Wereldtemperatuur | Update mei 2014

DATA - Voor de zevende maand op rij was het bovengemiddeld warm in Nederland. En dan met als referentieperiode 1980-2010. Maar hoe staat het nu met de rest van de wereld? Helaas lopen daar de cijfers wat minder snel van binnen. Dus verslag over de maand mei. De op twee na warmste meimaand in onze reeks. En verder een nieuw record voor de lopende dertigjaars- en elfjaarsgemiddelden. Hoezo pauze in de opwarming?

Afijn, hier de visualisatie.
wereldtemp_201405_475

Heel benieuwd wat de WK-koorts wereldwijd voor de maanden juni en juli gaat betekenen.
Oh, en nieuwe mijlpaal: drie maanden lang boven de 400PPM CO2 in onze atmosfeer.

Het overzicht van de wereldwijde temperatuurafwijkingen is gebaseerd op de metingen van UAH MSU, RSS MSU, GISS, Hadcrut4, NCDC en JMA. We nemen daar maandelijks het gemiddelde van en bepalen ook nog het lopende gemiddelde over alle metingen van 36 maanden (drie jaar) , 132 maanden (elf jaar) en dertig jaar. Let op: het gaat hier om gemiddelde afwijkingen over meerdere reeksen met verschillende referentieperiodes. Getallen bieden dus alleen een indicatie van de trend.

 1. 1

  Niet dat ik er iets mee wil zeggen, want Nederland is een postzegel op aardformaat, maar omdat het artikel het noemt toch nog even wat meer info over de temps in NL. Het huidige jaar staat nu op nummertje 2 om het warmste ooit (in de betrouwbare meetreeks) te worden. Het is daarmee 1.9 graad boven normaal. Koudst? Dan is de rangschikking plaats 113.

 2. 2

  En verder een nieuw record voor de lopende dertigjaars- en elfjaarsgemiddelden.

  Je kunt het ook anders zien.

  Het elfjaarsgemiddelde begint steeds horizontaler te lopen, waar het dertigjaarsgemiddelde (lopend tot 15 jaar terug) nog duidelijk steeg.

  Maar het CO2-gehalte stijgt onverbiddelijk, dat is waar, en zelfs steeds sneller. Goed nieuws voor de planten, en daarmee ook voor ons.

 3. 4

  Nieuw record voor het lopende elfjaarsgemiddelde…. Is dat wel waar ? die 0,37 hebben wij de afgelopen maanden toch al vaker gezien?

 4. 5

  @4: records in die 11- of 30-jarige gemiddelden zeggen ook niet zoveel. Volgende maand verdwijnt juli van 11 of 30 jaar geleden uit het gemiddelde en komt het nieuwe er in. De verschillen in 30 jaren zijn zo opgelopen, dat T(maand, jaar-30) en T(maand, jaar) al meer dan twee standaard deviaties verschillen, de kans op geen stijging (= maximum) is dus (heel) klein.

 5. 6

  @5: Ik neem aan dat het lopende 30 jarige gemiddelde een soort grap is die pas in het leven is geroepen toen het elfjaar gemiddelde niet meer van zijn plaats kwam.

  Het elfjarige gemiddelde is zeer serieus en doelbewust gekozen door Steeph. Vraag hem maar om uitleg. Als je dit dan maandelijks presenteert dan mogen we er wel op vertrouwen dat als er een record wordt uitgeroepen dat dit wel zo is. De waarde staat al een tijdje moervast op 0,37

  Dus….hebben we het nu over drie, vier of vijf cijfers achter de komma? Dat is dan blijkbaar onze opwarming. Vergrootglas opwarming. Presenteer je getalletje dan ook maar met 5 cijfers achter de komma, dan kunnen we mee genieten. Oh spannend, spannend, opwarming van 0,37011 naar 0,37023….. Een nieuw record…..

 6. 8

  @6: Aannames aannames….
  Oorspronkelijk had deze grafiek alleen het lopende 11 jaarsgemiddeld. Die is genomen om de invloed van de cyclus van de zon uit te middelen.
  Later ontstond er discussie over de vraag of 11 jaar wel voldoende was om een klimaatsignaal te zien. Ergens kwam er een wetenschappelijk onderzoek uit die riep dat het minimaal 17 jaar moest zijn. Maar uiteindelijk zijn de meeste wetenschappers het in ieder geval over eens dat 30 jaar veilig is.
  Dus die heb ik toen toegevoegd.

