1. 1

  Je titel of alt tekst is me een bron van zorg Carlos. Ieder jaar groeit het gevoel dat de geschiedenis zich slechts herhaald met kleine variaties.

  Eerlijk gezegd vrees ik dat dergelijke filmpjes aan zulke gevoelens een behoorlijke bijdrage leveren.

 2. 2

  Eh? Skins worden in elkaar geramd én de categorie is l’histoire se répète?
  Help me out here, een twist op Market Garden..?

 3. 3

  Ik zie alleen wat mensen in grote jassen die wat haarloze mensen die zich zo op het oog vrij kalm houden, eerst aan de kleding trekken en vervolgens fysiek molesteren. Waarom is de titel niet “Vechtfilmpje van aggressieve malloten tegen onbekenden” ?

  Ten eerste impliceert de titel zonder enige aanleiding dat de jassendragers van Marokkaanse afkomst zijn, ten tweede impliceert de titel dat de kaalhoofdigen blijkbaar een racistische levensinstelling hebben, wat ook niet zonder meer uit het filmpje valt af te leiden.

  Kortom, IMNSHO is de titel zowel racistisch jegens Marokkanen als discriminerend jegens kaalhoofdigen. Ik had beter verwacht van Sargasso. En de comments lijken gedisabled ofzo, want ik zie er geen.

 4. 4

  Heidekonijn, vandaag worden skins gemept. Die komen morgen dus terug met een knokploeg. En zo gaat het over weer, kijk maar naar de recente geschiedenis van voormalig Joegoslavië. En ooit van joodse knokploegen gehoord die waren er ook. En wat doet de blanke kantoormens? Die hangt achterover en kiest in het gelinkte item bijna unaniem partij voor de skinheads, want Marokkanen zijn inmiddels succesvol buiten de samenleving geplaatst.

  Stoethaspel datzelfde gevoel heb ik vandaag dan ook maar een aparte tag l’histoire se répète aangemaakt.

  Niet dat een tag de totale vernietiging van een wereldoorlog overleeft, dit binaire dingetje is weg zodra de samenleving ontspoort en de ingenieur van de elektriciteitscentrale op weg naar zijn werk getroffen wordt door een kogel en de Marokkaanse kolenschepper met z’n gezin al de grens is overgezet: geen elektriciteit: geen GeenStijl, geen Sargasso.

  Ondenkbaar? Wilders zei het zelf al op een vraag of hij dacht alle moskeeen in Nederland te kunnen sluiten?
  Hij antwoordde: “alles kan”.

 5. 7

  Op straat nog niet, maar in de hoofden van duizenden stemgerechtigde kantoormensen blijkbaar wel.
  Wederom: check die comments.

  Ik ben het niet die hier racisitisch en/of discrimerend redeneert (zie #3) het is een EXACTE weergave van wat er in de comments bij GS te lezen valt.

 6. 8

  @Heidekonijn Carlos herhaalt z’n mening; indien daar zin an, geven anderen de hunne. Anyway, afhankelijke van onze mening chargeren dan wel bagitaliseren we een gebeurtenis (incident is reeds te partijdig).

  OT: De comments bij geenstijl zijn inderdaad meer aan de extreemrechtse kant dan normaal. (neonazi’s kunnen doorgaans niet op veel symphatie rekenen meen ik) Maar de als neonazi’s voorgestelde personen zijn hier dan ook de underdog en bovendien zal de reaguurder zichzelf sneller met de zich door een groep mocro’s (?) bedreigd voelende blanke identificeren.

 7. 9

  Carlos, misschien bedoelde je naar GS te linken maar de link gaat naar de dumpert en daar staan geen comments. De titel is wellicht een exacte weergave van wat op een totaal andere site die naar hetzelfde videotje linken, staat, maarja dat kan ik niet ruiken, he. Als ik scroll en lees, zoals ik van jou moet doen, zie ik geen comments. Period.

  Derhalve blijf ik erbij dat er op de pagina waar je naar linkt geen enkele rechtvaardiging is te vinden voor de titel van de link in de Sargasso linkdump. Period as well.

 8. 12

  Het zijn veel comments die de dumpert moet laden. Als je een trage verbinding hebt, dan lijkt het in eerste instantie alsof er geen comments zijn, maar dan hoef je alleen maar even te wachten.

 9. 14

  Maar zelfs in aanwezigheid van comments is een aanname als zou geenstijl de algemene bevolking representeren wat ernstig trouwens. Of zelfs maar een aanname als zouden geenstijl commenters zichzelf representeren als ze niet aan het geenstijl-commenten zijn…

  Telegraaf The Next Generation.

 10. 15

  Rene, vergis je niet in hoe breed het GS publiek is. Ik erken dat er een verschil is tussen GS-lezers/lurkers en GS-reaguurders, maar het blijft een breed publiek. Een half jaar terug ontwaarde ik een inhoudelijke discussie tussen twee GS-reaguurders over de politieke verhoudingen in Sierra Leone, ik was stupéfait.
  Alhoewel niemand het met zekerheid kan zeggen, ook de strategen van GeenStijl BV zelf niet, vermoed ik dat de gemiddelde GeenStijl reaguurder een blanke man op een kantoor is en die gezien zijn maatschappelijke positie een minimaal aantal jaren scholing heeft gehad.

 11. 16

  @Carlos en Bas: Is dat niet jullie browser-cache?

  Ik ga hier immers niet lopen reageren zonder het zeker te weten, en ik zie echt nergens comments. Welke browser, host, NSFW aan of uit of wat ik ook probeer. Volgens mij zijn ze gedisabled; de pagina die ik binnen krijg is na volledig laden slechts 11kB.

  En al had ik comments gezien, ik zie niet in wat de comments veranderen aan wat je zelf in de video kunt zien: mensen zonder haar die worden lastig gevallen door mensen met grote jassen. Meer niet en minder niet. Niks over afkomst, niks over levensovertuiging.
  Je kunt hooguit uit de video afleiden dat de mensen met grote jassen de kleding van de kaalhoofdigen niet mooi vinden. Of juist wel. Ze hebben er in ieder geval overdreven veel aandacht voor.

 12. 17

  @ zmc: Nee, als jij ze niet ziet is er iets fout bij jou.

  En aangezien Carlos alleen verwees naar de comments, niet naar het filmpje zelf zijn ze natuurlijk wel essentieel voor een reactie :)

 13. 22

  indeed de comments zijn weg …

  Of waarschijnlijker de comments zijn verhuisd naar het main topic op GS? ik herken er daar meerdere (maar die kunnen ook op twee plekken zijn intgetypt door een reaguurdert).

  kudo’s -1685 is ook raar.

 14. 23

  Ja, mijn #10 is van 20 minuten na zijn #3. Ik zit vast achter een ISP proxy/cache met een grotere latency dan hij…

  Laat ons het erop houden dat het inderdaad wel een opvallend uniforme rij van bijval voor de kaalhoofdigen was, wat we dan ook mogen vinden van gevoeligheden wat betreft “l’ histoire”.

 15. 25

  @zmc: “mensen zonder haar die worden lastig gevallen door mensen met grote jassen”

  Ja, de mensen met grote jassen zijn Marokkanen, dat is zeker. Google maar eens op Scheme015.

  En de mensen zonder haar zijn in ieder geval in de letterlijke betekenis skinheads. Daarnaast, als je dat aantrekt icm met die kop, hoeveel misverstanden kunnen er dan nog zijn over je overtuiging?

  Tenzij je die misverstanden bewust op wilt roepen, natuurlijk. Maar welke gek gaat dat doen?

 16. 27

  Goed, openbare internet fora halen het slechtste in mens naar boven, of wellicht beter: brengen de slechtste mensen naar voren.

  Afgelopen december stak een hopeloze jongeman uit Burundi zichzelf in brand op het gemeentehuis in Haren. Als je vervolgens ziet wat voor reacties op bijvoorbeeld nieuwnieuws en nujij dit opleverde ga je inderdaad steeds harder twijfelen aan democratie en vrijheid van meningsuiting.

 17. 28

  Twee kaalkopjes worden geheel onterecht in elkaar geslagen… Let wel: De skins/gabbers proberen te sussen. Reactie geteld, en in categorietjes gestopt:

  1) LOL/Spelling: 35
  2) Dood! Land Uit! Geert for prez!: 32
  3) Twee-nul voor ons!: 10
  4) Oneerlijk!: 52
  5) /facepalm: 15
  6) Anders: 25

  Mooiste reactie: GeenStijl zegt: ‘NEE, wij zetten geen filmpjes online met happy slapping.’
  O?


  De holocaust hierbij halen.. Tja, de term betekent niets meer.

 18. 29

  @Rene: Ja, vandaar dat ik bij mijn eerste reactie ook al aangaf dat ik de comments miste.

