1. 2

  Maar wel gelezen.

  Doet me denken aan bepaalde Gallische karakters in Asterix die Romeinser dan de Romeinen willen zijn. Of Roomser dan de paus. Of…

  Zoek nu eens een Marokkaan in NL die Wilders stemt en daar een goed verhaal bij heeft.

 2. 4

  Tja ik proef gewoon uit je reactie dat je er moeite mee hebt dat er allochtonen bestaan die in staat zijn om zelfstandig na te denken en hun eigen conclusies te trekken i.p.v. braaf op de linkse plantage te blijven en slaafs de domme en afgezaagde politiek correcte linkse dogma’s te herhalen.
  Politie correct links ziet allochtonen graag als hulpbehoevende stumpers dat is pas racisme.

 3. 5

  Ik weet even niet hoe je van Le Pen bij hervormingsgezind uitkomt. Die is aartsconservatief en spiegelt haar kiezers het Frankrijk van (minstens) een halve eeuw geleden voor. Dat zou overigens wel een verklaring zijn voor de interesse van Noord-Afrikaanse immigranten, die in meerderheid immers ook aartsconservatief zijn.

 4. 7

  Volgens jouw eigen ‘logica’ is links dan aartsconservatief want de meeste Noord-Afrikaanse immigranten (die volgens jou in meerderheid aartsconservatief zijn) stemmen immers op linkse partijen, ook in Frankrijk.

 5. 8

  En uit jouw @4 volgt dan weer dat Noord-Afrikanen niet zelf nadenken, maar als kip zonder kop stemmen. Waaruit weer volgt dat de werkelijke aard van Linkse partijen niet ter zake doet.

 6. 10

  @7: Overigens zouden logischerwijs in Nederland alle “echte” moslims (je weet wel, die die de sharia willen) het beste SGP stemmen. Die hebben immers van alle partijen in de Staten-Generaal de meest gelijkaardige plannen.

 7. 18

  Orthodoxe en gematigde moslims stemmen overwegend links. Deze hebben niks op met hervormingsgezinde moslims. Links luistert vooral naar de gematigde en negeren de hervormingsgezinde geluiden.

 8. 45

  Het kan me niet schelen wat jij boring vindt. Extreemlinks/politiekcorrect links ideologie IS kut en IS verrot, dat is een feit wat niet vaak genoeg herhaald kan worden. Hoe eerder dat kankergezwel verwijdert wordt uit NL hoe beter.
  Door jullie softe aanpak is het gierend uit de hand gelopen met bijv. criminaliteit en uitkeringsafhankelijkheid onder allochtonen.

 9. 47

  Hé jongens, ik heb de redactie op minder zien reageren.
  Doe eens wat tegen deze eikel.

  Oh, en dan heb ik het over ray want su ken ik alleen als een correcte, zakelijke reaguurder. Anti-nazi dat wel. Maar daar kan ik geen bezwaar tegen hebben.

 10. 51

  Het is juist door de politiekcorrecte censuur en demonisering van ideologische tegenstander dat iemand als Breivik besloot om op te staan en geweld te gebruiken.
  “If the media had given the Progress Party a fair chance without demonizing them before an election, then I wouldn’t have carried out the attacks,” Breivik told defense attorney Vibeke Hein Baera.
  http://www.csmonitor.com/World/Europe/2012/0420/Norway-killer-Breivik-Voices-in-my-head-told-me-Don-t-do-this

  Ga dus vooral door met die politiek correcte bullshit dan gaan er nog meer breivikjes opstaan om het extreemlinkse afval op te ruimen.

 11. 58

  Tsja Bolke, maar dan mag ik toch ook wel anti-nazi zijn en er verder geen bezwaar tegen hebben dat mensen diezelfde mening – dwz mijn – zijn toegedaan?

  En ieder zijn mening gunnen wil niet zeggen dat ik die mening niet mag bestrijden of idioot mag vinden. De verkeerde interpretatie van deze mening, die sinds Pim erg in is, is dat alles maar moet mogen en dat je een afwijkende mening niet mag bestrijden of idioot mag vinden.

  Laten we wel wezen : mensen die nazi-ideeën er op nahouden en die Breivik een logisch gevolg vinden van anders denken, verdienen de positieve interpretatie van de vrijheid van idee niet.

  Ik heb jou ook wel eens doordachter zien reageren.

 12. 59

  Ik ben van mening dat su meer krediet dient te hebben dan ray. Wie is die idioot. Ja, Christian ik vind dat vrouwe justitia hier niet geblinddoekt dient te wegen. su heeft jarenlange reageerders-ervaring hier en ray? Who the fuck is ray?