 7. 9

  @8: Uitmiddelen helpt om kortdurende variaties weg te werken, maar hoe langer de periode waarover je uitmiddelt, hoe minder het resultaat zegt over het nu.

  Maar de gele lijn in de grafiek hierboven geeft een aardige indruk van hoe het weer de afgelopen tijd was.

  Wie de toekomst wil voorspellen heeft aan dit soort grafieken echter precies helemaal niks.

 8. 10

  De sneeuwbedekking op het Noordelijk Halfrond was in mei 2014 beneden het langjarig gemiddelde, maar niet zo klein als de we laatste 4 jaar gewend waren.

  [img]http://cassandraclub.files.wordpress.com/2014/06/schermafbeelding-2014-06-04-om-15-15-54.png?w=455[/img]

 9. 12

  @11: Anton, jouw link is naar een gemanipuleerde en daarom foute grafiek.

  Zie: http://klimaatverandering.wordpress.com/2014/02/12/spencers-grafiekengoochelarij/

  Als je een wat beter betoog wilt zien over het al of niet optreden van een “hiatus” moet je niet op de gemiddelde blog zijn, maar in de gepubliceerde literatuur.

  [Fy2013] J. C. Fyfe, N. P. Gillett, F. W. Zwiers, “Overestimated global warming over the past 20 years”, Nature Climate Change,3, September 2013, 767-769, and online at http://dx.doi.org/10.1038/nclimate1972 en http://www.see.ed.ac.uk/~shs/Climate%20change/Climate%20model%20results/over%20estimate.pdf
  [Fy2013s] Supplement to J. C. Fyfe, N. P. Gillett, F. W. Zwiers, “Overestimated global warming over the past 20 years”, Nature Climate Change, 3, September 2013, online at http://www.nature.com/nclimate/journal/v3/n9/extref/nclimate1972-s1.pdf.

  Ik heb er nog wel meer, maar deze ene is al goed genoeg.

 10. 13

  Waarom blijven we ons eigenlijk blindstaren op de temperatuur van de atmosfeer? Eventuele discussies, ongeloof en ander gebrabbel komen m.i. enkel door deze eenzijdige visie. Kijk je wat verder, bijvoorbeeld door de oceanen mee te nemen, dan krijg je volgens mij een veel consistenter beeld dat nauwelijks ruimte laat voor discussie.

 11. 14

  @9: De een klaagt over het uitmiddelen over de lange termijn, de ander over de te korte termijn waarop bericht wordt (maand=weer)… De combinatie maakt nu juist het plaatje compleet.
  En nee, het zegt niets over de toekomst.
  Maar een uitleg over hoe de stijgende lijn plots in een dalende zou kunnen veranderen (of gelijkblijvende) is nu aan anderen.

  @13: het is niet blindstaren. Het gaat om berichten over wat mensen nog wel begrijpen en kunnen ervaren. De volledige complexiteit iedere keer uitleggen, heeft weinig toegevoegde waarde. Zij die het willen weten, hebben zich er al in verdiept.

 12. 15

  @12: Er zijn ook nog steeds mensen die denken dat de aarde in 7 dagen is geschapen Jan. Mag van mij allemaal, maar verwacht niet dat ik het serieus neem.

 13. 16

  @14 Ik vermoed dat het een stuk makkelijker uit te leggen dat de aarde meer dan alleen de atmosfeer is dan waarom de temperatuur van de atmosfeer zo grillig lijkt.

 14. 18

  @8: Maar nog steeds geen antwoord op de vraag of het 11 jaar gemiddelde record 0,37 nu wel of niet gebroken is. Het staat al een half jaar op 0,37. Van wanneer was nu het oude record en hoeveel was dat dan?

 15. 20

  De oranje en rode lijn vlakken af. De nieuwe piek van de oranje lijn in 2014 kon wel eens lager uitvallen dan die in 2006.