  Blijkbaar ben ik uit de gratie bij Dumpert, maar dan is het wel heel erg toevallig dat ik vanaf 3 verschillende IPs met meerdere verschillende browsers nergens comments krijg te zien:-( Ik heb ook nog wat rondgevraagd, maar ook anderen zien geen comments – blijkbaar ben ik dus met al mijn vrienden uit de gratie bij Dumpert:-P

  En ik blijf erbij dat eventuele comments niks toevoegen aan de inhoud van een filmpje – de titel gaat dan ook niet over de comments maar over het filmpje.

  @Freek: Ik heb geen verstand van kaalkopjeskleren – voor hetzelfde geld zijn het 2 ontzettend domme gozers die geen benul hebben waar hun uiterlijk voor staat.

  @Spuyt12: Dat de maker van het filmpje zichzelf duidelijk als Marokkaan beschouwt, is duidelijk, maar dat zegt toch niks over de mensen die je in het filmpje ziet?

 19. 30

  @su

  Nou, allerlei linkse antifascistische organisaties zeggen dat in dat artikel. Reach Out, bijvoorbeeld, is niet zomaar slachtofferhulp; het is, volgens hun eigen website, een Beratungsstelle für Opfer rechter, rassistischer und antisemitischer Gewalt in Berlin.

  Ik wil in dit soort gevallen tegenwoordig onafhankelijke bevestiging zien. En dan nog ben ik sceptisch. Jegens alle cijfers, overigens.

 20. 32

  @31: Ik oordeel nou eenmaal niet over ze tot ik ze gesproken heb. Zou je ook moeten doen, voorkomt het soort situaties dat je in het filmpje ziet. Ook niet iedere man met een arabisch uiterlijk en een baard is een terrorist, weet je.

 21. 33

  @ zmc: zoals gezegd, waarschijnlijk waren die comments al weggehaald op het moment dat jij ze niet meer zag en zit jouw netwerk relatief proxy/cache-loos aan de backbone ofzo. De rest van ons paupers moest wachten tot een expire uit onze ISP caches…

  Die titel is het punt niet, die is wel feitelijk. Het gaat over dat “check die comments”. Zonder “die comments” kun je Carlos’ post niet beoordelen.

 22. 36

  Ik heb toevallig nog 1 comment kunnen redden, die min-of-meer het beste de lading dekt. Zal ik hem plaatsen of heeft dat geen zin? Maar d’r zaten er wel tussen, en dat gevoel heb ik bij veel comments op GS ook wel eens die ene keer dat ik daar eens verder kijk dan alleen de post, die neigen naar ophitsend getroll. Gezien zin- en woordkeuze/ gebruik. Neemt niet weg dat vanuit basis onderbuik dit soort gekte zo maar groter kan groeien onder juiste snelkookpanomstandigheden. De tijd is rijp.

 23. 37

  De tijd is rijp.

  Welnee man. Het ergste wat kan gebeuren is een flinke uit de klauwen gelopen vechtpartij. Nou en? Denken jullie nue cht dat de holocaust weer voor de deur staat? Dat de democratie gevaar loopt?

  Jezus Christus zeg.. Paniekhazen.

 24. 40

  Ik hoop dat je gelijk hebt/ krijgt MS. En heb bij dit soort comments altijd m’n twijfels:

  Het word tijd hier voor oorlog een burger oorlog tegen alle kanker mocro’s en turko’s maar aangezien wij kaaskoppen te laf zijn om wat te doen hier in dit kankerland en er alleen maar over praten en wanneer er iemand iets zegt moet ie maar dood en van welke kant komen al die dreigenmenten juist ja van de moslim zijde ga terug naar jullie eigen kanker land en ga daar maar kaalkopjes en anders dan jullie denkende kapotslaan daar mag het maar als je het hier doet doe het dan wel goed 1 tegen 1 stelletje kanker kut hoerige stinkende moslims

  idrive 12-03-08 @ 11:14

  Kan best natuurlijk maar…dat “juist ja” deed het ‘em (bij mij), qua trollen. Had ik ook kunnen verzinnen.

 25. 41

  O ja, dat hoort er ook nog bij!

  “slaap zacht”

  Dat is ook een standaardantwoord van alle paniekhazen (links of rechts) als je probeert te nuanceren en vooral niet over the top te gaan. Ik kan me nog vele, vele 911-nutcases (niet in de minste plaats DP) die me dat toebeten. En dan nu de HITLER_KOMT_TERUG!!!!-beweging.

  Zal ik je eens wat vertellen, su? Zacht slapen met drie kinderen is godvergeten luxe. Dus dank je voor je vriendelijke aanbod.

 26. 42

  what the mother focking fock

  Reality check.

  Tijd voor een poll: hoeveel reaguurders denken dat nederland over 10/20 jaar een dictatuur is en iedereen met een moslim achtergrond is gedeporteerd of in een kamp zit.

  Jeminee … ja er zijn spanningen (kijk maar naar het hier gelinkte filmpje of de film van ome wilders of de aanslagen in london/madrid) MAAR ik wil voor aardig wat euri met ieder van jullie weddenschappen aangaan dat het allemaal wel los zal lopen (voor een releaxte definitie van “wel los lopen”).

  Ik weet met 100% zekerheid dat een groot deel van de mensen die nu kankeren op moslims en zelfs op wilders stemmen, persoonlijk de wapens zouden oppakken tegen zoiets als dit door pessimisten geschetste facistische voorland.

 27. 43

  Nu we toch dumpert aan het browsen zijn Pat Condell doet ook z’n zegje.

  Mijn comment (doe ik zeer zelden):

  Het zou m’n dagelijkse webhangplek sieren als ze deze link ook toonden. Benieuwd wie wat zegt dan.
  larie 11-03-08 @ 22:35

 28. 44

  @YP

  Dat was inderdaad een van de ergste. Ik denk dat deze term nog meer holocaustgehalte had:

  genetisch overbodigen

  Maar stel je de vraag: Gaan die mensen echt straks moordernd door Europa trekken? En gaan de legers van West-Europa dan niets doen? Of is dit gewoon boos en gefrustreerd getyp? Ik neem de flagrante afwezigheid van interpunctie als aanwijzing en kies voor het laatste.

 29. 45

  Een x-aantal mocro’s staan 2 kaalkopjes te treiteren en uit te dagen. Mocro’s delen de eerste klap uit en krijgen hun zin: een vechtpartij.
  En als commenters dan zeggen: eigen schuld dikke bult voor de mocro’s, dan staat de holocaust voor de deur? Natuurlijk Carlos. Natuurlijk.

 30. 47

  Eens met MS. Maar, ik wil hierbij zeggen dat dit soort quasi-racistische incidenten mede worden opgeblazen door populair links. Zo kan je Wilders weer de schuld geven van iets wat alle tijden is: intolerantie. Hoe denk je dat de eerste gastarbeiders in de jaren ’70 werden ontvangen? Met ingegooide ruiten en discriminerende opmerkingen op straat.

  Sprak gister een meisje van 18 die beweerde dat heel Nederland geloofde in het multiculturalisme totdat twee genaamd Fortuijn en Wilders hun mond open deden. Infantiele gedachte die je hier ook heel vaak terug ziet.

 31. 48

  Vroeger gingen de PuNx meteen helemaal los tegen skins die dergelijke emblemen op hun bomber hadden…
  Nix nieuws onder de zon.
  Alleen is de hanekam vervangen…

 32. 49

  @4 Dat was inderdaad wat ik erin las: een langzaam glijdende schaal van geweldpleging over en weer die langzamerhand steeds meer begrip en draagvlak zal kweken voor zwaarder geweld. Bij alle partijen, wel te verstaan. En dat net zo lang tot we met zijn allen weer eens tegen een muur aanbotsen.

 33. 50

  @JSK

  Toch waren het de PvdA-ers in het kabinet tegen een verbod op de wildersfilm en zei Bos dat wat hem betreft de discussie helemaal niet te scherp was.

  @YP

  Ik heb het veel, veel groffer op IRC meegemaakt dan dit, hoor. En ooit was er hier zelfs een link te vinden over de populariteit van concentratiekampporno in Israel in de jaren zestig. Ik bedoel maar..

 34. 52

  @Carlos: wat waren die comments dan? Misschien kun je GS een koekje van eigen deeg geven met een mooie mirror. Spiegeltje spiegeltje aan de wand, waar vind je de grootste trollen van het land?

 35. 53

  Hmm.. apart. Met populair links bedoel ik trouwens de (linkse) journalistiek, bepaalde (matige) sociale wetenschappers en multiculturele subsidie-organisaties. Maar goed dat de PvdA zich niet laat meeslepen met de waan van de dag.

 36. 55

  Life is what happens to you while you’re busy making other plans. — John Lennon

  Voor de tijd is rijp critici:

  Neonazisme, knokploegen en holocaust is what happens to you while you’re busy making other plans.

  Misschien is het dus wel life.