 13. 60

  Sorry, ik bedoelde niet dat je die mening/ideen niet mag bestrijden, maar
  ‘anti-nazi’ klinkt zo AntiFa als je begrijpt wat ik bedoel.

  Het komt zo negatief over omdat je niemand hoort zeggen ik ben ‘anti-liberaal’ of ‘anti-sociaal democratie’.

  ‘Anti-nazi’ komt gelijk zo ‘geweldadig’ over als je begrijpt wat ik bedoel.

 14. 63

  Is slecht voor je hart, je hebt ondertussen toch wel door dat

  1. het praktisch onmogelijk is om dergelijke mensen van mening te doen veranderen en al helemaal via een medium als het internet waar iedereen anoniem is.

  2. Je trollen niet moet voederen, vinden ze leuk namelijk.

 15. 64

  Of je nu al 158 jaar reaguurt of sinds vandaag, dat maakt niet uit. Misdragen is misdragen. De verwensingen gingen over en weer, dus beiden dragen schuld.

 16. 67

  Da’s natuurlijk wel lachen he, christian. Laat een paar trolololo-reaguurders los en je kunt zo in een paar weken tijd je halve vaste reaguurclub bannen, omdat ze iets te goed happen.

  Maar ik begrijp dat andere ‘moderators/posters’ (i.e. tom van dormaal) reacties ook maar vervelend vinden. Misschien kun je dan veel beter de reacties *uit* zetten? Dat moet zoveel werk schelen…

 17. 71

  Gronk, ik vind de strakkere handhaving tegen trollen een verademing. De scheldpartijen rond Breivik en Wilders hebben mij (en vast en zeker anderen) (bijna) van dit mooie blog doen vertrekken. Ik heb me destijds ook niet onbetuigd gelaten tegen de trollen, maar dat heeft niets opgeleverd. Alleen het uiteindelijk ingrijpen van de redactie heeft Sargasso er weer bovenop geholpen. Als je dat gescheld zoals in dit lijntje toestaat is de weg weer open naar de grenzeloze diepte. En dat su nu een tikkie krijgt is idd lullig, maar ik durf te wedden dat de redactie daar onderling ook nog wel over zal komen te lullen.

 18. 72

  @Bolke#63
  1) ik hoef niemand te veranderen, is ook niet mijn doel;
  2) trollen voeren doe ik zelden, maar hier begon iets uit de hand te lopen.

  En kijk naar ray#68, te zot voor woorden en dan moet ik nog met Christian of Schuur in de slag om aan te geven dat iemand als su krediet verdient tov iemand als ray. Nee wordt er dan geroepen : ze doen allebei om het hardst mee dus worden ze beiden gelijkelijk gestraft.

  Ik vind dat zot : de trol wint dan. En als iemand su als trol wenst te kwalificeren dan hoor ik dat graag. Ik ken hem als reaguurder nu zo’n 8 jaar en heb daar toch andere ideeën over.

 19. 73

  Oh, je hoort mij niet zeggen dat er nooit iemand geband zou mogen worden (of dat ‘vaste bezoekers’ ook nooit geband zouden mogen worden). Maar om dan in een starre ‘regels-zijn-regels’ aanpak te vervallen, zonder onderscheid van de situatie/achtergrond van een poster , en die zo te zien ook nog eens verschilt afhankelijk van de poster, dat geeft bij mij dan weer zo m’n twijfels of ik hier nog vaker zal rondhangen.

 20. 78

  Interesante discussie: edit – verwijderd door moderator.

  Geintje, ik deed even aan zelfcensuur om geen ban te krijgen.
  Christian is moderator en dan moet je oppassen.

  O ja, ik ben een su-suporter.

 21. 79

  de Franse situatie met de Nederlandse vergelijken is een beetje lastig. De ‘eerste generatie’ bestond niet hoofdzakelijk uit gastarbeiders (zoals hier), maar uit ‘collaborateurs’ met de ‘Pieds Noirs’, de Franse Algerijnen, die na de Algerijnse onafhankelijkheid in Frankrijk belandden. Waar weer een halve burgeroorlog ontstond omdat de Gaulle ‘Algerije zomaar weg gaf’.
  Voor zover je die situatie met NL kan vergelijken kan je die beter met die van de Ambonese KNIL-militairen vergelijken. Net als bij de Molukkers viel het onthaal bar tegen. Dat leidde tot een derde en vierde generatie waar verbittering en wrok de leidraad was.
  Ik ben eind jaren ’80 (of begin jaren ’90, toen ergens), midden in de eerste rellen in de banlieus beland in een voorstad van Lyon (al jaren voor Clichy sB), dat ging er aan toe zoals je dat met Beirut associeerde (aanleiding iets met buitensporig politie-optreden, een politiekorps overigens waarvan weer voor een groot deel van de leiding Frans-Algerijnse wortels had).
  Opvallend genoeg speelde toen de religieuze component geen enkele rol, de haatbaarden begonnen pas later in de steeds vaker voorkomende schermutselingen een strategische positie in te nemen, wat na 2001 pas echt in een stroomversnelling kwam.

