De mens is al voorbij haar intelligentiehoogtepunt

Reacties (35)

#1 lapis

Dus Papoea’s, Inuit en Aboriginals zijn de slimste volkeren op aarde, en Irakezen, Egyptenaren, Indiërs en Chinezen de domste? Hij lijkt er immers onterecht vanuit te gaan dat de ganse mensheid zich sinds een paar duizend jaar met landbouw bezig heeft gehouden.

#2 Joost

Hij doet wel een paar aannames zeg.

Maar als ik het goed begrijp waren de slimmigheidjes die we moesten gebruiken bij het jagen en verzamelen maatgevend voor ons algehele intellect.

#3 parallax

Je moet dit stukje wel lezen met in je achterhoofd houdend dat kennis geen intelligentie is.

#4 Bismarck

Of hij heeft toevallig Idiocracy op tv gezien en bedacht dat ie door er een wetenschappelijk sausje over te gooien snel kon scoren met andermans ideeën, in zekere zin daarmee zelf een bewijs voor zijn theorie vormend.

#5 mark3000

Ik weet niet, maar zou je niet kunnen beargumenteren dat we, doordat we in de westerse wereld meer bezig zijn met “denken” dan met “doen”, juist een stimulans geven aan de ontwikkeling van ‘intelligentie’?

#6 parallax

Mark ik heb je per ongeluk gemind.

Overigens is de stelling dat we meer bezig zijn met denken dan met doen nogal een aanname :) (..en kunnen we geen uitsluitsel geven of minder ‘doen’ wel zo goed is) Volgens mij denken & doen we namelijk minder, dat is wat technologische vooruitgang heeft gebracht, een ‘bijna’ life of leisure.

Ik denk dat de stelling meer houdbaar is als je de extremen op de schaal niet meetelt.

#7 Anoniem

En de sociale structuur die we sinds die tijd hebben opgebouwd vereist geen intelligentie?

#8 MrOoijer (Jan van Rongen)

“I could just as well argue that mutations have reduced our aggression, our depression and our penis length but no journal would publish that. Why do they publish this?”

#9 parallax

Sargasso, waar je tegenwoordig gemind wordt omdat je als links liberaal geen kanttekening mag maken m.b.t. links-liberale mythes en aannames, zoals het hedendaagse verheven mens complex.

Ik ken geen ander blog waar je gemind wordt voor andere zaken dan ‘aantoonbare onzin’ uitkramen of trollen.

#10 Niehielist

Dat de mens al voorbij haar intellegentie hoogtepunt is zie je heel goed bij de academische progressieve Nederlanders die elke keer als een kip zonder kop politici bejubelen.

Ik bedoel de linkse hysterie over het aantreden van bv Wouter Bos, job Cohen, president Obama.Maar ook Che Guevara, Stalin, Hitler enz.
Als een soort Jezus werden deze figuren bejubelt. Dit getuigt van een laag intellegentie niveau.

Dat de mense dommer wordt komt natuurlijk door de televisie. Van tv kijken wordt je dom.
Je kan beter in de kroeg zuipen dan voor de buis sluimeren.

Kroegzuipen is weliswaar niet echt goed voor de gezondheid, maar je wordt er tenminste niet zo dom van als van tv kijken.

#11 parallax

@10

Misschien iets te subtiel om in te kunnen schatten of wat je schrijft satire is.

#12 Niehielist

Nee. Ik meen het. Van tv kijken wordt je dom omdat je je hersens niet gebruikt. Van in de kroeg zuipen wordt je slimmer omdatt je met mensen praat .

En ja ik vind progressieve mensen nogal dom omdat ze achter iedere Messias aanlopen zonder na te denken.

Vroeger gingen mensen ’s avonds zingen, een boek lezen of spelletjes doen. Daar word je slim van.

#13 euro

Wanneer ik Niehielist lees begin ik die Stanford-professor een beetje gelijk te geven.

#14 parallax

@13

Vandaar mijn vraag of het satire was.

#15 su

@12: Persoonlijk vind ik het nogal dom om vooroordelen te promoveren tot waarheden en die vervolgens te etaleren. Maarja, YMMV.

#16 parallax

Naast het feit dat de stelling, als je ‘m voor de aardigheid even als aannemelijk beschouwt, impliceert dat ‘linkse progressieve’ mensen meer TV kijken dan ‘rechtse conservatieve’ mensen.

Ik durf de bewering aan dat het omgekeerde het geval is.

#17 Martijn

De grote fout van Crabtree is dat hij er van uitgaat dat er geen selectie plaatsvindt op intelligentie. Alleen is dat wel zo.

#18 Niehielist

Ach zo. Er bestaat geen oorzakelijk verband tussen progressieve mensen en tv kijken.

Dat klopt. Het zijn 2 verschillende waarheden. Van tv kijken wordt je dom. En progressieve mensen zijn niet bijster slim.

Dat is dan leuk om eens te onderzoeken.

#19 euro

@12

Tja, “les préjugés sont la raison des sots” schreef Voltaire.

#20 su

@18: Heb je nog onderbouwing van je stelling, of blijft het bij domrechts geblaat?

#21 Loupe

@17:
Natuurlijke selectie gaat over het succesvol doorgeven van genen. In het artikel dat je aanhaalt is helemaal niet duidelijk gemaakt dat domme en/of lelijke mensen hun genen minder succesvol doorgeven dan slimme en/of mooie mensen.

Dat in de oertijd op intelligentie werd geselecteerd lijkt me evident, het is de reden waarom we nu behoorlijk intelligent zijn. Je kunt je ook makkelijk voorstellen dat intelligentie de oermens hielp bij het in leven blijven en dus bij het succesvol doorgeven van de genen.