  Bovenstaande wil niet zeggen dat ik vind dat je moet panikeren, zoals MS in #37 constateert, maar ook niet dat je je met relativering in slaap moet sussen. Het is als klimaatverandering: er is iets aan de hand, er beweegt iets. Maar als je het niet wilt kun je eromheen omdat de slingerbeweging te groot is.

  Een uurtje aan het strand laat je het verschijnsel eb en vloed ook niet doorgronden. Laat staan het springtij.

 37. 56

  Dat e.e.a. van alle tijden is begrijp ik wel MS, heb zelf op Katendrecht ooit veldslag tussen een groep buurtbewoners en wat sensatiezoekende motorskinheads tegen een groep suri’s mogen bewonderen. Even de spanning eraf. Ik zie die mother van een neger met een bos haar waar een wevervogel jaloers op zou zijn nóg lachen met z’n gescheurde lip en oor op de barkruk, met smaak lurkend uit een fles bier…zo hè hè, even bijkomen. Sterke verhalen en weer verder met de orde van de dag (lees: pimpen en dealen, althans, dat dachten wij)

  Toen het nog te betalen was…

  Maar nu met (ernstige) voedsel/ energieschaarste en depressie erbij, tja…Alles Kan..

  Koffiekan…theekan…

 38. 59

  Het verschil tussen klimaat verandering en dit, is dat dit uiteindelijk een veel behapbaarder en concreter probleem is … dus als we over 5 jaar inderdaad een eind richting een fascistische / holocaust staat blijken te zijn gegaan, dat we dan als nog in principe de hele boel kunnen terugdraaien (er is wel een geest uit de fles aspect aan de hele polarisatie maar zie Bos). Terwijl bij klimaat verandering het nogal lastig is om als we 500ppm co2 hebben en de temperatuur 3 graden hoger is, om dan weer naar <300ppm co2 te gaan. Dus m.a.w. ik wil best panikeren over fascisten en holocaust maar pas als daar concrete aanleiding voor is, en naar mijn mening is die er nu nog bij lange na niet

  … maar goed … polletje?

 39. 60

  @Karsa
  …een veel behapbaarder en concreter probleem…

  Niks behapbaar en concreter.

  Een samenleving met bijna 7 miljard mensen – de wereld houdt natuurlijk niet op bij de deur van die tram/trein/metro van dit vechtpartijtje – is net zo’n chaotisch systeem als het klimaat. Wie denkt dat de heren in zwarte pakken controle hebben mist volgens mij het punt.

 40. 62

  aaargh ik kan mezelf niet goed uitdrukken soit.

  wat ik bedoel is dat de staatsvorm makkelijker en vooral sneller reversibel is door menselijke invloeden dan CO2 ppm.

  En dat ik dus voor staatsvorm angsten later aan de voorzichtig we gaan richting doem rem ga hangen dan voor klimaat problemen.

 41. 64

  Het polletje is om te bepalen wat reaguurders hier verwachten; verwachten ze wat carlos toch enigssinds waarschijnlijk vind of zitten ze meer in MS z’n straatje.

  Even bekroop mij het gevoel dat men hier (su ofzo was de aanleiding) het meestal met carlos eens was en niet met MS. En dat was aanleiding voor het bezigen van krachttermen van mijn kant. Daarna ging de thread wat evenwichtiger hangen, maar om de stemming hier te peilen, polletje.

 42. 65

  Anyway, ik vraag me soms ook af wat de grootste sargasso doem obsessies zijn (NB ze staan vaak met elkaar in verband): klimaat, voedsel, olie, multiculti spanningen, wilders, ondergang USA (doem?), ondergang democratie.

  En ik vraag me af waar (linkse) sargassianen dan wel optimistisch over zijn?

 43. 66

  polletje heeft zin als je niet elke mening onderhand kent, KS.

  u stelt overigens Obsessie tegenover Optimisme.
  Da’s bijzonder.

  Iets correcter en minder vooringenomen zou zijn: Obsessie tegenover Realisme.

  Of om in jouw trant te blijven: wanneer is het plaatsen van posts omtrent een aantal favoriete onderwerpen een obsessie te noemen?
  Of … het zal toch niet … enkel de obsessionele vooringenome zijn zeker die zich daarmee bezighoudt?

 44. 68

  @Crachàt
  mmmm obsessie … ik wil sargasso niet dissen; ik vind het veel te leuk. My bad.
  … kweenie wat ik dan bedoel. Ik bedoel denk ik extreem pessimisme (= doem scenario’s) vs optimisme.

  Of inderdaad een serieuze discussie over het realiteits gehalte van de mate van verdoemdheid voor een aantal vervelende trends van de laatste jaren … maar voorspelling zijn moeilijk en helemaal als het om de toekomst gaat … we zouden echt de discipline moeten hebben om nu wat concrete voorspellingen op een rijtje te zetten en die over een jaar, twee jaar etc. te checken.

 45. 71

  geenstijl heeft ook doemobsessies die door hun waarschijnlijk worden geacht, want waarom anders er zo tegen ageren als je erop vertrouwd dat het toch goed komt … i.e. dat grote stukken nederland feitelijk door de sharia gerund gaan worden onderwijl gedoogd door een ggristen-socialistisch doofpottende regenten kliek.

  Ik bedoel als je ergens stevig politiek in gelooft dan moet je toch ook een probleem zien waarvoor jouw idee(ologie) een oplossing biedt. (toenemende ongelijkheid voor de SP etc.).

 46. 72

  @Karsa Orlong Ik beschouw mezelf als redelijk linksig als het gaat om politieke en economische voorkeur. Waar ben ik positief over? Ik zie in de nabije toekomst geen wereldoorlog of ontrafelen van democratische beschaving. Ik heb veel hoop geinvesteerd in moderne communicatietechnieken als tegengif voor onwetendheid en de daarmee gepaard gaande uitbuiting door ‘those in the know’. Ik zie heel veel potentieel in de wetenschap als het gaat om oplossingen voor grote hedendaagse problemen. Neemt niet weg dat de dingen waar ik negatief over ben een lijst zouden kunnen vormen die x keer langer is, maar daar vroeg u niet om.

 47. 74

  @Crachat. Welke pessimistische dan wel optimistische voorspellingen van twee jaar terug zoal? Potentieel leuk.

  @IPM. Klinkt allemaal heel redelijk en verstandig. Lange lijsten negatieve dingen zijn ook boeiend maar het leek mij nu inderdaad even relevant om niet de indruk te krijgen dat quoute-unqoute links equals azijnpissers.

  En hoe verhoudt zich “Ik zie in de nabije toekomst geen ontrafelen van democratische beschaving” tot de conrete stellingname in deze thread waaruit onze meta discussie dan weer ontsproot. dwz: NL op weg naar fascistoide dictatuur incluis georganiseerd moslims afvoeren.

 48. 76

  NIETS dus #43…marginale dingen.. een tsunamie..de kern verwoord door iemand die anders denkt maar sterk verwoord..plat vlak..geslepen messen..shiet.

  Donkere wolken pakken zich samen dames heren.

 49. 77

  Zo onderhand begin ik een onaangenaam gevoel te krijgen, wellicht piest Codell niet geheel naast de pot.

  Voorbeeld:

  Die winkel spelen (nederlandse les) op een asielzoekerscentrum. Eerste tekenen hé..”ik mag niks naar buiten brengen”..zo dat is gedaan en gaf de lessen, met plezier. De zoveelste les begint..de directeur komt met geslagen blauwe ogen ff langs..goh, blauw..keukenkast?..nee clienten. Tijdens de les breekt de hel los, mijn kinderen in veiligheid gebracht snel ik weg..mensen uit het raam gegooid…dingen.

  Paar weken daarna kom ik nog eens langs bij de directie..Ik ga dit doorvertellen, zeg ik, dit kan toch niet?

  U BENT EEN RASCIST was het antwoord…rot op vvd’r.

  Ik ben daar heel erg van geschrokken, het bloed uit m’n kop, niet zozeer van het tumult toendertijd van van het stempel wat ik toen kreeg.

 50. 79

  Misschien moeten we een poll doen hoe Nederland er over 10/20 jaar uitziet:

  A) Wilders aan de macht (geweest): Geen moskeeen meer, koran verboden, alle moslims het land uit (of zoiets)

  B) Islamitische dictatuur

  C) Ongeveer net zoals nu

 51. 81

  Hmm ik vind om eerlijk te zijn al die twee groepen een stelletje malloten. Die skinheads die hebben gewoon een idioot statement, maar dat kan je makkelijk negeren.

  Maar die marokanen gaan veel te snel overal op in, net zoals op wilders, negeer die gast gewoon. Ik luister naar Metal en heel vaak zeggen mensen dan hun oordeel daarover, maar daar ga ik ook nooit op in.

  Dus wat ik prober te zeggen is is dat je pas fysiek geweld moet gaan gebruiken als je ook letterlijk een vuist richting je hoofd krijgt.

 52. 86

  F) Een serie van Pimmen, Rita’s en Geertjes verschuiven het politieke spectrum weg van het multiculture ideaal maar krijgen niet de macht.