  Le Pen sr., zelf een Pied Noir en Algerije veteraan combineerde z’n ‘natuurlijke’ minachting voor de Megreb met een sterk antisemitisme, wat weer een onzinterm is omdat Arabieren ook Semieten zijn, en de Megreb naast Berber voor een goed deel Arabier zijn, of zich in ieder geval zo voelen. Dat lijkt bij dochterlief iets minder te zijn (het anti-joodse aspect), wellicht uit opportunisme, maar is nog sterk virulent aanwezig. Dat illustreert ook het tweede verhaal in de link van de meneer die na een bezoek aan de Palestijnse gebieden voor de ouwe le Pen koos. Wat dat betreft heeft Marietje weer niks met Geert, alhoewel ze dezelfde sentimenten bespelen.
  Het zit allemaal niet zo simpel in elkaar, en uiteindelijk weer wel, niks zo makkelijk als mensen tegen elkaar uitspelen.
  Ik weet niet wat er in al die verwijderde comments gezegd is, en of die van een beetje realiteitszin getuigden.
  Ik weet wel dat Kanaleneiland, de Bijlmer, al die Nederlandse ‘no go areas’ gezellige dorpjes zijn vergeleken met Clichy, St. Denis, vlak over de grens in Tourcoing begint het al. Door decennia oud zeer en polarisatie.
  Het is net alsof er hier gasten zijn die met hun confronterende praat en polarisatie eenzelfde situatie willen creëren.
  En toch, met een kopje thee (jointje er bij) kan het ook daar goed toeven zijn.

 22. 80

  Gezien wat er wel nog staat (bv. #45) vind ik dat meevallen. Al vind ik het anderszins wel elegant dat mijn verzoek in #16 met uitstel is gehonoreerd in desbetreffende #45. Zo’n ray moet je immers ook weer niet teveel tegen zichzelf in bescherming nemen. Dan leert ie het nooit.

 23. 81

  Mooie reactie na ray’s verstoring (geen gemis dat je al die reacties niet gelezen hebt, maak je geen zorgen, niets inhoudelijks gemist, het was alleen gescheld met ray als oorzaak).

  Ik denk trouwens dat je niet megreb maar Maghreb bedoeld. Maar dat even terzijde.

  Ja, de bron van de problematiek ligt bij de Pieds Noir, maar de vraag is of dat voor het stemmen (waar het logje over gaat) relevant is. Elke vreemdeling die stemt op Le Pen (vader/dochter gelijk) stemt op zijn eigen definitie als tweederangsburger cq komende vervolging. Dochter is alleen wat diplomatieker dan haar vader.

  De Maghrebi zijn een primair – en gegeven de tijdgeest evident – doel. Maar secundaire doelen zijn de Europeanen en andere vreemdelingen. Op lokaal niveau kun je daar Fransen van buiten de streek bij voegen (ga dus als Parijzenaar niet in een dorpje in de Midi wonen). De Roma zijn een onbenoemd maar – kijk naar de uitzettingsactie van Sarkozy een tijdje terug – aanwezig doel.

  Het is echt een beetje onbegrijpelijk als buitenstaanders Le Pen stemmen.

  Wat zeker een onderzoek waard zou zijn is het buitensporig geweld wat de Fransen altijd gebruiken. Tijdens hun acties in de Maghreb maar zeker ook de politieacties en recentelijk nog de beslechting van het beleg in Toulouse. Nooit subtiel, vrijwel altijd buitensporig en onderdrukkend.

  Frankrijk is een vreemd, complex land.
  Frankrijk is rechts en leunt tegen het fascistische aan.

 24. 83

  “Het is net alsof er hier gasten zijn die met hun confronterende praat en polarisatie eenzelfde situatie willen creëren.”

  Precies, dat doen ze.
  En elke keer als ze succes hebben “zie je wel” roepen.

  Goed verhaal trouwens Piet.

 25. 84

  Menschen,

  Heeft niets met Christian te maken. Ray hoeft niet meer terug te komen op dit blog. Types als Ray laten je handen jeuken, maar dat betekent nog niet dat je er maar een beetje op los kan ‘nazi-en’ hier.