Tegenwoordig is dat niet zo evident meer, er vindt lang niet zoveel natuurlijke selectie meer plaats en je zou zelfs kunnen redeneren dat minder slimme mensen de neiging hebben hun genen succesvoller door te geven dan slimmere mensen (zie bijvoorbeeld het bronartikel).

#22 parallax

Welvaart heeft wellicht gezorgd dat de ROI (bij gebrek aan een betere omschrijving) van intelligentie is afgenomen.

Puur energetisch gezien leven we relatief gezien in the land of plenty, ironisch genoeg vanwege intelligentie.

#23 euro

De mensheid is door de vooruitgang in transport en communicatie veel meer onderling verbonden dan in de prehistorie of ten tijde van het klassieke Athene. Daarnaast zijn wij nu veel beter in het opslaan van kennis. Dus al zou Crabtree gelijk hebben op individueel niveau: de mensheid als geheel heeft nu een veel groter probleemoplossend vermogen. De toename van collectieve intelligentie zou dan de dalende individuele intelligentie compenseren.

#24 Bismarck

Hou verder in de gaten dat het om een gemiddelde gaat: Zo lang er geen reproductief nadeel zit aan intelligent zijn, zullen “intelligente genen” ook niet uitsterven. Gezien de enorme bevolkingsgroei (of het gebrek aan selectieve druk zo je wil) van de afgelopen eeuwen hoeft een relatieve achteruitgang van het aandeel “intelligente genen” ook niet gepaard zijn gegaan met een absolute achteruitgang. De gemiddelde intelligentie van de populatie gaat dan wel omlaag, maar het aantal individuen met een hoge intelligentie niet.

#25 Rob

@Martijn Het gaat inderdaad over natuurlijke selectie. Trouwens, zijn punt is niet dat mensen niet meer op intelligentie selecteren, maar eerder dat de dommeriken onder ons zich net zo goed voortplanten en hun dommerik-mutaties doorgeven aan volgende generaties terwijl die vroeger uitgefilterd zouden worden.

@4: yupp.

#26 cerridwen

Echte dommerikken krijgen in onze maatschappij nog steeds geen kinderen, terwijl er aan de andere kant minder beperkingen zijn.

Ook is niet onderbouwd dat om te overleven in de huidige maatschappij minder intelligentie nodig is. Er zijn duidelijk andere vaardigheden nodig, en wellicht andere vormen van intelligentie. Lang kunnen rennen en bewegingsintelligentie zijn nu bijvoorbeeld wat minder noodzakelijk. Maar abstract redeneren en sociale intelligentie zijn wellicht meer noodzakelijk dan ooit.

#27 mbmb

Merkwaardig. De gemiddelde jagerverzamelaar had aan ongeveer 3 uur arbeid genoeg om in zijn onderhoud te voorzien. De rest van de tijd was het een beetje hangen, slapen en uit de buurt van gespuis blijven.

Je zou dus denken dat we meer zijn gaan doen.

#28 Loupe

@27:
De dagindeling van die jagerverzamelaar verschilt niet veel van de mijne :P

#29 Rob

@21 Verrek. Ik zie nu pas dat je mij (#25) voor was. Klootzak.

#30 Loupe

@29:
Hee wees eens lief voor me, ik plus je altijd trouw :P

#31 Rob

@30 Vooruit dan. Ook +1 voor #21.

En ‘klootzak’ is gewoon mijn manier om affectie te tonen.

#32 Thallman

We leven in een wetenschappelijk gouden eeuw, ik twijfel dus nogal aan dit onderzoek.

“I would wager that if an average citizen from Athens of 1000BC were to appear suddenly among us, he or she would be among the brightest and most intellectually alive of our colleagues and companions, with a good memory, a broad range of ideas and a clear-sighted view of important issues,” Professor Crabtree says in a provocative paper published in the journal Trends in Genetics.

Dat is niet aan de oud Griekse samenleving af te lezen.

#33 Yevgeny Podorkin

Ik zelf persoonlijk heb het gevoel dat na “schijfopruiming/ format c: of reset” het brein weer ongekende mogelijkheden biedt…

#34 Peter

Wij mensen zijn ook hard. En dom. Eindeloos dom. We hebben alle capaciteiten om van onze leefwereld een paradijs te maken, maar we doen het niet. Kunnen niet delen. Kunnen niet stoppen met het verjagen en vermoorden van soortgenoten. Kunnen niet stoppen met liegen. Want hoewel we het niet zijn doen we wel als of we verlichte primaten zijn, dat de wereld ons door een god gegeven is en dat de planeet zonder onze tussenkomst reddeloos verloren zou zijn.
We kunnen niet stoppen met het vernietigen van het milieu, van de oceanen, de oerwouden, het verstikken van de rivieren, het vergiftigen van de grond… en daar ook weer over te liegen. Liegen kunnen we erg goed, zijn we meesters in. We doen het allemaal, elke dag en zijn ons maar zelden bewust van de destructieve gevolgen van onze leugens.
Refereren de buitenaardse onderzoekers aan ons als de planeet ‘Aarde’? Waarschijnlijker is dat ze ons ‘waterplaneet’ noemen of misschien inderdaad wel de ‘leugenplaneet’. Zoals wij mensen dieren en gebieden namen geven aan de hand van de meest in het oog springende karaktertrekken of visuele aspecten: Groenland, IJsland, neushoorn en strandloper.
Of is het toch gewoon de ‘planeet van de oerdomme kloten’?
Want dat zijn we.
-Arjan Plantinga-

#35 pedro

Grappig, of een bewijs van de waarheid van het artikel, om hier te zien, dat mensen, die zelf niet ‘intellegent’ genoeg zijn om intelligent en andere woorden goed te kunnen spellen, en een hoop andere taalfouten maken, zich oordelen aanmeten over andermans intelligentie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*