  Een proces dat al een jaar of zes duidelijk waar te nemen is. En een gezonde ontwikkeling als je het mij vraagt.

 53. 89

  @su

  Mijn eerste nacht zacht slapen heb ik zojuist gehad, en dat terwijl de jongste nota bene ziek is! Heerlijk, dank je wel!

  Een tijd terug stond er in de krant dat het aantal racistische en antisemitische incidenten in Nederland gedaald was. Direct daarna kwam er krantenbericht waarin extreem rechtsdeskundige Jaap van Donselaar vertelde dat het steeds erger werd met extreem rechts. Ik vrees dat dat spindoctoring was: We moeten toch vooral WAAKZAAM blijven, en een bericht zoals de afname van het aantal racistische incidenten helpt daar natuurlijk niet bij.

  Vandaar: Eerst onafhankelijk bevestigd zien, daarna pas druk maken.

 54. 91

  En wat betreft de term “holocaust”, die is nu een gewone huis-, tuine- en keukenterm geworden. Van het weekend ga ik een holocaust aanrichten onder de resterende winterprei en een grote pan preisoep maken.

  Ik meen dat de term die daarvoor wordt gebruikt “taboe carroussel” is. Woorden die een enorm taboe verbeelden verworden na verlopp van tijd steeds meer tot gewone woorden, waarna nieuwe woorden het vreselijke moeten gaan verbeelden. Elke keer als iemand de aandacht voor zijn standpunt wil opeisen gebruikt ie een “taboe” woord. Maar omdat anderen dat ook doen treedt er devaluatie van het begrip op. Godwin’s Law dus.

 55. 92

  mosterd -soit- : C) (duh) met een invloed zoals door IPM aangeduid voor verschuiving van het midden

  (NB zulke verschuivingen van het midden zijn normaal, bv de economische “verrechtsing” van eind jaren zeventig tot eind jaren negentig zoals het best te zien bij de PvdA)

 56. 93

  MS: ik kom binnenkort met een wat langer antwoord, want al dat bagatelliseren kan echt niet. Waar het hier om ging was het resultaat van het voorwerk tot genocide wat we zien (of zagen want GS heeft blijkbaar de hele thread verwijderd). De emotionele onthechting van Marokkanen in onze maatschappij aangericht door volksmenners die er toe leidt dat brave burgermannen achter hun pc inmiddels rücksichtlos partij kiezen voor neonazi’s, cest ca. Uiteraard vindt die genocide niet vandaag plaats, dat weet ik ook wel. Maar als we deze eeuw ooit economisch heuvel op moeten en ik noem even voor de vuist weg: klimaatverandering, grondstoffencrisis, voedseltekort dan is het voorwerk al gedaan en zal het verwijderen van ‘ongewenste elementen’ uit de maatschappij swift en clean plaats hebben.

 57. 96

  @Carlos

  Is het je opgevallen dat een grote groep Marrokanen zonder aanleiding twee jongens aanvielen? Ja? Want jij mag dan emotionele onthechting van Marokkanen in onze maatschappij aangericht door volksmenners zien in dat filmpje, de overgrote meerderheid van iedereen ziet dat: Een grote groep die twee mensen aanvallen. Zonder aanleiding. En daar ben ik blij om: Een grote groep mensen laat zich tenminste niet door ideologie leiden en ziet in plaats van het voorwerk tot genocide gewoon oneerlijk geweld. Overigens geef ik je te raden wat er met de kleine joodse minderheid die nog is overgebleven in Nederland gebeurt als die emotionele onthechting van Marokkanen in onze maatschappij zich tegen hen richt.

  Zo, en nu ga ik een potentiele holocaust aanrichten onder diegene die na mij de WC zullen gaan betreden. Moehahaha!

 58. 97

  Maak van zich tegen hen richt maar tegen hen zou,/b> richten. Want ik geloof ook al niet in de ISLAMISERING. Ik geloof de laatste tijd verdomd weinig en dat bevalt me steeds beter.

 59. 98

  @Carlos … 2050 zou moeten kunnen (ben uit 1975) maar ik zou geen geld op mezelf inzetten. Ik heb nog wel een weddenschap dat team USA niet WK voetbal winnaar wordt voor 2020 (denk dat ik die ga ik wel winnen (en dan hopelijk ook nog leven)). En waar wil je concreet om wedden?

  Anyway mijn punt (los van het oneens zijn) is waarschijnlijk dat onze meningen niet heel makkelijk falsificeerbaar zijn …

 60. 99

  MS, u hebt dudielijk niet de (verwijderde) comments gelezen en laat de totale boodschap van het filmpje niet tot u doordringen. Allereerst roept het filmpje op tot het fysiek aanpakken van Wilders-fans en ander rechts-extremisten. Als reactie hierop stonden er oproepen op GS om de skins te bewapenen en dat ze zich in knokploegen moesten organiseren, begeleid uiteraard met de nodige neqschoten en deportaties.

  Ik begrijp dat veel blanke burgermannen zich blijkbaar indentificeren met die psyschisch gemankeerde kale knullen die een moordadig fascistisch regime uit het verleden vereren, ik persoonlijk, maar dat is geheel persoonlijk, voel vrij weinig sympathie voor dergelijke lui en ook al heb ik niet veel met agressieve groepjes ik kan me de woede van die Marokkaanse jongens wel indenken. Als je ooit met je neus bovenop racisme hebt gestaan dan weet je hoe lelijk het is.

  Maar zonder te willen afdalen op het triviale niveau van hormonale schermutselingen van opgroeiende jongemannen, wil ik nogmaals benadrukken dat de reacties van de achteroverleunende kantoorpikkies het verontrustends is. Volgende week staat er ongetwijfeld een wraakfilmpje van de skinheads op GS en dan staan diezelfde blanke kantoorpikkies te juichen hoe een Marokkaan wordt afgetuigd.

  Zolang het economische nog redelijk gaat zijn dit beperkte kooigevechten met de maatschappij als kooi. Maar deze situatie is wel degelijk anders dan hierboven al gesuggereerd werd ten tijde van de krakers vs skins in de jaren ’80.

  En nu hou ik erover op want zoals ik al zei ik kom er binnekort uitgebreider op terug met een post waarbij we die Godwin Frage pollsgewijs kunnen kraken.

 61. 100

  @Carlos …

  Ik wil nu toch even scheidsrechteren … u claimt dat MS de comments niet gelezen. Dit is aantoonbaar onjuist (of MS is een zeer goede leugenaar). In deze thread somt ie zelfs een histogram van de type comments op, en hij heeft hier een daar de ergste (“genetisch overbodig”) comments letterlijk geciteerd.

  Maar kennelijk geloof je niet dat een schijnbaar redelijk inteligent iemand hetzelfde kan lezen als jij en tot een andere conclusie kan komen. Daarmee de onontkoombaarheid van die conclusie tartend.

 62. 102

  @Carlos

  MS, u hebt dudielijk niet de (verwijderde) comments gelezen

  Niet alleen heb ik ze gezien: Ik heb ze zelfs geturfd. Zie #28. Daar wil ik nog even bij benadrukken dat van de 18% die MOORD, DOOD, GEERT riepen de overgrote meerderheid niet eens pro-skins was, maar meer schuimbekte over die Marokkanen. Een bijna even groot aandeel van de reaguurders moest om het filmpje lachen vanwege spelling, of algehele sukkeligheid om ueberhaupt zo iets te maken. Het grootste gedeelte vond de machtsverhouding oneerlijk, en derhalve laf.

  Maar deze situatie is wel degelijk anders dan hierboven al gesuggereerd werd ten tijde van de krakers vs skins in de jaren ‘80.

  Welnee man, je naait jezelf alleen maar vreslijk op. Ik heb het “Tipping Point” dat ik melig en baldadig ga worden bereikt.

 63. 103

  — uit de spammerd gehaald — Maar goed; ik zal me inhouden. Een ding wil ik nog wel kwijt. West-Europa is vergeven van de Auswitschmonument en herdenkingen.

  Onlangs is er in Berlijn een oude synagoge in de Oranienburgerstrasse herstelt en in ere genomen. Het artikel van de BBC repte over een heropbloei van de Berlijnse Joodse gemeenschap, tot mijn stomme verbazing.

  Ik ben de mening toegedaan dat dat de weg is. Stop met dat wat ik in arre moede maar even “de verering van de dood” ga noemen, de enorme focussing op de dood van de Europese Joodse gemeenschap terwijl we de terugkeer van het Joodse leven voor onze eigen ogen kunnen zien. Sloop Auswitsch. Ook in jezelf.

 64. 105

  Ik zie het al. Nogmaals:

  Maar goed; ik zal me nog qua baldadigheid inhouden. Een ding wil ik nog wel kwijt. West-Europa is vergeven van de Auswitschmonument en herdenkingen.