  En ja er wordt wat strenger gemodereerd, aangezien sommigen nogal moeite hebben met zelfs de meest basale beleefdheidsvormen jegens de bloggers en elkaar. Inhoudelijke discussie altijd prima. Afzeiken niet.

 26. 85

  Ik kan me een talkshowdiscussie herinneren over/met Surinamers die indertijd op Janmaat stemden. Waarschijnlijk een curiosum, net als die FN moslims. Mensen die in de war zijn heb je altijd.

 27. 87

  Het gaat tenslotte niet om de inhoud van wat iemand zegt. Iemand kan wel een nazi zijn, maar daarom mag je hem nog niet zo noemen.

  Breivik een nazi? Nou ja, die woont ver weg, dus daar kan je over twijfelen.
  Maar iemand die vindt dat er naar Breivik geluisterd had moeten worden,
  want anders… -eigen schuld, dikke bult- … een nazi?

  Kom nou. Een ban die man.

  Ik zou graag weten van de redactie of iemand die mij uitscheldt als communist ook een ban krijgt.

  Enne, mag ik iemand zichzelf een “nationalistische socialist” noemen?
  Dat is wel op het randje, toch?

  Ik hoop dat ik gauw de commentaren van su weer tegenkom.

 28. 91

  bedankt voor de positieve reactie (Harm ook). Dat ik ‘megreb’ zei is luiheid dat ik dat niet opgezocht heb, meer een fonetische weergave. Net zoals het gedoe over Gadaffi en Khadaffi etc. ’t Lag in ieder geval het dichtst bij hetgeen ik altijd opving.
  Over die Parijzenaars in de Midi (of waar ook in de ‘campagne’) durf ik nog wel m’n twijfels te hebben. Veel Parijzenaars hebben hun roots in andere streken, en vaak ook hun ‘pied á terre’. Ik heb veel rondgezworven in juist rurale streken, en dan kom je het merkwaardige verschijnsel tegen dat de burgemeester in Parijs woont, of Bordeaux, n’importe welke grote stad, maar door het merkwaardige stelsel van belangen (grondpacht vooral, eigenlijk nog steeds het oude feodale systeem zogenaamd uitgeroeid met de Franse revolutie), en cliëntelisme de ‘maire’ van een gehucht kan worden waar hij/zij de gang van zaken kan bepalen. Misschien is dat de afgelopen 20 jaar veranderd, misschien verklaart dat de weerzin van de ‘achterblijvers’.
  Er kan in 20 jaar veel veranderen, ik ben van plan komend najaar weer eens wat (wijn)oogstfeesten te bezoeken. Onlangs kwam ik er achter dat m’n ‘netwerk’ uit die tijd nog goeddeels intact is.
  Daarna staat Brazilië op m’n verlanglijstje…

 29. 94

  In de tijd dat ik werkzaam was bij de Dienst Vreemdelingenpolitie heb ik, tot mijn grote verbazing, meerdere malen van cliënten moeten aanhoren dat we ‘veel te makkelijk’ zijn en dat er al meer dan genoeg immigranten in Nederland wonen. Zal waarschijnlijk te maken hebben met de gedachte dat de latere immigranten het voor hen verpest hebben oid.

 30. 98

  Harm: Iemand kan wel een nazi zijn, maar daarom mag je hem nog niet zo noemen.

  Laten we de vermaning van De Redactie toch maar serieus nemen. Ze hebben wel gelijk dat je niet alle fascisten “nazi” moet noemen. Immers: niet elke fascist is een nazi, al is elke nazi wel een fascist.

  Kwestie van zuiverheid van terminologie.

  “Ray” lijkt me inderdaad geen nazi.

 31. 102

  “Le Pen sr., zelf een Pied Noir en Algerije veteraan combineerde z’n ‘natuurlijke’ minachting voor de Megreb met een sterk antisemitisme,”

  Het antisemitisme (in engere zin) was bijzonder virulent onder de Fransen in Algerije. Vergeet ook niet dat de autochtone Algerijnse joden tot Fransman/vrouw waren genationaliseerd door de Franse kolonisator (dit itt tot de autochtone moslims). Al in 1870: décret Crémieux. Algerijnse joden stonden dus op gelijke voet met de Europese kolonisten; dit zorgde voor kwaad bloed bij Europese kolonisten die ook vreesden dat het décret Crémieux een eerste stap zou naar het geven van de Franse nationaliteit aan de moslims in Algerije (dat is er nooit van gekomen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren