Europese akkerbouwers steunen milieubeweging in bezwaren tegen soja

sojabonen– Ik wilde eigenlijk niet weer een heel artikel aan de tweedelige soja-documentaire van de Keuringsdienst van Waarde wijden (waarvan vanavond deel 2 wordt uitgezonden). Maar een onverwachte reactie op deze documentaire uit de landbouwsector verhoogde vandaag plotseling de nieuwswaarde en noopte mij tot loggen. –

In een persbericht onderschrijft de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vandaag de treurige observaties in de KvW-documentaire van de sociale en ecologische misstanden rondom de sojateelt in Argentinië. Het feit dat Europa nu zoveel soja importeert uit Zuid-Amerika is volgens de NAV echter te wijten aan het EU-beleid van de afgelopen 10 jaar. Hierdoor is de productie van erwten, veldbonen en andere eiwitrijke gewassen inmiddels vrijwel geheel uit Europa verdwenen. De NAV wijst op deze kwalijke gevolgen van de liberalisering van de landbouwpolitiek die heeft geleid tot gesleep van landbouwproducten over de wereld en de grotere greep van multinationals op de voedselvoorziening.

Zo ! De akkerbouwers staan hiermee schouder aan schouder met de milieubeweging. Nu is de politiek aan zet om hierop een antwoord te formuleren dat recht doet aan de mondiale natuur, de Europese boeren en de consumenten. WAAROM verbouwen WIJ Europeanen niet gewoon volledig ons eigen voedsel op ons eigen continent ?!

Persbericht Nederlandse Akkerbouw Vakbond
KvW, soja deel 2, dinsdag 6 september om 21.25 op Nederland 3

 1. 1

  Tja, waarom maken wij niet onze eigen kleding / auto’s / computers / bloembollen / muziek / ideeën / porno / fietsbellen / etc. in europa, neen, in eigen land?!

  Odat Europa een deel van de wereld is, daarom. Wat is nu eigenlijk je punt?

 2. 3

  @ St. Maarten: waarom moet de milieulast van onze hoog ontwikkelde economie afgewenteld worden op andere (armere) continenten?

  Om nog maar te zwijgen over zaken als europese energie- en voedselzekerheid voor als de geglobaliseerde wereldeconomie ooit eens inelkaar lazert.

 3. 4

  Als je werkelijk dit soort problemen wilt aanpakken en werkelijk een eerlijke wereldhandel wilt hebben, moeten we hier in het Westen een heel groot stuk comfort en gemak inleveren. De realiteit leert dat dergelijke boodschappen zelden een breed draagvlak onder de bevolking hebben. Mensen een schuldgevoel aanpraten zodat ze Max Havelaar koffie drinken lukt misschien nog wel, hoewel DE nog altijd veel meer pakken koffie verkoopt. Maar mensen vertellen dat ze veel minder energie moeten verbruiken, dat ze hun tweede auto de deur uit moeten doen, dat het eten in de supermarkten drie keer zo duur wordt omdat het allemaal hier geproduceerd moet worden, etc. Dat is politiek volkomen onverkoopbaar. Daarvoor is de mens in wezen veel te egoistisch ingesteld; een logisch gevolg van de evolutie.

  Eigenbelang is ook de enige reden dat de akkerbouwers zich en masse achter de milieubeweging geschaard hebben in deze.

 4. 6

  Semi ontopic ik zie tegenwoordig op discovery of national geographic daar wil ik vanaf wezen wel eens een filmpje over de duurste koffiebonen ter wereld. 300 dollar per ons of zoiets. Afkomstig uit de ontlasting van één of ander tijgertje of zo iets ? Weet iemand hier meer van ?

 5. 12

  Klopt DP, dat is koffie waarvan de boon door de civetkat is uitgescheten: “Kopi Luwak (civet koffie).
  Dit is wel de meest zeldzame koffie ter wereld, hij wordt voor ons geselecteerd door de paradoxurus hermafroditis. Beter bekend als de civet kat. Deze kat loopt ’s nachts op de Sumatraanse koffieplantages waar hij alleen de beste, rijpste kersen eet. De noten (die uiteindelijk gebrand worden tot koffiebonen) worden daarna verzameld door te wroeten in de uitwerpselen. Kopi Luwak wordt door de inwoners van Sumatra beschouwd als de lekkerste koffie ter wereld. Kopi Luwak heeft een rijke chocoladeachtige smaak en geen nasmaak, wat uniek is. De smaak ontstaat doordat de koffie gedeeltelijk verteerd wordt in het spijsverteringskanaal van de Kopi. Jaarlijks wordt er van deze koffie niet meer dan ca. 500 kilo gemaakt, wat het uiterst zeldzaam en uniek maakt.”

 6. 18

  Wat ik ook zo frappant vond is dat een varken onze restjes niet mag eten. Knappe jongen die dat voor elkaar heeft gelobby’d.

  In Somalië eet men gebrande koffiebonen gemengd met honing. Heb ik ook eens gedaan. Helemaal niks mis mee, eigenlijk.

  *husselt wat koffiebonen door de kattenbrokjes*

 7. 19

  Als we werkelijk evenveel willen blijven eten en drinken als we nu doen en alles biologisch produceren, dan moet de fik in het Tropisch regenwoud want die oppervlakte zullen we dan hard nodig hebben als landbouwgrond.

  De enige andere manier is eens wat zuiniger met grondstoffen omgaan hier in het Westen. Maar zoals ik al eerder betoogde: daar wil de meerderheid van de bevolking hier niet aan. Dus blijven we hier op hetzelfde consumptieniveau terwijl landen als China zichzelf alleen maar aan het optrekken naar datzelfde niveau zijn.

  Ik zie hier niet zo 1-2-3 een oplossing voor. Op het risico af als doemdenker bestempeld te worden, vrees ik dat het onvermijdelijk is dat de mens op den duur alle natuurlijke hulpbronnen van de aarde zal opgebruiken en alle natuur in de geschikte klimaatzones zal omvormen tot landbouwgrond om een groeiende populatie in hun steeds grotere vraag te voorzien.

  .

 8. 20

  Bouvries: GMO’s kunnen voor die nodige productiestijging zorgen zonder dat er meer areaal nodig is. Alleen kleven er veel nadelen aan GMO’s zoals de stimulering van pesticide-gebruik (in een 1-2tje met de zaadproducenten) en kan het de boeren in een wurggreep nemen. maar volgens mij is dat niet intrinsiek het probleem van de GMO techniek als wel van het ongerugleerde kapitalisische systeem dat multinationals vrij spel geeft.

  Essentieel is om de momdiale bevolkingsgroei af te remmen en de primaire drijveer van ons kapitalistische systeem dat groei nodig heeft om te blijven bestaan wordt weggenomen. Anders gaan we inderdaad naar een steriele wereld met alleen landbouw en urbane gebieden.