  Onlangs is er in Berlijn een oude synagoge in de Oranienburgerstrasse herstelt en in ere genomen. Het artikel van de BBC repte over een heropbloei van de Berlijnse Joodse gemeenschap, tot mijn stomme verbazing.

  Ik ben de mening toegedaan dat dat de weg is. Stop met dat wat ik in arre moede maar even “de verering van de dood” ga noemen, de enorme focussing op de dood van de Europese Joodse gemeenschap terwijl we de terugkeer van het Joodse leven voor onze eigen ogen kunnen zien. Sloop Auswitsch. Ook in jezelf.

 65. 108

  @Carlos

  ik snap dat je er nog later op terugkomt en dat lijkt me ook zeker leuk dan wel nuttig. En sorry dat ik er dus nu over door jengel, maar nu hebben we reeds de parameters van dit gesprek helderder en komen we tot steeds concretere uitspraken; en dus valt er wat meer te falsificeren bij wijze van spreke. Dus wellicht geheel ter zelfbevrediging ga ik nog even door met het ontleden van het meningsverschil.

  KO: Maar kennelijk geloof je niet dat een schijnbaar redelijk inteligent iemand hetzelfde kan lezen als jij en tot een andere conclusie kan komen.
  Carlos: Nee dat geloof ik niet Karsa
  Dit niet geloven vind ik raar want je geloof iets niet wat mijns inziens aantoonbaar voor je ogen gebeurd.
  A) MS is redelijk inteligent.
  B) Hij heeft hetzelfde gelezen.
  C) Hij komt tot een andere conclusies.
  (NB dit geldt ook voor mij, maar je mag jezelf niet redelijk inteligent noemen terwijl dit wel nodig is voor de argumentatie in dit geval vanwege mijn vraagstelling).

  Dus dan concludeer ik dat je 1 (of meer) van de 3 niet gelooft. C is meer dan evident (of vindt je dat er getrolld wordt?), B lijkt mij ook aangetoond. A kan je natuurlijk heel flauw niet geloven, maar dan zeg je dus feitelijk: u bent het niet met mee eens omdat u te dom bent.

 66. 109

  MS, gedeeltelijk ben ik het daar mee eens dat je op leven moet focussen ipv de dood. Bijvoorbeeld de opbloeiende joodse gemeenschap in Odessa. Maar in West-Europa zijn het niet de joden die het grootste risico lopen om in de 21ste eeuw over de kling te gaan bij maatschappelijke onrust. Het zijn de moslims die deze keer gepakt gaan worden, analoog aan de volksmennerij in voormalig-Joegoslavië. Standaard ingrediënten: economische malaise, staat in verval, agressieve minderheid, een zondebok, zwijgend toestemmende massa.
  Wat wij op dit filmpje (zonder een ordinaire vechtpartij nu op te willen hemelen tot super-exemplarisch voorbeeld) hebben gezien is de zondebok die de agressieve minderheid tijdelijk terugpakt en de zwijgend toestemmende massa die even anoniem leegloopt op een webforum dat zich heeft gespecialiseerd in escalerende en polariserende berichtgeving. Met dit Waanlinkje heb ik enkel de op het internet zo geroemde vrijblijvendheid willen aankaarten, het zaakje in perspectief willen zetten: dat het roepen om bewapening, knokploegen en deportaties wel degelijk gevolgen IRL kan hebben. Nu gaan we gewoon weer verder met postjes over de War on Terror, climate change, peak oil en biofuels. Verder niks aan het handje.

 67. 110

  staat in verval

  Ach hou toch op! Dit neem je zelf toch niet serieus he? Ga je hier echt met droge ogen beweren dat Nederland een staat in verval is??

  Wat wij op dit filmpje (zonder een ordinaire vechtpartij nu op te willen hemelen tot super-exemplarisch voorbeeld) hebben gezien is de zondebok die de agressieve minderheid tijdelijk terugpakt en de zwijgend toestemmende massa die even anoniem leegloopt op een webforum dat zich heeft gespecialiseerd in escalerende en polariserende berichtgeving.

  Maar dat is nu precies wat je doet, Carlos! Je hemelt een ordinaire vechtpartij op tot super-exemplarisch voorbeeld!

  Voorbeeld? De Rotterdamse voetbalsupportes staan bekend om hun anti-semitische uitlatingen: “Hamas Hamas, joden aan het gas.” Dat zijn uitlatingen die ver voorbij de uitlatingen op dumpert gaan. Uiteraard zagen allerlei NVU typjes daarin potentiele aanhang. Maar dat is ze vies tegengevallen. Feyenoord supporters mepte namelijk dat soort typjes net zo lief in elkaar.

 68. 111

  MS, nu moet je toch echt goed lezen. Ik zeg NERGENS dat Nederland een staat in verval is. Ik zeg dat ‘een staat in verval’ een van de standaard ingredienten is die vooraf gaat aan genocide. Ik heb al eerder aangegeven dat dit nog niet het geval is. Ik zeg al in n #83: Uiteraard vindt die genocide niet vandaag plaats, dat weet ik ook wel.

  Waar komt toch dat (naiëve) idee vandaan dat in de 21ste eeuw alles in Europa rustig en vredig zal blijven? Er zijn zoveel signalen dat het mondiaal niveau qua energie, voedsel en leefomstandigheden de komende decennia er spannend wordt. En dan zouden de schappen in de Albert Heijn altijd gevuld blijven en kijken we ieder avond nog naar grappige filmpjes bij de Wereld Draait Door? Ik geloof er niks van. En helaas heb ik een paar duizend jaar geschiedenis achter de hand om te wbewijzen dat de huidige rust en welvaart een uitzondering is.

 69. 112

  @Carlos

  Ik lees dat in dit citaat:
  Het zijn de moslims die deze keer gepakt gaan worden, analoog aan de volksmennerij in voormalig-Joegoslavië. Standaard ingrediënten: economische malaise, staat in verval, agressieve minderheid, een zondebok, zwijgend toestemmende massa.

 70. 113

  Ja, daar sta ik nog steeds achter. Het wachten is alleen op een forse economische dip en het stuurloos raken van ons bestuur. Tot die tijd blijft Wilders een klucht. Vraag is dus: gelooft u in dit scenario ongeacht of deze nu volgend jaar of over 20 jaar plaatsvindt (even ter herinnering: 20 jaar geleden spreken we 1988, de muur moest nog vallen, de sovjet unie (tijdelijk) verkruimelen, 911 nog plaatsvinden en de daarop volgende aantasting van Westerse burgerrechten en dramatische verslechtering internationale verhoudingen). Ik ben volgens mij helemaal niet zo onrealistisch bezig als aangeef dat er op deze termijn heel wat kan veranderen, ook in Nederland. En ja laten we in dat beloofde postje ook maar even stemmen: welke bevolkingsgroep loopt het grootste risico om als zondebok over de kling te gaan als de Nederlandse staat onder druk van internationale ontwikkelingen (war on terror, klimaatverandering, gronstoffencrisis, voedseltekorten) in verval raakt. (1)joden (2) moslims (3)homo’s (4)tukkers (5)uitkeringsgerechtigden (6) senioren.

 71. 114

  @Carlos …

  ik zie dat je geen antwoord geeft op mijn vragen maar soit.

  Anyway dramatische verslechtering van de internationale verhoudingen 1988-2008: W T F? Was je ueberhaubt bewust in de jaren tachtig. De internationale verhouding in je jaren tachtig waren vele malen kutter dan ze nu waren. De dreiging van atoomwapens op je dak was reeel. Iedereen zou toch werkeloos worden of sterven in een oorlog waar niemand aan mee zou vechten. Je moest in dienst om echt te moeten trainen om te vechten tegen oneindige golven sovjet pantsers of atoomwapens. De meeste mensen in de wereld waren ongeveer tig keer armer. Olympische spelen werden geboycot. De hele wereld gaf in reele termen meer uit aan wapens.

 72. 115

  (even ter herinnering: 20 jaar geleden spreken we 1988, de muur moest nog vallen, de sovjet unie (tijdelijk) verkruimelen, 911 nog plaatsvinden en de daarop volgende aantasting van Westerse burgerrechten en dramatische verslechtering internationale verhoudingen)

  Begrijp goed wat je daar *zelf* zegt. Want jij presenteert overduidelijk een beeld van wat er gaat gebeuren: Genocide op moslims. Dus terwijl je dat lijstje presenteert om mij terecht te wijzen kan je datzelfde lijstje op een andere manier gebruiken: De toekomst is onzeker, dus hoe weet jij, Carlos eigenlijk zo zeker wat er gaat gebeuren.

  Verder kan het geen kwaad je te realiseren dat de internationale verhoudingen een oase van rust zijn vergeleken met 1962, om maar eens wat te zeggen.

