1. 1

  “Ook de Groningers ‘hebben een goed gevoel over de camera’s’. Uit het COT-onderzoek blijkt dat een meerderheid van de Groningers positief is over cameratoezicht: veel Groningers voelen zich veiliger dankzij cameratoezicht.
  Camera’s voelen goed en veilig. (Een valse veiligheid dus)
  Als ik veel camera’s zie, denk ik tegenwoordig: Oh, even op letten, want hier gebeuren kennelijk regelmatig onregelmatigheden.

  “…een minderheid is negatief over de camera’s. Klaagt over inbreuk op de privacy.
  Ach, daar hebben we die minderheid van klagende privacyfundamentalisten weer, die ons geen veiligheid gunnen.

 2. 2

  Inmiddels weet academia al dat camera’s niet of averechts werken. Dus het duurt nog wel een jaartje of 5 voordat de politiek het doorheeft.
  Alhoewel libdems in de UK er al voor hebben gezorgd dat een groot aantal camera’s in London van de straat af worden gehaald.

  Ondertussen voert men in Japan experimenten uit als het uitdelen van bloemen e.d in het kader van criminaliteitsbestreiding. En met groot succes.

 3. 3

  @Behanger

  Of je leest ook even de rest van het artikel. Cameratoezicht helpt juist in veel gevallen niet omdat (uitgaans)geweld impulsief gebeurd.

 4. 8

  @MaxM 5:

  Gebied met camera toezicht 12% stijging. Gebied zonder toezicht 4%.

  en dat is trouwens een onzin argument. Ik stel voor dat jij jouw salaris aan mij geeft in het kader van de veiligheid bij jou in de straat. Over 10 jaar concludeer jij dat het onveiliger geworden is bij jou in de straat, en wil je je geld terug. En dat krijg je dan niet van mij, want moet je nagaan wat er gebeurd was zonder dat je je salaris aan mij overmaakte.

 5. 9

  Gemeentes hebben budgetten. Met zo’n budget kun je bijvoorbeeld 10 agenten in dienst nemen die in het centrum rondlopen en relschoppers, vandalen etc aanspreken en oppakken. Of je legt er een camera netwerk aan voor dat geld, en 2 medewerkers om het te bekijken. En dan heb je evenveel geld uitgegeven, maar heb je wel alles mooi vanuit je luie stoel kunnen zien gebeuren.

 6. 10

  @lmgikke #8; Het ergste wat de afgelopen twintig jaar is gebeurd in de straat waar ik woon is dat er iemand uit de mediawereld is komen wonen. Verder spijt het mij dat je me niet hebt begrepen, ik kan nog steeds het ironieteken niet vinden op mijn toetsenbord. Als je de link van #7 had gevolgd dan was het misschien wat duidelijker geweest.

 7. 11

  wat doe je als je economie kapot gaat aan neoliberaal-utopisch beleid? Nog meer neoliberaal-utopisch beleid!

  dat is wat geloofsdoctrines met mensen doen

  precies de reden dat wetenschap in de 21e eeuw evidence based hoort te zijn. elk theorietje valt wel rond te breien

 8. 12

  In het artikel zit een tegenstrijdigheid. In Groningen is de criminaliteit zelfs 12 % toegenomen in drie jaar tijd. Maar het aantal daders dat opgespoord is, is ook toegenomen.

  In het artikel wordt de toename van daders verklaard doordat dankzij de camera’s meer gewelddadigheden geregistreerd konden worden.
  Dan zou je zeggen dat met straf/resocialisatie van die impulsieve agressievelingen het geweld zou afnemen. Juist omdat het aantal potentiële amokmakers kleiner zou worden. Maar dat is kennelijk niet het geval.

  Interessant zou zijn als Nederland het zou durven om de Japanse methode in vergelijkbare steden ook toe te passen. Zouden bloemen of andere onverwachte bewustmakertjes het verschil kunnen maken? In ieder geval zeggen dat soort Japanse maatregelen iets over de bestuurders. Deze zoeken creatieve oplossingen vanuit direct menselijk contact. Terwijl Nederlandse politici het belastinggeld besteden aan grootschalige ICT-oplossingen (op allerlei terreinen) waar minder personeel aan te pas komt.

  Zelf heb ik jaren geleden een slechte gewoonte afgeleerd in de trein. Om mijn voeten op de bank tegenover mij te laten rusten. Een conducteur kwam langs, zei niets, kwam terug met een plastic zak die ik onder mijn benen moest leggen. En hij verzocht me om voortaan zelf altijd iets onder mijn schoenen te leggen als ik zo nodig mijn voeten hoog wilde houden.
  Wat ik met mijn ervaring wil zeggen is dat goed ingezet direct menselijk contact als preventie wel eens meer en duurzamer zou kunnen werken dan al die dure camera’s. Tenminste, als je er geen dogma van maakt of politiseert door het mediacircus erop af te sturen met grote camera’s en microfoons.