tijdelijke rooiverbod er voor dat de geplande uitbreiding van de bruinkoolmijn tot eind 2020 vertraagd wordt. Dit kost het bedrijf vanaf 2019 vele miljoenen. Ook zal mijnbouwmaterieel dat in de bovenste lagen van de mijn werkt vanaf 2019 stil vallen, wat een domino effect kan hebben op de rest van de werkzaamheden in de mijn. De Financial Times (paywall) meldt dat de koers van RWE met 8,5% gedaald is na de uitspraak van de rechter.

Het tijdelijke kapverbod en de betekent dat de Duitse kolencommissie mogelijk eerder met een plan voor de kolenexit komt dan dat de kap van het Hambach bos werkelijk van start gaat.

Open artikel

Reacties (6)

#1 beugwant

90% van de verbrandingswaarde van bruinkool verdwijnt in het ontvochten van het spul. Dat wist men al voor de oorlog en de enige reden dat de DDR op bruinkool uit dagbouw liep, was haar streven naar autarkie.
Maar onder het mom van arbeidsplaatsen word dat gaten graven in Nordrhein-Westphalen nu al een mensenleven lang aan de gang gehouden. Het is een van de redenen dat het grondwater zakt, dat merken we in Limburg ook en we mogen niet vergeten dat het Hambacher Forst een uniek restje oerbos is. RWE overleeft ook wel zonder dat af te graven.

#2 gbh

De rechter heeft RWE in kort geding verboden om het Hambach bos te rooien.

Het Hambach bos, een oerbos van 12000 jaar oud, is al voor 90% met de grond gelijk gemaakt.

#3 Janos

@2 goede reden om zuinig te zijn op die laatste 10%.

#4 Bismarck

@1: Het gaat ook niet alleen om natuur. Voor de bruinkoolwinning in Duitsland zijn al honderden dorpen vernietigd.

#5 M

Maar hey, laten we vooral kolencentrales (zoals in de Eemshaven!) openhouden.

Ongezondheid mag rustig een (regen)woudje of twee kosten, toch?

Wat boeien die (klein)kinderen verder? Jaren sparen voor een goede toekomst, meestal baksteen voor baksteen (“eigen” huis), en maar blijven stoken en subsidieeren; want ‘grootverbruikers’ verdienen toch dividend belas..euhm, korting op ‘hoeveelheid gebruik’?

Verbaasd doen over het kappen van dit bos/woud, doet enkel en alleen aantonen dat ‘men’ niet weet wat er zoal gaande is, op het gebied van energiemisbruik (en vette winst). Kolen (vanuit bos/ woud) importeren om ‘onze voeten warm te houden en het licht aan te houden’.

‘Onze longen’ daarentegen…Tja.

Iemand nog een hamburgertje speciaal schranzen bij de Oostvaarder plassen? Of waren er ook kiloknallende kipburgers verkrijgbaar?

#6 Krispijn Beek

@1 @2 @4 goede en terechte aanvullingen.

@5 wat een hoop aannames en verwijten. Over biomassa op Sargasso:
2007: https://sargasso.nl/vergeet-biobrandstof-stop-met-kappen/
2011: https://sargasso.nl/wvdd/toenemende-vraag-naar-energie-uit-biomassa-kan-problemen-opleveren-voor-voedselvoorziening/
2012: https://sargasso.nl/wvdd/biomassa-voor-energieproductie-misschien-toch-niet-altijd-zo-goed-voor-klimaat/

Over problemen bij kolenwinning voor Nederlandse bedrijven:
https://sargasso.nl/nederlandse-energiebedrijven-moeten-stoppen-met-het-kopen-van-bloedkolen/

Dus je aanname dat we verrast zijn over de situatie bij bruinwinning in Duitsland, geen aandacht besteden aan kolencentrales in Nederland of kiloknallers is zacht gezegd niet geheel op zijn plaats…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*