 73. 116

  Karsa, aangaande je vraag ik leg het accent ergens anders, natuurlijk kan je dit filmpje en het tumult afdoen als geklooi in de marge maar ik een groter geheel is het wel degelijk verontrustend en dan met name de reagurende goegemeente.

  wat betreft je wereldbeeld 1988-2008.
  Ik zie: Koude Oorlog was afgezien van de Cuba-crisis een redelijk overzichtelijke stabiele periode, het defensiebudget van Amerika is tegenwoordig twee tot drie keer hoger (laatst nog een grafiekje gezien). Men heeft meer te eten over het algemeen, maar de signalen omtrent de wereldvoedselsituatie zijn niet geruststellend. De internationale verhoudingen tussen het Westen en de moslimwereld zijn ronduit slecht te noemen, de stekeligeheden tussen het Westen en Rusland lijken structureel groeiend (denk aan opdooiende Arctic) en het vertrouwen tussen Europa en de VS heeft een knauw gekregen.

 74. 118

  Maar goed MS, ik daag je uit: wat gaat er gebeuren?
  Welke signalen zien we nu? Wordt de wereld stabieleer en welvarender? Zijn er hierin regionale verschillen te zien? En concreet hoe kijk je aan tegen de gevolgen van klimaatverandering, een voortdurende War on Terror/Muslims, peak oil, algemene grondstoffencrisis en een rap verslechterende voedselsitauatie in de wereld?

  Gaat de techniek het allemaal oplossen?
  Blijven instituties als de EU onverminderd sterk en behoeden ze ons voor al dit slechts?

 75. 121

  Wat een gezever hier zeg. Waarom noemen we het beestje niet bij naam? De agressiviteit van Marrokaanse jongeren is hemeltergend, overal in onze samenleving. Vraag maar eens aan Nederlandse meisjes in de grote steden…
  Als 7 blanken twee Marrokanen in elkaar hadden gemept, was het op het Journaal gekomen. Over selectieve berichtgeving gesproken…
  Wat mij betreft is de Islam het nieuw fascisme. Open je ogen eens, lutsers.

 76. 122

  Carlos, ik weet het niet. Geen flauw idee. Ik heb altijd allerlei scenario’s (vaak meerdere tegengestelde tegelijk) in mijn gedachte, en toch wordt ik vrijwel altijd door de toekomst verrast. Je wilt een scenario..? Welke? Ik zal wat losse gedachten neerzetten met DUIDELIJK als voetnoot dat ik het simpelweg niet weet.

  Gedachte 1) Energie ramp. Afrika honger, Azie gedeeltelijk honger. Zuid-Amerika honger. China , Europa en Noord-Amerika omgezet naar meer en meer agrarisch, die redden het want die hebben bevolkingspolitiek. Aangezien de olie opraakt zal het Middenoosten inboeten aan belang. En dan vindt men de Palestijnse kwestie dan net zo belangrijk als, pak ‘m beet, het lot van de Hema en de Lendu. Als de bevolking van Europa alleen maar een klein tikje afneemt per jaar zouden we zomaar tussen de mazen heen kunnen glippen.

  Gedachte 2) Kernramp. De wereld maakt kernoorlog mee. Dat wordt er een tussen Pakistan en India, dat voel je op je klompen aan. Dat levert een jaar zonder zomer op, net als 1816. Europa bleef toen ook bestaan zonder weer in oorlog te vervallen.

  Gedachte 3) Europa is een van de zeer weinige plekken op de aarde die voor een groot deel gevrijwaard blijft van erosie. Ten eerste is er de buffer van de golfstroom, die zorgt dat in geval van verwarming de zaak bekoeld (alhoewel er aanwijzingen zijn dat een en ander ietsjes anders loopt.) en ten tweede is de grond bij lange na niet zo uitputtelijk als bijvoorbeeld het Midden-Oosten.

  Realiseer je dat in 1929 er geen grondstoffencrisis was en geen rap verslechterende voedselsituatie. De jaren dertig waren een unicum in de geschiedenis. Verder is het ook interessant te weten dat Europa geen oorlog kreeg door 1816.

  In de grond van de zaak: Ik weet het niet. Maar HOLOCAUST IN AANKOMST gaan roepen omdat een aantal idioten lopen te vechten in de trein..? Kom op zeg.

 77. 123

  … leg het accent anders is niet echt een antwoord. Dus nogmaals de vraag voordat we in andere discussie over wapen budgetten en voedselcrissisen belanden.

  KO: Maar kennelijk geloof je niet dat een schijnbaar redelijk inteligent iemand hetzelfde kan lezen als jij en tot een andere conclusie kan komen.
  Carlos: Nee dat geloof ik niet Karsa
  Dit niet geloven vind ik raar want je geloof iets niet wat mijns inziens aantoonbaar voor je ogen gebeurd.
  A) MS is redelijk inteligent.
  B) Hij heeft hetzelfde gelezen.
  C) Hij komt tot een andere conclusies.

  Dus dan concludeer ik dat je 1 (of meer) van de 3 niet gelooft. C is meer dan evident (of vindt je dat er getrolld wordt?), B lijkt mij ook aangetoond. A kan je natuurlijk heel flauw niet geloven, maar dan zeg je dus feitelijk: u bent het niet met mee eens omdat u te dom bent.

 78. 124

  Aha Karsa, taalkundige verwarring ik geloof uiteraard wél dat een intelligent persoon tot andere conclusies kan komen. In de uitleg van de comments legt MS, naar mijn mening, het accent anders. Meer nadruk op reacties die zich ook van de skinheads distantieeren. Toen ik deze Waanlink plaatste stonden er prominent oproepen tot bewapening, knokploegen en deportatie dat was mijn aanleiding voor de alt-tekst.

  En MS, ik heb nergens gezegd dat de Holocaust in aankomst is laat alleen zien dat hetzelfde patronen zien. Wat betreft grondstoffencrisis en WOII volgens mij was het tekort aan kolonieen (lees goedkope grondstoffen) een van de aanleidingen van de Duitse expansiedrift. Bijvoorbeeld de uitspraak van een hoge SS-er na de annexatie van Oekraïne: de Oekraïne gaat leveren wat Duitsland nodig heeft.

  En verder: een goedemiddag stijlloze meelezers:
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/1230641.html

 79. 126

  Een van de kenmerken van fascistoïde stromingen is de minachting voor andersdenkenden. Overal in de wereld waar de Islam aan de macht is of komt, hebben minderheden (vrouwen, homo´s, christenen, kunstenaars, gehandicapten etc.) het nakijken, of erger nog, ze worden afgemaakt. De profeet Mohammed heeft eigenhandig dichters het hoofd afgehakt. Ik ben links noch rechts maar beschouw de Islam als een fascistoïde stroming. De toekomst zal mij gelijk geven…

  Vreemd eigenlijk dat links Nederland fascisme niet herkent als het de kop opsteekt…

 80. 127

  Karsa, bewaar die figuren maar voor die beloofde post want om naar aanleiding van een filmpje van mattende marokkanen en neonazi’s nu een boom op te zetten over wereldwijde defensie-uitgaven als percentage van het de verschillende BNP’s gecorrigeerd voor inflatie en de val van de dollar lijkt me een beetje vergezocht, maar goed het is natuurlijk allemaal mijn eigen schuld, dat staat voorop.

 81. 128

  Damn crosspostings.

  @Carlos.
  Taalkundig verwarring … Wittgenstein blijft altijd relevant zeg maar … soit.

  Dan zouden we nu indien we daar nog zin in hebben door kunnen praten over waarom en hoe we wel niet wat voor een trends uit het verleden kennen en hoe we dat nu zien veranderen en waar we verwachten waar we heen gaan.

 82. 129

  @Karsa 128, dat doen we, in een andere post.

  Nu maar weer terug naar het filmpje: die ene met die bontkraag die slaat wel hard maar toch ook weer mieterig en die ene kale wacht wel erg lang en als ik er bij was geweest had ik gewoon met een Uzi en mijn vrienden, écht wel, zeg ik je, ik ken die gasten, we hebben ze ook bij ons op het station, en ik zeg je ik maak ze helemaal, ze zouden ze en als ze mij nou even zouden en.. en.. en.. en…

 83. 130

  Whoa! Kan iemand Carlos blussen? Deze intellectuele zelfverbranding is te pijnlijk om aan te zien.

  Heeft de webredactie geen blusdeken?

 84. 131

  Realiseer je dat in 1929 er geen grondstoffencrisis was en geen rap verslechterende voedselsituatie.

  Niet helemaal waar. De Dust Bowl (1930 – 1936) heeft ook een aanzienlijke aandeel gehad in de depressiejaren.

 85. 133

  @ Arthur:

  Natuurlijk zijn geweldadige (rel)jongeren een probleem. Dat jij een stelletje Marokkaanse reljongeren als een probleem ziet dat direct met de islam te maken heeft, snap ik niet.

 86. 134

  @Cancel

  Ach een leuk bruggetje toch…:-)
  Overal en altijd moet er gewaarschuwd worden voor fascisme, dat zich nu in een islamitische variant presenteert. Honderden miljoenen vrouwen, homo´s, christenen, kunstenaars, vrijdenkers etc. leven onder het juk van de islam. Zelfs in Nederland moeten islamitische meisjes gedwongen trouwen (25%) met een neef. Al dat leed achter die voordeuren…
  Laten we eens opkomen voor die mensen ipv de islam goed te praten. En ja, ook het gedrag van islamitische jongeren in NL komt deels uit hun culturele achtergrond die grotendeels is gevormd door de islam..

 87. 135

  Een van de kenmerken van fascistoïde stromingen is de minachting voor andersdenkenden.

  Ik ken meer (groepen) mensen die een minachting voor andersdenkenden hebben. Dit wordt een (facistisch) gevaar als zij op een of andere manier ook echt (de) macht hebben. In Nederland zie ik niet snel een (moslim regering onstaan. Zoals jij beschrijft zijn er helaas wel een aantal landen waar fundamentalisten aan de macht zijn.

 88. 136

  @Cancel

  De islam rukt duidelijk op in NL…
  Gescheiden zwemlessen, censuur onder kunstenaars en cabaretiërs (schrijf je dat zo?), homo´s die weer in de kast gaan, joden die hun keppeltje niet op durven, de holocaust die nauwelijks nog onderwezen wordt en ga zo maar door. Het is 1930 dames en heren…
  Open je ogen.

 89. 137

  En ja, ook het gedrag van islamitische jongeren in NL komt deels uit hun culturele achtergrond die grotendeels is gevormd door de islam..

  Welk gedrag? Bij radicaliserende jongeren misscien.

  Maar gewelddadige/criminele jongeren?

  Ik denk dat hun gedrag veel eerder te verklaren is uit economische omstandigheden, opleidingsniveau, gebrek aan netwerk/sociale vaardigheden, verkeerde vrienden, verkeerde buurt, verkeerde keuzes en ook discriminatie en het gevoel niet gewenst/gewaardeerd te zijn.

 90. 140

  Het is 1930 dames en heren…

  De dingen die je noemt gebeuren inderdaad (af en toe in bepaalde wijken/scholen). En daar ben ik ook niet blij mee en dit moetren we ook zien te voorkomen.

  Heeft echter niets met 1930 te maken, toen er (bijna) een leider werd gekozen die een bevolkingsgroep wilde uitroeien.

 91. 141

  @Cancel

  Dat is niet juist. De islam vertoont in de gehele wereld hetzelfde beeld. Van jongeren in Amsterdam-West tot Algiers, van ouderen in Saudie-Arabië tot in de Londense moskeeën.
  Ze volgen de profeet, die zoals we allemaal weten ZELF voor geweld koos. Hij bestreed kunstenaars, verkocht (joodse) kinderen als slaven, trouwde een 6-jarig meisje en hakte eigenhandig hoofden af.
  Deze man is hun profeet en zijn (overgeleverde) woord is wet.
  De islam is al sinds het jaar 622 uiterst gewelddadig. Dat heeft niets met ons te maken maar met Mohammed zelf.

 92. 142

  Ik heb je filmjes niet bekeken. Maar ik ontken ook helemaal niet dat er (facistische) fundamentalistische moslims bestaan. Ik denk alleen dat we de angst voor de invloed die ze hier kunnen krijgen overdreven wordt en wordt gebruikt om allerlei ondoordachte en/of discriminerende maatregelen te nemen (geen moskeen meer bouwen, koran verbietden etc.).

  We moeten wat nuchterder worden: Als moslims gescheiden of in boerkini willen zwemmen is dat prima. Zolang het ook voor anderen mogelijk blijft omdat niet te doen. Je hoort nu steeds meer voorstellen om het dat soort dingen te verbieden.

 93. 143

  @Cancel

  Heeft echter niets met 1930 te maken, toen er (bijna) een leider werd gekozen die een bevolkingsgroep wilde uitroeien.

  Jij doelt op Wilders…

  Overal in de wereld waar de Islam aan de macht is of komt, hebben minderheden (vrouwen, homo´s, christenen, kunstenaars, gehandicapten etc.) het nakijken, of erger nog, ze worden afgemaakt.
  In mijn ogen is Wilders juist een anti-fascist.

 94. 144

  @Cancel

  Het zou je goed doen om die filmpjes wel te bekijken…

  Jij zegt:
  We moeten wat nuchterder worden: Als moslims gescheiden of in boerkini willen zwemmen is dat prima. Zolang het ook voor anderen mogelijk blijft omdat niet te doen. Je hoort nu steeds meer voorstellen om het dat soort dingen te verbieden.

  Dat is nu juist het probleem. Over 10 jaar kun je in heel Amsterdam niet meer in een bikini een zwembad in. Zullen we wedden? Praat eens met Nederlandse vrouwen (zoals leraressen en agentes).

 95. 145

  Maar ik laat de discussie voor wat het is. Dit hier is een achterhoedegevecht. Links NL zal het fascisme pas herkennen als het te laat is…
  Slaap zacht kameraden en geniet nog even van dichtbundels, vrije seks en vrije nieuwsgaring.
  See you in ten years…

 96. 148

  Heeft echter niets met 1930 te maken, toen er (bijna) een leider werd gekozen die een bevolkingsgroep wilde uitroeien.

  Ten eerste: Die leider toen was ook leider van een toenmalige wereldmacht. Dat vergeet iedereen hier wellicht, maar Duitsland was indertijd de tweede economie in de wereld. Ten tweede: De elite van dat land, de adel en de legerleiding, was bereid de andere kant op te kijken. De nazi’s waren niet bepaald populair in de ogen van die elite; zij zagen er roerig plebs in, maar ze tolereerde ze omdat ze het vernederde Duitsland weer groot wilde maken. Ten derde: De rest van de wereld maakte in 1928 met de Muenchen akkoorden een enorme inschattingsfout, ongetwijfeld omdat men een andere vijand, de communisten, ook al aan de poorten zag staan.

  Zoveel dingen vandaag de dag lijken in niets op die tijd.

 97. 150

  Dat is nu juist het probleem. Over 10 jaar kun je in heel Amsterdam niet meer in een bikini een zwembad in. Zullen we wedden? Praat eens met Nederlandse vrouwen (zoals leraressen en agentes).

  Dat geloof ik inderdaad niet. Ja, er zijn regelmatig heel vervelende incidenten (geconcentreerd in bepaalde wijken). Toch geloof ik niet dat nog heel veel gaat toenemen.

  Maar als jij denkt dat het wel zo is: Wat voor maatregelen stel je voor om dit te voorkomen?

 98. 151

  @Arthur: (Het is 1930 dames en heren…)

  Je bedoelt hiermee dat er steeds meer mensen zijn zoals jij die individuen als groep beoordelen, en dat dan voornamelijk doen op basis van angst en onwetenheid?

  Veel van mijn collega’s zijn Moslim (uit Iran, Turkije, Marocco, Pakistan, Tunesie, etc…) en geloof me, die zijn echt niet meer met hun geloof bezig dan de Nederlands-Hervormde collega’s die ik heb.

  En om een paar van je punten aan te halen:
  – Vrouwen en homo’s worden door veel Christelijke stromingen ook onderdrukt. Eigenlijk worden vrouwen en homo’s op bijna de hele aardkloot wel in meer of mindere mate onderdrukt.
  – Gedwongen trouwen (of dus verbieden met een ander te trouwen) gebeurt ook met grote regelmaat bij Christelijke of Joodse gezinnen in Nederland.
  – Joden met een keppeltje (religieus dus) mogen ook geen blote benen of armen van vrouwen zien (gescheiden zwemlessen dus).

  Allemaal verwerpelijke zaken, maar totaal niet iets wat specifiek bij de Islam gebeurt. Mocht de naam Wittgenstein in #128 je niks zeggen: Wovon man nicht sprechen kann, daruber muss man schweigen” – Ludwig Wittgenstein

 99. 152

  Arthur ventileert precies de geenstijl doem-obsessie uit m’n post #71. Mijns insziens dus van dezelfde waarschijnlijkheid als die van Carlos …

 100. 153

  @MS, #103,104,105: Ik was onlangs in Berlijn, even aan de Oranienburgerstraße curry gegeten. Aangezien ik eigenlijk alleen voor het bier en de sfeer kwam, was ik in het geheel niet op de hoogte van de synagoge aldaar. Toch kon je hem al van heinde en verre ontwaren aan de kudde beveiligingsmannen en afzethekken.

  Blijkbaar heeft men het niet aangedurfd om de synagoge te heropenen zonder ook meteen de ‘checkpoints’ weer in te voeren. En dat in een stad als Berlijn, die nog steeds doordrenkt lijkt te zijn van haar herontdekte vrijheid. Het voelde heel erg dubbel om temidden van dronken landgenoten die ik niet kende langs een zwaarbeveiligde synagoge te lopen terwijl aan de overkant van de straat de resultaten van de bombardementen nog duidelijk zichtbaar waren.

  Het was overigens mijn eerste bezoek aan Berlijn – daar wordt je pas echt duidelijk hoe dicht bij huis, zowel geografisch als cultureel, het volstrekt mis kan gaan en hoe weinig daar eigenlijk voor nodig is. Ik zie het een stuk somberder in dan jou. Juist door de situatie omtrent de synagoge die je aanhaalt.

  Je ziet overal de ‘checkpoints’ en vooral checkpoints faciliterende maatregelen weer ingevoerd worden. Hier in Nijmegen gaan tegenwoordig een aantal fietspaden en voetpaden ’s nachts structureel op slot zodat sommige wijken nog maar 1 of 2 goed te bewaken toegangswegen hebben. Het is in de geschiedenis ook nooit echt racisme, discriminatie of haat geweest waar we als individu bang voor moesten zijn – het zijn de repressieve en agressieve maatregelen van overheden die daaruit voortkomen. En die maatregelen zie ik als rijpe paddestoelen uit de grond schieten. En dat in een periode waarin het criminaliteitscijfer historisch laag is.

 101. 155

  @ zmc

  dat is dan echt een glas- half- leeg analyse van jou.

  Berlijn is voor mij en al mijn leeftijd genoten die geinteresseerd zijn in modernere muziek en kunst het voorbeeld van de vrijheid, vooruitgang en tolerantie. Nergens in Berlijn is er een checkpoint, regel of verbod te bekennen. Geen politie agent of vervelende groep jongens te bekennen, iedereen feest met elkaar nachtenlang door.

  Galerie na galerie, eko restaurants, café’s en allerhande initiatieven. En iedereen probeert het met elkaar. Niet voor niets ook dat kebab een soort berlijns nationaal voedsel is. Alles is betaalbaar, gemoedelijk en open. Iedereen is bereid je te helpen.

  Hoe jij daar repressie, checkpoints en ellende in terug ziet? Ik weet het niet. Waarschijnlijk heeft Peter Langhout je uitsluitend langs het Berlijn van het verleden geleid. Voor mij is Berlijn aan een nieuw, gouden tijdperk begonnen.

 102. 156

  Hier in Nijmegen gaan tegenwoordig een aantal fietspaden en voetpaden ’s nachts structureel op slot

  Dit lijkt me wel waanlink (of misschien zelfs artikel) waardig. Had ik nog nooit van gehoord (ik kan me er ook helemaal niets bij voorstellen). Misschien moet ik eens naar Nijmegen gaan kijken, blijkbaar is de wijkindeling gedaan op ghettowijze (als je zelfs de voetgangerstoegang kunt beperken tot 1-2 ingangen)?

  Ik kan me alleen zoiets herinneren uit de middeleeuwen, toen had je idd wel een joodse wijk in grotere steden, met muur en bewaakte poort erom heen.

 103. 157

  @plofkip: Ja zo ervaar ik Berlijn ook – een verademing van vrijheid; aan de Berliners ligt het dan ook niet. Juist daarom vond het ik het ook zo’n vreemde ervaring om rondom de desbetreffende synagoge of bijvoorbeeld bij de ambassades dermate veel beveliging te zien. Ik kreeg er een heel dubbel gevoel van; er is niks aan de hand, maar die maatregelen komen toch echt voort uit een zekere angst. En angst leidt tot woede, woede leidt tot haat en haat leidt tot lijden. Aldus Yoda.

  En nee, ik zou nooit in een georganiseerd reisje naar Berlijn gaan; ik heb me heerlijk laten rondleiden door wat Berlijn-fanatische vrienden;-)

 104. 158

  @Bismarck: Het betreft hier ten minste een fietspad naar een woonwijk over een industrieterrein dat iedere nacht wordt afgesloten en een toegangspoort naar een wijk tegenover een uitgaansgelegenheid. Bij beide afsluitingen moeten fietsers en voetgangers nu honderden meter omlopen/fietsen en ik zie er regelmatig zeer gepikeerde mensen staan. Een beetje zoals in die wijk in Utrecht, Ondiep ofzo. Ik kan helaas geen enkele online link vinden – ons regionale sufferdje is nog niet zo goed op Internet als op papier…

  Een van de lokaties betreft de afsluiting van de doorgang van de Wijchenseweg naar de Zwanenstraat; zoals je hier kunt zien zijn middeleeuws afgesloten wijken hier zeer eenvoudig te realiseren:

  http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=51.82623,5.803764&spn=0.009668,0.014613&z=16

  Maar dit gaat denk ik een beetje voorbij aan de discussie;-)

 105. 159

  Ik deel de verontrusting van de poster Carlos geheel. Klimaat lig ik niet zo wakker van, soms dan, maar de clash wel. Zo nu en dan noem ik de zin “nieuwe potloodstrepen over de aarde”. Ik vermoed en vrees dat dat gaat gebeuren. Beetje uitzoemen dieptime denken..:(

 106. 160

  Het is in de geschiedenis ook nooit echt racisme, discriminatie of haat geweest waar we als individu bang voor moesten zijn – het zijn de repressieve en agressieve maatregelen van overheden die daaruit voortkomen.

  Laat me niet lachen. Het sovjet-communisme, het nazisme, het Italiaanse fascisme en het maoisme waren heel duidelijk bewegingen van onderop. Hell is other people.

 107. 162

  @JSK, #160: Ja klopt, ik bedoelde meer te zeggen dat het pas ècht eng wordt als de overheid meegaat in die sentimenten – volgens mij bedoelen we hetzelfde.

 108. 163

  Laat me niet lachen. Het sovjet-communisme, het nazisme, het Italiaanse fascisme en het maoisme waren heel duidelijk bewegingen van onderop. Hell is other people.

  Onzin. Zelfs de Bolsjewieken hadden al ruim voor de revolutie een sterk hiërarchische partijstruktuur met sterke leider en rigide partijdiscipline. Rank & file had weinig invloed en werden net zo snel uit de weg geruimd als het even kon.

 109. 165

  Natuurlijk wel. Iedere organisatie die je noemt heeft vroeg in hun bewind de onafhankelijke vakbonden uitgeschakeld en vervangen door stroman instellingen. Roepen dat het voorbeelden zijn van het falen van rank & file slaat de plank echt volledig mis.

 110. 166

  Ja en? Met ‘van onderop’ bedoel ik dat de totalitairen niet deel van de bovenbouw waren, maar gewoon ‘normaal’ volk. Misschien had ik wat duidelijker moeten zijn, maar aan de andere kant kan jij wat beter je best doen met interpreteren. Veel kwaad, heel veel kwaad, is niet van boven opgelegd maar kwam van ‘beneden’ opborrelen.

 111. 168

  Hoezo ‘verander de definitie’? Ja, jij bedoelt met van onderop grassroots, ik niet. Van onderop is voor mij uit de sociale onderkant.

 112. 169

  Definieer dan “sociale onderkant”. Lenin bijvoorbeeld was de zoon van een aristocraat, Mao de zoon van een welvarende boer. Niet bepaald leden van de sociale onderkant.

 113. 171

  ey marokane watefack denk julie wel nou hoop ik helemaal dat wilders minister wordt dit soort lui er uit trappe en zitte jullie te zeuren over racicme waarom dan trappe jullie ze dan im me kaar want ik zie vaak alleen maar dit soort gedeelts dat die marokane weer agresief zijn jullie verpest het voor de rest van de buitenlanders die niet agresief zijn ik zeg als op zo iets worden betrapt en boven 18 al is het een maandje er uit trappe en wel met een. onder de 18 ligt het er aan hoe erg het is anders met ouders

  vinden jullie cker wel weer stoer he aleen maar met overmacht lavaards fack of

 114. 172

  aan het accent in het filmpje te horen van de daders zjn het geen autochtonen,dus hou nou maar op met “de vermoedelijke” marokkaanse daders.oveduidelijk marokkaans accent. maar dat mag niet gezegd worden van politiek correct nl. stel dat ik in burka gehulde vrouwen die in de trein zitten aan hun burka ga trekken en ga roepen , eej wat is dit nou enz enz en dan in elkaar slaan …. met een kale kop ben je niet automatisch racist en /of skinhead. gasten met kale koppen en racistische symbolen zijn geen skinheads maar boneheads, de media moet hier eens mee ophouden iedere skinhead voor racistisch uit te maken.

 115. 174

  @Dennis
  Mee eens, ik ben gister in de lift in een flat van al mn zooi beroofd door 2 kanker marokkanen. Mobiel weg, portomonaie weg, portomonaie van mn bezorg restaurant weg, stelletje kanker laffe hazen. Als ze zo dapper zijn mogen ze me een keer alleen zonder mes komen beroven, dan gaan we plezier hebben. Van 40 meter moeten al die crimineeltjes uit een flat worden geflikkert. De brand in met dat soort.

  P.S. allicht, die enkeling die hier netjes zijn school en studie heeft afgerond en elke dag zijn baantje bezoekt mag blijven, maar de rest mag wegrotten.